Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szerokosc miejsca parkingowego

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 23:51
    Czy ktos sie orientuje, czy istnieja przepisy okreslajace minimalne wymiary
    miejsca parkingowego w parkingu podziemnym pod budynkiem mieszkalnym? Jakie
    to sa wymiary?

dzieki za pomoc
    P
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kris Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.11.03, 21:27
        Witam,
        przepisy znajduja sie pewnie w jakiejs ustawie, ktorej nie jestem w stanie
        podac. Jednak, miejsca do parkowania w garażach (na pewno wielopoziomowych) dla
        samochodów osobowych mają następujące wymiary: L >= 5 m, B >= 2,30 m, dla
        niepełnosprawnych przewidzieć szerokość B >= 3,50.

Pozdrawiam
        www.republika.pl/rapitograf/
      • Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 09:08
        Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 w sprawie warunków
        technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U.nr 75,
        poz.690 z 2002roku, dział III "Budynki i pomieszczenia", rozdział 10, par. 104,
        ust. 3:

"Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3m i
        długość 5,0m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub
        słupem - co najmniej 0,5m". Jak coś więcej trzeba - pisz. Zajmuję się tym
        trochę i czasem mogę pomóc. Pzdr.
        • Gość: goja Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 217.8.186.* 24.11.03, 10:58
          Gość portalu: Alberto napisał(a):

> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 w sprawie warunków
          > technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U.nr 75,
          > poz.690 z 2002roku, dział III "Budynki i pomieszczenia", rozdział 10, par.
          104,
          >
          > ust. 3:
          >
          > "Stanowiska postojowe w garażu powinny mieć co najmniej szerokość 2,3m i
          > długość 5,0m, z zachowaniem odległości między bokiem samochodu a ścianą lub
          > słupem - co najmniej 0,5m". Jak coś więcej trzeba - pisz. Zajmuję się tym
          > trochę i czasem mogę pomóc. Pzdr.

czy to znaczy, ze jeśli miejsce postojowe jest przy ścianie to powinno mieć min
          3m szerokości?

Pozdrowka
          • Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 11:11
            To znaczy, że powinno się projektować miejsca parkingowe przy ścianie lub
            słupie szersze niż minimalne żeby można było otworzyć drzwi od samochodu. W
            przypadku miejsca gdzieś w środku, taka przestrzeń zawsze będzie, ponieważ
            samochody obok parkują nie przy samej linii, lecz gdzieś bliżej środka. Ja jako
            projektant nie stosuję miejsc parkingowych węższych niż 2,5m i myślę, że to
            wystarcza.
            • Gość: goja Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 217.8.186.* 24.11.03, 14:19
              Jeśli Pan tak projektuje to się Panu chwali, niestety projektant mojego bloku
              nie jest tak wspanialomyslny i miejsca sa dosc waskie wlasnie 2,3m moje miejsce
              jest w srodku a dwa sasiednie sa przy scianie i na oko wygladaja tej samej
              szerokosci co moje i tu mam problem bo sasiad z lewej strony ma forda mondeo i
              zeby otworzyc swoje drzwi musi parkowac przy samej linii od mojej strony i tu
              jest problem bo w takim razie ja juz nie mam tej wolnej przestrzeni o ktorej
              Pan mowi. Dzisiaj pojde do garazu i sprawdze ile faktycznie mają szerokosci
              miejsca od ściany. Bo niestety wymiar pol metra od samochodu jest malo
              precyzyjny bo od jakiego samochodu. Czy nie ma jakiegos bardziej precyzyjnego?
              • Gość: Mat Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: 5.2.1R1D* / *.nokia.com 24.11.03, 14:41
                Jeśli cię to pocieszy to u mnie w bloku miejsca parkingowe mają po ok. 3m
                szerokości a i tak nic to nie daje gdyż przy sekwencji licząc od ściany: duży i
                szeroki Nissan combi, nie pamietam modelu, moja Vectra, tyż kombi i
                wypieszczone BMW sąsiada-burżuja to i tak jeśli przyjeżdżam jak szanowni
                sąsiedzi są już zaparkowani to wysiądnięcie z samochodu bez zarysowania nikogo
                graniczy z cudem (niestety duży jestem, 190 cm i koło 120 kg wagi). Także
                wszelkie wspólne parkingi to niestety jest scheisse i powyżej seicento człowiek
                sie męczy.

Poza tym wielkość miejsca parkingowego powinna (a chyba nawet musi) być wpisana
                w akt notarialny.
              • Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 15:19
                Taka jest niestety powszechna praktyka. Jak najmniejsze wymiary miejsc
                postojowych dają w rezultacie większą liczbę samochodów w garażu i można
                budynek podnieść jeszcze o piętro i zarobić więcej. A że niektórym trudno
                wjechać i wysiąść? Prawo na to zezwala i właściwie to można mieć tylko
                pretensje do tych, którzy to prawo wymyślili.

Skąd wyszło to 2,3m? Otóż przyjmuje się, że standardowy samochód osobowy ma
                wymiary 1,8x5,0m a w konsekwencji 2,3m szerokości powinno wystarzyć. Czy tak
                jest, twój przykład pokazuje, że nie.
        • Gość: ppo Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.03, 23:22
          wielkie dzieki za info, jutro ide zmierzyc szerokosc miejsca parkingowego u
          mnie w nowym garazy podziemnym; ale mam pytanie - zakladajac, ze developer nie
          zostawil wymaganej szerokosci 2,3m; co wowczas? mozna to gdzies zaskarzyc?
          ciekaw jestem,... dzieki.
          • Gość: Alberto Re: szerokosc miejsca parkingowego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 09:11
            Jeśli miejsce parkingowe jest węższe niż 2,3m to znaczy , że zostały złamane
            przepisy prawa budowlanego. Ale wystarczy przemalować linie i poszerzyć
            stanowisko postojowe. Tym zajmuje sie pewnie administracja budynku,
            spółdzielnia itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka