Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zachówek po śmierci męża

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.04, 20:44
    Zmarł mąż , nie mieliśmy dzieci . W testamencie wskazał rodziców /żyją/ jako
    spadkobierców,mnie pominął . Jaki mi się należy zachówek ? Masę spadkową
    stanowią : mieszkanie własnościowe + samochód . Ojciec męża ma dożywotnią
    służebność w tym mieszkaniu ,a samochód został kupiony za pieniądze pożyczone
    od ojca / jest umowa pożyczki/
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacek Re: Zachówek po śmierci męża IP: 217.153.142.* 03.01.04, 23:20
        Serdeczne wyrazy współczucia, Aldono.
        Nie jestem specjalistą od prawa spadków (nie pamiętam też, aby to ktokolowiek
        z tego forum specjalizował się w tych zagadnieniach), ale mam kilka uwag:
        1. Tytułem pierwszego uspokojenia: przez trzy miesiące od śmierci małżonka
        nikt nie ma prawa "wyeksmitować" Cię z mieszkania stanowiącego przedmiot
        spadku (nawet gdyby jakimś cudem załatwił sobie w tym czasie stwierdzenie
        nabycia spadku).
        2. Przysługuje Tobie (jesli mąż nie ma rodzeństwa i nie istniały żadne
        darowizny na Twoją rzecz; zakładam też że nie masz ustalonej renty od ZUS)
        prawo do 1/4 całości spadku z tytułu zachowku.
        3. W chwili śmierci męża ustała wspólność majątkowa między Wami (jeśli takowa
        istniała przed śmiercią męża, tj. jeśli jej nie wyłączyliście). Ma to moim
        zdaniem ten wazny skutek, że 1/2 Waszego majątku jest Twoja już od momentu
        śmierci małżonka.
        4.Czyli: roszczenie o zachowek obejmuje 1/4 x 1/2 majątku, tj. 1/8 tego co
        razem zgromadziliście. "Automatycznie" 1/2 i tak jest Twoja.

Podkreślam, że to jest moja prywatna opinia ( osoby nie mającej w życiu
        zawodowym styczności z tymi problemami). Dlatego, podkreślam, że ani powyższe
        moje uwagi, a podejrzewam że też inne jakie będziesz mogła zobaczyć w dalszej
        kolejności w tym wątku, nie zastąpią porady specjalisty (radcy prawnego lub
        adwokata). Pozdrawiam i życzę powodzenia. J.
        • Gość: Bebiak Re: Zachówek po śmierci męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 15:14
          Cześć. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy u zbiegu z rodzicami to
          połowa spadku, a skoro zachowek to połowa tego co by dziedziczył gdyby nie było
          testamentu - to ten zachowek w Twoim przypadku wynosi (co zresztą napisał
          Jacek) 1/4 część spadku.
          Teraz musisz sobie ustalić, co wchodzi w skład spadku.
          Wspominasz o samochodzie nabytych za środki z umowy pożyczki. Jeśli to nabycie
          nastąpiło w czasie trwania małżeństwa to należy ustalić czy mąż Twój miał
          środki w majątku odrębnym na spłatę tej pożyczki. Jeśli nie miał i spłacał
          pożyczkę np. z osiąganych dochodów to nabycie objęte jest wspólnością ustawową
          i w skład spadku (odnośnie tego samochodu) wchodzi 1/2 jego część (bo 1/2
          stanowi Twoją własność jako że samochód był Wasz wspólny).
          Podobną analizę musisz przeprowadzić odnośnie mieszkania: czy stanowiło Wasz
          wspólny majątek czy też majątek odrębny męża. Jest to dla Ciebie o tyle
          istotne, że w ten sposób wyliczysz sobie z wartości jakich składników
          przysługuje Ci ta 1/4 zachowku (bo to jest dla Ciebie przecież istotne). Jeśli
          ustalisz, że mieszkanie było majątkiem odrębnym męża (bo na przykład dostał w
          darowiźnie, bo na przykład nabył przez zawarciem związku małżeńskiego) to w
          ramach zachowku przysługuje Ci 1/4 wartości tego całego mieszkania, a jeżeli
          było Waszą wspólną własnością to (konsekwentnie) przysługuje Ci 1/8 wartości
          tego przedmiotu spadku, którym byłaby wówczas połowa tego mieszkania (bo druga
          byłaby Twoja).
          Wiesz jedno: Twój zachowek to 1/4 wartości przedmiotów spadku, a co to są te
          przedmioty spadku to musisz sobie ustalić wg rozumowania, które starałam się Ci
          tu przedstawić. Wierząc, że napisałam to w miarę jasno pozdrawiam Cię
          serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka