Dodaj do ulubionych

Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł...

02.04.04, 12:37
A gdyby cenzorzy, zamiast wycinać kontrowersyjne posty, zaznaczali je w jakiś
sposób, np. inym kolorem tytułu postu? W "moim forum" można by sobie wtedy
ustawic taką opcję, że nie chcę widzieć zaznaczonych w ten sposób postów.
Każdy mógłby sobie sam wybrać, czy chce widzieć posty z bluzgami czy nie.
Obserwuj wątek
    • basia Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 12:56
      To taka uproszczona wersja "poziomów" ?

• tebe Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 12:57
      Może inaczej? Musiałby zaznaczyć, że chce widzieć?
      Bo pamiętaj, że chodzi o nie straszenie tych, co tu wpadają pierwszy raz...
      • Gość: lacki bardzo dobry pomysl!!nt IP: *.mad.east.verizon.net 02.04.04, 15:16
    • tebe Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 12:58
      Zapomniałem: szczere wyrazy uznania.
      • gawronka Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:04
        dzięks :)
        ja też myślałam, że "domyslnie" powinno być na poziomie bez bluzgów, ale z
        jakąś widoczną od razu informacją, że to można wyłączyć.
        • tebe Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:11
          Opcja w Moim Forum. To nawet da się zrobić - ustaliłem.
          Musimy się z tym przespać, ale pomysł jest genialny w swej prostocie.
          Jakby się zastanowić, to nawet stosowanych - choćby w googlach.
          • szkodnik1 Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:17
            tebe napisał:

> Musimy się z tym przespać,

.....hmmmmmm......myślałem, że ty z tych wiernych jesteś....:)
            • tebe Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:22
              Ty masz jakiś czujnik na takie dwuznaczności? :-)
              • szkodnik1 Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:23
                .....ano mam "czujnik", tylko inaczej na niego mówię....:))))))
                • niech Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:37
                  I jak sobie cos ustawie w opcjach to bede widzial spamy i posty o sraniu w...
                  • admin_kobieta Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:42

chyba spamy dalej powinny lądować na oślej ławce
                    a tylko wulgaryzmy zaznaczone z opcją 'pokazywania'
                    wydaje mi się, że sam pomysł jest bardzo dobry
                    • niech Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:45
                      Dotad wszystko wyrzucano na OL. Teraz przed wyrzuceniem ktos by musial podjac
                      decyzje czy moze zostawic z mozliwoscia obejrzenia. Proponuje wprowadzic
                      dodatkowe opcje: zobaczyc bedzie mozna: wulgaryzmy ale tylko w stosunku do
                      mezczyn, wulgaryzmy ale tylko w jezykach obcych, wulgaryzmy ale tylko
                      zaczynajace sie na samogloski.
                      • sceptyk Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 13:52
                        > wulgaryzmy ale tylko zaczynajace sie na samogloski

Zwlaszcza na u.

upa, uj i urwa.
                        • niech Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 14:29
                          Myslalem raczej o fdjupa, fdjuj, fdjurwa... Czyli na "e".
                          • sceptyk Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 15:06
                            Rozumiem. Podejscie fonetyczne.
    • Gość: Cover Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... IP: 195.245.222.* 02.04.04, 13:45
      podobno genialne w swej prostocie.... a jakieś honorarium dla gawronki z tytułu
      praw autorskich będzie ?

• gawronka Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 15:55
        Jak tylko prześlą mi maila z informacją o wysokości honorarium, dam ci znać :o)
    • institoris1 Ech Gawronko:))) 02.04.04, 15:19
      Problem jest tego rodzaju, ze podobno cenzorzy zawodowi i ormowcy kieruja sie
      netykieta i regulaminem forum. Jesli wiec znajda jakis post niezgodny z
      netykieta albo regulaminem, to powinni go wyciac. Zaznaczenie jedynie takiego
      postu byloby niezgodne z regulaminem, ktory mowi, ze posty takie beda usuwane.
      Oczywiscie mozna zmienic regulamin i napisac "moga zostac usuniete". W praktyce
      doprowadzi to do dyskusji typu czemu post Kowalskiego z tzrema kurwami ostal
      sie na FA, a Zielinskiego z czterema z FK zostal usuniety. Mozliwe iz okaze
      sie, ze zalezne to bylo od oceny adminow, roznych na roznych forach i
      stosujacych (jak to tutaj jest w zwyczaju) rozne, indywidualnie dobrane,
      kryteria.
      Pomijam juz tutaj banalna zasade, ze wszystkie podmioty do ktorych stosuje sie
      jakiekolwiek prawo, musza wobec tego prawa byc rowne. W takim modelu o jakim Ty
      piszesz (albo jak pojmuja to admini) z rownoczesnym oznaczaniem i wycinaniem
      poszczegolnych postow, powyzsza zasada jest niemozliwa do zrealizowania.
      Tak dlugo dopoki administracja portalu nie okresli sie jednoznacznie, ze
      wycinane beda tylko znane jej tresci niezgodne z polskim prawem i nie budzacy
      watpliwosci spam, tak dlugo wszelkie propozycje rodzaju Twojej prowadza jedynie
      do, w sumie jalowych dyskusji, i, w razie zastosowania, do poglebienia chaosu
      na portalu GW.
      pozdrawiam
      i.
      • gawronka ja się nie upieram 02.04.04, 15:57
        ale na FA już i tak dawno temu zapomniano o netykiecie, a regulamin forum
        zawsze można zmienić
      • tebe Re: Ech Gawronko:))) 02.04.04, 16:21
        Ta zmiana byłaby rewolucyjna, ale jak na razie nie widzę powodów, dla których
        nie miałaby zostać wprowadzona.

Usuwane i niedostępne dla nikogo były znane nam posty które:
        - łamią prawo w taki czy inny sposób (propagując nazizm, nawołując do przemocy)
        - naruszają czyjeś dobra osobiste (np. przez podanie adresu, czy pomówienie
        ale tu oczywiście nie łapie się krytyka osoby publicznej)
        - są spamem komercyjnym (doładuj komórkę, spotkaj się z rozkoszną Izą)

Na "normalnym" forum - takim jak widzi je każdy logujący się byłoby to, czego
        nie usunęli admini społeczni (a usuwaliby tak jak teraz):
        Czyli nie byłoby:
        - wulgaryzmów;
        - ataków i pyskówek personalnych;
        - spamu niehandlowego (powtarzających się postów tej samej treści);

Gdy ktoś będzie chciał koniecznie zobaczyć te treści będzie mógł wyłączyć sobie
        moderację.

Musielibyśmy jeszcze rozwiązać kilka problemów technicznych i zmian w
        Regulaminie.
        Pozdrawiam
        • institoris1 Re: Ech Gawronko:))) 02.04.04, 18:21
          tebe napisał:

> Ta zmiana byłaby rewolucyjna, ale jak na razie nie widzę powodów, dla których
          > nie miałaby zostać wprowadzona.

Zakladajac, ze admini spoleczni juz tutaj pozostac musza, to rowniez nie widze
          zadnych powodow, by nie wprowadzic tych zmian.

> Usuwane i niedostępne dla nikogo były znane nam posty które:
          > - łamią prawo w taki czy inny sposób (propagując nazizm, nawołując do
          przemocy)
          > - naruszają czyjeś dobra osobiste (np. przez podanie adresu, czy pomówienie
          > ale tu oczywiście nie łapie się krytyka osoby publicznej)
          > - są spamem komercyjnym (doładuj komórkę, spotkaj się z rozkoszną Izą)

tu nie mam uwag /procz jednej, ze na tym bym dzialalnosc cenzury zakonczyl
          rozszerzajac jedynie o "normalny" spam:))/

> Na "normalnym" forum - takim jak widzi je każdy logujący się byłoby to, czego
          > nie usunęli admini społeczni (a usuwaliby tak jak teraz):
          > Czyli nie byłoby:
          > - wulgaryzmów;

ograniczylbym do wulgarnych wyzwisk (wszystko z zastrzezeniem, ze spoleczni sa
          niepotrzebni)

> - ataków i pyskówek personalnych;

czyli 50% postow. Z tym nie poradzi sobie zaden cenzor

> - spamu niehandlowego (powtarzających się postów tej samej treści);

Tu jest pies pogrzebany. Wymaga definicji, a juz z pewnoscia nie moze byc tak,
          ze wycina sie cala tworczosc kogos, kogo cenzor uznal za spamera.

> Gdy ktoś będzie chciał koniecznie zobaczyć te treści będzie mógł wyłączyć
          sobie moderację.

a udostepnisz statystyke wejsc normalnych i "niemoderowanych"?
          :)))
          W sumie moznaby opisac nastepujaco: taki system dzialalby na zasadzie "nie chce
          nie czytam" (z zamiana wlasnej oceny na ocene cenzora), co nota bene dostepne
          jest dla kazdego uzytkownika nawet bez zadnej cenzury i technicznych srodkow
          pomocniczych. Rozumiem, ze spoleczni musza juz na forum pozostac, wiec popieram
          oczywiscie kazdy pomysl, ktory zmierza w strone wolnosci slowa.

Na jakim forum chcielibyscie wyprobowac?

pozdrawiam
          i.
          • patience Re: Ech Gawronko:))) 05.04.04, 19:38
            institoris1 napisał:

> ograniczylbym do wulgarnych wyzwisk

Tu zastanowilabym sie nad mozliwoscia wyłaczenia "Mlota na Słownik
            Ortograficzny Języka Polskiego". Chyba nie będzie potrzebny.

> > - ataków i pyskówek personalnych;
            > czyli 50% postow. Z tym nie poradzi sobie zaden cenzor

Też sądzę, że to niemożliwe

> > - spamu niehandlowego (powtarzających się postów tej samej treści);

> Tu jest pies pogrzebany. Wymaga definicji, a juz z pewnoscia nie moze byc
            > tak, ze wycina sie cala tworczosc kogos, kogo cenzor uznal za spamera.

Absolutna zgoda. Najczesciej przyjętą definicją spamu na forach dyskusyjnych
            jest taka, że za spam uważa się powtarzalne watki jednopostowe - z takim
            zastrzezeniem, że jesli pod jednym z takich postow zaczynaja sie dopisywac inni
            userzy, i nie są to wyłacznie "życzliwosci" pod adresem spamera, a jakas
            dyskusja nawiazujaca do tresci postu, to znaczy, ze ten konkretny post
            przestaje byc spamem. Ponadto za spam raczej nie uwaza sie postu,
            powtarzajacego tresc opublikowana w innym czasie, chyba ze ktos to robi np.
            codziennie. Definicję spamu czasem poszerza się o wątki 'nie na temat" na
            forach scisle poswieconych jakiemus tematowi, niezaleznie od ilosci postow.
            Oraz posty skladajace sie tylko z wulgaryzmow. Spamem sa rowniez posty
            zachecajace do odwiedzin innych stron www, niezaleznie, komercyjnych czy nie,
            jesli zacheta nie ma zadnego uzasadnienia w pozostalej tresci postu. Spamami
            nazywa sie tez czasem watki pisane przez 1 autora.

> W sumie moznaby opisac nastepujaco: taki system dzialalby na zasadzie "nie
            > chce
            > nie czytam" (z zamiana wlasnej oceny na ocene cenzora), co nota bene dostepne
            > jest dla kazdego uzytkownika nawet bez zadnej cenzury i technicznych srodkow
            > pomocniczych. Rozumiem, ze spoleczni musza juz na forum pozostac, wiec
            > popieram
            > oczywiscie kazdy pomysl, ktory zmierza w strone wolnosci slowa.

Ponownie zgoda.

> Na jakim forum chcielibyscie wyprobowac?
            > pozdrawiam
            > i.
        • mika_p Re: Ech Gawronko:))) 02.04.04, 21:34
          Tebe drogi, w nawiązaniu do kwestii technicznych - nie wiem, jak jest na
          reszcie gazety.pl, ale na takim edziecku to moderator forum widzi to, co jest
          skreślone, nawet jak to sam admin usunął - na moje oko musiałyby być dwa
          poziomy: jeden taki jak u moderatora, co widzi, drugi jak u zwykłego usera, co
          nie widzi. No i pewnie jest trzeci admiński.
          • tebe Re: Ech Gawronko:))) 03.04.04, 16:48
            Mniej więcej tak jest, że będzie potrzebny trzeci.
    • kataryna.kataryna Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 16:16
      gawronka napisała:

> A gdyby cenzorzy, zamiast wycinać kontrowersyjne posty, zaznaczali je w jakiś
      > sposób, np. inym kolorem tytułu postu? W "moim forum" można by sobie wtedy
      > ustawic taką opcję, że nie chcę widzieć zaznaczonych w ten sposób postów.
      > Każdy mógłby sobie sam wybrać, czy chce widzieć posty z bluzgami czy nie.

Pomysł świetny, gratuluję :)
    • rubeus Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 02.04.04, 20:25
      genialny w swojej prostocie :-)
      • gawronka Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 03.04.04, 14:23
        rubeus napisał:

> genialny w swojej prostocie :-)

Taaa, kolana do teraz mam mientkie z wrażenia ;)
    • aniela Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 05.04.04, 18:00
      i o co sie wtedy bedziemy klocic?

z nalezna porcja podziwu, a. :)
      • gawronka Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 05.04.04, 19:24
        aniela napisała:

> i o co sie wtedy bedziemy klocic?

O kolorki na przykład. Ja, proszę ciebie, nie lubię zielonego i wolałabym mieć
        przyjaciół w lila. To bardzo ważny postulat i ma przyszłość (jeśli chodzi o
        różnice poglądów)
    • Gość: Jureek Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... IP: 212.20.131.* 19.04.04, 08:54
      Przepraszam Gawronko za nieumyślny plagiat Twojego pomysłu. Od czasu powstania
      forum o moderacji przestałem zaglądać na FoF i nie zauważyłbym Twojego pomysłu,
      gdyby institoris nie zwrócił mi uwagi.
      Pozdrawiam i gratuluję
      Jura
      • jureek Re: Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł... 04.05.04, 09:14
        Podnoszę, bom ciekawy, czy admini zapomnieli już o tym pomyśle, czy też robią
        coś w kierunku jego realizacji.
        A tak wyobrażam sobie techniczną realizację:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=12056174
        Jura
    • fdj _____Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł...____ 19.01.05, 09:24
      TeBe i co, przespaliście się z tym już?
      • tebe Re: _____Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł.. 19.01.05, 11:31
        Wielokrotnie, powiedziałbym.
        Nie zrobimy tego z dnia na dzień - jeśli już to gdzieś wypróbujemy.
        No i grupa osób mogących oznaczać tak posty będzie baaaardzo duża. Jeśli
        zrobimy.
        • fdj Re: _____Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł.. 19.01.05, 11:52
          tebe napisał:

> Nie zrobimy tego z dnia na dzień - jeśli już to gdzieś wypróbujemy.

No ale ten tego - wiesz. Propozycja padła ponad 9 miesięcy temu. W tym czasie,
          to już się zwykle coś rodzi ;-) To ile w takim razie jeszcze tych "dni" musi
          minąć? Tak mniej-więcej i chociaż do uruchomienia "wersji testowo-próbnej".
          • tebe Re: _____Wpadł mi do głowy (chyba) fajny pomysł.. 19.01.05, 12:18
            Propozycja padła, ale warunków do jej wdrożenia jeszcze nie ma.
            Nie decydujemy się na to w obecnych po prostu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka