Dodaj do ulubionych

Apel o nieujawnianie adminów społecznych

28.01.04, 21:56
Na temat moderatorów społecznych, szczególnie tych z Forum Aktualności,
napisano tu w ostatnich dniach setki postów. Gorąca dyskusja trwa nadal,
trudno jest prześledzić wszystkie wypowiedzi. Poglądów jest wiele, tyle
zapewne ile jest nicków biorących udział w tej dyspucie.
Pewne jest jedno - ujawnienie loginów społecznych administratorów na FA
wywołało duże zamieszanie. Wydaje się, że zamieszanie to nie skończy się
dopóty, dopóki nie nastapi powrót do stanu, z jakim mieliśmy do czynienia w
przeszłości. Mam tutaj na myśli ten okres funkcjonowania moderatorów
społecznych, w którym ich nicki nie były znane nikomu.
Poraz wtóry powtarzam - administrator powinien być niejawny, obiektywny,
powinien dobrze znać swoje forum ( czy Giwi dobrze zna FA? ) i ciąć jak
najrzadziej. To wszystko, nie potrzeba żadnych ulepszeń, żadnego poprawiania
działalności moderatora, skutkuje to bowiem jedynie powstaniem niepotrzebnego
bałaganu.

Szanowni Administratorzy portalu GW - przemyślcie raz jeszcze Waszą decyzję.

Czy jest tu jeszcze ktoś, kto popiera moją prośbę?
Obserwuj wątek
    • kixx Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych 28.01.04, 22:15
      Apel słuszny,ale "znanie" bywalców danego forum tylko przeszkadza.Ciąc nie
      należy po znajomości(lub nieznajomości)tylko za nieprzestrzeganie regulaminu
      forum.
      I tyle,to proste,nie ma co dzielic włosa na czworo
      • sceptyk Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych 28.01.04, 23:37
        Monopolu, jestem juz tak zmeczony tym tematem i dyskusja, ze jest mi wszystko
        jedno. Jak chcesz, mozesz uznac moj glos za poparcie, albo dostrzec w nim
        sprzeciw.

Admini uznali, ze wraz z ta - uwaga modne slowo - transparentnoscia bedzie
        szlachetniej. Te ostatnie okreslenie powinno byc Ci bliskie. Moze nie do konca
        wyszlo tak jak chcieli.

Do kixxa: Regulamin? Eeee, tam. Powinnismy sie kierowac prawem polskim, a nie
        jakimis tam regulaminikami.
        • Gość: kalgurator Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 23:40
          Misiu-pysiu, prawo to dzungla. Oni oszczedzaja na mechanikach - ogolna posypka
          wszystkiego co w portalu dzialalo - a ty chcesz zeby wydali z 10 tysi na miech
          extra?
          • sceptyk Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych 28.01.04, 23:43
            Misiu-pysiu, ale Agora ma szmalu jak lodu. Choc nie wiem co to ma wspolnego z
            moim postem o kierowaniu sie prawem, a nie regulaminem.
            • Gość: to znowu ja Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.04, 23:53
              Ale nie po to maja kase zeby ja tracic. Kiedy pekla banka zaczeli myslec. Gdy
              okazalo sie ze to nie jest kura i zlote jajo pozwolili Helenie olac siec i
              zatrudnili drugoligowych macherow od netu. Ci postawili portal na sypiacym sie
              gownie ale latali swoje wpady iloscia zalogowanych uzytkownikow. Tu osiagneli
              rekord - ale z drugiej strony jakbys czytal infosy gospodarcze z innych zrodel
              niz GW to bys wiedzial ze w Agorze najwieksze czystki walnely w portal. Oni
              kumaja baze - a ty co? Piszesz o prawie - ale expertowi trzeba zabulic. To
              zobacz na wystepy darmowych expertow na forach experckich.
              • sceptyk Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych 29.01.04, 00:43
                No to ja wiem, ze portal przynosi straty Agorze. Choc, Bogiem a prawda, to nie
                za bardzo interesuje sie sytuacja finansowa Agory. Nie mam udzialow.

Byc moze te straty sa przejsciowe. Zauwaz, ze cala branza informatyczna
                klapnela w ostatnich latach. Dopiero teraz jakos sie podnosza. Ponadto nie jest
                tak latwo obliczyc jakie wplywy przynosi funkcjonowanie portalu. Moze byc caly
                szereg wplywow posrednich, wtornych. Koszty - znacznie latwiej. Podtrzymuje, ze
                dodatkowy koszt bylby dla Agory niezauwazalny. A 10,000 to troche za duzo. Nie
                musza znanego specjalisty zatrudniac. I nie na caly etat.
                • januszx koszty a korzyści 29.01.04, 09:13
                  Chyba zaczynam bardziej rozumieć sytuację ... po przeczytaniu postów o
                  kosztach...
                  Zgadzam się -odnośnie korzyści , które z całą penością nie są łatwo mierzalne,
                  a przynosić mogą gazecie i agorze wiele pozytywnych skutków , niekiedy
                  niezmiernie trudno uchwytnych a dostrzegalnych niekiedy dopiero z upływem
                  długiego czasu....
                • Gość: izba celna Sceptykowi... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.04, 22:28
                  Agorze straty przynosi Agora.
                  gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1891225.html
                  Jesli WP gdzie reklama goni reklame, serwisow sa setki, sklep pogania sklep i
                  nawet za kichniecie w monitor musisz wyslac SMS-a jest w takiej sytuacji w
                  jakiej jest to w jakiej jest gazeta.pl? Otoz gazeta.pl nie powinna juz istniec.
                  Wiec cieszmy sie forum bo moze juz jutro powita nas 404.
                  • sceptyk Dzieki dla urzedu 30.01.04, 00:10
                    Dzieki za info. Pewno tluste lata juz maja za soba. Nie wykluczam, ze
                    odchudzajac sie, zrobia tez cos z portalem. Pierwsza rzecz do obciecia to
                    oczywiscie Fora. Newsy zostana. Bez klotni na forach GW moze egzystowac, bez
                    witryny internetowej - nie. Przyznam sie, ze ja do dzis nie rozumiem - a
                    Internet sledze od dawna - dlaczego w sieci tyle rzeczy jest za friko.
        • Gość: kixx Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych IP: *.acn.waw.pl 29.01.04, 14:34
          Zeby kierować sie prawem,należałoby powołać jakiś skład sędziowski,który by
          pracował przez 24 godziny i którego orzeczenia miałyby klauzulę natychmiastowej
          wykonalności .Pozostańmy przy regulaminie,gdyby komus chciało sie pilnować
          jego przestrzegania byłoby dobrze.Temat jest szeroki jak rzeka,ale to co
          napiszemy i tak nie ma żadnego wpływu na to co zrobią nasi szanowni Admini.
          • sceptyk Kixx 29.01.04, 15:55
            Nie wyrazilem sie precyzyjnie. Uwazam, ze osoby, ktora EWIDENTNIE i
            PERMANENTNIE naruszaja prawo powinny za to prawnie odpowiedziec. W koncu
            jestesmy dorosli i za swe czyny powinnismy ponosic odpowiedzialnosc. Nie
            uwazam, aby portal stanowil jakas przestrzen eksterytorialna, gdzie prawo nie
            obowiazuje. To jest w koncu miejsce publiczne. Czym sie rozni od gazety, ktora
            nabywamy w kiosku? Przeciez niektore wydawnictwa w swiecie funkcjonuja
            wylacznie w internecie.

Jeden czy dwa procesy zalatwily by wiecej niz grube tomy regulaminow.
            Oczywiscie nie chodzi mi o jakies sporadyczne przypadki np. nabluzgania na
            Kwacha. Mam na mysli stala, konsekwentna dzialalnosc, ktora narusza prawo.

Jako pierwszego oddalbym pod sad faceta, ktory od dluzszego juz czasu zasypuje
            portal watkami "sram w cipy", "rucham psy i dzieci" etc. Po kiego grzyba bawic
            sie z takim w kotka i myszke?
            • Gość: kixx Re: Kixx IP: *.acn.waw.pl 29.01.04, 16:31
              Tu musze się zgodzić,półśrodkami w takich przypadkach nic się nie
              osiągnie.Dwa,trzy odpowiednio nagłośnione przypadki i forum ucywilizowałoby
              bardzo szybko.Tylko jaka jest tzw. szkodliwość społeczna takich czynów?Boję
              się ,że znikoma,a to prowadziłoby do uniewinniania ,a wtedy rozzuchaleni
              nedoszli przestępcy powracaliby na forum i robili to samo,co przedtem,ale pewni
              juz bezkarnośći.
              Czy z tego wynika,że nie ma wyjścia z tego rynsztoka?

Ps.Chyba tak
              • Gość: echo Re: Kixx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.04, 18:07
                Jesli dobrze pamietam to ze "sram w cipy" zdjeto bana na zadanie grona
                spragnionych towarzystwa forumowiczek. I po co truc ludziom umysly gadaniem o
                prawie...
    • andrzejg link do mojej odpowiedzi 29.01.04, 09:03
      którą dałem Ci na FA

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=10427959&a=10433415
    • Gość: aniela Re: Apel o nieujawnianie adminów społecznych IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.04, 17:43
      a ja to bym wolala wiedziec z kim warto sie zaprzyjaznic bezintersownie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka