Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zmiana zameldowania a US

IP: 5.5R* / 212.121.135.* 29.12.03, 17:51
    Czesc
    Pytanko mam, w sumie równie dobrze mógłbym sie o to spytać na forum Podatki
    ale jestem pewien że tu otrzymam od was odpowiedź szybciej ;-) Dwa tygodnie
    temu sie przemeldowałem z jednej dzielnicy Warszawy do drugiej, oba na pobyt
    stały. Chciałbym sie w przyszłym roku już rozliczać w nowym US oczywiście.
    Czy w związku z tym muszę ich w tej chwili jakoś specjalnie zawiadamiać ze
    sie przemeldowałem do ich dzielnicy czy wystarczy jak dołączę ten formularz z
    nowymi danymi osobowymi (NIP-3 chyba) do PIT-u na wiosnę? Pracuję
    najnormalniej w świecie na etat, firmy własnej nie mam więc ten problem nie
    występuje. Jak myślicie?

Dzięki, Mat
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacek Re: Zmiana zameldowania a US IP: 217.153.142.* 29.12.03, 23:12
        Niestety - kiedyś było tak, że "etatowcy" mieli czas na złożenie aktualizacji
        do daty złożenia zeznania rocznego PIT. Teraz termin wynosi 30 dni od daty
        wydarzenia (np. zmiany m-ca zamieszkania, przyjmuje się często, że jest to
        jednocześnie data zameldowania).

Co do właściwości urzędu - liczy się miejsce zamieszkania w OSTATNIM dniu roku
        kalendarzowego. Pamiętaj o tym podczas wypełniania i składania ww.
        aktualizacji (NIP-3) niebawem.
        • mojahistori Re: Zmiana zameldowania a US 30.12.03, 00:25
          W stanach nie ma z tym problemu wystarczy isc do SS office i wypelnic
          odpowiedni frorm,uciekaj poki czas...

www.Mojahistoria.republika.pl - moja domowa strona na której
          dokumentuję aparatem cyfrowy swoje codzienne życie. Oddycham więc żyję...
      • annb Re: Zmiana zameldowania a US 30.12.03, 08:32
        jeśli pracujesz na etat to twój pracodawca w twoim imieniu odprowadza zaliczki
        na poczet przyszłego podatku, prawda?
        więc idz do pań z rachuby czy jak to tam zwał z kwitkiem z urzędu
        poświadczającym zmianę zameldowania, i prosbą aby w twoim imieniu dokonały
        aktualizacji twoich danych :)we własciwym urzędzie skarbowym.dostaniesz wtedy
        druk do wypełnienia w którym wskażesz nowy urząd skarbowy właściwy dla miejsca
        zameldowania (jesli jest to zmiana miasta lub dzielnicy).wypełnisz, podpiszesz
        a pracodawca zgłosi to w twoim imieniu. ze zmianą zameldowania wiąże się też
        konieczność wyrobnienia nowego dowodu
        .wtedy to zgłaszasz zmianę dowodu na druku nip 3 (o ile dobrze pamietam)
        możesz to zrobić juz teraz albo dopiero w marcu kwietniu(zależy jaki urząd
        i jak do tego podchodzi....jedne od razu naliczają karę inne dopiero z prasy
        dowiedziały się o tym iż "obywatel" ma obowiązek poinformowac urząd o zmianie
        dowodu osobistego pod karą grzywny....

• Gość: kola Re: Zmiana zameldowania a US IP: *.acn.pl 30.12.03, 08:52
          A co jeśli prowadzę działalność gospodarczą? Firmę będę miała w innej
          dzielnicy niż mieszkanie i zameldowanie.
        • Gość: Mat Re: Zmiana zameldowania a US IP: 5.5R* / 212.121.135.* 30.12.03, 15:15
          Dzięki wszystkim. Pomysł z załatwieniem tego przez firmę odpada - bo centrala
          firmy a więc i księgowośc oraz kadry są we Wrocławiu. A ja w Warszawie. Więc to
          by nie było takie proste. Sam muszę to w US załatwić.

O konieczności zmiany dowodu wiem, nawet już druk wypełniłem, tylko jakoś nie
          moge do urzędu dotrzeć. Jednej rzeczy nie rozumiem. Mam US zawiadomić o zmianie
          miejsca zamieszkania w ciagu 30 dni. Jak również o zmianie numeru dowodu, tak?
          To co, dwa razy mam do nich chodzić składać ten druczek? Chore... Przecież w
          ciągu 30 dni nie ma szans na wymiane dowodu a z góry numeru mi nikt nie poda.

Dzięki wielkie
          • Gość: Jacek Re: Zmiana zameldowania a US IP: 217.153.142.* 30.12.03, 15:25
            W teorii tak powinieneś właśnie zrobić. Jest to chore, to fakt. Był nawet na
            temat temat niedawno artykuł w "Rzeczpolitej" autorstwa niejakiego
            Bartosiewicza. Radził on składać aktualizację tylko raz (na zakończenie
            wszystkich zmian) i w razie problemów powoływac się na "niską szkodliwość
            społeczną czynu". Też byłbym daleki od paniki ;)) (i ucieczki do USA).
            • Gość: Mat Re: Zmiana zameldowania a US IP: 5.5R* / 212.121.135.* 30.12.03, 16:45
              Spoko, nie panikuję. Ale nie mam zamiaru do nich chodzić dwa razy. Zaniosę im
              tego NIPa z nowym adresem teraz, żeby sie nie czepiali, a drugiego, z nowym
              numerem dowodu dołączę do PITa. Jak się będą czepiać to powiem że nowy dowód
              mam od dwóch dni, to jak miałem wcześniej zawiadomić ;-)

A co do stanów to jest to jeden z ostatnich krajów do których miałbym ochotę
              uciekać. Zaraz po Korei Płn i Arabii Saudyjskiej. Także za tą propozycję
              serdecznie dziękuję ale nie skorzystam ;-)
              • Gość: Jacek Re: Zmiana zameldowania a US IP: 217.153.142.* 30.12.03, 22:47
                Spokój ducha jest najbardziej wskazany :), ale pomyśl lepiej o innym
                tłumaczeniu - faktyczną datę odebrania dowodu urząd skarbowy może bardzo łatwo
                sprawdzić (dzięki info od innego urzędu). Inna UWAGA: teraz już nie ma
                możliwości (która istniała chyba do 2002 roku) złożenia aktualizacji razem z
                zeznaniem rocznym. 30 dni od zmiany - obecnie to jest termin. Btw. nie ma też
                możliwości składania aktualizacji poprzez pracodawcę.

Nie proponowałem ucieczki do USA :)) - ktoś inny w tym wątku sugerował Ci
                takie wyjście ;) Zresztą nawet jeśli są jakieś powody do takiego kroku, to na
                pewno nie warto tego robić TYLKO ze względu na podatki.
                • Gość: kasia Re: Zmiana zameldowania a US IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 07.01.04, 18:13
                  Trochę się pogubiłam w tych wyjaśnieniach, a problem mnie osobiście b.
                  interesuje.

Czy jeśli przemelduję się w styczniu br.(z B-stoku do W-wy), to PIT-a za
                  2003r. powinnam złożyć w starym, czy nowym urzędzie?

Kasia
                  • Gość: Jacek Re: Zmiana zameldowania a US IP: 217.153.142.* 07.01.04, 18:17
                    Reasumując, ;) w B-stoku.
                    • Gość: kasia Re: Zmiana zameldowania a US IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 07.01.04, 19:10

dzięki Jacek

jutro pewnie wybiorę sie do US, aby zapytać o ulgę remontową. Bo teraz nie
                      jestem już pewna czy moge odliczyc wydatki na wykonczenie mieszkania w W-wie, w
                      którym w 2003r. nie bylam zameldowana,a które nabyłam notorialnie. Faktury
                      brałam na adres meldunkowy w Białymstoku, bo tu wydawało mi się że powinnam się
                      rozliczać

mam wrażenie, że żyję w strasznie dziwnych, skomplikowanych czasach

kasia
                      • Gość: J. Re: Zmiana zameldowania a US IP: 217.153.142.* 07.01.04, 20:08
                        dzięki Jacek
                        >
                        > Faktury
                        > brałam na adres meldunkowy w Białymstoku, bo tu wydawało mi się że powinnam
                        się rozliczać

faktury bierze się po prostu na aktualny adres zamieszkania - tu nie ma żadnej
                        ukrytej filozofii

> mam wrażenie, że żyję w strasznie dziwnych, skomplikowanych czasach

Spokojnie, ;) wolałabyś żyć w czasach Wielkiego Józefa Wissarionowicza
                        Stalina ?
                        Nie jest tak źle.

> kasia
                    • Gość: kasia Re: Zmiana zameldowania a US IP: *.bial.pl / 217.97.219.* 07.01.04, 19:11
                      dzięki Jacek

jutro pewnie wybiorę sie do US, aby zapytać o ulgę remontową. Bo teraz nie
                      jestem już pewna czy moge odliczyc wydatki na wykonczenie mieszkania w W-wie, w
                      którym w 2003r. nie bylam zameldowana,a które nabyłam notorialnie. Faktury
                      brałam na adres meldunkowy w Białymstoku, bo tu wydawało mi się że powinnam się
                      rozliczać

mam wrażenie, że żyję w strasznie dziwnych, skomplikowanych czasach

kasia
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka