Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Projektowanie domu

IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.09, 11:19
    Moi drodzy, mam pytanie odnośnie projektu domu - trafiłam z narzeczonym do
    firmy, która zajmuje sie ich pojektowaniem, ale mam co do tegoż biura pewne
    watpliwości. Chciałabym uzyskać informację od kogoś kto projektował swój dom w
    jakims dobrym biurze - jak to wygląda... Czy to projektant po tym jak mniej
    więcej mówi sie co i jak chce się mieć ustawione pokazuje różne mozliwości??
    Nam facet ustawił tak jak my mowilismy (przecież to nie my jesteśmy
    projektantami), teraz nie bardzo nam się to podoba, bo wygląda to
    nieprofesjonalnie. Czy nie powino to wyglądać tak, ze to on, jako osoba, która
    chcąc nie chcąc (niby) się na tym zna i zbiera za to niemałą gotówke, te
    pomysły nam poddaje? Z góry dziękuję za info :)
    Obserwuj wątek
      • minkapinka Re: Projektowanie domu 07.04.09, 12:03
        u mnie wyglądało to tak: podaliśmy ilość i rodzaj pomieszczeń, przybliżone wielkości, pokazaliśmy projekty, które nam się podobały i
        po miesiącu dostaliśmy koncepcję domu, którą poprawialiśmy 3
        miesiące.
        • Gość: Malwina Re: Projektowanie domu IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.09, 12:13
          "Pokazaliscie projekty, które Wam się podobały", ale z tych które oni oferowali,
          czy sami ich wyszukaliście? Czy oni nie podpowiadali Wam jakoś, np pokazując
          kilka możliwych rozwiazań na podstawie Waszych wskazówek? Bo w takim wypadku to
          całe te biua projektowe to jedna wielka sciema... Przecież to oni mają
          ZAPROJEKTOWAĆ dom, a nie narysowac go na podsawie moich (często blędnych, bo
          przeciez ja się na tym nie znam) zachcianek...
          • Gość: aaa Re: Projektowanie domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 21:49
            To kto ma mieszkać w tym domu? Ty czy projektant?
            Oczywiście, można się bawić w wiele koncepcji, ale to kosztuje.

Trzeba wiedzieć czego się chce.
          • minkapinka Re: Projektowanie domu 07.04.09, 23:20
            były to projekty różnych biur, biuro ma zaprojektowac na podstawie
            twoich zachcianek, chyba wiesz jak ma wygladac twoj dom.

• Gość: dudek Re: Projektowanie domu IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.09, 22:42
        U nas było tak... projektant przyjechał do nas nadziałkę, gdzie miał powstać
        dom, zrobił sobie jej zdjecia. Potem usiedlismy i rozmawialismy o naszych
        potrzebach, wizjach, pokazalismy projekty, ktore nam sie podobaly - jakies 5
        h;). On sluchal, notoal, rysowal.. a potem przystapil do ataku;). I krok po krok
        omawial z nami kazda kwestie, czy aby na pewno jestesmy tego pewni i co to
        oznacza dla nas koztowo i eksploatacyjnie. Przede wszsytkim zapytal jaka kwote
        mozemy przeznaczyc na budowe. Podalismy 450-500 tys.zl Od razu na przedbiegach
        odpadly 2 projekty ze skomplikownym dachem;). Potem wyjasnial, co ile bedzie
        kosztowac i aby zastanowic sie. Dopytywal sie tez, jak spedzamy wolny czas, czy
        lubimy biesiaowac przy stole (wymyslilismy kuchni otwarta na salon). Oczywiscie
        kiedy ustalilismy priorytety dla nas typu spizarnia, wieksze pom gos., pom, na
        narzedzi i sprzet ogrodowy, garaz na 2 samochody, liczbe pokoi, saune itp. Po
        miesiacu przyslal pirwsza koncepcje. Urzekla nas. Dodalismy tylko jedno okno -
        reszta dopracowana na medal. Widac, ze nas sluchal. Calosc od momentu wizyty na
        dzialce zajela niespelna miesiace do gotowego projektu (ale tym czasie acitekt
        mail urlop). Tak pewnie wyszlyby 2 miesiace. Podobalo mi sie, ze wyprowadzil nas
        z wielu bledow, blednego myslenia, uczulil na koszty eksplatacji w przyszlosci..
        kubature.. naslonecznie domu wzgledem stron swiata.
        • Gość: Malwina Re: Projektowanie domu IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 15:49
          Właśnie - i to się nazywa pełen profesjonalizm. Ja natomiast mam wrażenie, ze
          nasz projektant w ogóle nie słuchał tego, co do niego mówiliśmy... Odnośnie
          powyższych wypowiedzi - oczywiście, że ja będę mieszkać w domu, głupie pytanie.
          Chodzi o to, że nasz projektant w ogóle nie przyłożył się do tego, co nam
          zaoferował, a zażyczył sobie za to 5000zł. Jak widać jak ktoś chce, to potrafi.
          Projektant to projektant, ta nazwa nie jest używana "od tak". Jest projektantem,
          więc to jego zadaniem jest projektowanie na podtsawie moich podpowiedzi.
          • Gość: aaa Re: Projektowanie domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 19:45
            Chyba trochę się gubisz. Najpierw piszesz: ”Czy nie powino to
            wyglądać tak, ze to on, jako osoba, która chcąc nie chcąc (niby) się
            na tym zna i zbiera za to niemałą gotówke, te pomysły nam poddaje?”,
            potem : „Przecież to oni mają ZAPROJEKTOWAĆ dom, a nie narysowac go
            na podsawie moich (często blędnych, bo przeciez ja się na tym nie
            znam) zachcianek...”

A najbardziej rozśmieszyło mnie to: „Nam facet ustawił tak jak my
            mowilismy (przecież to nie my jesteśmy projektantami), teraz nie
            bardzo nam się to podoba, bo wygląda to
            nieprofesjonalnie.” To jak, słuchał was czy nie?;)
        • minkapinka Re: Projektowanie domu 08.04.09, 17:04
          nasi architekci tez oczywiście byli na działce, robili zdjęcia.
        • eliza.99 Re: Projektowanie domu-sprawdzony architekt 18.04.09, 11:42
          Poszukuję sprawdzonego architekta, z tego co wyczytałam byliście
          zadowoleni z waszych, czy mogę prosić o jakieś namiary/kontakt do
          nich na maila sb.sb@wp.pl Z góry bardzo dziękuje, Eliza
      • sabrilla Re: Projektowanie domu 09.04.09, 00:29
        Mogę tylko powiedzieć jak to wygladało u mnie. Architekci projektowali nasz
        drugi dom, więc mieliśmy w miarę sprecyzowane oczekiwania (tak mi się
        przynajmniej wydaje :-)
        Architekci przyjechali na działkę, dokładnie ją obejrzeli i przygotowali wstępną
        koncepcję, sugerując też troszkę inne rozwiązania. My mieliśmy uwagi, wszystko
        dyskutowaliśmy z architektami i w końcu doszliśmy do konsensusu. Trwało to
        trochę, ale myślę, ze to bardzo dobrze. Oni byli bardzo otwarci na dyskusje,
        starali się dopasować dom do naszych potrzeb, ale także do działki, wiele zmian
        wprowadziliśmy często za ich radą. Efekt jest naprawdę super. Ergo, wybierz
        fachowców, którzy Cię słuchają, ale też radzą. To Ty będziesz mieszkać w tym domu.

Gość portalu: Malwina napisał(a):

> Moi drodzy, mam pytanie odnośnie projektu domu - trafiłam z narzeczonym do
        > firmy, która zajmuje sie ich pojektowaniem, ale mam co do tegoż biura pewne
        > watpliwości. Chciałabym uzyskać informację od kogoś kto projektował swój dom w
        > jakims dobrym biurze - jak to wygląda... Czy to projektant po tym jak mniej
        > więcej mówi sie co i jak chce się mieć ustawione pokazuje różne mozliwości??
        > Nam facet ustawił tak jak my mowilismy (przecież to nie my jesteśmy
        > projektantami), teraz nie bardzo nam się to podoba, bo wygląda to
        > nieprofesjonalnie. Czy nie powino to wyglądać tak, ze to on, jako osoba, która
        > chcąc nie chcąc (niby) się na tym zna i zbiera za to niemałą gotówke, te
        > pomysły nam poddaje? Z góry dziękuję za info :)
        • Gość: Malwina Re: Projektowanie domu IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 08:16
          Dziękuję za pomocne opinie. Po Waszych podpowiedziach zmieniłam projektanta na
          sprawdzoną projektantkę i teraz jestem bardzo zadowolona.
      • Gość: v2 Re: Projektowanie domu IP: *.chello.pl 14.04.09, 22:04

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=60811441&a=60838125
        • mna Re: Projektowanie domu 18.04.09, 19:10
          Ja tez poproszę o namiary na dobrych architektów.
          • Gość: janeki Re: Projektowanie domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 11:38
            Włos mi się jerzy na głowie jak czytam, z jakimi "projektantami"
            miała do czynienia Malwina. Zero szacunku do klienta i jego
            pieniędzy! U mnie było (na szczęście) zupełnie inaczej, żeby się nie
            rozpisywać: podobnie jak u dudka, czyli pełen profesjonalizm. We
            wrześniu minie rok, jak mieszkam już w moim wymarzonym domu, miałam
            więc czas i możliwość sprawdzić "w realu" wybrany projekt.
            Moja architekt spisała się na medal, szczerze polecam: p. Lena
            Hoffman z W-wy, tel. 603-446-115. Powodzenia!
          • Gość: Andrzej Re: Projektowanie domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 10:29
            Witam,
            Ja ze swojej strony mogę polecić zespół projektowy biura architektonicznego KB Projekt. Dla tych architektów projektowanie domów to druga natura, wysłuchają każdego życzenia, a do tego szukają estetycznych i jednocześnie tanich rozwiązań.
            Polecam www.kbprojekt.pl
      • Gość: Matadorro Re: Projektowanie domu IP: *.gemini.net.pl 04.06.09, 14:51
        Cześć, niestety najczęściej projektanci maja swoje gotowe projekty i nic ich nie
        obchodzą Twoje potrzeby :/ Sam ostatnio zajmowałem się kupnem mieszkania,
        wcześniej planowaliśmy coś zbudować, ale okazało się że ja i żona mamy zupełnie
        inne wizje domu ;) Ale ile się naoglądaliśmy różnych mieszkań i ile
        najeździliśmy się to nasze ;)
        Mieszkanie mamy od 3 miesięcy, a wczoraj trafiłem na stronę na której można
        sobie obejrzeć mieszkania w 3D w necie! Swojego szukaliśmy z 2 miechy... :)
        Także warto sobie najpierw popatrzeć jak to co Ci projektant zaoferuje wygląda w
        realu, a potem się z nim kłócić :)
        • Gość: arch.e Re: Projektowanie domu IP: *.aster.pl 04.06.09, 20:36
          Witam Wszystkich,
          Jeśli ktoś z Was szuka architekta z uprawnieniami i kilkuletnim doświadczeniem,z
          zamiłowaniem do architektury współczesnej zapraszam. Kontakt do mnie arch.e@tlen.pl.
          Pozdrawiam!
      • Gość: bzded Re: Projektowanie domu IP: 85.128.109.* 17.06.09, 20:08
        forum.gazeta.pl/forum/w,25,39271506,39380417,Re_Gotowy_projekt_Co_dalej_.html
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka