25.03.05, 13:16
Uwaga! Sąd próbuje obciążac na są opłatami za wpisanie hipoteki. Nie
płaćcie ! Trzeba się od tego odwoływac bo to nie jest zgodne z obowiązujacym
prawem. Kredyty wzieliśmy na budowe i zakup mieszkania a nie zakup gotowego
mieszkania( więc wpis hioteki jest to zwolniony od opłat). My walczylismy i
wywalczyliśmy :)
Obserwuj wątek
    • kontis Re: hipoteka 25.03.05, 13:54
      To wazna informacja. Podczas podpisywania umowy Agrobex poinformował mnie o
      koniecznści zabezpieczenia ok 6000 na załatwienie spraw hipotecznych. Czy tu
      chodzi właśnie o tę kwotę czy o jeszcze coś innego. Pozdr
      • adles Re: hipoteka 26.03.05, 20:56
        Witam,

Też braliśmy mały kredycik hipoteczny pod ostatnią ratę. Generalnie za wpis
        hipoteki trzeba uiścić opłatę sądową (1/10 normalnej opłaty). Jednak hipoteki
        pod zabezpieczenie kredytu udzielonego na "cele mieszkaniowe" są zwolnione z
        takich opłat. Zdaje się, że jest to taka mikroskopijna forma wspierania
        budownictwa mieszkaniowego.

A te 6.000 zł to kwota potrzebna na opłacenia taksy notarialnej oraz wpisu
        sądowego za założenie księgi wieczystej i ujawnienie tam prawa własności.

Pzdr,

Adam
    • waldimen1 Re: hipoteka 17.04.05, 12:04
      My dostaliśmy wezwanie do zapłaty i wpłaciliśmy, naiwny myślałem że sąd wie za
      co może pobierać opłaty. Czy są jakieś szanse na odzyskanie tych pieniędzy ? Jak
      się do tego zabrać ?
    • kontis Re: hipoteka 18.04.05, 09:14
      Witam!
      Czy mógłbys dokładniej opisać strukturę opłat oraz niezbędne składniki (wg
      wartści stałych lub procentach od wartości mieszkania).
      Czy podpisaliście już akty notarialne z agrobexem?
      Do mnie oczywiście jeszcze nikt się od nich nie zgłosił, choć oboecali iż biorą
      to na siebie?
      Czego nie płacić sądowi i jak to argumentować?
      Z góry dziękuje za sczegóły.
      Pozdr.
      • przemo_rz Re: hipoteka 19.04.05, 07:54
        Na zabezpieczenie wierzytelności istniejących - tzw. hipoteka zwykła - podatek
        płaci się od kwoty zabezpieczonej wierzytelności: 0,1 proc.

Np. wziąłeś w banku kredyt hipoteczny na 100 tys. zł. Podstawą opodatkowania
        będzie tu więc 100 tys. zł. Zapłacisz 0,1 proc. od 100 tys. zł, czyli 100 zł.

Na zabezpieczenie wierzytelności o wysokości nieustalonej - hipoteka kaucyjna -
        podatek wynosi 19 zł.

Np. wziąłeś 100 tys. zł. kredytu na 30 lat. Nie wiadomo do końca jaką ilość
        odsetek zapłacisz za ten kredyt a więc jest to wierzytelność nieustalona.
        Płacisz więc 19 zł. Pieniądze wpłacasz w kasie urzędu skarbowego.

Bank powinien przygotować zarówno wniosek do KW o wpis hipoteki, jak i wystawić
        ci PCC-1, a także oświadczenia w którym podaje ile masz kredytu i na jak długo.
        Choć spotkałem się z tym że nie które banki kończą na oświadczeniach, resztę
        wtedy trzeba samemu.

Uprzedzając pytania jeśli ktoś ma w walucie obcej wartośc wierzytelności
        istniejącej od której płaci się 0,1 proc. wyliczona jest po kursie w dniu w
        którym bank wystawia oświadczenie.

No i teraz najważniejsze jak nie płacić opłaty sądowej!!!

Osoba orzekająca w Księgach Wieczystych podejmuje taką decyzję na podstawie
        oświadczenia z banku, a więc wszystko zależy od tego co jest w nim napisane.
        Jeśli napiszą że masz kredyt na zakup mieszkania od developera, wtedy opłata
        pewna - 1/10 wpisu stosunkowego.
        Ja trzy dni walczyłem w banku żeby napisali mi że udzielili kredytu na
        budownictwo mieszkaniowe. Ewentualnie może być chyba cele mieszkaniowe.
        Generalnie interpreatacja przepisów jest taka że zwolniony z opłaty są kredyty
        które zostały wzięte na budowę domu lub mieszkania. Kredyty na zakup są
        niestetey obciążone opłatą w sądzie. A jak napiszą bankowcy ogólnie że to
        budownictwo mieszkaniowe wtedy opłaty nie ma.

P.S. A co do aktów notarialnych z agrobexem - sami się nie zgłoszą, trzeba
        zadzwonić to tych "uroczych"(!!!!) pań i umówić się na jakiś termin.

Pozdr.
        Przemo
        • przemo_rz Re: hipoteka 19.04.05, 12:16
          Opisałem podatki dla US, a zapomniałem opisać opłatę sądową jakby któś jednak
          musiał ją zapłacić (nie załatwił odpowiedniego oświadczenia z banku) za wpisanie
          hipoteki. A więc wówczas opłata sądowa jest następująca: 1/10 wpisu stosunkowego.

Jak się oblicza wpis stosunkowy?

Kredyt:

- do 10 tys. zł - 8 proc. nie mniej jednak niż 30 zł,

- od 10 001 zł do 50 tys. zł: od pierwszych 10 tys. zł - 800 zł, a od nadwyżki
          ponad 10 tys. zł - 7 proc.

- od 50 001 do 100 tys. zł - od pierwszych 50 tys. zł 3600 zł, a od nadwyżki
          ponad 50 tys. zł dodatkowo 6 proc.

- od 100 tys. zł - 6,6 tys. zł, od nadwyżki ponad 100 tys. zł dodatkowo 5 proc.,
          nie więcej jednak niż 100 tys. zł.

Pozdr.

Przemo
        • waldimen1 Re: hipoteka 19.04.05, 16:54
          Ja już niestety zapłaciłem, w oświadczeniu z banku nie było że to kredyt
          budowlany. Pani z sądu powiedziała że mogę ewentualnie złożyć skargę za 80 PLN
          ale nie wiem czy jest szansa na odzyskanie tych pieniędzy i czy warto ryzkować.
          Może ktoś jest w stanie mi doradzić ?
          • nurich Re: hipoteka 20.04.05, 12:06
            A czy ktos kto juz podpisywal akt notarialny i zakładał księgę z hipoteka może
            napisać napisać ile to razem mniej więcej kosztowało i dla jakiego metrażu
            mieszkania? Byłabym bardzo wdzięczna ponieważ nie mam pojęcia ile kasy na to
            kombinować.
            • promykowicz Re: hipoteka 20.04.05, 13:45
              Ja od 46 metrow 2 zaplacilem chyba cos ok 3500PLN za wszystko u notariusza.
              • gosch Re: hipoteka 21.04.05, 09:40
                to co u notariusza to swoją drogą a wpisanie hipoteki w sądzie to zupełnie inna
                sprawa
                • przemo_rz Re: hipoteka 21.04.05, 12:03
                  My u notariusza za 48 m2, na piętrze (czyli bez ogródka) w standardzie
                  podwyższonym - bo chyba też to ma zanaczenie (więcej płaciliśmy za
                  m2)zapłaciliśmy około 3450 zł. Przy czym jak notariusz podsunął akt notarialny
                  do podpisania to się potargowaliśmy trochę o jego zarobek. Zszedł nam około 385
                  zł. Więc normalna cena byłaby około 3850 zł. Jak pisałem wcześniej w księgach
                  wieczystych nie płaciłem nic za wpisanie hipoteki. Jedynie 30 zł kosztuje odpis
                  z Centralnej Informacji, który po wpisaniu hipoteki trzeba zanieść do banku. No
                  i ostatnia opłata to podatek od czynności cywilnoprawnej jaką było założenie
                  hipoteki - około 130 zł. Ten podatek jest oczywiście zależny od tego ile się
                  brało kredytu. My mamy na całą wartość mieszkania.

Pozdr.

Przemo
                  • nurich Re: hipoteka 21.04.05, 16:49
                    Ok, dzieki wielkie wszystkim za info. Nie jest tak źle. Przestraszyłam sie gdy
                    ktoś napisał o jakichś 6 tyś. My mamy jedno z mniejszych mieszkań na osiedlu
                    (kawalerka) więc ten koszt nie jest taki wielki.
                    • nurich Re: hipoteka 28.04.05, 14:15
                      Ludzie pocieszcie mnie. Właśnie dzwoniłam do Notariusza (nr tel podany
                      przez "miłe Panie z Agrobexu") i ten wyliczył mi że za akt notarialny będę
                      musiała zapłacić 5000! Ale z tego co wy piszecie płciliście mniej. Mieszkanie
                      mamy 36,6 m, cena poniżej 100 tyś. Może wiecie jak to obliczyć? Kasę muszę
                      pożyczyć na to a 5 tyś nikt mi nie pożyczy!
                      • amavel Re: hipoteka 28.04.05, 19:53
                        nie wychodzi tyle, za 48 m zaplacilem 3,5 tys
                        jak to obliczac nie wiem. nie wiem tez dlaczego wyszlo Ci 5 tys

pozdrawiam

amavel
                        • przemo_rz Re: hipoteka 29.04.05, 07:46
                          Na stronach Gazety jest kalkulator mieszkaniowy jak i artkuł jak wyliczać te
                          opłaty. Tu masz linka:

dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2394094.html?as=1&ias=6
                          Od 4 podstrony zaczynają się interesujące Cię opłaty.
                          Miłej lektury.

Pozdr.

Przemo
                          • nurich Re: hipoteka 29.04.05, 09:46
                            Dzieki wielkie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka