Dodaj do ulubionych

Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B

IP: *.xdsl.centertel.pl 06.01.10, 16:57
Witam

W marcu br. wybieram się na kurs instruktora piłki nożnej, który organizowany jest w Szczecinie, informacje o nim znalazłem na stronie ZZPN.pl, jednak gdy przeglądałem oferty takich kursów w innych województwach były to kursy na instruktora/trenera UEFA B. Teraz moje pytanie:

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić róznice w uprawnieniach INSTRUKTORA
a trenera UEFA B?
Obserwuj wątek
    • Gość: gh Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: 77.255.217.* 24.01.10, 19:50
      licencja uefa B upowaznia do dalszego rozwoju zawodu trenera a instrukot jest
      trenerem mlodziezy
    • Gość: M. Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.as.kn.pl 23.03.10, 10:38
      Uzyskane uprawnienie Trenera UEFA B uprawnia do prowadzenia drużyn seniorów od
      klasy „B” do Klasy Okręgowej włącznie oraz klasy młodzieżowe z wyjątkiem drużyn
      uczestniczących w rozgrywkach na szczeblu wojewódzkim.

Kurs trenerski UEFA B spełnia wymogi UEFA dzięki któremu możliwe jest podjęcie
      pracy szkoleniowca w krajach należących do UE.
      • Gość: bd Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.10, 20:59
        A na wyższe klasy rozgrywkowe jakie powinno się posiadać kursy/licencje trenerskie?
        - UEFA A (jakie ligi)
        - UEFA PRO (jakie ligi)
        ... i tak do najwyższej klasy rozgrywkowej.

Z góry dziękuję
        Pozdrawiam
    • www.ze-sportu.pl Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B 26.09.10, 23:06
      dokladnie, trener jest wyzej w hierarchii niz instruktor
      • Gość: sas Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:38
        śmiechu warte! - trener UEFA B - to kurs dla osób po zawodówce aby im podnieść morale i zebrać od nich kase! - do niczego nie uprawnia! chyba ze do podjecia pracy za granica! - to tak. w polsce nie. zresztą za granica pewnie też nie )P:):)
        • Gość: gość [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 20:46
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Pawlo [...] IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 00:37
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: SPRT Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 22:34
      tRENER UEFA B to dodatek na potrzeby ozpn. do niczego nie uprawnia osoby nie posiadającej instruktora sportu wydanego przez ministerstwo lub podległe upoważnione jednostki
      • Gość: gosc Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.mag.pl 02.08.11, 09:56
        no i się mylisz.
        uefa B uprawnia do prowadzenia wszystkich drużyn młodzieżowych plus seniorów do V klasy włącznie.
        jest uznawany we wszystkich krajach UE.

jestem teraz na takim kursie i jest sporo ludzi z instruktorem, którzy właśnie robią uefa B.
        to czy to jest wyciąganie kasy przez ozpn/pzpn to juz pozostawiam do przemyśleń każdego.
        ale pzpn dąży, żeby były uznawane tylko ich kursy i pewno z czasem wygra - bo kto podskoczy pzpn / uefa ???

• Gość: kobi Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.dynamic.chello.pl 20.11.11, 22:00
      Rób UEFA B od razu bo później popłyniesz z kosztami jak będziesz chciał się kształcić . Poza tym Instruktor nie umożliwi Ci podjęcia pracy za granica a UEFA B tak.
    • Gość: xxx Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 10:41
      Po 2 latach nikt nie udzielił odpowiedzi :D, pewnie to śmieszne ale odpowiem bo może jak ktoś będzie szukał o tym w necie to znajdzie ten wątek.

Pozyskanie papieru na instruktora piłki nożnej pozwala ci pracować na orliku oraz trenować drużyny piłkarskie do klasy okręgowej. Dodam jeszcze, że jeżeli masz ukończony awf to dostajesz dodatek do pensji z tego ramienia.
      Natomiast trener UEFA B pozwala ci trenować do okręgówki ale ale wszędzie gdzie uefa ma swoje wtyki czyli możesz pracować za granicą. Nie możesz jednak pracować na orliku.

Osobiście idę na UEFA B z tego względu, że i tak jestem już na 3 roku wychowania fizycznego co automatycznie pozwoli mi pracować na orliku.
    • Gość: UEFA Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.12, 11:26
      W Polsce obecnie obowiązują kwalifikacje ministerialne typu: instruktor, trener II klasy, trener I klasy oraz trener klasy Mistrzowskiej oraz UEFA . Pierwsze znich są to kwalifikacje, które kiedyś zdobywano w systemie kształcenia trenerskiego przez studia lub podyplomowe studia prowadzone przez ważniejsze AWF-y. Instruktora ze średnim wykształceniem lub i kiedyś pomocnika instruktora mogły uzyskać osoby po kursach na studiach , robiąc wybraną dyscyplinę jako specjalizację na IV roku, bądź w kursach organizowanych przez Wojewódzkie Federacje Sportu. Posiadając powyższe kwalifikacje trenerzy mogli prowadzić zespoły trener I klasy I ligę, II klasy II ligę itd. Wynagrodzenie Państwowe było określane na podstawie tzw. widełek przez WFS. Powyższe uprawnienia mogły otrzymać jedynie osoby, które posiadły średnie wykształcenie, a kiedyś trenerskie tylko na studiach. Obecnie po 2000r. kształceniem trenerów i instruktorów mogą zajmować się wszystkie podmioty, które otrzymają zgodę od ministerstwa czyli: Politechniki, Uniwersytety, firmy prywtne, szkoły, związki sportowe. Obecnie w Polsce jest uprawnionych 21 podmiotów do prowadzenia takich kursów. W całej Europie za daną dyscyplinę sportową odpowiadają federacje sportowe również pod względem kształcenia kadr np. Niemcy - kształcenie trenerów odbywa się pod kierunkiem związków w tzw. szkołach trenerskich. Biorąc pod uwagę zmiany, które wprowadzono dopiero od 2008r. podpisano przez PZPN tzw konwencję UEFA dotyczącą unifikacji systemu kształcenia i licencjonowania trenerów w piłce nożnej. System ten daje możliwość zdobywania uprawnień trenerskich również osobom bez wykształcenia średniego (element deregulacji) max UEFA B - obecny poziom instruktora, UEFA A - poziom trenera II klasy, UEFA PRO - I klasy. Są to dyplomy trenerskie obowiąujące w krajach UEFA na podstawie, których można prowadzić i trenować zespoły w krajach UEFA, gdyż kwalifikacje ministerialne na zachodzie nie są respektowane. Odrębnym tematem są licencje trenerskie wystawiane na określony czas ale również w oparciu o posiadane dyplomy UEFA. Obecnie deregulacja ma uporządkować kształcenie trenerskie scedując te obowiązki jedynie na Wojewódzkie Związki Sportowe, co za tym idzie stracą możliwość kształcenia wymienione wcześniej podmioty wraz z AWF ami. Prawdą jest, że możliwości korzystania z finansowych programów ministerialnych typu animator sportu dzieci i młodzieży lub orliki 2012 obejmują jedynie instruktorów lub trenerów. Natomiast na prowadzenie zespołów ligowych w federacji potrzebne są licencje. W perspektywie pracy szkoleniowej w rozgrywkach ligowych ważniejsze i większe możliwości dają dyplomy trenerskie typu UEFA. Opecnie UEFA PRO - EKSTRAklasa, I liga, UEFA A II liga i Młoda Ekstraklasa, II klasy i UEFA B III i IV liga i niżej. Przymiarki na przyszłość z ważnymi licencjami oraz kwalifikacjami: sam instruktor jedynie A klasa, drużyny młodzieżowe juniorskie w ligach wojewódzkich i młodzieżowe kadry reprezentacji województw UEFA A. Ważniejsze w ligach będą kwalifikacje UEFA. Trwają rozmowy aby osoby posiadające kwalifikacje UEFA mogły również korzystać z programów ministerialnych.
      • Gość: 27latek A czy osoba, która nie grała w piłke IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 18:06
        Może robić kursy trenerskie? Jestem po studiach ale nie AWF. Piłka to moja pasja od dziecka ale nie miałem talentu. Widzę, że mógł bym się jednak sprawdzić jako trener. Mam analityczne myślenie.
    • Gość: Porencjusz Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.krosoft.pl 02.11.12, 15:11
      Prawidlowa nazwa to Instruktor Sportu o specj... Pilka nożna i to to samo co UEFA KL B u nas instruktor sportu a za granicą UEFA KL B
    • Gość: Porencjusz Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.krosoft.pl 02.11.12, 15:26
      A po drugie żadna wewnętrzna struktura nie mająca potwierdzenia przez żadne ministerstwo do niczego nie uprawnia. TJ uefa czy tp. Musi powtarzam, musi to byc Instruktor lub inaczej taki kurs powinien byc oparty na podstawie prawnej Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej Nr Rejestru itp...Bez tego każdy papier nic nie jest wart. To wszystko:) Za wypadek czy źle prowadzone zajęcia ze szkodą dla innych tj. dzieci i mlodzieży odpowiada instruktor ktory ma źle zinterpretowane papiery. I będzie pociągnięty do odpowiedzialności karnej podczas jakiegokolwiek wypadku.
      • Gość: Porencjusz Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.krosoft.pl 02.11.12, 15:29
        Przystepując do kursu pytajcie podstawę prawną tego kursu itp. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych:)
    • Gość: pitu wiecie co niektórzy z was to po prostu barany są IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.14, 22:12
      jeśli ktoś kto ma instruktora sportu, łudzi się, że dostanie licencję aby prowadzić choćby zespoł B-klasy to ejst oszołomem i tyle. Żeby otrzymać licencję trzeba mieć UEFA B i tyle w temacie ;)
      • Gość: gza Re: wiecie co niektórzy z was to po prostu barany IP: 193.243.143.* 11.02.14, 10:59
        Nieprawda! Mając instruktora można po wykupieniu licencji prowadzić zespoły do 5 ligi włącznie oraz zespoły juniorskie. Proszę zajrzeć do wymagań :

www.kpzpn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=907:terminy-przyznawania-licencji-dla-trenerow&catid=29:trenerzy&Itemid=277
        2. Oryginał lub poświadczony odpis dyplomu, legitymacji trenera / instruktora piłki nożnej.
    • lemmyk Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B 09.11.15, 23:34
      Obecnie PZPN i UEFA nie honoruje żadnych innych dyplomów spoza swojego systemu kształcenia. Możesz sobie zrobić gdzieś instruktora, ale w żadnym normalnym klubie nie będziesz mógł prowadzić drużyny. Teoretycznie odpowiednikiem tego stopnia jest dyplom UEFA C, który uprawniać cię będzie tylko do najniższych klas (Ci B klasy), jednak to właśnie UEFA C, a nie "instruktor" będzie mógł pracować w wyżej wymienionych ligach. I wreszcie UEFA B, o które pytasz uprawnia do prowadzenia nieco wyżej niż UEFA B, ale też nie za wysoko (chyba do IV ligi). Na wyższe potrzebne są kolejne dyplomy, które robić możesz dopiero przepracowując 2 lata z dyplomem niższym
    • lemmyk Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B 09.11.15, 23:38
      UEFA B to znacznie wyżej niż instruktor. By robić UEFA B musisz mieć 2 lata przerpacowane na dyplomie UEFA C.
    • Gość: zzz Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.centertel.pl 29.01.17, 01:22
      instruktor uprawnia cię do szkolenia, a licencja uefa b jest niezbędna do prowadzenia zespołu w rozgrywkach organizowanych przez pzpn
    • novonik888 Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B 26.05.17, 08:35
      Od maja 2017 stóp PASS na trenera piłki nożnej licencyjnej Dyplom „C” Ukraińska Federacja Piłkarska
      W czerwcu 2017 roku kończy bieg.
      Moim marzeniem jest, aby znaleźć pracę w trenera piłki nożnej w Polsce.
      Szacunkiem Nikolai

REZYUME
      Osobistí daní
      P.ÍB.: Novits'kiy Mikola Grigorovich
      Domashnya adresa: vul.Sholokhova, bud.25, kv 261
      Telefon/faks: Mobíl'niy
      +38063 70 42 888
      Yel. poshta: Novonik888@mail.ru
      Data narodzhennya: 10.08.1984 r.n.
      Místse narodzhennya: m. Dnípro.
      Místse prozhivannya: m. Dnípro, vul.Sholokhova 25/261
      Gromadyanstvo: ukraí̈nets'
      :
      Osvíta:
      Z 1990 po 2001 r. navchavsya v SSH №134, otrimav atestat pro povnu serednyu osvítu.
      Z 2002 po 2004 r. prokhodzhennya sluzhbi v lavakh zbroynikh sil Ukraí̈ni.
      Z veresnya 2004 po veresen' 2008 r. navchannya v «Uníversitetí yekonomíki ta prava «KROK», otrimav bazovu vishchu osvítu ta zdobuv kvalífíkatsíyu spetsíalíst z yekonomíki pídpriêmstva.
      Dosvíd roboti
      Z 2004 roku ta po tsey chas pratsyuyu v derzhavníy krimínal'no-vikonavchíy sluzhbí Ukraí̈ni.
      Víys'kove zvannya: praporshchik.

Na

Volodínnya movami
      - ukraí̈ns'ka, rosíys'ka- víl'no;
      -anlíys'ka- zadovíl'no;
      Volodínnya PK: seredníy ríven'.
      Símeyniy stan: -odruzheniy, sin.
      • Gość: Dawid Re: Instruktor a trener z uprawnieniami UEFA B IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.12.22, 13:03
        Kursy instruktorskie są raczej odpowiednikiem kursu UEFA C, ale chyba nie ma się na to co oglądać, jeśli ktoś planuje pracować w Polsce, bo tutaj jako instruktor można pracować w sumie z każdym. Wiele zależy od danego pracodawcy i warto z nim wcześniej tę kwestię przegadać dokładnie. U mnie właśnie wymagany był instruktor, więc znalazłem kurs online, żeby sprawnie skończyć całość i dostać dokumenty. Przyznam, że pierwszy raz szkoliłem się przez internet, ale ogromną zaletą był fakt, że się logowałem, kiedy chciałem. Pracodawca był zadowolony, bo znał też moje doświadczenie w temacie, tylko potrzebował ode mnie tych wszystkich papierów, żeby wszystko było w porządku pod względem formalnym. Prowadzę obecnie grupę juniorską, dużo mamy zdolnych chłopaków w Polsce, kto wie, może któryś z nich zagra na mistrzostwach. ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka