Gość: ppo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 23:51 Czy ktos sie orientuje, czy istnieja przepisy okreslajace minimalne wymiary miejsca parkingowego w parkingu podziemnym pod budynkiem mieszkalnym? Jakie to sa wymiary? dzieki za pomoc P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kris Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.11.03, 21:27 Witam, przepisy znajduja sie pewnie w jakiejs ustawie, ktorej nie jestem w stanie podac. Jednak, miejsca do parkowania w garażach (na pewno wielopoziomowych) dla samochodów osobowych mają następujące wymiary: L >= 5 m, B >= 2,30 m, dla niepełnosprawnych przewidzieć szerokość B >= 3,50. Pozdrawiam www.republika.pl/rapitograf/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 09:08 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U.nr 75, poz.690 z 2002roku, dział III "Budynki i pomieszczenia", rozdział 10, par. 104, ust. 3: "Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3m i długość 5,0m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub słupem - co najmniej 0,5m". Jak coś więcej trzeba - pisz. Zajmuję się tym trochę i czasem mogę pomóc. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 217.8.186.* 24.11.03, 10:58 Gość portalu: Alberto napisał(a): > Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 w sprawie warunków > technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U.nr 75, > poz.690 z 2002roku, dział III "Budynki i pomieszczenia", rozdział 10, par. 104, > > ust. 3: > > "Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3m i > długość 5,0m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub > słupem - co najmniej 0,5m". Jak coś więcej trzeba - pisz. Zajmuję się tym > trochę i czasem mogę pomóc. Pzdr. czy to znaczy, ze jeśli miejsce postojowe jest przy ścianie to powinno mieć min 3m szerokości? Pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 11:11 To znaczy, że powinno się projektować miejsca parkingowe przy ścianie lub słupie szersze niż minimalne żeby można było otworzyć drzwi od samochodu. W przypadku miejsca gdzieś w środku, taka przestrzeń zawsze będzie, ponieważ samochody obok parkują nie przy samej linii, lecz gdzieś bliżej środka. Ja jako projektant nie stosuję miejsc parkingowych węższych niż 2,5m i myślę, że to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goja Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 217.8.186.* 24.11.03, 14:19 Jeśli Pan tak projektuje to się Panu chwali, niestety projektant mojego bloku nie jest tak wspanialomyslny i miejsca sa dosc waskie wlasnie 2,3m moje miejsce jest w srodku a dwa sasiednie sa przy scianie i na oko wygladaja tej samej szerokosci co moje i tu mam problem bo sasiad z lewej strony ma forda mondeo i zeby otworzyc swoje drzwi musi parkowac przy samej linii od mojej strony i tu jest problem bo w takim razie ja juz nie mam tej wolnej przestrzeni o ktorej Pan mowi. Dzisiaj pojde do garazu i sprawdze ile faktycznie mają szerokosci miejsca od ściany. Bo niestety wymiar pol metra od samochodu jest malo precyzyjny bo od jakiego samochodu. Czy nie ma jakiegos bardziej precyzyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 5.2.1R1D* / *.nokia.com 24.11.03, 14:41 Jeśli cię to pocieszy to u mnie w bloku miejsca parkingowe mają po ok. 3m szerokości a i tak nic to nie daje gdyż przy sekwencji licząc od ściany: duży i szeroki Nissan combi, nie pamietam modelu, moja Vectra, tyż kombi i wypieszczone BMW sąsiada-burżuja to i tak jeśli przyjeżdżam jak szanowni sąsiedzi są już zaparkowani to wysiądnięcie z samochodu bez zarysowania nikogo graniczy z cudem (niestety duży jestem, 190 cm i koło 120 kg wagi). Także wszelkie wspólne parkingi to niestety jest scheisse i powyżej seicento człowiek sie męczy. Poza tym wielkość miejsca parkingowego powinna (a chyba nawet musi) być wpisana w akt notarialny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 15:19 Taka jest niestety powszechna praktyka. Jak najmniejsze wymiary miejsc postojowych dają w rezultacie większą liczbę samochodów w garażu i można budynek podnieść jeszcze o piętro i zarobić więcej. A że niektórym trudno wjechać i wysiąść? Prawo na to zezwala i właściwie to można mieć tylko pretensje do tych, którzy to prawo wymyślili. Skąd wyszło to 2,3m? Otóż przyjmuje się, że standardowy samochód osobowy ma wymiary 1,8x5,0m a w konsekwencji 2,3m szerokości powinno wystarzyć. Czy tak jest, twój przykład pokazuje, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppo Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 23:22 wielkie dzieki za info, jutro ide zmierzyc szerokosc miejsca parkingowego u mnie w nowym garazy podziemnym; ale mam pytanie - zakladajac, ze developer nie zostawil wymaganej szerokosci 2,3m; co wowczas? mozna to gdzies zaskarzyc? ciekaw jestem,... dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 09:11 Jeśli miejsce parkingowe jest węższe niż 2,3m to znaczy , że zostały złamane przepisy prawa budowlanego. Ale wystarczy przemalować linie i poszerzyć stanowisko postojowe. Tym zajmuje sie pewnie administracja budynku, spółdzielnia itp. Odpowiedz Link Zgłoś