Dodaj do ulubionych

Długi a ZUS

28.03.10, 16:43
Mam dług w ZUS z dawnej działalności ,parę lat temu wystąpiłam o rozłożenie na raty , niestety nie udało mi się uzyskać rozłożenia , bo zażądali pierwszej wpłaty 1500 zł i nie byłam w stanie tyle wpłacić , jednym z dokumentów jakie wtedy im dałam był dokument własnosci domu , więc weszli mi na hipotekę ,dwa lata trwała sprawa w sądzie bo nie zgadzałam się z kwotą, udało mi się parę rzeczy wyprostować , teraz sprawa wygląda tak nie chcą podpisać ze mną układu ratalnego , bo nie pracuję , sama wpłacam na konto 50 zł tygodniowo bo tyle mogę , zastanawiam się czy za 12 tys mogą próbować sprzedać dom wart 400 tys czy nawet więcej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Długi a ZUS IP: *.opera-mini.net 29.03.10, 08:07
      Nie tak dawno było w TVN jak komornik chciał zlicytować posiadłość o wartości 1mln zł za 8 tyś długu z jakim się dłużnik nie chciał zgodzić nie że nie miał pieniędzy ale coś z tym długiem było nie tak Ja mam w ZUS 2tys długu ale też sie uparłem że nie zapłace bo chorowałem wtedy i nie miałem na składki a za zwolnienie L4 kasy mi nie dali chyba dlatego że miałem krucej jak 6 miesięcy działalność
      • julka15 Re: Długi a ZUS 05.04.10, 23:31
        Na szybko mogę ci podpowiedzieć tylko tyle, że komornik nie może sprzedać
        zajętej nieruchomości za kwotę jaka mu się spodoba.

Nie pamiętam dokładnie, ale jest to jakoś tak, że przy pierwszej licytacji
        sprzedaż może nastąpić na kwotę nie mniejszą niż jakieś 70% wartości
        nieruchomości (albo coś koło tego :).

Jak nie sprzeda to robi drugą licytację, tu wartość nie może być niższa niż 50 %
        (albo coś koło tego :).

Jeśli za drugą licytacją nie znajdzie się kupiec, to dłużnik ma prawo pozostać w
        nieruchomości.

Oczywiście musisz sobie to sprawdzić, bo zapewne pomieszałam te procenty, poza
        tym w przypadku ZUS to będzie poborca skarbowy (nie wiem czy to funkcjonuje tak
        samo).

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka