Gość: LOC IP: 212.122.212.* 22.06.07, 16:37 "stał się prawdziwą ikoną." - kliknąłem i zakrztusiłem się ze śmiechu:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: killy Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.chello.pl 22.06.07, 17:45 ja tesh:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiro Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.spray.net.pl 22.06.07, 17:51 a ja myślałem, że będzie taka ikona ikona.art.pl/grafika/galeria/anastasis.jpg super tekst panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlfrost dodam jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 18:20 Dodam jeszcze że Stan Musiał jest honorowym obywatelem miasta Kutna ( nie umywa się to może do trzech tytułów MVP, ale taż warto o tym wspomnieć :) a w 2000 roku jego imieniem nazwano jeden ze stadionów baseballowych w Europejskim Centrum Małej LIgi Baseballa w Kutnie www.um.kutno.pl/pl/dokumenty/honorowi_obywatele (stronie przydałaby się aktualizacja ale info jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lklku Re: dodam jeszcze... IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.07, 18:47 Miasta Kutno... promujmy nasze miasto kochane zgodnie z zasadami ortograficznymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bill Re: dodam jeszcze... IP: 217.153.32.* 22.06.07, 21:16 ależ on napisał jak najbardziej poprawnie, tobie natomiast przydałyby się korepetycje - nazwy miast jak i imiona i nazwiska w naszym języku odmieniają się przez przypadki np. miasta Warszawy, miasta Łodzi, miasta Kutna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turtl Ze śmiechu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 18:17 Chciałbym mieć tak dobry (czytaj: "łatwy" ?) humor jak ty. Ale te zczubaki zaczynają popadać w miernotę. Co jest zabawnego w tym, że pod wyrazem ikona pokaże się ikonę, a pod alkoholem - alkohol ? Gdzie się podziała wasza chora wyobraźnia panowie ? Lepiej wróćcie do piłki, bejsbol nie jest śmieszny w waszym wydaniu :P Odpowiedz Link Zgłoś
ljoekelsoey Re: Ze śmiechu ? 22.06.07, 18:44 Żeby okiełznać dowcip polegający na połączeniu signifiant i signifié, trzeba odwołać się do "hipertekstu" - czyli nielinearnego połączenia leksji, teorii autorstwa Rolanda Barthesa. Teoria ta zakłada, że hiperłącze przenosi nas z leksji do leksji, czyli link nie jest komentarzem, przypisem, funkjonuje równolegle i niezależnie od poziomu, na którym umieszczono spojenie. Dowcip w tym przypadku polega na hiperbolizacji hasła "ikona", petryfikacji jego dialektycznego znaczenia i parodii przypisu jako takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Ze śmiechu ? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 22.06.07, 20:11 Piekne, gratuluje :) Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Ze śmiechu ? 22.06.07, 20:24 Hmm.. jakoś mnie to nie przekonuje. Zwłaszcza, że dowcip ten jest już wałkowany przez zczubaków stanowczo za długo. Czekam na coś więcej, niż wykorzystywanie specyfiki hipertekstu dla parodiowania tekstu linearnego czy o ci tam chodzi wielkogłowy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiejo Re: Ze śmiechu ? IP: *.mia.bellsouth.net 23.06.07, 17:55 zbyt duzo hiper............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & Moe.. IP: *.hlrn.qwest.net 22.06.07, 18:47 W zeszlym sezonie tytul mistrza ligi razem z White Socks z Chicago zdobyl Pierzynski jeden z najlepszych lapaczy MLB. W Rockies Denver rosnie gwiazda Roya Tulowickiego, nie ma praktycznie meczu zeby nie zaliczyl home run. Czuje ze nie pogra tu dlugo bo Rockies to przecietna druzyna a jego stac na wiecej. Jest masa polskich nazwisk w am. baseballu jednak to juz tylko nazwiska bo z Polska lacza ich jedynie wspomnienie smaku pierogow gotowanych przez babcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 18:57 jak co CWS zdobylo Worls Series w 2005 , a Tulowiztki w tym soenie zdobywa co mecz HR , w rok temu Cardinals zdobyli World Series. Grudzielanek z Kansas City Royals , Pierzysnki z CWS (kolega wspomnial) , Joe Borowski z Cleveland Indians , warto wpomniec o kolesiu co sie zwal Ted Kluszewszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 18:57 Pierwsze nie roy a troy tulowitki ,a po drugie bo sie pomylilem post wyzej , niezdobywa co mecz HR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & Moe.. IP: *.hlrn.qwest.net 22.06.07, 18:58 PS. Mysle ze najslynniejsza postacia am. sportu o polskich korzeniach byl Bronek Nagorski z Chicago. Uprawial footboll am. i wslawil sie tym ze z zawodnikiem przeciwnej druzyny na plecach przebiegl 40 yardow i zaliczyl przylozenie. Byl bardzo wybitnym zawodnikiem jednak ten wyczyn wprowadzil go do historii bo nikt przedtem ani potem nie zdolal tego powturzyc. Jego nazwisko znalezc mozna w kazdej ameryk. ksiazce poswieconej sportowi czy encyklopedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolishHall of Fame <a href="http://www.polishsportshof.com/" target="_blank">www. IP: *.hsd1.ca.comcast.net 22.06.07, 19:29 Sprzwdz "Polish Hall of Fame" www.polishsportshof.com/ bedzie mnostwo znanych i nieznanych w Polsce sportowcow ktorzy zrobili bardzo duza kariere w USA Grzegorz Brzeczyszczykiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxx Bledy,bledy IP: 83.15.80.* 22.06.07, 19:39 24 wystepy w meczu gwiazd robia wrazenie,zwlaszcza,ze gral w Lidze tylko 22 sezony:):) "Jego rzuty sialy spustoszenie wsrod miotaczy przeciwnikow:):) On byl miotaczem wiec jego rzuty mogly co najwyzej siac spustoszenie i postrach u palkarzy przeciwnikow. Bardzo lubie "zczuba" ale moze czasem artow czytac co sie napisalo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & Moe.. IP: *.dsl.ksc2mo.swbell.net 22.06.07, 20:01 Mieszkam w Saint Louis gdzie Musial mieszka. Musial jest bardzo hojny i dobry czlowiek. Chodzi do mojego Polskiego Kosciola czasami. Tu jest jego figura kolo stadionu. www.stan-the-man.com/IMAGES/STM-&-STATUE-STADIUM-400-PI.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.06.07, 20:02 A mnie sie podoba to, ze jak sie nie ma wlasnych sportowcow na przyzwoitym poziomie, to nawet z amerykanskiego Czecha zrobi sie Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waćpan_cz Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 20:38 Jakżem parsknął, tożem opluł monitor. Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Znowu dmuchanie w balon "narodowej dumy"! 22.06.07, 20:47 Obywdaj sa w Ameryce takimi legendami jak nasze aktorki J. Pacula, Figura i Bachleda. Troche skromnosci, na Boga. Skaldowie, Czerwone Gitary i inne szarpidruty znad Wisly tez podobno odnosily wiekie sukcesy w US, choc tak naprawde graly "do kotleta" w polskich knajpach. Polak z US Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś Re: Znowu dmuchanie w balon "narodowej dumy"! IP: 209.208.236.* 22.06.07, 20:55 jak można pisać o kimś, kto się urodził w Pensylwanii, że pochodzi z Polski... może autorom chodziło o ojca? a może pomylili pochodzenie z korzeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mozz Re: Znowu dmuchanie w balon "narodowej dumy"! IP: *.hvc.res.rr.com 22.06.07, 21:10 Nie masz racji, bo Musial jest rzeczywiscie uznawany przez znawcow baseball'a jako jeden z najlepszych graczy wszechczasów. I także większość z nich wie, że jest on Polskiego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffgd Re: Znowu dmuchanie w balon "narodowej dumy"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:49 e gościu to jest serwis Zczuba a nie news naszego dziennika , tu wszystko jest z przymrużeniem oka traktowane, zresztą masz racje 3 tytuły MVP- z tego Musiała to straszny leszcz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogumił Dlaczego więc nie Drabowskiego... IP: 172.25.252.* 22.06.07, 21:12 ... na załączonej liście Perfekt Gejmzów? Aaa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Najlepsze z tym telefonem do przeciwników IP: *.chello.pl 22.06.07, 22:15 Miał chłop fantazję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raczek Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & Moe.. IP: *.acn.waw.pl 22.06.07, 23:00 nareszcie promuje sie u nas ten swietny sport:) ubolewam na tym ze nie mam gdzie w niego pograc niby stolica a ...;p Nie to co Kutno stolica polskiego baseballu i srodek europy :) pozdrawiam polskich baseballistow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiejo Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M IP: *.mia.bellsouth.net 23.06.07, 17:48 jestes nie w temacie.nie wiesz nawet ze postawiono MU pomnik za zycia w St.Louis Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.11 Re: Z cyklu "Nieznani, a szkoda": Stan Musial & M 25.06.07, 17:08 Hej, miałem zaszczyt spotkać Stana Musiala kiedy przyjechał w latach 90'tych do Polski na spotkania z graczami Małej Ligii Baseballa (grałem wtedy w szkolnej drużynie ligowej we Wrocławiu), to naprawdę fajny facet, gwiazda, ale bez przerośniętego ego, był dumny z polskich korzeni, wsparł finansowo i sprzętowo Małą Ligę w Polsce, poprowadził z nami treningi, to było naprawdę wielkie przeżycie dla takich chłopaków, którzy zaczynali swoją przygodę z baseball'em. Baseball to rzeczywiście niedoceniana przez większość świata gra, która moim zdaniem, ma tę przewagę, nad innymi, że pozwala kompensować braki w sprawności fizycznej umysłem i odwrotnie :) Szkoda, że nie ma w Polsce zbyt wielu miejsc do gry. jedno z nich (pierwsze w kraju prawdziwe boisko do baseball'a, budowane przez graczy i ich rodziców we Wrocławiu na terenie Stadionu Olimpijskiego nosi właśnie imię Stana Musiala, który na inauguracji tego miejsca autentycznie się popłakał. Jeśli są w Wawie jacyś zapaleńcy, którzy maja ochotę amatorsko pograć to może tu się odezwą? Odpowiedz Link Zgłoś