Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PODZIELNIKI JESZCZE RAZ

IP: *.inds.pl / *.inds.pl 06.12.03, 00:14
    OJ NACZYTAŁAM SIE O NICH SPORO NA TYM FORUM,JA MAM ZAŁOŻONE PODZIELNIKI
    TECHEMU, OCZYWISCIE NIE CHCIAŁAM SIE ROZLICZAĆ WG NICH,ALE OD POPRZEDNIEGO
    SEZONU U NAS W SPÓŁDZIELNI JEST TO OBOWIĄZKOWE, ZA ZESZLY ROK MAM DOPŁATĘ
    400ZŁ, MAM MIESZKANIE NAROŻNE , NA 1O PIETRZE[NADE MNĄ NIE MA JUŻ NIC], I
    WSPÓŁCZYNNIKI KORYGUJĄCE KUCHNIA 40%, 2 POKOJE PO 25%, POKÓJ 35%, MIMO
    TEGO PŁACĘ WIĘCEJ NIZ SĄSIEDZI A MAM CHŁODNIEJ???????????????, I JAK TO
    WYTŁUMACZYĆ POZDRAWIAM
    Obserwuj wątek
      • Gość: Współczujący Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 14:32
        Obawiam sie, że idiotom nie wytłumaczysz. Poprawiam się, może nie tyle idiotom,
        tylko cwaniakom, którzy wiedzą, o co chodzi. Ale dotychczasowe systemy
        rozliczeń, chociaż krzywdzące dla niektórych, są utrzymywane, bo niektórzy na
        nich zarabiają. Wewnatrz wspólnoty a tym bardziej spóldzielni zmiana systemu
        rozliczeń jest prawie niemożliwa.

Pozostaje tylko sąd, a i to nie gwarantuje szybkiego sukcesu.
      • Gość: ciekawska Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.bluu.net / *.bluu.net 07.12.03, 11:43
        to witaj w klubie. Mam takie samo mieszkanie. Podaj jakie masz wsp. UF i LAF.

PZDR.
        • Gość: Rachela Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.inds.pl / *.inds.pl 08.12.03, 11:59
          Czesc Bozenko, zanim Ty odezwałaś sie na forum,ja zagadnelam Cie na gg, ale
          nie odpowiedzialas[niedostepna],w sprawie wody dzwonilam juz do spółdzielni,
          okazalo sie ze ust. z 2002 roku dotyczy nowych bloków,ale i tak na cos to mi
          sie przydalo, bo mnie obowiazuje ta stara ,ale i tak nie mam 45 stopni
          tylko góra[[[i to zadko]] 42, a jezeli chodzi o te pomierniki, to kibel ,mam
          te dopłate i narazie nie zamierzam placic,prosisz o podanie UF I LAF,ALE ja
          mam opomiarowanie tachem a oni nie stosuja chyba tego,, na rozliczeniu mam
          tylko współczynniki korekcyjne,ale one nie pokrywaja moich strat ciepla,mam
          male dzieci i nie moge chodzic w bamboszach, mam narozne i ost na pietrze
          mieszkanie, wiec ciepło ucieka wszedzie, mam zamiar napisac odwołanie,ale nie
          mam pojecia od czego zaczac, może masz doświadczenie w tej kwestii, bo ja nie
          zamierzam łatwo sie poddac, poniewaz wiadomo że pomierniki to bubel i
          oszukaństwo POZDRAWIAM SERDECZNIE DOROTA
          • Gość: a_za Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.res-polona.com.pl 08.12.03, 14:17
            powtórzę: Witaj w klubie! Klub istnieje już chyba w sensie dosłownym na forum
            Isanitu, www.isanit.pl/forum/forum.php , tylko tam mnogość wypowiedzi
            nie pozwala znaleźć sedna. Zauważyłam, że nie tylko mnie słowo "podzielnik"
            elektryzuje. Spytaj Ciekawskiej. Nas rozlicza Viterra ale Techem też jest
            niezły. O ile się orientuję oni nie mają współczynników UF, tylko zakładają
            podzielniki wyskalowane odpowiednio do mocy grzejnika. Jaszcze lepsza bzdura,
            bo w ogóle tego nie Masz możliwości sprawdzić. Albo może być tak, że w tych
            wsp. korygujących jest ukryty i wsp. korekty na moc grzejników (UF) i wsp.
            położenia mieszkania (LAF) - chyba nie dojdziesz, ale to nie szkodzi. Masz
            prawo wiedzieć dokładnie jak cię rozliczają i masz pretekst do tego, żeby nie
            płacić dokąd nie wyjaśnią. Nie licz na jasną odpowiedź, takiej ani od Techemu
            ani od SM nie otrzymasz, ale to tylko powód do dalszego odwlekania uzupełnienia
            dopłaty. Oni Cię będą zbywać, ty ich też. Mało tego, jeżeli zadatek na
            ogrzewanie wyliczono Ci w wysokości wynikającej z tego nowego rachunku, to też
            nie płać. Płać w takiej wysokości jak dotąd (stan sprzed podzielników). Każde
            pismo do SM kończ słowami: "Do czasu otrzymania jasnej i satysfakcjonującej
            mnie odpowiedzi, będę uiszczała miesięczny zadatek na poczet ogrzewania w
            wysokości wyliczonej w poprzednim sezonie grzewczym (podaj datę sezonu
            bezpodzielnikowego). Koniecznie używaj takich słów jak: poczet, uiszczać,
            rzetelny, nierzetelny itp. Podaj numery norm i ustaw - Ciekawska Ci poda. Jak
            wpłacisz naliczoną Ci dopłatę, to koniec. Możesz sobie pisać do śmierci. U nas
            część ludzi zapłaciła (dwa lata temu) i do dzisiaj nie mają korekt, choć były
            ewidentne błędy - we współczynnikach właśnie. Ja, oraz sporo zbuntowanych
            lokatorów - zrobiliśmy tak jak Ci napisałam. W moim przypadku dopłata "spadła"
            z 1200 do 200 zł - po trzykrotnej korekcie. U innych niepłacących - podobnie.
            Jeszcze bardziej SMy boją się komitetetów blokowych, czyli ludzi działających
            wspólnie, warto więc puścić pogłoskę, że zawiązał się komitet. Do techemu nie
            warto pisać reklamacji, ale jak masz ich siedzibę blisko, to się przejdź, lub
            zadzwoń - prędzej Ci się uda wyciągnąć od nich wiadomości prywatnie niż
            oficjalnym pismem. Odnośnie rozliczania i prawa to polecam:
            www.ure.gov.pl/prawo/podzielnik_22003.html . Ponieważ rozliczanie wg
            podzielników nie jest poparte żadnymi przepisami prawnymi, uważam, że nie ma
            sensu udowadnianie, że sposoby rozliczania są do d... . Niezgodne z prawami
            fizyki itd. Pikuś z forum isanitu poświęcił na udowadnianie tego setki stron
            maszynopisu, stracił zdrowie i nerwy wyważając otwarte drzwi. To już dawno
            zostało udowodnione, wiedzą o tym doskonale twórcy tego systemu. Natomiast
            jedno jest pewne - każda firma rozliczająca stosuje jakieś reguły i musi się
            tych reguł trzymać. A klienci (czyli my) mają prawo te reguły znać i móc
            skontrolować czy są przestrzegane. Jak już to zostanie wyjaśnione - można pewne
            reguły kwestinować (wtedy, kiedy się wie skąd wynikają - tak jak LAF u
            ciekawskiej).
            Łatwo mi się to teraz pisze, ale wiem ile nerw kosztuje cała ta korespondencja,
            oczekiwanie na odpowiedź, pewność że z sobie z ciebie kpią i liczą na twoje
            zmęczenie. Jedyny argument jaki masz to NIEPŁACIĆ. To będzie jedyny powód dla
            którego będą odpowiadać na Twoje pisma.
            Głowa do góry, pierś przed siebie. (bardzo mi się podoba stosowana przez Ciebie
            nazwa - pomierniki - kojarzy mi się z tym czym jest - pomiotem miernika)
            Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich. Anna
            Ps. Ciekawska już powinna mieć E-mila ze wsp.UF.
      • Gość: Akra Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: 195.116.106.* 08.12.03, 13:27
        Bardzo jestem ciekawa czy ktoś na forum wie kto jest kompetentny w tej sprawie
        (instancja wyższa)???? Ja za co w mieszkaniu na parterze 34 m2 miałam dopłatę
        1100 zł!!!!!!!!!!!!
        • Gość: a_za Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.res-polona.com.pl 08.12.03, 14:29
          Jedna prośba do wszystkich. Wysokość dopłat niewiele mówi. Choć kwota dopłaty
          1100 zł za 34m2 jest rzeczywiście szokująca. Podawajcie jaka kwota wychodzi za
          ogrzewanie 1m2 mieszkania miesięcznie, wtedy można powiedzieć, czy to dużo czy
          mało. W dobrze ocieplonych, szczelnych blokach opłata za 1m2/miesiąc wynosi ok
          1,5zł, ale to wyjątki. Trzeba liczyć, że 2,5 zł jest stawką do zaakceptowania.
          W starym, zniszczonym, nieocieplonym i przeszklonym bloku wspólnoty stawka na
          1m2 wynosi ok. 5 zł.
          pozdrowienia
          • vetigota Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ 10.12.03, 12:17
            Czy ktoś z Was moi drodzy orientuje się jak to jest z montowaniem podzielników
            w łazience, ja mam, a moi znajomi tam nie mają, jakieś przepisy to regulują.
            • Gość: a_za Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.res-polona.com.pl 10.12.03, 13:07
              vetigota napisała:

> Czy ktoś z Was moi drodzy orientuje się jak to jest z montowaniem
              podzielników
              > w łazience, ja mam, a moi znajomi tam nie mają, jakieś przepisy to regulują.

Nie ma przepisów nakazujących lub zakazujących montowanie podzielników na
              grzejniku w łazience. Jest tylko napomknięte (nie pamiętam już w jakim
              dokumencie), że proponuje się aby w pomieszczeniach narażonych, ze względu na
              ich przeznaczenie, na zawilgocenie, nie montować podzielników. A to w tym celu,
              aby zbyt duże oszczędzanie w tym pomieszczeniu ciepła nie doprowadziło do
              zagrzybienia.
      • Gość: RACHELA Re: PODZIELNIKI JESZCZE RAZ IP: *.inds.pl / *.inds.pl 09.12.03, 20:39
        DZIĘKI ZA PODPOWIEDZI DOTYCZĄCE WALKI ZE SM, NARAZIE MUSZĘ JEDNAK DAĆ SOBIE
        SPOKÓJ, PONIEWAŻ GDY TYDZIŃ TEMU POSZŁAM WŚCIEKŁA O TE POMIRNIKI DO
        KIEROWNICZKI, TO TA, BY MNIE PRZYMKNĄĆ KAZAŁA MI WYMIENIĆ SOBIE JESZCZE W TYM
        ROKU OKNO [ MIALAM MIEC W 2005], WIĘC NA POCZĄTKU STYCZNIA DOSTANĘ ZWROT ZA
        NIE ZE SPÓŁDZIELNI, I WTEDY PRZYSTĄPIĘ DO ATAKU,OCZYWIŚCIE NIE ZAMIERZAM
        PŁACIĆ, BĘDĘ TAK JAK RADZISZ ZWLEKAĆ , WYJAŚNIAĆ , BO TEŻ MI SIE WYDAJE, .ZE
        NIC MI NIE MOGA ZROBIĆ ,PRZECIEŻ MAM PRAWO WIEDZIEĆ SKĄD DOKŁADNIE WYNIKA
        SUMA KTÓRĄ MUSZE DOPŁACIĆ I W JAKI SPOSÓB OBLICZYLI NP.WSPÓŁCZYNNIKI
        KOREKCYJNE DLA MOJEGO MIESZKANIA ,PRZECIEŻ DO TEJ PORY PŁACIŁAM MNIEJ A MIAŁAM
        CIEPLEJ, JEŻELI PRZYSZŁA FIRMA I TO ZMIENIŁA NA MOJĄ NIEKORZYŚĆ , TO MUSI MI
        WYJAŚNIĆ JAK TO SIE STAŁO I UDOSTĘPNIĆ MATERIAŁY DO OBLICZEŃ , DOKĄD TEGO NIE
        ZROBIA MAM PRAWO NIE PŁACIC, PONIEWAŻ NIE SPOTKALAM SIE Z LAF CZY UF NA MOIM
        WYLICZENIU, TYLKO TE KOREKTY, ALE Z TEGO CO WIEM POWINNY ONE WYNIKAĆ Z
        RZETELNEGO POMIARU MIESZKANIA ŚCIAN, WIELKOŚCI OKIEN, GRUBOŚCI MURU ITD, ALE
        NIC TAKIEGO FIRMA NIE ROBIŁA, WSPÓŁCZYNNIKI WZIELI Z RĘKAWA ,I DLATEGO NIE
        KORYGUJĄ PRAWIDŁOWO UCIECZKI CIEPŁA[[U MNIE PRZEZ SUFITY I WIĘKSZOŚĆ SCIAN
        BOCZNYCH],

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka