Dodaj do ulubionych

pierwszeństwo przejazdu

17.10.06, 12:06
Witam,
Chcę przypomnieć wszystkim zmotoryzowanym, że na naszym osiedlu wszystkie
skrzyżowania są równorzędne. Choć pewnie jakieś znaki by się przydały, to jak
na razie takich nie ma.
Proszę więc zwłaszcza wjeżdżających na osiedle ulicą Gwiaździstą od
Słonecznej, aby zwrócili uwagę, że mają na swojej drodze skrzyżowanie z ulicą
Promykową, z której wyjeżdżający mają w tej sytuacji pierwszeństwo. Podobnie
jadąc ulicą Promkową trafiamy na skrzyżowanie równorzędne z ulicą Księżycową.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • atomerx Re: pierwszeństwo przejazdu 17.10.06, 13:24
      Najlepiej jak na skrzyżowaniu Gwiaździsta-Promykowa stoją np. dwa samochody,
      wtedy wzajemnym uprzejmościom nie ma końca (jednak do czasu). Pan pierwszy,
      nie, ależ proszę, nie to Pan ma pierwszeństwo, ależ skąd itd. I w końcu:
      k . . . a jedź baranie, ze wsi jesteś.
      A na poważnie. Mało jest skrzyżowań równorzędnych i czasami można o tym
      zapomnieć, a co najmniej zawachać się podczas manewru.
      • iwonaw nowe znaki drogowe 26.10.06, 13:11
        prosze się przyjrzeć nowym znakom np zakaz wjazdu w uliczzę koło kolrala jest
        teraz jednokierunkowa dziś pojawiły sie nowe znaki na naszym osiedlu
        • bombastik_1 Re: nowe znaki drogowe 26.10.06, 14:44
          uściślijmy : ulica na wysokości Korala jest jeszcze dwukierunkowa dopiero kilka
          metrów za Koralem jest znak zakazu wjazdu .
          • zenon1312 Re: nowe znaki drogowe 26.10.06, 22:05
            Akurat ten pomysł z jednokierunkową nie wydaje mi się dobry, utrudni trochę
            życie, no ale cóż trzeba się będzie przyzwyczaić.
            • epson11 Re: nowe znaki drogowe 27.10.06, 10:48
              A kto to wogóle wymyślił... czy to miasto nam narzuciło czy ma z tym coś
              wspólnego wspólnota mieszkaniowa... zamiast zakazu powinien być zakaz
              parkowania na chodniku n atej ulicy boi tam sie nie da przejsc bez ustępowania
              samochodom.
              • yunan7 Re: nowe znaki drogowe - kto to wymyslil 27.10.06, 11:14
                Życzenia się spełniają. Narzekali tu wszyscy na zły stan dróg i problem jest rozwiązany metodą urzędniczą: na drodze z płyt w stronę ul.Kórnickiej ruch zmniejszy się o 50% !
                • epson11 Re: nowe znaki drogowe - kto to wymyslil 27.10.06, 11:28
                  Rozwiązanie jak za Gierka.. niedługo bedzie zakaz jazdy po pozbruku bo on sie
                  moze wytrzec i popękać. A kiedy nam polecą malować trawę na zielono? Głupota w
                  Swarzędzu to trzeba promować. Pamiętam kilka lat temu we wprost był herb
                  Swarzędza: osioł z kolczykiem w uchu i narzędziami stolarskimi. To się sprawdza.
                  • jackass_11 Re: nowe znaki drogowe - kto to wymyslil 27.10.06, 13:36
                    Ciekawostką jest to ze jadąc od Kónickiej na osiedle ulica jest
                    dwukierunkowa ....a jadąc od Korala nie mozna wjechać .
              • atomerx Re: nowe znaki drogowe 27.10.06, 14:12
                Popieram zdanie epsona11.
                • przemo_rz Re: nowe znaki drogowe 28.10.06, 10:34
                  I co z tego, że są nowe znaki jak i tak większość jeździ pod prąd. Albo robią to
                  celowo (bo mają "gdzieś" zakazy) albo są ślepi i nie widzą nowych znaków. Nie
                  wiem co gorsze.
                  • yonyo Odpowiedź bombastik_1 skasowana bo... 29.10.06, 00:01
                    ...nie chciałbym, żeby dyskusja zeszła w "buraki"
                    • tomekdp Zakaz wjazdu w Promykową 17.11.06, 14:57
                      yonyo napisał:

> ...nie chciałbym, żeby dyskusja zeszła w "buraki"

Ale jednak buraki (i buraczki - rodz. żeński) wjeżdżają w Promykową mimo znaku
                      zakazu wjazdu. No jest to niestety własnie ten rodzaj zachowania i nic na to
                      nie poradzimy. Skoro znak stoi to obowiązuje i koniec. Można się zastanawiać,
                      kto i dlaczego go tam postawił, ale dopóki stoi to należy go przestrzegać. I
                      jestem w tym miejscu ciekaw - czy te same osoby widząc na
                      skrzyżowaniu/przejściu czerwone światło i żadnego samochodu/samochodu wjeżdżają
                      na skrzyżowanie i zastanawiają się "kto wymyślił to czerwone skoro nic nie
                      jedzie i nikt nie przechodzi?".
                      Co do odpowiedzi na pytanie "kto za tym stoi" - stoją za tym mieszkańcy bloków
                      9, 11 i 13 przy Promykowej. I co najmniej dwa względy - jezdnia jest tu tak czy
                      inaczej za wąska na dwa samochody. Po drugie - częsciowe zredukowanie ruchu ze
                      względu na bezpieczeństwo małych dzieci mieszkające w tych blokach.
                      • bombastik_1 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 18.11.06, 11:00
                        przepisy są po to żeby je łamać - nie będę jak idiota jeździł dookoła tylko
                        dlatego że ktoś wpadł na pomysł postawienia tego znaku własnie tam i możecie
                        sobie mnie nazywać jak chcecie generalnie mam to głęboko w ......
                        • kardigan1 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 18.11.06, 16:56
                          ... ciebie nie trzeba nazywac ty poprostu nim jestes
                          ... ja tego nie mam tam gdzie ty - jak tylko zobzce ze jedziesz pod prad to
                          spisuje nr rejestracyjny i dzwonie na policje
                          • bombastik_1 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 12:01
                            strasznie się wystraszyłem chyba już będę jeździł zgodnie z przepisami
                            hehehehehe
                            dzwoń sobie nawet do samego komendanta policji - nikt mi nic nie zrobi zgadnij
                            dlaczego??????
                            • przemo_rz Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 14:51
                              bombastik_1 napisał:
                              "nikt mi nic nie zrobi zgadnij dlaczego??????"

Pewnie dlatego że masz orzeczenie o ciężkiej chorobie psychicznej. Zgadłem??????
                            • kardigan1 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 16:28
                              ty to muszisz byc jakis lokalny dzialacz PiS'u albo conajmniej rodzina
                              Gosiewskiego ze tak wszystko mozesz ;)
                              • said007 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 17:30
                                witam
                                dla wszystkich NIE-BURAKÓW, którzy nie łamią przepisów przypominam wybrane
                                zagadnienia z kodeksu drogowego

Art47 kodeksu drogowego
                                >Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub
                                przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej
                                nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
                                >szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im
                                ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
                                Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
                                Zabrania się postoju:
                                w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;

a więc dopóki wszyscy mądrzy tego forum będą stawali samochodami na chodniku,
                                że nie można przejść (dot ul.promykowej), dopóty ja będe jeżdził pod prąd
                                • bombastik_1 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 22:04
                                  said007 BRAWO !!!!! ciekawe co mądrale odpiszą teraz pewnie zrobią z Ciebie
                                  chorego psychicznie albo tradycyjnie już buraka - coraz więcej tych buraków
                                  hehehe
                                  • said007 Re: Zakaz wjazdu w Promykową 19.11.06, 23:02
                                    a ten co tak straszy policja i spisywaniem numerow niech uwaza zeby mu czsem
                                    nie odholowali pojazdu za zle parkowanie albo obudzi sie rano z blokada na
                                    kolach
                                • yonyo Re: Zakaz wjazdu w Promykową 20.11.06, 10:11
                                  Nie jestem pewien, czy to co jest wzdłuż Promykowej jest chodnikiem, natomiast w
                                  planach osiedla zetknąłem się z nowym dla mnie słowem "pieszojezdnia" w tym
                                  właśnie miejscu. Pomijając wątpliwości ze słownym nowotworem w strefie
                                  zamieszkania (jest taki znak na wlocie Promykowej) piesi mają prawo i
                                  pierszeństwo w poruszaniu się po całej szerokości drogi.

Jeśli o mnie chodzi, to możecie sobie jeździć pod prąd i robić inne dziwne
                                  rzeczy, ale jeśli zdarzy się tak, że jadąc samochodem spotkam się z kimś takim
                                  na Promykowej, to nie zamierzam się mu usuwać z drogi.

I dajcie sobie spokój z burakami i innymi epitetami. Czy to forum kiedyś zacznie
                                  być miejscem, gdzie można się normalnie wypowiedzieć nie narażając się na wyzwiska?
                                  • atomerx Re: Zakaz wjazdu w Promykową 20.11.06, 13:17
                                    Cholera, jak to jest, że wszyscy mają rację?! Jednak znaków i przepisów
                                    drogowych należy przestrzegać – tak więc przestrzegam WAS, strzeżcie się!!!
                                    Nikt nie jest bez zastrzeżeń!

P.S.
                                    Najlepsze są buraczki do chrzanu*
                                    *) - zastrzeżenie: więcej chrzany niż buraczków.
                  • nitka77 Re: nowe znaki drogowe 24.11.06, 13:49
                    mój mąż uprzejmie zwrócił jednej Pani uwagę że droga jest jednokierunkowa, na
                    co ta "odpowiedziała": "OD KIEDY K...A!!!???" ah, te subtelne kobietki z
                    osiedla:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka