lumpior 26.11.14, 14:25 trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17027895,Znany_ksiadz_odszedl_z_Kosciola.html#BoxSlotI3img // Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Nie pierwszy, nie ostani 26.11.14, 14:40 lumpior napisał: > trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,17027895,Znany_ksiadz_odszedl_z_Kosciola.html#BoxSlotI3img // Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: KK traci pasterza. 26.11.14, 14:42 lumpior napisał: > Będą następni? Będą ale nie tak wielu i nie tak szybko. Szeregowi księża i zakonnice są trzymani krótko niczym janczarzy w Imperium Osmańskim. Odejście z KK - to dla kobiet albo ulica (rodziny nie chcą ich znać) albo żebranie (przytułki są prowadzone przez Caritas). Mężczyźni to samo albo utrzymankowie albo noclegownie i bez pracy bo zawodu często nie mają. Dlatego z kościołem nie należy walczyć. Należy tylko pomagać funkcjonariuszom którzy z tej konserwatywnej organizacji odchodzą. Teraz księża i zakonnice nie odchodzą, nie mają dokąd i są szantażowani. Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: KK traci pasterza. 26.11.14, 14:58 Myślę, że już w tej chwili można stwierdzić, iż w sutannach pozostają jedynie ludzie fałszywi i bez jakichkolwiek kwalifikacji do życia w cywilu. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Re: KK traci pasterza. 26.11.14, 15:16 l.george.l napisał: > Myślę, że już w tej chwili można stwierdzić, iż w sutannach pozostają jedynie > ludzie fałszywi i bez jakichkolwiek kwalifikacji do życia w cywilu. O ludziach fałszywych nie ma co dyskutować bo też jest ich tylu co w reszcie społeczeństwa. Chodzi o tych bez kwalifikacji do życia w cywilu. KK jako organizacja zadbał niestety by poza kościołem nie dali sobie rady i tym są straszeni. Stąd chcącym odejść społeczeństwo(?) państwo(?) powinno w jakiś sposób pomagać. Odpowiedz Link Zgłoś
lackzadek Re: KK traci pasterza. 27.11.14, 00:26 adherent1 napisał: > l.george.l napisał: > KK jako organizacja zadbał niestety by poza kościołem nie dali sobie rady i > tym są straszeni. Stąd chcącym odejść społeczeństwo(?) państwo(?) > powinno w jakiś sposób pomagać. TO państwo? Z Tymi przedstawicielami? Większość decydentów to opus dei a jak nie, to w duchu świętym formowani. Pomóc mogli by ci, którzy łosiowi pomagają. Ale kto ich zorganizuje? Miller? Chłe chłe! :) Odpowiedz Link Zgłoś
volupte Re: KK traci pasterza. 27.11.14, 00:31 Łoś był przeznaczony na konsumpcje , ale nie wyszło ......niestety;-( Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Aparat jest zły ale ludzie mają prawo wierzyć. 27.11.14, 07:43 lackzadek napisał: > TO państwo? > Z Tymi przedstawicielami? > Większość decydentów to opus dei a jak nie, to w duchu świętym formowani. To brutalna prawda :-(. Warto jednak szukać sposobów jak zlikwidować albo co najmniej ograniczyć władzę hierarchów i ich pomagierów. W interesie wierzących, ale także całego społeczeństwa. Trzeba uszanować potrzeby większości starych ludzi. Postawienie wszystkich księży i zakonnic pod ścianą, niejako wymusza na nich obronę machiny którą oni także często traktują jako złą. Odpowiedz Link Zgłoś