Gość: pp IP: *.eranet.pl 01.02.02, 11:57 czy ktoś z was adaptował strych? chciałabym się dowiedzieć od czego zacząć formalności i co mnie czeka. Strych jest bezpośrednio nad moim mieszkaniem. oprócz tego jest też wydzielona część na suszarnię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysiek Re: Adaptacja strychu IP: 159.107.89.* 01.03.02, 16:17 > czy ktoś z was adaptował strych? chciałabym się dowiedzieć od czego zacząć > formalności i co mnie czeka. Strych jest bezpośrednio nad moim mieszkaniem. > oprócz tego jest też wydzielona część na suszarnię. Witam, Też jestem zainteresowany tematem. Może ktoś się jednak odezwie. A może Ty pp już masz jakieś doświadczenia? Ja na razie jestem zainteresowany bardziej hipotetycznie, bo jeszcze nie mam strychu, ale mam jeden "na oku". Pozdrawiam, Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Adaptacja strychu IP: *.astercity.net / 10.129.131.* 01.03.02, 16:22 Chyba trzeba uzyskać na piśmie zgodę wszystkich lokatorów na wykupienie strychu,który jest częścią wspólną budynku.Potem administracja wyraża zgodę itd.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marko Re: Adaptacja strychu IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 19:11 Daj se spokój lepiej budować coś malutkiego nowego Ok.80m niż topić pieniądze w stare budy .Pomyśl ile tam musisz wpompować ,wszelkie media ,ocieplenia ściany działowe,regipsy ,a jak już wydasz 70tys.to zacznie Ci dach przeciekać.A poza tym to najwyższa kondygnacja na którą trzeba drałować kilka razy dziennie. I nie jest to żadna lokata kapitału,była kiedyś nagonka na strychy ,a żeby ludzią zapchać gęby , ale nieliczni tylko dali się nabrać. Takie jest moje zdanie i rada z którą nie musisz się zgadzać oczywiście. Ale naprawdę policz dokładnie a później przemyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: Adaptacja strychu IP: *.astercity.net / 10.133.132.* 03.03.02, 18:12 A skad jestescie? MOze ktos z Was bylby zainteresowany zorganizowana wspolnymi silami adaptacja wiekszej powierzchni poddasza, dzielac je na dwa mieszkanka? Koszty przylaczy moznaby podzielic na polowe, calosc wypadlaby taniej, poza tym jest duzo latwiej znalezc duze strychy - 150-200 metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lem Re: Adaptacja strychu IP: *.um.wroc.pl 04.03.02, 10:21 ja tez jestem zainteresowany adaptacja. klopot w tym ze znalezc strych o powiezchni 150-200m2 nie jest latwo. to znaczy znalezc zaden problem, kazdy strych nad kamienica ma z reguly 200m2, klopot w tym ze mieszkancy musza wyrazic zgode [w prawie budowlanym stoi ze musi sie zostawic mieszkancom powiezchnie strychowa proporcjonalna do ich ilosci w budynku]... a to juz jest problem. no chyba ze moje miasto - wroclaw - ma dziwnych wlascicieli mieszkan. ale jesli macie cos na widoku i oczywiscie jestescie z wroclawia to ja bardzo chetnie. i vice versa, jesli cos znajde to dam znac. lem Odpowiedz Link Zgłoś
blue_orange Re: Adaptacja strychu 07.03.02, 15:55 Niestety, ja jestem z Warszawy (ale zdanko %) Gdyby ktos z tych okolic mial zamiar za male pieniadze zaadaptowac ciekawe lokum, to prosze oczywiscie o kontakt - evi@blueorange.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Adaptacja strychu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.02, 13:50 adaptowałem suszarnię w bloku z lat 50 na mieszkanie aktualnie pow. ok. 38 m kw. podsatawową sprawa jest ustalenie właściciela oraz tzw. wydzielenie samodzielnego lokalu mieszkalnego przez uprawnionego geodetę, adaptacja pozwala czasami tanio zamieszkać ja zaplaciłem za lokal 7 tys. (1999), adaptacja pod klucz wraz z dociepleniem stropu i scian, okna pcv, rolety alu, płytki instalecje szafa wnękowa, oświetlenie płyty g-k. ok. 25 tys. = 1 tys/m kw masz wiecej pytań to pisz na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lem Re: Adaptacja strychu IP: *.um.wroc.pl 04.03.02, 10:22 powiedz mi, czy ten blok to ma dach skosny z dachowka? czy plaski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Adaptacja strychu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 17:44 odp dla LEM dach z nachyleniem z płyt kotytkowychok. 15 % połozony na belkach żelbetowych pokrycie paaą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Adaptacja strychu IP: *.wp-sa.pl 07.03.02, 11:29 Czy wykupiles ten strych jako mieszkanie wlasnosciowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Adaptacja strychu IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.02, 19:59 aktualnie mieszkanie nie ma swojej ksiegi wieczystej z uwagi że 'proces budowy nie jest zakończny - korzystam z duzej starej ulgi a zamierzam wybudowac za nia cześć nowego domu, przy zakupie polecam skorzystać z pomocy rozsądnego prawnika lub geodety - sprawa ewentualnej wspołwłasności i ew. tzw. wydzielenia z części wspólnej, czesto strych lub suszarnia nie są zinwentaryzowane - istotne jest też kto jest właścicielem budynku os. fizyczna wspólnota mieszkańców, notariusze czesto nie zdaja sobie sprawy z zawiłosci praw własnosci i innych a notariusz ucina swoja odpowiedzialnośc prostymi zapisami w umowie, pamietajcie że umowa kupna lokalu rownież wstepna powinna byc umowa notarialną (ale słyszałem inne opinie posrednikow sprzedaży nieruchomosci) Odpowiedz Link Zgłoś