kwadraturakola 20.04.05, 16:19 Oczywscie JPII byl/jest WIELKIM CZLOWIEKIEM,ale Jego stanowisko w sprawie np.antykoncepcji pozostaje dla mnie niezrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalgosia Re: Antykoncepcja a JPII 20.04.05, 22:36 Myślę, że warto poczytać jakiekolwiek pisma na ten temat - wtedy może niezrozumiałę stanie się zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
kwadraturakola Re: Antykoncepcja a JPII 21.04.05, 00:30 mamalgosia napisała: > Myślę, że warto poczytać jakiekolwiek pisma na ten temat - wtedy może > niezrozumiałę stanie się zrozumiałe. Witam Dziekuje za zainteresownie moim watkiem. Jestem ciekaw Twojego uzasadnienia dla potepiania przez Kosciol Katolicki antykoncepcji i pomocy w wyjasnieniu moich watpliwosci.Licze na rzeczowe argumenty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Antykoncepcja a JPII 21.04.05, 11:08 CHodzi o poszanowanie godności człowieka i godności (oraz integralności) aktu współżycia kobiety i mężczyzny. Ale naprawdę najlepiej dowiedziec się u źródła,czyli poczytać chociażby "Miłość i odpowiedzialność" Odpowiedz Link Zgłoś
luka41 Re: Antykoncepcja a JPII 21.04.05, 17:20 Dla mnie bardziej niezrozumialy jest kategoryczny zakaz prezerwatyw w przypadku np. AIDS. Akurat ten problem jest problemem najuboższego kontynentu i najbiedniejszych ludzi ( Afryka oczywiście) i dotyczy kontaktów heteroseksualnych.Mysle, ze nie wszystko musze rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_02 Re: Antykoncepcja a JPII 22.04.05, 08:13 luka41 napisała: > Dla mnie bardziej niezrozumialy jest kategoryczny zakaz prezerwatyw w > przypadku np. AIDS. Akurat ten problem jest problemem najuboższego kontynentu i > > najbiedniejszych ludzi ( Afryka oczywiście) i dotyczy kontaktów > heteroseksualnych.Mysle, ze nie wszystko musze rozumiec. Przecież prezerwatywa nie broni przed HIV.Jak zapytasz lekarza- odpowiedź będzie:zmiejsza ryzyko zakażenia przy jednorazowym stosunku seksualnym... Odpowiedz Link Zgłoś
luka41 Re: Antykoncepcja a JPII 22.04.05, 17:57 no skoro zmniejsza ryzyko zakażenia, to nie lepiej ją stosowac?? To chyba nierozwiązywalny problem w kategoriach logiki, to problem religii. Odpowiedz Link Zgłoś
kreska.dort Re: Antykoncepcja a JPII 23.04.05, 16:33 W tej sytuacji pozostaje najprostsze rozwiązanie w kategoriach logiki i religii: nie współżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pochwala_rozsadku Re: Antykoncepcja a JPII 26.04.05, 09:16 Bardzo proste rozwiazanie, kresko.dort, wrecz genialne. jak ta Afryka na to nie wpadla? celibat dla Afryki!! ;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_02 Re: Antykoncepcja a JPII 28.05.05, 05:29 Prezerwatywa była przeznaczona w pierwszej myśli dla rozmnażającej się zbyt szybko Afryki i biedoty... Ale oni stwierdzili, że mają ją gdzieś... I wtedy prezerwatywa przyjęła się w Europie. Polacy stosujcie prezerwatywe!!!-czemu ma nas być więcej niż Niemców, Holendrów! Murzyni będziecie mieli kolejny kraj do zaludnienia!!! (a osobiście:mam kilku znajomych afrykanerów-i bardziej cenię ich sobie niż białych) Afryka i celibat?-murzynki po prostu kochają mieć dzieci!!! Schone Grusse fur alle!! Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Wątpliwości mam 09.06.05, 21:32 sloneczko_02 napisała: (a osobiście:mam kilku znajomych afrykanerów-i bardziej cenię ich sobie niż > białych) Mogę się mylić, ale Afrykanerzy to właśnie BIALI mieszkańcy Afryki, potomkowie osadników ?holenderskich? (Burowie?) Uprzejmie proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś