Dodaj do ulubionych

Rozliczanie wody

17.12.05, 19:38
Witam wszystkich

Postanowiłem poruszyć drażniący mnie temat rozliczania dostaw wody za
pośrednictwem Agrobexu. Martwi mnie fakt że bez umowy jesteśmy obciążani
kosztami, potulnie płacimy, a nie mamy żadnej pewności czy pieniądze są
przekazywane do Aquanetu. Co się stanie jeśli Agrobex się wypnie a my po roku
się dowiemy że nie płacili i musimy zapłacić ponownie na rzecz Aquanetu???
Po durgie dlaczego nie obciąża nas dostawca, proste bo Agrobex spaprał robotę
i nie odebrali liczników, a my znowu potulnie siedzimy. Jak miną 2 lata
gwarancji to możemy się przez okno odwołać ludzie!!!
Plan jest taki coby wysłać pismo że zgłaszamy reklamację co do funkcjonowania
dostaw wody i nie godzimy się na rozliczanie wody przez agrobex. Przynajmniej
nam nie powiedzą że nie zgłosiliśmy reklamacji.
Czekam na wasze opinie chyba że to ja jestem upierdus to mi to powiedzcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • masa206 Re: Rozliczanie wody 19.12.05, 08:15
      Witam
      Popieram w 100%. Właśnie się zabierałem za napisanie tego wątku na forum.
      Ja sądze ze można ich pozwać do sądu za umyślne działanie z tymi licznikami bo
      na poprzedniach inwestycjach Agrobexu jest dokładnie tak samo.
      Juz sie konsultowałem z ludzmi z Aquanetu i potwierdzili że to Agrobex
      spartaczył instalację. Jeśli udowodnimi im celowe działanie to można się będzie
      domagać odszkodowania dla całej wspólnoty. I co najważniejsze żeby w
      przyszłości nie robili już takich rzezcy,.
      A po za tym Pan Ofierski obiecał się zająć sprawą i wyjaśnić kiedy będziemy
      płacić bezpośrednio do Aquanetu i jak dotąd nic się nie dzieje.
      Moja propozycja jest taka: złożyć pisemną reklamację tak jak napisałeś,
      poprosić o udostepnienie dokumentacji budowlanej i skonsultować się z prawnikem.
      Prosze wszystkich zainteresowanych poruszeniem sprawy o kontakt: masa77@o2.pl
      Pozdr
    • gosch Re: Rozliczanie wody 19.12.05, 11:21
      już kiedyś poruszałam ten temat na forum. Posiadam ogródek i płacę za ścieki
      mimo że uzywam wody tylko do podlewania. Aguanet stwierdził , że nie jestem dla
      nich strona bo nie mam z nimi umowy , wiec nie chcieli ze mną rozmawiać . A
      Agrobex stwierdził , ze wymyslam i stwierdził że nie da się podłączyć
      oddzielnego licznika , co do wadliwsci instalacji oczywiście nie popełnił
      żadnego błędu:) Po kilku dyskusjach z Panem Ofierskim chwilowo odpuściłam, ale
      faktycznie warto byłoby sprawą sie zając na poważnie
      • masa206 Re: Rozliczanie wody 19.12.05, 14:32
        Witam,
        nie można im tego odpuścić. W końcu za mieszkanie nie zapłaciliśmy 5 zł.
        Najgorsze jest to ze możesz mieć zapłacone wszystkie rachunki za wodę ale jak
        Agrobex nie zapłaci do Aquanetu to przyjdą i zakręcą główny zawór. Takie sprawy
        mają miejsce w całej Polsce.
        Ja podejrzewam że jest to celowe działanie Agrobexu. Potwierdzają to ich inne
        inwestycje. Tam sprawa wygląda identyczni.
        Moja propozycja - oficjalne pismo do Agrobexu z prosba o wyjaśnienie - a
        następnie do prawnika i sprawę oddac do sądu o celowe działanie na naszą szkodę.
        Pozdr

• jac33k Re: Rozliczanie wody 19.12.05, 20:18
          Jestem za. Podpisuje się obiema rękami w razie czego.
    • kontis Re: Rozliczanie wody 20.12.05, 15:01
      Witam,
      Oczywiście popieram twoją inicjatywę- nie można tego tak zostawić.
      Jest jeszcze jedna kwestia.
      W taryfie AQUANETU na 2005 rok (dostępnej na ich stronie) nie znalazłem opłaty
      za odczyt licznika.(w 2006 jest już przewidziana).
      Tylko tyle, że AQUANET odczytuje 1 (lub kilka liczników) natomiast te, przy
      naszych mieszkaniach całkowicie go nie interesują. Zdaje sobie sprawę, że za
      każdą pracę należy się wynagrodzenie, ale czy stanu liczników nie może spisywać
      gospodarz domu (czyli osoba która sprząta klatkę).
      Czyżbu Agrobex łakomił się na tak małą kasę, która wynika z różnicy ilości
      liczników do odczytu (od nas bez krępacji bierze kasę)?
      Ja zamierzam się dowiedzieć na jakiej podstawie prawnej AGROBEX bierze ode mnie
      tą kasę (oczywiście pod kątem podpisania umowy z AQUANETEM).
      Nie jestem wogóle pewien, na jakiej podstawie prawnej AGROBEX pobiera od nas te
      opłaty.
      Chętnie wspomoge wszelkie działania w tym zakresie (między świętami a sylwestrem
      będę miał na to czas).
      • konsul10 Re: Rozliczanie wody 21.12.05, 10:43
        temat opłaty za odczyt wody był już poruszny na tym forum. Kolega piotr.11
        prowadził korespondencje z Agrobexem i w końcu przyznali mu rację i
        zaproponowali odliczenie bezpodstawnie naliczonej opłaty za odczyt od
        najbliższego rachunku za wodę. Proponuję skontaktować się z Piotrem i
        ewentualnie skopowiować to pismo z agrobexu i rozwiesić je na klatkach lub
        zeskanować i zamieścić na forum. Agrobex dalej zachowuje się tak samo. Zwleka
        i czeka na przedawnienie się roszczeń. Piotr.11 wszystko to opisał ale wtedy
        nikt się tym nie zainteresował. Nie ma sensu indywidualnie jeszcze raz poruszać
        tej sprawy. W oparciu o casus Piotra powinno się to poruszy oficjalnie na
        zebranu zarządu lub wspólnoty albo od razu darować sobie płacenie tej opłaty.
        Natomiast sprawa aquanetu to jest grubszy problem i bez pogrożenia agrobexowi
        sądem nic się tu nie uzyska. Będą isć w zaparte i nas zwodzić do czasu
        przedawnienia roszczeń a potem zostaniemy już z tym problemem sami i
        ewentualnie trzeba będzie dziesiątki tysięcy płacić na wyprostowanie tej
        kwestii.
        • piotr.11 Re: Rozliczanie wody 21.12.05, 22:29
          Witam,
          Sprawę opłaty za odczyty poruszałem w osobnym wątku we wrześniu.
          Bez wątpienia opłata ta jest pobierana przez Agrobex bezprawnie i
          bezpodstawnie. Poruszałem tę sprawę na zebraniu zarządów wspólnot z Agrobexem
          (tym w/s ochrony osiedla) i ustaliliśmy, że Agrobex przedstawi projekty uchwał
          dla każdej ze wspólnot, w których te wypowiedzą się, czy, a jeżeli tak to, w
          jakiej wysokości należy się Agrobexowi wynagrodzenie za odczyty. Do dzisiaj
          oczywiście projekty tych uchwał do nas nie dotarły, a na kolejnych fakturach za
          wodę opłata została naliczona. Tym razem już jej nie zapłaciłem i nie zamierzam
          tego robić, póki sprawa nie zostanie uregulowana. Zachęcam wszystkich do
          żądania zwrotu bezpodstawnie pobranych kwot. Nie chodzi tu bynajmniej o
          pieniądze (bo sam wydałem więcej na korespondencję nie odzyskałem), ale o
          zasadę i samowolę Agrobexu, na którą dajemy przyzwolenie.

Sprawa ta jest oczywiście drobnostką w porównaniu do kwestii całej instalacji
          wodociągowej na osiedlu, poruszanej już kilkakrotnie na forum. Uważam, że
          sprawy nie możemy odpuścić, bo sami sobie zrobimy szkodę. Zastanawiam się np.
          co będzie gdy któraś ze wspólnot zdecyduje się na zmianę zarządcy
          nieruchomości, czy nadal będzie płacić za wodę do Agrobexu? A może wadliwe
          wykonanie instalacji wodnej, to próba zapewnienia sobie „wieczystego”
          zarządzania osiedlem?
          Pozdrawiam
          • kontis Re: Rozliczanie wody 22.12.05, 10:19
            Piotrze,
            Ja również zamierzam wystąpić o zwrot bezpodstawnie pobieranych kwot za odczyt
            liczników.
            Argumentacja Agrobexu, w twoim poprzednim wątku dot. opłat (kosztów
            kredytowania, fakturowania itp) do mnie nie przemawia- to wyraźnie z ich winy
            nie mogę się rozliczać z Aguanetem. Tak więc nie jestem do końca przekonany, aby
            AGROBEXOWI cokolwiek należało się za odczyty licznika. Nie traktuje tego jako
            formy kary dla nich ( bo nie są to żadne wielkie pieniądze) ale w skali
            wszystkich "spieprzonych" instalacji wodnych, i pewnej organizacji tych
            wszytskich (czyli nas) powinnop to odnieść skutek- muszą zainetresować się
            naszym problemem.
            Mam również pytanie- czy ktokolwiek próbował zaineresować naszym problemem którą
            kolwiek z gazet? Z moich obserwacji taki "mały artykulik" o naszym problemie
            jest skuczeczniejszy niż sąd. Rzeczowe opisanie sprawy i kontakt z większym
            gronem poszkodowanych, może odnmieść skutek.

Co do refakturowania nas przez Agrobex- to uważam to za wielki problem.
            Nie jestem do końca przekonany o możliwości prawnej wymuszenia tego na
            Agrobexie, ale jakbym zobaczył dowody przelewów na konto Aquanetu za "naszą
            wodę" to byłbym spokojniejszy.

PS.
            Prponuje abyś zamieścił wzór pisemka, które wysłałeś do Agrobexu. Proponuje
            również wywiesić na klatkach schodowych "odezwe" ( kurcze odezwy to były
            kilkanaście lat temu) do promykowiczów, aby postąpili tak samo. Jeżeli będziemy
            konsekwantni, to powinno odnieść zamierzony skutek.
            Pozdr.
            • piotr.11 Re: Rozliczanie wody 28.12.05, 22:13
              Witam.
              Moje pismo było krótkie:
              "Proszę o podanie podstawy (akt prawny, umowa stron), w oparciu o którą PPUH
              Agrobex Sp. z o.o. wpisuje kwotę 2,-PLN (netto) jako opłatę za odczyt licznika
              przy wystawianiu faktur za zużycie wody i odprowadzanie ścieków w mieszkaniach
              na os. Promykowym w Swarzędzu."
              W odpowiedzi najpierw dostałem wyjaśnienie, co w przedmiotowej opłacie się
              znajduje (koszty osoby, fakturowania itd.), więc w kolejnym piśmie ponownie
              poprosiłem o podanie podstawy, w oparciu o którą Agrobex pobiera ode mnie
              przedmiotową opłatę.
              Po licznych interwencjach i naciskach na pisemną odpowiedź, otrzymałem krótkie
              pismo: "W odpowiedzi na Pana pismo z dnia 23.08.2005, prosimy o odliczenie
              kwoty w wysokości 9,76 zł od najbliższej wpłaty za czynsz."
              A na jakiej podstawie pobiera? nie wiem do dzisiaj ;-), pewnie trudno napisać,
              że jest to robione bezpodstawnie.
              A na następnej fakturze znowu było "2,44" ...
              Pozdrawiam
              • yonyo Re: Rozliczanie wody 29.12.05, 08:45
                Swoją drogą umowę z Aquanetem powinna podpisać wspólnota, a nie Agrobex, bo
                budynki należą do nas. I wtedy spisanie liczników raz na dwa miesiące przez
                jednego z lokatorów nie będzie kosztowało 2,44zł od licznika. Ja przykładowo
                gotów jestem robić to za darmo. Albo też powinno się to zawierać w kosztach
                administrowania tak, jak sprzątanie klatek i utzymanie zieleni.

Mam wrażenie, że to jest związane z problemem opisywanym kiedyś przez "kaktusy"
                - mam na myśli brak odbioru części wspólnej. Do tego momentu Agrobex pewnie
                czuje się nadal właścicielem naszych klatek schodowych i w tym głównego licznika
                wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka