25.01.13, 09:03
Hipokryzja, populizm i fałsz wylewające się z tabloidów mogą przyprawić o mdłości. Przy czym nie mam na myśli tylko "Faktu" czy innego "Życia na gorąco" ale również TOK-FM, TVN-24 czy inne "Wyborcze". Cały dziennikarski chór wujów (łącznie z zarabiającymi krocie Lisami czy Olejnikowymi) rozdziera szaty nad "pazernością" Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może nawet dokładać kasę biednemu państwu. Obrzydliwość !!

Na marginesie: Moja roczna emerytura jest sporo mniejsza od 45. tysięcy. Tyle że co z tego ?
Obserwuj wątek
    • woda_woda Zaraz, zaraz. 25.01.13, 09:13
      Może napiszesz, za co ci państwo otrzymali nagrody? Za jakie osiągnięcie?
      • erte2 Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:06
        woda_woda napisała:

...Może napiszesz, za co ci państwo otrzymali nagrody? Za jakie osiągnięcie?

A może napiszesz w takim razie po co wybieraliśmy i Sejm, i Senat, i samorządy itd. Może wystarczyłoby postawić na czele państwa jakiegoś Wodza Narodu albo inną Wojskową Radę Ocalenia Narodowego ? Albo kogoś z łapanki ?
        Od ponad dwudziestu lat z mozołem budujemy sobie demokrację. Lepiej lub gorzej, z zawirowaniami i potknięciami ale nadrabiamy wieloletnie zaległości. Można w wielu sprawach mieć zastrzeżenia, można się nie zgadzać z jakimiś ustawami czy uchwałami - ale bilans jest jednak dodatni. I powiem wprost - wku...a mnie to ciągłe plucie na Sejm (nie za konkrety - ale dla zasady, "bo tak", bo można to robić bezkarnie), to psucie Państwa, ten pieprzony populizm i schlebianie najgorszym instynktom zaprawionym zalegającym jeszcze wciąż podkładem bolszewizmu.
        • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:10
          erte2 napisał:

> A może napiszesz w takim razie po co wybieraliśmy i Sejm, i Senat, i samorządy
          > itd.

A co to ma do rzeczy?
          Nagroda powinna być przyznawana za jakieś szczególne zasługi, daleko wychodzące poza zakres obowiązków. Za wykonywanie obowiązków dostaje się pensje.

I - żeby nie było - dotyczy to wszystkich, nie tylko parlamentarzystów.
          • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:25
            woda_woda napisała:

> erte2 napisał:
            >
            >
            > > A może napiszesz w takim razie po co wybieraliśmy i Sejm, i Senat, i samo
            > rządy
            > > itd.
            >
            > A co to ma do rzeczy?
            > Nagroda powinna być przyznawana za jakieś szczególne zasługi, daleko wychodzące
            > poza zakres obowiązków. Za wykonywanie obowiązków dostaje się pensje.
            >
            To zalezy od umowy.
            Sa takie w ktorych premia czy "nagroda" sa uznaniowe ale obligatoryjne.
            Np Od 40 do 80% uposazenia miesiecznego.
            Za specjalne osiagniecia otrzymujesz wiecej, normalnie srednia a jak cos bylo nie tak to najnizsza.
            Nie wiem jak wygladaja umowy marszalkow ale jezeli podobnie i wwszyscy dostali po rowno to moze znaczyc, ze nikt niczego nie zawalil i nikt sie nie wyroznil. Dostali po sredniej
            • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:36
              pis_da_deby napisał:

> Sa takie w ktorych premia czy "nagroda" sa uznaniowe ale obligatoryjne.

Jak nagroda może być obligatoryjna?

nagroda
              1. «dyplom, odznaczenie, pieniądze lub wartościowy przedmiot będące formą uznania lub wyróżnienia za osiągnięcia, zwycięstwo w konkursie, w zawodach itp.»
              sjp.pwn.pl/slownik/2486134/nagroda
              Ja wiem, że słowa często tracą swe znaczenie - ale żeby az tak?
              • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:46
                woda_woda napisała:

> pis_da_deby napisał:
                >
                > Jak nagroda może być obligatoryjna?
                >
                Moze jak jest wpisana w umowe. Jest czescia skladowa wynagrodzenia rocznego.
                Pisze z wlasnego doswiadczenia bo taka wlasnie umowe podpisalem.
                Nalezy mi sie 15 pensji miiesiecznych plus nagroda miedzy 40 a 80% i nikt mi nie robi laski, ze to wyplaca
                • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:49
                  pis_da_deby napisał:

> Nalezy mi sie 15 pensji miiesiecznych plus nagroda miedzy 40 a 80% i nikt mi ni
                  > e robi laski, ze to wyplaca

Twój rok pracy ma 15 miesięcy?

A nagroda należy ci sie niezaleznie od tego, czy na nią zasłużyłeś?

Nie widzisz absurdalności takiej sytuacji?

Nie uważasz, że twoja umowa powinna zawierać jedynie wynagrodzenie miesięczne - wyższe, niż obecnie o te wszystkie dziwne pieniądze?
                  • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:54
                    woda_woda napisała:

>
                    > A nagroda należy ci sie niezaleznie od tego, czy na nią zasłużyłeś?
                    >
                    > Nie widzisz absurdalności takiej sytuacji?

Dlatego wlasnie jest uznnaniowa a nie jest jakas stala suma by moc roznicowac w jej podziale.
                    • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:55
                      pis_da_deby napisał:

> Dlatego wlasnie jest uznnaniowa a nie jest jakas stala suma by moc roznicowac w
                      > jej podziale.

Ale ty rozumiesz, co ja piszę?
                      • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:57
                        woda_woda napisała:

> Ale ty rozumiesz, co ja piszę?

Badz zdrowa.
                        • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 10:58
                          pis_da_deby napisał:

> Badz zdrowa.

Dziękuję.

PS. Nie rozumiesz.
                          • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:11
                            woda_woda napisała:

> PS. Nie rozumiesz.

To Ty wlasnie nie chcesz zrozumiec, ze gdyby te czesc placy, ktora wydzielono na premie wrzucona do wspolnego garnka z wynagrodzeniem miesiecznym nie bylo by mozliwosc roznicowania miedzy zwykla solidna praca a czyms szczegolnym.

Przy sredniej premii 60% otrzymanie 40% z´to kara. Odebrano Ci 20%
                            • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:18
                              pis_da_deby napisał:

> To Ty wlasnie nie chcesz zrozumiec, ze gdyby te czesc placy, ktora wydzielono n
                              > a premie wrzucona do wspolnego garnka z wynagrodzeniem miesiecznym nie bylo by
                              > mozliwosc roznicowania miedzy zwykla solidna praca a czyms szczegolnym.

Nigdzie nie pisałam o wrzuceniu funduszu nagród do wspólnego worka. Do wspólnego worka trzeba wrzucić te wszystki 13, 14 i 15 pensje.
                              Zaś z funduszu nagród wypłacać pieniądze tym ludziom, którzy wykazali się czymś szczególnym, co da się wykazać, na przykład wprowadzili jakieś innowacyjne rozwiązania działające na korzyść swojego miejsca pracy.
                              • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:25
                                woda_woda napisała:

> . Do wspólnego worka trzeba wrzucić te wszystki 13, 14 i 15 pensje.

Nie chce mi sie tlumaczyc Tobie szczegolow ale te 13, 14 i 15 pensje maja swoj sens bo ich wyplacanie zwiazane jest z kondyncja finansowa przedsiebiorstwa, zyskiem jakie wypracowalo i udzialem w tym pracownika.

Ok. Ja tego systemu nie wymyslilem ale funkcjonuje on calkiem dobrze wiec nie ma co nosem krecic.
                                • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:28
                                  pis_da_deby napisał:

> Nie chce mi sie tlumaczyc Tobie szczegolow ale te 13, 14 i 15 pensje maja swoj
                                  > sens bo ich wyplacanie zwiazane jest z kondyncja finansowa przedsiebiorstwa, zy
                                  > skiem jakie wypracowalo i udzialem w tym pracownika.

Pozwolę sobie polemizować. Jeśli przedsiębiorstwo ma nadwyżki, może ich część przeznaczyń właśnie na nagrody dla pracowników - bo ma je również dzięki ich pracy.

>
                                  > Ok. Ja tego systemu nie wymyslilem ale funkcjonuje on calkiem dobrze wiec nie m
                                  > a co nosem krecic.

Ten system działa źle z tego powodu, że jest demoralizujący.
                                  • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:31
                                    woda_woda napisała:

> Pozwolę sobie polemizować. Jeśli przedsiębiorstwo ma nadwyżki, może ich część p
                                    > rzeznaczyń właśnie na nagrody dla pracowników - bo ma je również dzięki ich pra
                                    > cy.

I tak sie wlalsnie dzieje i nie ma znaczenia czy nazwiemy to nagroda czy czternasta lub pietnasta oensja.
                                    • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:33
                                      pis_da_deby napisał:

> I tak sie wlalsnie dzieje i nie ma znaczenia czy nazwiemy to nagroda czy cztern
                                      > asta lub pietnasta oensja.

Pomału dochodzimy do sedna :)

Jeśli te 13, 14, 15 pensje to nagroda od zysku przedsiębiorsta , to za co jest nagroda zwana dalej nagrodą-premią? :)
                                      • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:43
                                        woda_woda napisała:

, to za co jest
                                        > nagroda zwana dalej nagrodą-premią? :)

Za to, ze wykonuje sie szczegolnie odpowiedzialna prace.
                                        Te jednak mozna wykonywac lepiej lub gorzej dlatego zroznicowanie miedzy 40 a 80%
                                        • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:57
                                          is_da_deby napisał:

> Za to, ze wykonuje sie szczegolnie odpowiedzialna prace.

:)))
                                          Nagroda obligatoryjna za pracę szczególnie odpowiedzialną, dobre :)
                                          • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:02
                                            woda_woda napisała:

> :)))
                                            > Nagroda obligatoryjna za pracę szczególnie odpowiedzialną, dobre :)

Sama widzisz. Swiat jest pelen niespodzianek. Szczegolnie dla tych, ktorzy sie dotad malo nim interesowali.

Uklony
                                            • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:12
                                              pis_da_deby napisał:

> Sama widzisz. Swiat jest pelen niespodzianek.

Nie jest to żadna niespodzianka.
                                              To furtka dla tych, którzy pytani o zarobki podają kwotę wynagrodzenia miesięcznego "zapominając" o tej kasie, którą dostają jako te wszystkie 13, 14, 14, 15 pensje oraz obligatoryjne premie.

Szczególnie zaś deprymujące jest przyznawanie obligatoryjne nagród od zysku w postaci 13 i 14 pensji nauczycielom.
                                              • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:24
                                                woda_woda napisała:

> pis_da_deby napisał:
                                                >
                                                > Nie jest to żadna niespodzianka.
                                                > To furtka dla tych, którzy pytani o zarobki podają kwotę wynagrodzenia miesięcz
                                                > nego "zapominając" o tej kasie, którą dostają jako te wszystkie 13, 14, 14, 15
                                                > pensje oraz obligatoryjne premie.

Tego nie wolno zapominac. Podatek placi sie od calosci dochodow rocznych a nie od 12stu pensji miesiecznych.
                                                >
                                                > Szczególnie zaś deprymujące jest przyznawanie obligatoryjne nagród od zysku w p
                                                > ostaci 13 i 14 pensji nauczycielom.

Wiesz dorabialem sobie 35 lat temu jako nnauczyciel w technikum.
                                                Pieniadze byly moze skromne ale zycie piekne.
                                                Do poludnia mial czlowiek racje a po poludniu wolne. No i wakacje. Kto ma jeszcze 3 miesiace wolnego w roku

A nauczycielki......
                                                Najlepszy "material" na zone
                                                Dlaczego na pewno wiesz. :-))
                                                • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:29
                                                  pis_da_deby napisał:

> Kto ma jeszcze 3 miesiace wolnego w roku
                                                  >
                                                  O urlopach na poratowanie zdrowia juz nawet nie wspominam.

Kazda praca ma swoje zady i walety. Wybieramy ja sobie sami
                                  • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:35
                                    woda_woda napisała:

> Ten system działa źle z tego powodu, że jest demoralizujący.

Jeszcze tylko slowo
                                    Umowy zanim sie je podpisze negocjuje sie i w interesie kazdego podpisujacego umowe jest wynegocjowanie najlepszych warunkow. Po podpisaniu umowa obowiazuje.
                                    Obie strony
                                • erte2 Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 13:43
                                  pis_da_deby napisał:
                                  ...Nie chce mi sie tlumaczyc Tobie szczegolow ale te 13, 14 i 15 pensje maja swoj sens bo ich wyplacanie zwiazane jest z kondyncja finansowa przedsiebiorstwa, zyskiem jakie wypracowalo i udzialem w tym pracownika.

No. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę te wszystkie trzynastki, czternastki, "barbórki" i inne dziwne dodatki w kopalniach węgla kamiennego które od lat przynoszą straty liczone w setkach milionów złotych. No a jakie zyski (bezpośrednie, np. za sprzedaną produkcję) przynosi pani od wuewfu w gimnazjum albo starszy referent w Urzędzie Gminy ?
                                  Najlepiej jest liczy cudze pieniądze, a od moich wara bo "mnie się należy".
                                  • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 13:51
                                    erte2 napisał:

> No. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę te wszystkie trzynastki, czternastki,
                                    > "barbórki" i inne dziwne dodatki w kopalniach węgla kamiennego które od lat prz
                                    > ynoszą straty liczone w setkach milionów złotych. No a jakie zyski (bezpośredni
                                    > e, np. za sprzedaną produkcję) przynosi pani od wuewfu w gimnazjum albo starszy
                                    > referent w Urzędzie Gminy ?

Nie znam umow ani gornikow ani nauczycieli wiec nie wiem ca i na jakiej podstawie jest wyplacane i malo mnie to obchodzi.
                                    Kazdy dostaje to na co sie umowil.
              • wobo1704 Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:03
                W budżetówce fundusz nagród (a także fundusz socjalny) jest pochodną funduszu płac.
                Pismaki rozpętały burzę. Celnie trafili w gusta gawiedzi.
                • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:05
                  wobo1704 napisał:

> W budżetówce fundusz nagród (a także fundusz socjalny) jest pochodną funduszu p
                  > łac.

I to jest błąd systemowy. Powinno się rozpętać burzę, aby ten absurd znieść i przywrócić sens słowu "nagroda" odróżniając je od słowa "pensja".

• sclavus Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:05
                  Goowno prawda!
                  Poseł to nie budżetówka!!! pomimo, że jego diety płacone są z budżetu...
            • sclavus (hihihihihihi) 25.01.13, 11:04
              Nie wiedziałem, że Kopacz ma umowę o pracę, na marszałkowanie sejmowi...
              Jak dotąd, byłem przekonany, że została wybrana posłanką a sejm jej powierzył marszałkowanie....
              PeeS - premie obligatoryjne, to były w PRLu... :D:D:D
              • pis_da_deby Re: (hihihihihihi) 25.01.13, 11:15
                sclavus napisał:

> PeeS - premie obligatoryjne, to były w PRLu... :D:D:D

No popatrz! A teraz sa w starej Europie. Cos sie widac od PRLu nauczyli
                • sclavus Re: (hihihihihihi) 25.01.13, 12:41
                  A gdzie na ten przykład????
                  • pis_da_deby Re: (hihihihihihi) 25.01.13, 12:43
                    sclavus napisał:

> A gdzie na ten przykład????

Tutaj :-))
                    • sclavus Re: (hihihihihihi) 25.01.13, 17:33
                      ... a gdzie to tutaj:))????
        • sclavus Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:00
          Bo widzisz, mój drogi....
          To całe marszałkostwo, sejmu i senatu, to nie są jacyś tam ekstra pracownicy, którzy otrzymują wynagrodzenie za pracę...
          To są ludzie wybrani, jako najlepsi z najlepszych ;) i ich wynagrodzenie, jasno jest określone słowem dieta poselska(!)... żadne tam pensje, ryczałty czy cokolwiek innego...
          Oni pełnią służbę... służbę Polsce... a za dobrze wypełnioną służbę, będą zapisani złotymi zgłoskami w polskiej księdze parlamentaryzmu...
          Koniec i kropka - żadnych nagród bo i za co???
          PeeS - nagroda, jak sama nazwa wskazzuje, jest za coś konkretnego... to ja się pytam, jakim konkretem wykazało się to prezydium sejmu, wychodzącym poza zwykłe jego obowiązki???
          A Kopacz, już za samo nazwanie sejmu zakładem pracy, powinna mieć cofnięte poparcie, ale ... nic się nie stało Gowinowi (a było za co) - nic się nie stanie Kopacz... n'est-ce pas???
          • woda_woda Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 11:02
            sclavus napisał:

> PeeS - nagroda, jak sama nazwa wskazzuje, jest za coś konkretnego...

pis_da_deby tego nie łapie - uważa, że (jemu) nalezy się, bo łaski nie robią :)

• sclavus Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:40
              ... Kopacz też tak uważa!!!
              Twierdzi nawet, że sejm, to taki zakład pracy, jak inne....
              ... dla sprzątaczki i gońca - tak! - to zaklad pracy... dla Kopacz... no, chyba nie po to kandydowała na posła, żeby móc sobie przyznawać nagrody, czy premie.... być może to smutne dla nich, ale im, żadne nagrody, premie, czy inne takie.... się nie należą..
              Po prostu - nie należą!!!
            • pis_da_deby Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 12:46
              woda_woda napisała:

> pis_da_deby tego nie łapie - uważa, że (jemu) nalezy się, bo łaski nie robią : )
              >
              Nie dokonca zrozumialas.
              Nalezy sie i laski nie robia bo tak jest zapisane w umowie.
              • sclavus Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 17:38
                W jakiej znowu umowie????
                Prezydium sejmu jest organem wybranym spośród posłów i żadnej umowy nie ma...
                Jeśli sami sobie zrobili umowę na premie i nagrody, to jest to przestraszliwie qrevska hucpa!!
          • erte2 Re: Zaraz, zaraz. 25.01.13, 13:52
            sclavus napisał:
            To są ludzie wybrani, jako najlepsi z najlepszych ;) i ich wynagrodzenie, jasno jest określone słowem dieta poselska(!)... żadne tam pensje, ryczałty czy cokolwiek innego...

Głupoty pleciesz mój złociutki. Dietę (nie mylić z ryczałtem na prowadzenie biura) pobiera poseł niezawodowy - czyli ten który nie zrezygnował z pracy dotychczas wykonywanej. Natomiast poseł zawodowy dostaje normalne wynagrodzenie wynikające z umowy o pracę ze wszystkimi tego konsekwencjami wynikającymi z Kodeksu. I równiez płaci od tego podatek.
      • tw_wielgus @Woda 25.01.13, 11:45
        Ze słów marszałka Borusewicza wynika że nagroda należy się za tak zwane "zdarzenia losowe".

" Czy to prawda o tej premii, którą pan sobie przyznał? - pytał Jacek Żakowski. TOK FM skontaktowało się z marszałkiem, który na antenie tłumaczył się w wysokiej nagrody. - Tak, to prawda. Ale można powiedzieć też, że to jest półprawdy. Drugie pół to takie, że z tych pieniędzy odbudowano dom zniszczony przez trąbę powietrzną na Pomorzu. Nie mówiłem o tym, bo nie widziałem potrzeby - mówił w TOK FM Bogdan Borusewicz. - Dziękuję i pozdrawiam serdecznie - próbował zakończyć rozmowę."
        • woda_woda Re: @Woda 25.01.13, 11:53
          tw_wielgus napisał:

> Ze słów marszałka Borusewicza wynika że nagroda należy się za tak zwane "zdarze
          > nia losowe".
          >
          No cóż. Władza deprawuje, wiadomo nie od dziś.
          • zoil44elwer Re: @Woda 25.01.13, 12:34
            Borusewicz i NSZZ Solidarność "walczyli" z przywilejami władzy,komunistycznej(postulat sierpniowy) Gdy sam jest u władzy to.....Nie pamięta wół jak cięlęciem był?
      • douglasmclloyd Re: Zaraz, zaraz. 26.01.13, 18:20
        woda_woda napisała:

> Może napiszesz, za co ci państwo otrzymali nagrody? Za jakie osiągnięcie?

Nie wiesz, jak działa biurokracja? Każdy urząd ma budżet. Jeśli na koniec roku zosają pieniądze, to trzeba je wydać na nagrody, bo w przyszłym roku dadzą mniej.
    • godz-0800 Re: Pod prąd 25.01.13, 09:14
      Masz rację.
      Powinni ich pochwalić,że tylko tyle sobie przyznali.
      Przecież mogli więcej sobie przyznać.
      Wiadomo,że pensje mają tak niskie,że trzeba sobie premia budżet podreperować.
      Rząd,Sejm i Senat się wyżywi parafrazując nieco słynny bon mot Urbana,za który najbardziej oburzali się ci,którzy dzisiaj są na świeczniku.

• zoil44elwer Re: Pod prąd 25.01.13, 10:27
        Postulat sierpniowy(1980)-Znieść przywileje władzy(komunistycznej)!
    • cookies9 Re: Pod prąd 25.01.13, 09:28
      Okazało się ,że od dwudziestu lat przyznawane są takie premie i marszałkowie z róznych opcji
      politycznych przyznawali sobie premie -począwszy od Cimoszewicza ,Marka Jurka,Dorna...
      Dopiero teraz podniesione krzyk...- zamówienie polityczne?

"Te nagrody które marszałek przyznała, są niższe niż marszałkowie przyznawali w poprzednich kadencjach "- Wenderlich.

Lista wysokości premii dla marszałków i wicemarszałków Sejmu (2007-2010), fot. Radio ZET

Lista

Radio ZET dotarło do zestawienia pokazującego, jak w trakcie ostaniach 10 lat wyglądały premie roczne przyznawane marszałkom i wicemarszałkom Sejmu.

Na zdjęciach powyżej prezentujemy premie z lat 2002 - 2012.

W pierwszej kolumnie po imieniu i nazwisku, widnieją kwoty brutto, w drugiej - netto.

Premie dla marszałków i wicemarszałków Sejmu (kwoty brutto):

2002 - W sumie: 167 219,7

Borowski Marek – 45 413,16

Nałęcz Tomasz – 40 602,18

Wojciechowski Janusz - 40 602,18

Tusk Donald - 40 602,18

2003 - W sumie: 167 219,7

Borowski Marek - 45 413,16

Nałęcz Tomasz - 40 4602,18

Tusk Donald - 40 4602,18

Wojciechowski Janusz - 40 4602,18

2004 - W sumie: 242 460,62

Borowski Marek - 15 591,88

Nałęcz Tomasz – 55 760,88

Oleksy Józef – 46 775,64

Ujazdowski Kazimierz – 26 750,68

Wojciechowski Janusz - 13 940,22

Zych Józef – 27 880,44

2005 - W sumie: 219 025,11

Cimoszewicz Włodzimierz – 48 178,86

Nałęcz Tomasz – 43 075,20

Tusk Donald - 43 075,20

Ujazdowski Kazimierz – 41 620,65

Wojciechowski Janusz - 13 940,22

Zych Józef – 43 075,2

2006 - W sumie: 159 964,56

Jurek Marek – 31 851,52

Kalinowski Jarosław – 29 147,6

Komorowski Bronisław - 29 147,6

Kotlinowski Marek – 14 475,38

Olejniczak Wojciech – 26 194,86

Wiśniowska Genowefa – 29 147,6

2007 - W sumie: 234817,66

V kadencja

Dobrosz Janusz – 29 147,6

Dorn Ludwik – 21 586,23

Jurek Marek – 10 226,75

Kalinowski Jarosław – 29 147,6

Komorowski Bronisław - 29 147,6

Olejniczak Wojciech – 26 391,7

Wiśniowska Genowefa – 29 147,6

VI kadencja

Kalinowski Jarosław – 14 573,8

Komorowski Bronisław – 16 300,46

Niesiołowski Stefan – 7 286,9

Putra Krzysztof – 14 573,8

Szmajdziński Jerzy – 7 286,9

2008 - W sumie: 305 247,36

Kalinowski Jarosław – 59 636,32

Komorowski Bronisław – 66 702,08

Niesiołowski Stefan – 59 636,32

Putra Krzysztof - 59 636,32

Szmajdziński Jerzy – 59 636,32

2010 - W sumie: 251 643,6

Kierzkowska Ewa - 51 581,2

Komorowski Bronisław - 25 013,28

Kuchciński Marek - 37 272,7

Niesiołowski Stefan - 59 636,32

Schetyna Grzegorz - 40 867,4

Wenderlich Jerzy - 37 272,7

2012 – W sumie: 273 662,76

Grabarczyk Cezary – 44 727,24

Grzeszczak Eugeniusz - 44 727,24

Kopacz Ewa – 50 026,56

Kuchciński Marek – 44 727,24

Nowicka Wanda - 44 727,24

Wenderlich Jerzy - 44 727,24

wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Wiadomosci/TYLKO-W-RADIU-ZET-Tyle-kosztowaly-nas-premie-dla-prezydiow-Sejmu-przez-10-lat

Czyżby wiele hałasu o nic?
      • pis_da_deby Re: Pod prąd 25.01.13, 09:47
        cookies9 napisała:

> Okazało się ,że od dwudziestu lat przyznawane są takie premie i marszałkowie z
        > róznych opcji
        > politycznych przyznawali sobie premie -począwszy od Cimoszewicza ,Marka Jurka,D
        > orna...
        > Dopiero teraz podniesione krzyk...- zamówienie polityczne?

Medialny cyrk
      • boblebowsky Re: Pod prąd 25.01.13, 10:18
        cookies9 napisała:

> Okazało się ,że od dwudziestu lat przyznawane są takie premie i marszałkowie z
        > róznych opcji
        > politycznych przyznawali sobie premie -począwszy od Cimoszewicza ,Marka Jurka,D
        > orna...
        > Dopiero teraz podniesione krzyk...- zamówienie polityczne?

Nie, tylko wyjątkowa sytuacja finansowa naszego państwa i jeżeli wszędzie się mocno tnie to wypadałoby przynajmniej nie dodawać sobie, tak dla przyzwoitości.
      • witek.bis Re: Pod prąd 25.01.13, 10:21
        To, że nagrody były przyznawane od 20 lat nie było żadną tajemnicą... Mówiło się o tym, pisało, ale większych zadym z tego powodu nie było. Jednak nie jest tez tajemnicą, że kryzys trwa nieco krócej, a dziś wydaje się, że jesteśmy na jego dnie i módlmy się, żeby to było dno. I to jest najlepszy dowód na to, że "populiści" nie żałują marszałkom szmalu, tylko są zdegustowani ich wyobcowaniem i brakiem wyczucia sytuacji. Przyznała to zresztą pani marszałkini Kopaczyni, która dziękując za zwrócenie uwagi, powiedziała "bo jak się jest w Sejmie, to nasza wrażliwość jest mniej wyostrzona".

Ale ja nie o tym chciałem. Macie jakiś pomysł na to, dlaczego te wszystkie kwoty brutto są tak przeraźliwie "nieokrągłe"? Dlaczego wicemarszałków wyceniono tak precyzyjnie na 44 727,24, a panią marszałkinię na 50 026,56 złotych? No i dlaczego te kwoty różnią się od tych podawanych wczoraj i przedwczoraj, czyli 40 i 45 tysięcy złotych?
        • pis_da_deby Re: Pod prąd 25.01.13, 10:29
          witek.bis napisał:

> Ale ja nie o tym chciałem. Macie jakiś pomysł na to, dlaczego te wszystkie kwot
          > y brutto są tak przeraźliwie "nieokrągłe"?

Wynikac to moze i pewnie wynika z obliczenia kwoty jako procent od miesiecznej placy brutto
          • witek.bis Re: Pod prąd 25.01.13, 10:33
            Też tak kombinowałem... Pewnie ta nagroda to 3krotne zarobki miesięczne... Tylko skąd w takim razie wytrzasnęli te 40 i 45 tysięcy?
            • zoil44elwer Re: Pod prąd 25.01.13, 10:57
              witek.bis napisał:

> Też tak kombinowałem... Pewnie ta nagroda to 3krotne zarobki miesięczne... Tylk
              > o skąd w takim razie wytrzasnęli te 40 i 45 tysięcy?
              10 % zryczałtowanego podatku(PIT)?
              • witek.bis Re: Pod prąd 25.01.13, 11:00
                Niestety nie :-( Niejaki Grzeszczak Eugeniusz jojczył wczoraj i labidził, że te 40 tysi to w praktyce 20 ze świńskim ogonkiem.
                • zoil44elwer Re: Pod prąd 25.01.13, 11:12
                  witek.bis napisał:

> Niestety nie :-( Niejaki Grzeszczak Eugeniusz jojczył wczoraj i labidził, że te
                  > 40 tysi to w praktyce 20 ze świńskim ogonkiem.
                  45 tys brutto i na "rękę" 20 tys?
                  • witek.bis Re: Pod prąd 25.01.13, 11:16
                    Grzeszczak Eugeniusz mówił o swojej nagrodzie, a więc o 40 tysiącach, które po potrąceniu podatku rzeczywiście kurczą się do dwudziestu kilku.
    • zoil44elwer Re: Pod prąd 25.01.13, 10:23
      R Kalisz-Parlamentarzysta(polski) powinien dostawać.....10 000 euro/m-c!Czyli ok 42 tys PLN_10-12 tzw średnich krajowych.Bo dziś "dostaje" tylko 10 tys PLN/m-c tj 2,8 przeciętnej polskiej płacy!Te 2,8 to i tak dużo w skali międzynarodowej bo.....w Niemczech 2,2,w Szwecji 2,5,w USA 2,6.....
    • boblebowsky Re: Pod prąd 25.01.13, 10:29
      erte2 napisał:

> Hipokryzja, populizm i fałsz wylewające się z tabloidów mogą przyprawić o mdłoś
      > ci. Przy czym nie mam na myśli tylko "Faktu" czy innego "Życia na gorąco" ale r
      > ównież TOK-FM, TVN-24 czy inne "Wyborcze". Cały dziennikarski chór wujów (łączn
      > ie z zarabiającymi krocie Lisami czy Olejnikowymi) rozdziera szaty nad "pazerno
      > ścią" Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może na
      > wet dokładać kasę biednemu państwu. Obrzydliwość !!

Pozwolę sobie się z tobą nie zgodzić. Odróżniłbym prywatne firmy w których wynagrodzeniami steruje rynek od posłów i senatorów czy radnych, którzy pełnią w jakimś sensie służbę. Zawsze mogą iść do biznesu lub wrócić do swojego zawodu jeśli chcą więcej, ale sejm czy senat to nie miejsca do których się idzie po to żeby się nachapać. Nikt nie każe im tego robić za darmo, ale w sytuacji kiedy oczekują i wymuszają na społeczeństwie zaciskanie pasa, z czystej przyzwoitości nie powinni przynajmniej sobie dodawać. Inną kwestią jest już to, że pracownicy budżetówki premię traktują jako coś najzupełniej normalnego, jak część dochodów.
      • zoil44elwer Re: Pod prąd 25.01.13, 10:53
        Poseł lub inny polityk,nawet z wykształcenia etnograf lub teolog po "stażu" w Sejmie lub rządzie gdy nie załapie się na dalszą służbę publiczną to.......Idzie jako EKSPERT do biznesu!!A np Lech W (po zawodówce) wykłada na Uniwersytetach.MGR(niepełny) Kwaśniewski "doradza" prezydentom i miliarderom......
    • norek.pl od ponad dwudziestu lat z budujemy demokrację 25.01.13, 11:32
      Lepiej lub gorzej, z zawirowaniami i potknięciami ale nadrabiamy wieloletnie zaległości. Można w wielu sprawach mieć zastrzeżenia, można się nie zgadzać z jakimiś ustawami czy uchwałami - ale bilans jest jednak dodatni. I powiem wprost - wku...a mnie to ciągłe plucie na Sejm (nie za konkrety - ale dla zasady, "bo tak", bo można to robić bezkarnie), to psucie Państwa, ten pieprzony populizm i schlebianie najgorszym instynktom zaprawionym zalegającym jeszcze wciąż podkładem bolszewizmu.

szacun, bardzo dobrze napisane - no i gdzie ci liberałowie?
      • norek.pl gorąca prośba do wody.wody 25.01.13, 11:48
        możesz się nie włączać?
        • woda_woda Norek. 25.01.13, 11:55
          norek.pl napisała:

Włączać do ciebie? Ostatnia rzecz, o jakiej marzę :)
    • remez2 Re: Pod prąd 25.01.13, 12:50
      Masz rację.
      PS - Tabloidyzacja zatacza coraz szersze kręgi. :- (
      • ave.duce Pod prąd? 26.01.13, 09:38
        Wenderlich miał się dobrze:

... Wenderlich jest gotów do oddania części swojej premii. Ale nie z własnej woli, tylko wtedy, gdy część swojej pensji odda także reporter Radia ZET, Jacek Czarnecki ...

Ale Miller czuwa:

... Wenderlich nie trwa w błędzie ...
        • remez2 Re: Pod prąd? 26.01.13, 10:59
          Nie ma to jak odniesienie personalne - jest dobre na wszystko. pozdrawiam
          • ave.duce Re: Pod prąd? 26.01.13, 12:45
            Jak sie odnosić, to do wszystkich. Wenderlich nie jest (chyba?) pod specjalną ochroną.
            • remez2 Re: Pod prąd? 26.01.13, 13:01
              ave.duce napisała:

> Jak sie odnosić, to do wszystkich. Wenderlich nie jest (chyba?) pod specjalną ochroną.
              Co to ma do rzeczy? Ani w tym wątku, ani w żadnym innym nie potępiłem za tę sprawę nikogo. Odniosłem się do wpisu założyciela wątku, który, moim zdaniem, trafił w sedno.
              • ave.duce Re: Pod prąd? 26.01.13, 15:42
                W taki razie zacznę inaczej:
                w czym Erte ma rację? W myleniu urzędu państwowego z firmą prywatną?
                • remez2 Re: Pod prąd? 26.01.13, 17:05
                  ave.duce napisała:

> W taki razie zacznę inaczej:
                  > w czym Erte ma rację? W myleniu urzędu państwowego z firmą prywatną?
                  Hipokryzja, populizm i fałsz wylewające się z tabloidów mogą przyprawić o mdłości. Przy czym nie mam na myśli tylko "Faktu" czy innego "Życia na gorąco" ale również TOK-FM, TVN-24 czy inne "Wyborcze". Cały dziennikarski chór wujów (łącznie z zarabiającymi krocie Lisami czy Olejnikowymi) rozdziera szaty nad "pazernością" Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może nawet dokładać kasę biednemu państwu. Obrzydliwość !!
                  Czy mówimy o tym samym wpisie?
                  • ave.duce Re: Pod prąd? 27.01.13, 12:39
                    Tak, o tym samym. Np. o fragmencie o pazerności:

"Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może nawet dokładać kasę biednemu państwu"

1. nie pracują charytatywnie
                    2. opłacani są z pieniędzy pracodawcy, czyli podatników-wyborców
                    3. premie mogą się należeć za coś wyjątkowego, a nie mogą być dodatkiem do niezłych uposażeń i to bez oglądania się na sytuację finansów państwa.
                    4. moje uwago dotyczą wszystkich (z Sejmu i Senatu), bez względu na to, na którą partię/na kogo (a właściwie - przeciwko której partii/przeciwko komu) głosowałam.

Dzięki za wysłuchanie.

Pozdrawiam.
                    • remez2 Re: Pod prąd? 27.01.13, 12:52
                      ave.duce napisała:

> Tak, o tym samym. Np. o fragmencie o pazerności:
                      >
                      > "Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może nawe
                      > t dokładać kasę biednemu państwu
                      "
                      >
                      > 1. nie pracują charytatywnie
                      Oczywiście ale autor wątku pisze o zachowaniach "niezależnej prasy".
                      > 2. opłacani są z pieniędzy pracodawcy, czyli podatników-wyborców
                      Tak.
                      > 3. premie mogą się należeć za coś wyjątkowego, a nie mogą być dodatkiem do niez
                      > łych uposażeń i to bez oglądania się na sytuację finansów państwa.
                      Tu chyba chodzi o nagrody, które z zasady nie są objęte żadnym regulaminem.
                      > 4. moje uwago dotyczą wszystkich (z Sejmu i Senatu), bez względu na to, na któr
                      > ą partię/na kogo (a właściwie - przeciwko której partii/przeciwko komu) głosowałam.
                      Moje również. Tyle tylko, że nie lubię śpiewać w chórze, zwłaszcza kiedy ten okropnie fałszuje.
                      PS - sprawa trwa od 1989 r.
                      > Pozdrawiam.
                      Wzajemnie. :-)
                      • ave.duce Re: Pod prąd? 27.01.13, 13:08
                        1. nie zauważyłam nigdzie (ale nie śledzę wszystkich mediów),
                        żeby "niezależne media" żądały od marszałków i wice pracy charytatywnej.
                        3. nagrody? Wg mnie należą się za jeszcze bardziej wyjątkowe osiągnięcia.
                        4. zatem śpiewałam w chórze, którego nie dostrzegłam,
                        całkiem jak z mówieniem prozą przez pana Jourdaina ;)

ps. no to może to była kropla, która... etc.

pps. to wszystko, co mam do powiedzenia :)
    • ave.duce Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 13:37
      pismaków.
      Sama z siebie jestem przeciwko "nagrodom" za zwyczajne wykonywanie obowiązków
      związanych z pracą na danym stanowisku (chodzi o firmy/urzędy państwowe/samorządowe).
      • inna57 Re: Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 14:02
        Chór grzecznie cicho siedział dopóki im do kieszeni władza nie zajrzała. A co do nagród i wszelkiej maści przywilejów, "nastych" pensji, premii obligatoryjnych, deputatów, ryczałtów na wszystko (bez obowiązku udokumentowania rzeczywistych wydatków) i wszystkiego tego co się wyrywa na tzw. krzywy ryj jestem zdecydowanie przeciw.

Do lokalu wyborczego mam 20 km (i dystans ten mam zamiar zdecydowanie zwiększyć wielokrotnie) więc będzie mi zdecydowanie nie po drodze. Pa, pa , na mnie niech już nikt nie liczy.
        • remez2 Re: Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 14:11
          Do lokalu wyborczego mam 20 km (i dystans ten mam zamiar zdecydowanie zwiększyć wielokrotnie) więc będzie mi zdecydowanie nie po drodze. Pa, pa , na mnie niech już nikt nie liczy.
          Niektórzy mówią - "nieobecni nie mają racji" ale co oni tam wiedzą.
          • ave.duce Re: Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 17:50
            remez2 napisał:

> Niektórzy mówią - "nieobecni nie mają racji" ale co oni tam wiedzą.

A obecni mają? ;)
            • zoil44elwer Re: Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 18:11
              ave.duce napisała:

> remez2 napisał:
              >
              > > Niektórzy mówią - "nieobecni nie mają racji" ale co oni tam wiedzą.
              >
              > A obecni mają? ;)
              Ale mogą POTEM ponarzekać,pokrzyczeć,pobuczeć,pogwizdać.......
        • pis_da_deby Re: Wisi mi i powiewa chór meNdialnych płaczek/ 25.01.13, 14:20
          inna57 napisała:

> Chór grzecznie cicho siedział dopóki im do kieszeni władza nie zajrzała. A co d
          > o nagród i wszelkiej maści przywilejów, "nastych" pensji, premii obligatoryjnyc
          > h, deputatów, ryczałtów na wszystko (bez obowiązku udokumentowania rzeczywistyc
          > h wydatków) i wszystkiego tego co się wyrywa na tzw. krzywy ryj jestem zdecydow
          > anie przeciw.

I ja jestem przeciw przywilejom, deputatom czy ryczaltom ale nie ma to nic wspolnego z premiami czy nastymi pensjami
    • tornson Nie popieram nagród za nic, a tym bardziej 25.01.13, 14:38
      za nieudolność jak ma to miejsce teraz, ale zgadzam się że hipokryzja pismaków powala.
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,142046989,142046989,Wenderlich_mial_racje_dowalajac_durnemu_pismakowi_.html
      Tylko mam jakieś takie dziwne wrażenie że akurat w twoim przypadku chodzi tutaj wyłącznie o obronę POwskiej marszałkini, bo analogiczną decyzję każdego innego rządu raczej byś potępił. :>
      • erte2 Re: Nie popieram nagród za nic, a tym bardziej 26.01.13, 10:27
        tornson
        Twoje "dziwne wrażenie" wisi mi i powiewa bo wątek nie broni nie jakiejś konkretnej opcji czy partii ale jest po prostu ogólny. Powtarzam raz jeszcze - niezależnie od tego czy wolimy partię A, B czy C, niezależnie od naszych poglądów czy preferencji politycznych przede wszystkim powinniśmy uszanować demokrację. I jest absolutnym paradoksem że mniej więcej połowa z nas idzie do wyborów po czym prawie wszyscy z lubością opluwają tych których sami wybrali. W czambuł, bez wyjatku, jak leci odsądzając Sejm i Senat od czci i wiary - bo wolno, bo odreagowywują w ten sposób własne kompleksy i porażki.
        • ave.duce Re: Nie popieram nagród za nic, a tym bardziej 26.01.13, 12:46
          erte2 napisał:

> bo wolno, bo odreagowywują w ten sposób własne kompleksy i porażki.

Pojechałeś po bandzie.
          • erte2 Re: Nie popieram nagród za nic, a tym bardziej 26.01.13, 15:50
            ave.duce
            Po bandzie to pojechałbym wtedy gdybym mówiąc o tej gawiedzi użył słów dobitnych ale adekwatnych. W stosunku do tego co naprawdę myślę użyłem słów delikatnych jak powiew wieczornej bryzy w ciepły lipcowy wieczór.
            • ave.duce Re: Nie popieram nagród za nic, a tym bardziej 26.01.13, 16:26
              Co ma do bycia przeciwko przyznawaniu i przyjmowaniu nagród za normalną pracę "uszanowanie demokracji"?
    • life.form Re: Pod prąd... umysłowy? 26.01.13, 16:46
      erte2 napisał:

> Cały dziennikarski chór wujów (łączn
      > ie z zarabiającymi krocie Lisami czy Olejnikowymi) rozdziera szaty nad "pazerno
      > ścią" Marszałków Sejmu i Senatu którzy powinni pracować charytatywnie a może na
      > wet dokładać kasę biednemu państwu. Obrzydliwość !!

Hmmm... Czyli w twoim alternatywnym świecie ktoś kazał ciężko pracującym marszałkom nie pobierać comiesięcznych pensji? Witaj na Ziemi. Tu było inaczej...
      • remez2 Re: Pod prąd... umysłowy? 26.01.13, 17:22
        Hmmm... Czyli w twoim alternatywnym świecie ktoś kazał ciężko pracującym marszałkom nie pobierać comiesięcznych pensji? Witaj na Ziemi. Tu było inaczej...
        Bardzo dowcipne. A samym pomysł, regulamin, coroczne pieniądze w budżecie zapewnili Ziemianie czy jacyś inni?
    • gat45 A mnie razi przede wszystkim to, że całe to 26.01.13, 17:08
      "przyznawanie" odbyło się w obiegu zamkniętym : pani marszałek swoim vice, a oni pani marszałek. Nie tak wyobrażam sobie uczciwe rozprowadzanie pieniędzy, przeznaczonych na premie.
      • remez2 Re: A mnie razi przede wszystkim to, że całe to 26.01.13, 17:20
        gat45 napisała:

> "przyznawanie" odbyło się w obiegu zamkniętym : pani marszałek swoim vice, a on
        > i pani marszałek. Nie tak wyobrażam sobie uczciwe rozprowadzanie pieniędzy, prz
        > eznaczonych na premie.
        O ile mam wątpliwości co do przepisu, który to umożliwia, to nie bardzo wiem jak technicznie przeprowadzić taką operację. Wewnętrzne referendum w sejmie? Sejm senatowi i vice versa? Pan prezydent?
        • gat45 Re: A mnie razi przede wszystkim to, że całe to 26.01.13, 17:26
          Nie licz na mnie, że Ci coś podpowiem w sprawie przepisów:)

Chodzi mi o ogólną zasadę : nagrodę czy premię dostaje się od kogoś, nie od samego siebie. Od samego siebie to się nazywa zupełnie inaczej. Przynajmniej w moim słownictwie.
          • remez2 Re: A mnie razi przede wszystkim to, że całe to 26.01.13, 17:35
            gat45 napisała:

> Nie licz na mnie, że Ci coś podpowiem w sprawie przepisów:)
            Dziękuję ale tego nie oczekuję. Przepisy kwalifikuję jako dobre lub złe. :-)
            > Chodzi mi o ogólną zasadę : nagrodę czy premię dostaje się od kogoś, nie od sam
            > ego siebie. Od samego siebie to się nazywa zupełnie inaczej. Przynajmniej w moi
            > m słownictwie.
            Podobnie jest z urlopami. Czy prezydentowi/premierowi/marszałkom/prezesowi SN przysługuje urlop? I kto ich udziela?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka