Dodaj do ulubionych

Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze*

06.02.12, 02:26
Schodzi na psy.
Wizytówka polskości,urody,tradycji,pieknych strojów.Od zawsze zespól *Mazowsze* był przedmiotem dumy narodowej
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 02:59
      ha Maryjko,
      skrosmy przy zespole, niech mnie bedzie usprawiedliwione, ze miast laboga o Mazowszu przyczynie pro memoriam, dykteryjka o dyrektorowej.

Mira znana ze swego scenicznego "aturazu", nagabnieta w okolicznosciach letniskowych, przez (nieprzyzwoicie bogatego) woloskiego ziemianina, zabiegajacego u pannyMiry 'o szersze la femm at hoc krotkiem -qui pro quo' - bez namyslu odpalila- 'Dupa!

podobniez i rownie dobra dykcja szczycil sie, Jerzy Waldorf .
      :)
    • piwi77.0 Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 08:42
      Nie wykluczam, że Zespół Pieśni i Tańca Mazowsze jest jakimś ważnym dziedzictwem czegoś niezwykle dostojnego, ale ja, jak się na niego niechcący napatoczę, to natychmiast przełączam.
      • pocoo Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 09:12
        Nienawidzę bylejakości.Cenię perfekcję i kunszt.Cenię "Mazowsze" chociaż ich występ oglądalam dwa razy w życiu i tylko na żywo.Podziwiam ten zespół bo jest wyjątkowy.Żal,że ginie.
        • pocoo Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 09:15
          Zapomniałam dodać,że niedługo na świecie będą znane tylko polskie "Majteczki w kropeczki"lub "jesteś szalona".
          • piwi77.0 Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 09:50
            Polska piosenka nie istnieje poza Polską, a jej stan najlepiej oddają pozycje polskich wykonawców na corocznym festwalu Eurowizji. Mazowsze też jest nieznane, a jedyny świat, w którym czasami bywa to Polonia w USA.
            • pocoo Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 12:13

piwi77.0 napisał:

> Polska piosenka nie istnieje poza Polską,

No nie..."majteczki w kropeczki" śpiewali w Chinach po...chińsku.

a jej stan najlepiej oddają pozycje p
              > olskich wykonawców na corocznym festwalu Eurowizji.

Ten festiwal mnie nie interesuje.W mojej ocenie ,widzę z każdej strony dno.

Mazowsze też jest nieznane,
              > a jedyny świat, w którym czasami bywa to Polonia w USA.

Takie czasy.Szkoda.
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Inny zespół 06.02.12, 12:51
      Był też zespół Ślunsk, czy jakoś tam. Też siermiężnie rustykalny.
    • piwi77.0 Zespól Pieśni, Tańca i Niemodnych Ciuchów. /nt 06.02.12, 13:01
    • Gość: kozak Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 13:36
      Na szczęście sa jeszcze na świecie dobre chóry wykonujące tradycyjną muzykę, np. ten: www.youtube.com/watch?v=Z35CPrtzE0k&list=UU6cZ-A6Bk3ko6LvBef-1R2Q&index=9&feature=plcp
    • hypatia69 Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 14:10
      Ja na ich miejscu bym się domagała szkodliwego. Zaraz po występie w Brazylii ciuchy spakowane zostały w kufry, po sześciu dniach wypakowane w Polsce. Kilka zestawów poszło w kubeł, reszta, nadgniła i nadpleśniała - suszyła się dwa dni i śmierdziała jak nie wiem, co. A oni to musieli na siebie zakładać na kolejny występ. Współczuję im serdecznie.
      Inna sprawa, ze chłopaki tam przyzwoite i kontaktowe, ale te panny zdecydowanie jakoś przesadnie gwiazdorsko się czują i z motłochem z obsługi obiektu rozmawiać nie raczą. Ahystokhacja obshana.
      • voxave Re: Zespól Pieśni i Tańca* Mazowsze* 06.02.12, 15:55
        Tak jak zauwazyla Pocoo lubie perfekcje----ten zespól to wypracowal.Jako czlowiek lubiący piękno i perfekcje to takie zespoly jak *Sląsk* *Mazowsze* wielkie chory i balet rosyjskie sa dla mnie pokarmem duszy i oczu.Oczywiście mam swoje typy wspolczesne, ale nie gardze niczym co jest pieknie zaśpiewane ,zagrane ,zatańczone.
        Specyfika takich Zespołow ludowych-narodowych jest ich rola w przechowaniu pieśni ludowych i strojów ludowych, dawno zapomnianych.Ostały sie nieliczne.
        Sa jak ksiązka o historii naszego społeczeństwa.Nie może wysilek osob,aby to piekno zachować ,
        pojśc na darmo.
        Może wydaje sie śmieszna,ale jestem patriota i cierpie na mysl o tym a byśmy ponieśli jeszcze jedna stratę,
        Mialam zaszczyt wystepowac w swoim chórze przed wystepem *Mazowasza*--oczywiście byla ich mala częśc, ale za kulisami moglam podziwiać te przepiekne stroje z prawdziwej wełny-----kazda osoba miala taki duży kufer i wiele szuflad a w nich te przecudnie haftowane koszule, bluzki zapaski spódniece itd.
        Serce mi sie kraje i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka