Dodaj do ulubionych

Dlaczego należy popierać Donalda Tuska

11.10.09, 11:23
Donald Tusk należy z całą pewnością do najzdolniejszych, polskich
polityków jacy pojawili się na polskiej scenie politycznej po 1989r.

Talentem i polityczną intuicją bije na głowę takich "wielkich" jak
panowie; Mazowiecki, Kwaśniewski, Buzek, czy Miller.
Jedynie Jarosław Kaczyński dorównuje Mu polityczną intuicją.
Porównanie ogólnej wiedzy, siły tzw. intelektu i kulturalnego
wyrobienia wypada zdecydowanie na korzyść JarKacza.

Dlatego uważam,że ci dwaj politycy powinni wspólnie modernizować
Polskę zachowując jej wielowiekową tradycję i kulturę.

Popieram więc dążenia obu rywali wierząc w ich dobrą wolę i troskę
o naszą Ojczyzne.

ps

Nie popieram natomiast polityki personalnej PO za ,którą czynię
odpowiedzialnym środowisko Przewodniczącego Klubu PO.
Obserwuj wątek
    • 1driada PO to najzdolniejsi zlodzieje, to fakt 11.10.09, 11:32
    • jurek_siurek D o b r e! Na pewno poprawi humor w niedzielę 11.10.09, 11:33
      homoso-vieticus napisała:
      > Jedynie Jarosław Kaczyński dorównuje Mu polityczną intuicją.
      > Porównanie ogólnej wiedzy, siły tzw. intelektu i kulturalnego
      > wyrobienia wypada zdecydowanie na korzyść JarKacza.

Ty to tak na poważnie, czy jaja sobie robisz?
      A to przykład ogólnej wiedzy i intelektu :
      • homosovieticus Z całą powagą i odpowiedzialnością za słowa! 11.10.09, 11:52
        JarKacz to najinteligentniejszy polski polityk po 1939r.
        Inteligentniejszy od Cyrankiewicza.
        Pozostali mieli inteligencją mierną.
        ps
        Rozróżniam inteligencję i spryt.
      • sas125 Re: D o b r e! Na pewno poprawi humor w niedzielę 11.10.09, 12:40
        cytaty z wykwitow wybitnego intelektu tyska
        ...lubię czekoladę, moją pasja jest czekolada...
        ...moje mozliwosc intelektualne sa ograniczone ...- slusznie slusznie i szczerze
        Donaldzie ...
        • felinecaline Re: D o b r e! Na pewno poprawi humor w niedzielę 11.10.09, 13:07
          Tylko glupcy sa przeswiadczeni o ogromie swojej madrosci.
          Moze by tak zacytowac "znam angielski, czesto zdarza mi sie poprawiac tlumaczy" ;-P
          • sas125 Re: D o b r e! Na pewno poprawi humor w niedzielę 11.10.09, 19:11

> Tylko glupcy sa przeswiadczeni o ogromie swojej madrosci. tak tak
            skromnosc cechuje medrcow...
            nawet taki wysportowany premier jak ja.... znowu phemeieh o sobie
            jedno drugie trzecie dowodzi przecietnosci podworkowego cwaniaczka Tuska
            kwasek po pijaku byl lepszy
        • homosovieticus Tak się zyskuje punkty w sondażach! 11.10.09, 13:08
          Demokracja przecież wykorzystuje gusta niewykształconego ludu.
    • 1driada czy i w jakim stopniu Tusk byl zamieszany w 11.10.09, 11:34
      obecne afery? oto jest pytanie
      • homosovieticus Największą Swinię podstawił Mu vicepremier! 11.10.09, 12:10
        Tak kumam te afery!
        • jan.urbaniak1 Re: Największą Swinię podstawił Mu vicepremier! 22.06.10, 23:05
          homosovieticus napisał:

> Tak kumam te afery!
          ?!!!
    • hrabia.mileyski Nasuwa się jedyna odpowiedź 11.10.09, 11:36
      "Donald Tusk należy z całą pewnością do najzdolniejszych, polskich
      > polityków jacy pojawili się na polskiej scenie politycznej po 1989r."

Brzmi ona następująco:
      Donald Tusk należy z całą pewnością do najbardziej nieudolnych polskich premierów jacy pojawili się na polskiej scenie politycznej po 1989r.
      .
      • homosovieticus Raczy się Pan Hrabia mylić. O nieudolności możemy 11.10.09, 11:47
        mówić tylko wtedy, kiedy znamy prawdziwe zamiary polityka,
        nieprawdaż?
        • normalnyczlowiek1 PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieudolnym 11.10.09, 11:59
          homosovieticus napisał: Raczy się Pan Hrabia mylić. O nieudolności można mówić
          tylko wtedy, kiedy znamy prawdziwe zamiary polityka, nieprawdaż?

---> ... premierze i oceniając Tuska jako premiera a nie jako polityka.
          Każdy premier ma taki sam cel, czyli rządzenie ... i jeśli rządzi
          z pozytywnym skutkiem dla całego państwa i wszystkich obywateli,
          to może być uznany za sprawnego urzędnika. Jeśli natomiast postępuje tak jak
          Tusk, to faktycznie trudno znaleźć argumenty, by zaprzeczyć jego szczególnej
          nieudolności w tej dziedzinie.
          • homosovieticus Re: PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieud 11.10.09, 12:03
            Powinieneś zauważyć,że piszę o Donaldzie Tusku a nie o Premierze
            Tusku.
            Być może Tusk nie potrafi zarządzać, ale za to potrafi trafnie
            decydować.
            To w polityce liczy sie najbardziej. Taką mam wiedze na ten temat.

ps
            Od zarządzania są menadżerowie.
            • remez2 Re: PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieud 11.10.09, 12:23
              homosovieticus napisał:

> Powinieneś zauważyć,że piszę o Donaldzie Tusku a nie o Premierze
              > Tusku.
              Mógłbyś z równym powodzeniem napisać o piłkarzu Donaldzie T., o historyku nie
              znającym dziejów swojej rodziny, o współtwórcy Partii Aferałów. Tylko po co? Jak
              koń jest, każdy widzi.
              • homosovieticus Re: PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieud 11.10.09, 12:38
                Kim jest remez2 i czyje interesy reprezentuje na FK także każdy
                widzi.
          • hrabia.mileyski Re: PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieud 11.10.09, 12:06
            normalnyczlowiek1

Słuszna uwaga. Homosowieticus widać nie zwrócił uwagi, że pisałem o premierze. Taką rolę Tusk spełnia i z tej roli powinien być rozliczany.
            Nie dopisałem tego później, ale wydaje się to całkiem jasne.
            Ważna jest realna skuteczność (lub nieskuteczność) rządzenia, a nie działalność stricte polityczna urzędującego premiera. Od sprawnego prowadzenia własnej partii w budżecie nie przybędzie.
            • homosovieticus Przeczytałem ten post i odpowiedziałem na niego. 11.10.09, 13:00
            • adams96 Re: PanHrabia nie raczył się mylić,mówiąc o nieud 11.10.09, 13:57
              hrabia.mileyski napisał:

> normalnyczlowiek1
              >
              > Słuszna uwaga. Homosowieticus widać nie zwrócił uwagi, że pisałem
              o premierz
              > e
              . Taką rolę Tusk spełnia i z tej roli powinien być rozliczany.
              > Nie dopisałem tego później, ale wydaje się to całkiem jasne.
              > Ważna jest realna skuteczność (lub nieskuteczność) rządzenia, a
              nie działalność
              > stricte polityczna urzędującego premiera. Od sprawnego
              prowadzenia własnej par
              > tii w budżecie nie przybędzie.
              RE: Pan hrabia ma racje a homosowietykus metoda skompromitowana
              entuzjastow PO pragnie udowodnic jaki to genjalny jest Pan
              Tusk.Niestety ocena jego rzadow jako premiera oraz przewodniczacego
              parti jest obecnie negatywna, bo jego jedyna obsesja jest chec
              zostania Prezydentem.Jednak Polacy juz sie zorientowali z kim maja
              doczynienia i to juz sie mu nie uda.
        • hrabia.mileyski Re: Raczy się Pan Hrabia mylić. O nieudolności mo 11.10.09, 12:00
          O wszelkich możliwych zamiarach, o których chcielibyśmy wiedzieć raczej nie wiemy. Wiemy tylko o jednym: zdobycie fotela prezydenckiego.
          Jest szczególnym kuriozum, że stawiamy znak zapytania przy zamiarach premiera rządu w kontekście jego konstytucyjnych obowiązków. Znane są obietnice, których to treści litościwie nie wymienię. Jeśli przyjąć, że nie była to zwykła manipulacja i mydlenie oczu, a jakiś plan polityczny i wyznaczony kierunek rządzenia, to w tej chwili, gdy po dwóch latach możemy już cokolwiek zaopiniować, to niewątpliwe jest, że mamy do czynienia ze skrajną nieudolnością premiera, który za rządzenie odpowiada osobiście.
          • homosovieticus Ma Pan Hrabia rację. O tym zamiarze wiemy wszyscy. 11.10.09, 12:09
            Polityk Donald Tusk swoim premierowaniem pokazał,na
            przykładzie "swoich" ministrów i "zaufańców", że Platforma jest
            wiernym odbiciem udolności i moralności jaką charakteryzuje się
            zdecydowana większość naszego społeczeństwa.
            Pokazał,że Platforma powinna podzielić los "Samoobrony".
    • homosovieticus Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 11:57
      nie grzeszy inteligencją bo Tusk dał się nabrać tylko raz i srogo
      przyjdzie Schetynie za to nabranie Premiera zapłacić.
      • hrabia.mileyski Tusk - polityk mniej mnie interesuje, niż Tusk- pr 11.10.09, 12:26
        emier.
        I jego ocena raczej przebiega (i powinna przebiegać) na tej płaszczyźnie.
        Dlatego też (wprawdzie wolno Ci) moim zdaniem nieco fałszywie ustawiasz kryteria oceny.
        A jeśli już się upierasz przy forsowaniu takich kryteriów, to moim z kolei zdaniem Tusk wykazuje (wykazywał) skuteczność (nazwę ją tak) wewnętrzną, gdyż twardą ręką trzymał swoją własną partię. Ale ostatnie wydarzenia również i temu mogą przeczyć.
        W szerszym rozumieniu Tusk-polityk w jednakowej, co premier mierze zawodził, gdy okazywał się nielojalny i w najlepszym razie niewiarygodny. Przypomnę choćby historię nie-powstania POPIS-u. W tej sprawie równiez funkcjonują różne poglądy, ale ja pozostanę przy swoim.
        III RP, kojarzona dziś głównie z zachowaniem i utrwalaniem patologii w funkcjonowaniu państwa też nalezy do domeny Tuska. Opozycja w sposób nie całkiem bezzasadny zarzuca PO i Tuskowi osobiście obronę tego, co onegdaj PIS nazwał układem.
        Dlatego też przesłanki do tego, by twierdzić, że można oderwać go od zaplecza politycznego, które stworzył i stawiać go na czele jakiejś Nowej Polityki są z gruntu fałszywe i nie wytrzymują próby realnej oceny.
        • homosovieticus Re: Tusk - polityk mniej mnie interesuje, niż Tus 11.10.09, 12:37
          Partię trzymał,moim zdaniem, człowiek z Wrocławia.Stąd tak silna
          Jego pozycja w PO.
          To On, nie tylko moim zdaniem, reprezentuje interesy III-ciej RP.
          Poczuł sie tak silnym,że widział się Premierem u boku Tuska
          Prezydenta.
          Przeliczył się.
          Tusk zostanie prezydentem, ale nie dzięki ludziom z Wrocławia ale
          dzięki JarKaczowi.
          • hrabia.mileyski Re: Tusk - polityk mniej mnie interesuje, niż Tus 11.10.09, 12:46
            homosovieticus

To prawda, Schetyna był (jest) najbardziej pracowitym człowiekiem Platformy. Bez
            niego ta partia byc może nie miałaby tej pozycji, ale tez takiej pozycji nie
            miałby Tusk. Praca na rzecz silnego przywództwa Tuska może świadczyć o różnych
            rzeczach. A przede wszystkim o tym że Schetyna może być świetnym organizatorem,
            ale brakuje mu tej iskry bożej, by stać się dobrym politykiem. Niektórzy
            twierdzą ,ze to dla niego zbyt wielkie wyzwanie natury intelektualnej.
            Uchylam się od pisania twardych ocen.
            • homosovieticus Najbardziej pracowita jest mrówka i wół.Mało wiem 11.10.09, 12:55
              o sukcesach politycznych tych tak różnych, ale sympatycznych
              zwierzaków.
              Dla mnie Schetyna nie jest ani mrówką, ani wołem. Jest
              cwaniaczkiem, który pragnie uchodzić za silnego i roztropnego.
              Dlatego nie jest już potrzebny Tuskowi.
              W obecnej sytuacji "polityczne wykańczanie" ludzi platformy
              przyniesie Tuskowi wiecej punktów niż medialne badania opinii
              publicznej.
              Tusk ju8ż się usamodzielnił.
              Nie był kapciowym Michnika ani nie miał zamiaru być kapciowym
              mediów.
              • hrabia.mileyski Re: Najbardziej pracowita jest mrówka i wół.Mało 11.10.09, 13:10
                homosovieticus napisał:
                Nie był kapciowym Michnika ani nie miał zamiaru być kapciowym
                > mediów.

Oj był, był i nadal jest. Jego uzależnienie od sondaży i poparcia mediów już
                obrosło legendą.
                I powtarzam: bez Schetyny i jego jednak mrówczej pracy pozycja PO i samego Tuska
                mogłaby być całkiem inna.
                Platforma już dawno roztrwoniła swoje Wielkie Wejście, jakie uzyskała za sprawą
                popularności Rokity w czasie i po komisji Rywina.
                Symptomatyczne też jest to, że Rokity już dawno nie ma. Był to typ moralisty
                politycznego. To inna PO. Można nawet pokusić się o twierdzenie, że to Platforma
                Schetyny, ze wszelkimi wadami swego "uzdrowiciela", z aferami i tzw. "pajęczą
                siecią" włącznie.
                Symptomatyczne jest również to, że ludzie pokroju Gowina nie decydują o
                kształcie partii.
                • homosovieticus Panie Hrabio! Polityk nie myśli o tym co było 11.10.09, 13:17
                  ani o dawnych zasługach jakiś ludzi.
                  Myśli o tym do czego ludzi, którymi dysponuje może użyć,żeby
                  najpewniej zrealizować swój cel.

Michnik chciał uczynić z Tuska kapciowego, ale ten ostatni sprytnie
                  schował się za plecami Włodka Cz.

Panie Hrabio!
                  Daję wyraźnie do zrozumienia,że Tusk przyczyni się do tego,że
                  Platforma podzieli los "Samoobrony" i także dla dobra Polski.
                  • hrabia.mileyski Nie zgadzam się, bo niewiele za tym przemawia 11.10.09, 13:44
                    homosovieticus napisał:
                    Daję wyraźnie do zrozumienia,że Tusk przyczyni się do tego,że
                    > Platforma podzieli los "Samoobrony" i także dla dobra Polski.

Pominę to wszytko, co napisałem dotychczas, gdyż nie chcę się powtarzać.
                    By zaprzeczyć Twojemu rozumowaniu wystarczy przyjrzeć się niższym szczeblom Platformy, lub jak określają to niektórzy - co wyrabia się w województwach i powiatach. Podnoszą się głosy, że tam bardzo brakuje CBA, bo juz zaczyna być dramatycznie.
                    Rośnie pajęcza sieć, a przeciwnicy PO są bezwzglednie sekowani, interesy kwitną. Trudno, żeby te niedobre sygnały nie docierały do Warszawy i samego Tuska.
                    Upierasz się, by windować go na niezrozumiałą przeze mnie pozycję polityka, który nie wiadomo dlaczego miałby odnawiać "oblicze tej ziemi".
                    Tusk powinien bezwzględnie odejść, gdyż jego osobiste ambicje przy jednoczesnym braku zdolności do skutecznego sprawowania rządów najwyraźniej szkodzą. Wszystkim.
                    • homosovieticus Re: Nie zgadzam się, bo niewiele za tym przemawia 11.10.09, 15:43

Tusk doskonale zna sytuacje w partii, poniewaz doskonale wie kto był
                      akuszerem i kto garnął się w jej szeregi.

Ja rozumiem brak, Pańskiego,Panie Hrabio, zrozumienia dla
                      mojej "wiary" w Donalda Tuska.

Może, w takim razie, Pan Hrabia uważa,że w nastała pora na
                      przypomnienie paru najważniejszych sukcesów politycznych Tuska?
                      • hrabia.mileyski Re: Nie zgadzam się, bo niewiele za tym przemawia 11.10.09, 16:19
                        homosovieticus napisał:

>
                        > Tusk doskonale zna sytuacje w partii, poniewaz doskonale wie kto był
                        > akuszerem i kto garnął się w jej szeregi.

To odczytuję jako duży minus dla Tuska w okolicznościach wypływających afer. Nie zebrał w Platformie zbyt wielu ludzi honoru, ale całe grono geszefciarzy. I to w bliskim otoczeniu.

Ja rozumiem brak, Pańskiego,Panie Hrabio, zrozumienia dla
                        > mojej "wiary" w Donalda Tuska.
                        >

Byłoby prawdziwą tragedią, gdybyś zaczął prezentować swoją wersję "tuskomanii". Nie uwierzyłbym, że mógłbyś się zbliżyć do poziomu haena.

Może, w takim razie, Pan Hrabia uważa,że w nastała pora na
                        > przypomnienie paru najważniejszych sukcesów politycznych Tuska?

Nie, dziękuję. Wystarczy już to, czym się nas karmi od dwóch lat. Nieświeże jaja są niezdrowe.
                        • homosovieticus Mam zawsze towar pierwszej świeżości, Panie Hrabio 11.10.09, 18:53

W przeciwieństwie do "specyficznie wolnych mediów" do największych
                          sukcesów politycznych Donalda Tuska zaliczam:

1-Oderwanie się od UD
                          2-Przyjęcie pomocy Gen.Czempińskiego przy narodzinach PO
                          3-Usuniecie z Platformy obu "tenorów", z których jeden był agentem
                          bezpieki.
                          4-Pozbycie się z Kraju Bieleckiego i Lewandowskiego.
                          5-Pozbycie się z Platformy Rokity- jedynego kompetentnego polityka
                          państwowego.
                          6-Uczynienie vicemarszałkiem posła Niesiołowskiego.
                          7-sprowokowanie ostatnich afer dajacych Premierowi możliwoś
                          ukręcenia "łba platformianej ochlokracji"
                          8-stworzenie nadziei u Polaków,że koszmar platformiany ma się ku
                          rychłemu końcowi dzięki przyśpieszonym wyborom.
                          • homosovieticus Re: Mam zawsze towar pierwszej świeżości, Panie H 12.10.09, 10:10
                            homosovieticus napisał:

>
                            > W przeciwieństwie do "specyficznie wolnych mediów" do największych
                            > sukcesów politycznych Donalda Tuska zaliczam:
                            >
                            > 1-Oderwanie się od UD
                            > 2-Przyjęcie pomocy Gen.Czempińskiego przy narodzinach PO
                            > 3-Usuniecie z Platformy obu "tenorów", z których jeden był agentem
                            > bezpieki.
                            > 4-Pozbycie się z Kraju Bieleckiego i Lewandowskiego.
                            > 5-Pozbycie się z Platformy Rokity- jedynego kompetentnego polityka
                            > państwowego.
                            > 6-Uczynienie vicemarszałkiem posła Niesiołowskiego.
                            > 7-sprowokowanie ostatnich afer dajacych Premierowi możliwoś
                            > ukręcenia "łba platformianej ochlokracji"
                            > 8-stworzenie nadziei u Polaków,że koszmar platformiany ma się ku
                            > rychłemu końcowi dzięki przyśpieszonym wyborom.
                          • homosovieticus Re: Mam zawsze towar pierwszej świeżości, Panie H 14.10.09, 11:09
                            homosovieticus napisał:

>
                            > W przeciwieństwie do "specyficznie wolnych mediów" do
                            największych
                            > sukcesów politycznych Donalda Tuska zaliczam:
                            >
                            > 1-Oderwanie się od UD
                            > 2-Przyjęcie pomocy Gen.Czempińskiego przy narodzinach PO
                            > 3-Usuniecie z Platformy obu "tenorów", z których jeden był agentem
                            > bezpieki.
                            > 4-Pozbycie się z Kraju Bieleckiego i Lewandowskiego.
                            > 5-Pozbycie się z Platformy Rokity- jedynego kompetentnego polityka
                            > państwowego.
                            > 6-Uczynienie vicemarszałkiem posła Niesiołowskiego.
                            > 7-sprowokowanie ostatnich afer dajacych Premierowi możliwoś
                            > ukręcenia "łba platformianej ochlokracji"
                            > 8-stworzenie nadziei u Polaków,że koszmar platformiany ma się ku
                            > rychłemu końcowi dzięki przyśpieszonym wyborom.
                            • zapijaczony_ryj Re: Mam zawsze towar pierwszej świeżości, Panie H 14.10.09, 12:03
                              Masz fory u moderatora, albo sama nim jesteś. Jak ja bym sobie tak podbił stary
                              watek to juz bym musiał udowadniać, że Kopernik był kobietą!
                              I dlatego mozesz PiS_dolić od rzeczy.
                              miłego dnia
                          • homosovieticus Panie Hrabio! 02.05.10, 20:44
                            Doszły mnie słuchy,że Premier Tusk zastanawia się nad publicznym
                            wycofaniem swego poparcia dla oficjalnego kandydata PO wyborach
                            prezydenckich.
                            Czy Pan Hrabia uważa,że takie zachowanie liderA PO może mieć
                            związek z ostatnią tragedią?
      • hrabia.mileyski Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 12:35
        homosovieticus

Z całym szacunkiem, ale największy błąd Twojego rozumowania polega na tym, że według Ciebie można w sposób do końca niewiadomy oderwać Tuska od środowiska politycznego, które sam stworzył.
        To już jest środowisko Tuska, a nie Płażyńskiego, czy nawet Olechowskiego. To zaplecze zapewnia mu pozycję, bez niego prędzej czy później zginie. Nie ma cech samotnego męża stanu, nie jest do tego moralnie i intelektualnie przygotowany.
        Nie chcę być źle rozumiany, ale uprzedzając ewentualne głosy oburzenia wyraźnie odcedzam moralność polityka od cech osobistych. Do tych ostatnich się nie wtrącam, bo są chronione jako dobra osobiste.
        • homosovieticus Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 12:45
          Tak. Uważam,że można oderwać lidera od "środowiska" , które się z
          nim "utożsamiało".
          Już widać zmianę tonu w GW.
          Pozycję Tuskowi zapewnił "układ".Żyjemy wszak w
          królestwie "specyficznie wolnych mediów".
          Na temat moralnego przygotowania Tuska, do pełnienia roli samotnego
          męża stanu, może powiedzieć więcej KK.
          Odnoszę wrażenie,że nie będzie to głos krytyczny.
          Panie Hrabio!
          Jeśli i Tusk okaże się jak Rywin, to znikam z FK.
          • remez2 Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 12:51
            > Jeśli i Tusk okaże się jak Rywin, to znikam z FK.
            Nie rób tego. Musi istnieć układ odniesienia.
            • homosovieticus Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 12:57
              Mądrość nie potrzebuje układu odniesienia.
          • hrabia.mileyski Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 12:58
            homosovieticus

Nie rozumiemy się do końca co do intencji, przez co zbyt prosto interpretujesz takie sformułowania, jak moralność polityczna, której znaczenie jakby już lekko nakreśliłem.
            Nie wiążę znaczenia tak podanego z czymś, co można umieścić na skali dobrych i złych uczynków, a tym bardziej na płaszczyźnie odpowiedzialności prawnej.
            Chodzi mi o rzeczy, które funkcjonują w życiu politycznym. Tu podstęp, niedotrzymywanie słowa, krętactwo i inne, niezbyt pochlebne cechy mogą być uznawane jako oznaka politycznej sprawności, używanej do pokonania przeciwnika politycznego.
            To, niestety, zbyt często zdobywa poklask coraz mniej wyrobionej publiczności.
            Polityk, który potrafiłby zwyciężać w sposób czysty i moralny zdarza się niezwykle rzadko.
            • homosovieticus Re: Dodam jeszcze, że wspomniane "środowisko" 11.10.09, 13:04
              Dla mnie "moralność polityczna" wynika jednoznacznie z "politycznej
              etyki" a ta stawia publicum bonum na pierwszym miejscu.
              Czy, Pan Hrabia, podziela moje zdanie?
              Polityka, we współczesnym Świecie, stawia sobie inne cele.
              Sledząć, z oddali, karierę Tuska nie uważam,że On te cele podziela.
    • remez2 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:16
      > Donald Tusk należy z całą pewnością do najzdolniejszych, polskich
      > polityków jacy pojawili się na polskiej scenie politycznej po 1989r.
      Najzdolniejszy do .... wszystkiego.
      > Popieram więc dążenia obu rywali wierząc w ich dobrą wolę i troskę
      > o naszą Ojczyzne.
      Idźże Ty przez zboże bo we wsi Moskal stoi. I komuch, Żyd, pedał, mason o ZOMO
      nie mówiąc.
      • homosovieticus Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:18
        Nie wrócicie do władzy i wpływów w Polsce mieć nie będziecie.
        Także dzięki Tuskowi.
        • remez2 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:24
          homosovieticus napisał:

> Nie wrócicie do władzy i wpływów w Polsce mieć nie będziecie.
          > Także dzięki Tuskowi.
          Kto?
          • homosovieticus Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:39
            Wy.
            • remez2 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:49
              homosovieticus napisał:

> Wy.
              Bardzo treściwie. Ale my dojdziemy do władzy szybciej niż myślisz.
              My nie dzielimy się na komuchów i solidaruchów, czarnych, kapusiów,
              sukiennkowych. Dzielimy się na mądrych i głupich, uczciwych i nie, mających ciąg
              do przodu i drepczących w miejscu. Nie szczujemy ludzi. Każdemu szacunek i
              należne miejsce w społeczeństwie. Tyle.
              • homosovieticus Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:59
                Zostałeś ministrantem i wielbicielem dr T. Rydzyka?
                Wielkiej przemiany dostąpiłeś.
                Cieszę się z innymi poważnymi ludźmi.
                • remez2 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 13:12
                  homosovieticus napisał:

> Zostałeś ministrantem i wielbicielem dr T. Rydzyka?
                  > Wielkiej przemiany dostąpiłeś.
                  > Cieszę się z innymi poważnymi ludźmi.
                  Rozumiem, że pisząc dla chleba gubisz wątki i sens. Ale żeby tak od czapy. No, no.
                  • homosovieticus [...] 11.10.09, 13:20
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • remez2 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 14:37
                      homosovieticus napisał:

> Skutkiem ubocznym przemian moralnych jest czasowe,otępienie
                      > umysłowe.
                      > Tak jak widoczne to jest u Ciebie.
                      Jesteś słaby jak herbata z siódmego parzenia. EOT.
                    • homosovieticus Nie pytam dlaqczego.Remez2 wymaga opieki giwi. 11.10.09, 19:11
                      • remez2 I stukacz? Ładnie. 11.10.09, 21:05

• normalnyczlowiek1 A wydawało mi się niemożliwe,że on jest kapusiem 11.10.09, 22:01
                          remez2 napisał: I stukacz? Ładnie.

---> ... gdy mu to zarzucano. A to tyPOwy śpioch, który w "odpowiednim" momencie
                          miał robić z Tuska matkę Teresę...
                          • remez2 Re: A wydawało mi się niemożliwe,że on jest kapus 11.10.09, 22:13
                            Podlec zawsze się odkryje. Prędzej czy później. Ten później. :-(
                          • homosovieticus Mimo wysokiego IQ nie kumam o co biega Ci, 12.10.09, 10:14
                            normalusie?
                            • normalnyczlowiek1 To ja nie rozumiem,jak kukłę polityczną,twórPRski 14.10.09, 14:01
                              homosovieticus napisał: Mimo wysokiego IQ nie kumam o co biega Ci,

---> ... można lansować na geniusza intelektu, kultury i intuicji!
                              Nie dalej jak przedwczoraj Płażyński powiedział: "Tuska zawsze otaczało środowisko bezideowców!" Nawet odsunięcie się od tego środowiska - często z przyczyn koniunkturalnych - nie gwarantuje trwałego zmycia z siebie takich plam.
                              Jeśli nawet dodamy do tego tylko znane i nie raz omawiane na FK, nastawienie Tuska do polskości, to jawi nam się obraz człowieka miernego, ale wiernego swoim mocodawcom. To nie oznacza, że nie można go uznać za bardzo szybko uczącego się polityka - pamiętajmy, że POdobnie jak w przypadku tresowania psów pawłowa, wszystko zależy od metod...

PS. Nie zrozumiałe jest Twoje wołanie o pomoc giwi... :)
                              • homosovieticus Wołam o pomoc osoby politycznie niezaangażowanej, 29.09.10, 07:31
                                bezstronnej, wyrafinowanie rozumnej i dowcipnej.
    • glean1 Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.10.09, 12:41
      Wystarczy przeczytać kilka wpisów Kataryny aby stracic jakiekolwiek poparcie dla
      premiera
      • homosovieticus Kataryna nie jest analitykiem polityki. Potrafi 11.10.09, 12:48
        jedynie dobrze analizować to co widoczne.
        • mietowe_loczki Re: Kataryna nie jest analitykiem polityki. Potra 11.10.09, 16:27
          Wybiórczo.
    • remez2 Nie ma jednego 11.10.09, 21:35
      dobrego powodu.
      • homosovieticus Dowodów w polityce może żądać tylko naiwny buc. 12.10.09, 10:15
        • remez2 Wygląda na to 12.10.09, 10:21
          drogi kolego, że również niedowidzisz. Napisałem powodu, nie dowodu.
          • homoso-vieticus Re: Wygląda na to 12.10.09, 10:47
            To prawda. Mam kłopoty ze wzrokiem.
            • remez2 Re: Wygląda na to 12.10.09, 11:33
              homoso-vieticus napisała:

> To prawda. Mam kłopoty ze wzrokiem.
              Współczuję. Serio.

----------------------------------
              Najbardziej dziwacznym ze wszystkich zboczeń seksualnych jest zachowanie
              wstrzemięźliwości.
              • homoso-vieticus Re: Wygląda na to! 10.03.10, 08:03
                Dziękuję za zrozumienie.
    • homosovieticus Wydaje się,ze ostatnie wydarzenia potwierdzają 08.11.09, 11:58
      moją tezę o kompetencjach politycznych Premiera Tuska i zgniliźnie
      moralno-obyczajowej poważnej części polityków Platformy.

Wydaje mi się całkiem prawdopodobne,że Donald Tusk doskonale zdaje sobie sprawę
      z niekompetencji urzędniczej wielu członków własnego rządu.
      Pozostaje jednak ciągle bezsilnym wobec środowisk, które ich wspierają w mediach.
    • homoso-vieticus Czy dotarło dlaczego należy popierać Premiera ? 14.11.09, 10:31
      Czy rozumiecie już,że partia ludzi ambitnych, lecz zupełnie
      NIEDOROSŁYCH do pełnienia publicznych funkcji powinna zniknać,
      podobnie jak SO i LPR, z polskiej sceny politycznej?
      • volupte Re: Czy dotarło dlaczego należy popierać Premiera 14.11.09, 10:35
        To która to ,ta niedorosła? PiS ,PO czy SLD ,PSL?
        • homosovieticus Niedorosła okazała się być Platforma! 14.11.09, 10:52
          SO i LPR były nieodpowiedzialnymi partiami!
          • volupte Re: Niedorosła okazała się być Platforma! 14.11.09, 10:59
            To może teraz dodasz że i społeczeństwo do demokracji nie dorosło ,skoro
            poparcie dla tej dziecinnej partii srednio 40% ?
            • homosovieticus To już dawno Norwid stwierdził.! Obywatelami 14.11.09, 11:16
              marnymi jesteśmy :(
    • homosovieticus Premiera Tuska popierają myślacy wyborcy! 14.11.09, 15:47
      Donald Tusk zadba o interesy Polaków. Nawet tych najbiedniejszych.
      On zna wartość biedy i niedostatku!
      • kukipl czego zadba, przecież już mógł to zrobić, wynagrod 14.11.09, 16:20
        wynagrodzenie za premierowanie pobiera już od dwóch lat.
    • kukipl by bez dragów mażyć o Irlandii 14.11.09, 15:56
      twoja ocena jest niewłaściwa. "Wielkość" tuska polega jedynie na tym,
      że jest to na tyle niepoukładany, mierny i niedecyzyjny pajac, który
      dla wygodnego grania w piłkę w godzinach pracy jest skłonny dać się
      sobą manipulować.
    • homosovieticus Czyż nie miałem racji? 01.03.10, 08:32
      Polityka personalna w PO - odpowiedzialny Schetyna- wyrządza
      wielkie szkody nie tylko samej partii, ale także psuje jakość
      politycznego życia w Polsce.
      Casusy Misiaka, Grada, Drzewieckiego,Rosoła każą raz jeszcze
      zastanowic się, czy wielu znanych polityków PO dorosło mentalnie do
      sprawowania funkcji w polskim rządzie.
      Także początki kampani "politycznych zająców" potwierdza moją
      opinię o ochlokracyjnych ciągątach Panów Sikorskiego i
      Komorowskiego.
    • homosovieticus Czyż nie miałem racji? Premier Tusk robi co 09.03.10, 21:13
      może,żeby osłaniając Platformę jednocześnie odkrywać niedojrzałość
      moralna i polityczną wielu jej polityków.
    • homosovieticus Kto nie popiera polityki Premiera Tuska 10.03.10, 17:37
      ten jest kiep i źle życzy Krajowi.
    • homosovieticus Wystawiając Komorowskiego i Sikorskiego do walki 25.03.10, 20:15
      o prezydenturę Donald Tusk pokazał Polakom jaki rzeczywiście
      potencjał intelektualny posiada Platforma i jak są przygotowani do
      rządzenia Krajem jej czołowi politycy.

Ogólna ocena poniżej przecietnej. Znacznie ponizej.Madrzej kierował
      państwem nie tylko Miller,ale nawet Buzek.

Obaj politycy-kandydaci nie tylko są nudni jak flaki z olejem, ale
      nie mają zupełnie żadnej wizji sprawowania urzędu, o który
      sięubiegają.
      Polacy to widzą i potrafią w wyborach ocenić miałkich, ale do bólu
      pyszałkowatych liderów Platformy.
      Coraz częsciej słychać podobne głosy w pubach i na towaqrzystkich
      spotkaniach przy brydżu.
    • cicciolina_spod_lublina Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.04.10, 13:45
      Chociażby dlatego, że on naprawdę odpowiedzialny jest. No i POpiera
      Bronisława Komorowskiego. Tak PO ludzku jaki mamy wybór?
    • niekandydujacy_niepolityk Ależ oczywiście, wszak ma wielkie osiągnięcia... 11.04.10, 13:55
      Przecież mamy już na ukończeniu sieć autostrad i dróg szybkiego ruchu, które
      będą gotowe na Euro 2010.
      Polskie Koleje są wzorem dla państw ościennych, jak ma wyglądać transport publiczny.
      Leczą nas uśmiechnięci i dobrze zarabiający lekarze i pielęgniarki. Dobre
      szpitale, zwłaszcza kliniczne, są w doskonałej sytuacji finansowej, bo pieniądz
      w systemie ochrony zdrowia idzie za Pacjentem, a nie Pacjent gania za palcem
      urzędnika.
      Nasze dzieci uczą się w dobrze wyposażonych szkołach a liczebność klas nie
      przekracza 18 osób.
      Nauczyciel ma czas przede wszystkim dla dzieci, nie wypełnia już stosu papierów.
      W ogóle ograniczono władzę biurokracji, zmniejszono liczbę urzędników o połowę.
      Wszystko można załatwić przez internet, a jeśli udajemy się do urzędu, wszystko
      jest sprawnie i kompetentnie załatwiane bez zbędnych zaświadczeń i pieczątek.
      Płacimy wszyscy podatek liniowy.
      Państwo i jego instytucje są przyjazne obywatelowi.
      2 miliony Polaków, które za rządów PiS (po akcesji do UE) wyjechało z Polski
      wróciło do kraju i nie myśli już o emigracji...

Czyż więcej nam trzeba?
    • borbali Re: Dlaczego należy popierać Donalda Tuska 11.04.10, 15:06
      Kaczyści uważają,że nie wolno w najmniejszym stopniu popierać
      Premiera Tuska i PO.Gdybym był jednym z nich to też tak bym krzyczał
      w nadziei,że nie zostanę bakrutem politycznym i IV RP.To jest
      logiczne tyle,że bezsensowne.
      Od czasu powstania nowej opozycji nie muszę zastanawiać się czy
      Premier Tusk i rząd postępują dobrze.Słucham opozycji.Im jej krytyka
      jest silniejsza i bardziej zajadła tym moje przekonanie doskonałości
      Premiera Tuska i PO jest coraz bardziej przekonywająca.Tak myśli
      ponad połowa Polaków o czym Pisiory zapominają lub pomijają.
      • homosovieticus Zgadzam się z Tobą. Premier Tusk dobrze wykonuje 06.05.10, 14:07
        swoją polityczną misję.
        Marginelizowanie wpływów środowiska GW jest pożyteczne nie tylko dla
        Polski.
    • homoso-vieticus Słowa uznania dla Premiera Tuska, który potrafił 20.06.10, 20:59

nie dopuścić do zwycięstwa "swego" kandydata już w pierwszej turze
      wyborów prezydenckich.
    • delfinat przebiłes propagandę tę za Gierka . 20.06.10, 21:02
    • homoso-vieticus Tylko polityczny geniusz Donalda Tuska mógł 05.09.10, 10:35
      doprowadzic do takiej sytuacji ekonomiczno-politycznej w Polsce, w której nikt już nie może wierzyc
      w sens kontynuacji budowania III-ciej RP i dalszego tolerowania brutalnego egoizmu i
      niekompetencji rzadów Platformy Obywatelskiej.
      Nawt TVN, żeby zupelnie nie stracic wiarygodności, zaczyna coraz cześciej zarzucac rządowi Premiera
      Tuska miałkośc i brak kompetencji do kierowania Krajem.

Podstawy III-ciej RP trzeszczą w podstawach i cała dotychczasowa "budowla" grozi zawaleniem się.
      Należy żywic nadzieję, że pogrzebie, raz na zawsze, "łże-elity" odpowiedzialne za jej wznoszenie w
      Polsce.
      • homosovieticus Rozumiem wqsze milczenie owiec jako pomruk wołu 06.09.10, 14:29
        Nieprawdaż?
    • golden-women01 cha cha cha cha cha cha cha cha cha cha cha 06.09.10, 15:16
      doskonały wątek pisany na zamówienie :) ubawiłam się PO pachy!
    • homosovieticus Czy uchował sie jeszcze na FK ktoś, kto uważa, 28.09.10, 13:15
      że polityczno-gospodarczy program Platformy nie służy interesom Kraju?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka