molle 29.01.08, 10:09 Czy powstają jakieś nowe TBS w Krakowie ?Może ktoś coś słyszał/widział :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiktor.hon Re: Nowe TBS w Krakowie ? 30.01.08, 20:49 przykro mi bardzo ale nie powstaja i w najbliższych latach nie bedą budowane,Kraków nie ma zagospodarowania przestrzennego a poza tym po co budowac tbs jak mieszk.hipoteczne sprzedaja sie jak swieże bułeczki!tylko co z tymi co ich nie stac by zapłącić 8 tyś za m2...:( pozdrawiam Odpowiedz Link
molle Re: Nowe TBS w Krakowie ? 30.01.08, 21:19 dzięki ... w końcu mamy cud gospodarczy Odpowiedz Link
beataklaudia Re: Nowe TBS w Krakowie ? 31.01.08, 16:14 to nie do końca tak...brak planu to owszem utrudnienie...ale budując własnościowe mieszkania też jest ten problem i jakoś pomimo to bloki się budują...hipoteczne już się tak dobrze nie sprzedają..dlatego ceny spadają...a na TBS wciąż popyt jest. Problem w tym , że na budowę TBS ok.2/3 wartości dostaje developer z funduszy państwowych. To 2/3 wartości fundusz państwowy wciąż oblicza od przestarzałej (sprzed kilku lat) stawki za m2, co nijak ma się do obecnej rzeczywistości..a już szczególnie rzeczywistości krakowskiej, gdzie ceny gruntów a również robocizny są kosmiczne. O ile dobrze pamiętam kwota odtworzeniowa z 1m2 od której fundusz liczy ten kredyt udzielany developerowi to ok. 3150 zł. Za taką kwotę nie da się w Krakowie zbudować mieszkań, zwłaszcza z powodu wysokich cen gruntów. Jak tylko kwota odtworzeniowa zostanie urealniona to będa powstawały TBS..tylko nikt nie ma pojęcia kiedy to się stanie. Póki co niektórzy developerzy ratują się poprzez budowanie TBS poza Krakowem (tańszy grunt) - słyszałam, że powstaje coś koło Skawiny :) Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link
wiktor.hon Re: Nowe TBS w Krakowie ? 31.01.08, 17:12 Całkowicie ma Pani rację,tylko,że ja nie chciała się aż tak szczegółowo rozpisywać,wiem również że są problemy z dostaniem kredytu przez "developera-Tbsu".1/3 mieszkań poniżej os.Piastów miała być tbs.Po pół roku od zebrania zapisów na te mieszkania okazało się,że Budostal-3 nie dostał kredytu - długotrwałego bo aż na ponad 35 lat na budowanie tbs.Skończyło sie na tym,że wszystkie powstające tam mieszkania są hipoteczne.Dowiadywałam się ,na poczatku stycznia w sprawie budowy tbsów w Krakowie i wszędzie dostałam informacje ,że na razie nie bedzie takich mieszkań.Co do Skawiny ,ponoć miało sie tam coś zacząć budować pod koniec zeszłego roku,ale nie każdy ma ochotę wyprowadzać sie na wieś do bloku,bo Skawina to prawie wieś i to jeszcze mało przyjemna.Nie rozuiem tylko dlaczego w Poznaniu i W-wie powstają cały czas tbsy i w tamtych miastach podniesiono kwotę za m2,a w Krakowie pewnie trzeba będzie na to czekać latami. pozdrawiam w.h. Odpowiedz Link