reptar 16.07.02, 16:16 Może byście tak zrobili osobne forum poświęcone łamigłówkom, krzyżówkom itp. Link Zgłoś Obserwuj wątek
maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:20 Jesli bedzie wiecej chetnych, to moze zrobimy. Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:34 Reptar, popieram pomysł! Link Zgłoś
maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:36 Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo: lamiglowki, zagadki?) :-) Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:43 chwilowo po walce z forum nie jestem twórcza, ale pomyslę :-) Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:50 Moga byc Łamigłówki :-), krótkie i wiadomo o co chodzi Link Zgłoś
reptar Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo_ 16.07.02, 16:46 maas napisała: > Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo: > lamiglowki, zagadki?) :-) Jak widzę, prace są już dość zaawansowane ;) Najlepszym słowem będzie 'szaradziarstwo', bo jest to pojęcie najszersze, obejmujące nie tylko szarady, ale i wszelkiego rodzaju krzyżówki, zadania diagramowe, zadania logiczne i matematyczne, łamigłówki, zagadki, gry słów, od biedy nawet scrabble'a. Wystarczy zajrzeć do czasopism szaradziarskich - to wszystko w nich jest. Inne słowa siłą rzeczy zawęziłyby temat. Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:53 Moga byc Łamigłówki :-), krótkie i wiadomo o co chodzi Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum Szaradziarstwo 16.07.02, 16:54 Poprzedni post wysłał mi sie pomyłkowo, bo mnie wylogowało znów :-( Nazwa Szaradziarstwo jest bardzo dobra. Ciekawe, kiedy by to forum było.:-) Link Zgłoś
Gość: gdz Re: Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo_ IP: *.icm.edu.pl / *.slp.pl 18.07.02, 10:31 Również jestem za utworzeniem osobnego forum. Co do nazwy to wolałbym "łamigłówki", bo: 1. prostsze do wymówienia 2. zrozumiałe nawet dla dzieci 3. chyba tematu zbyt nie zawęża, bo działy pokrewne i tak wpadłyby do jednego wora (czyt. forum łamigłówki) 4. szaradziarstwo kojarzy mi sie z szarlataństwem, czyli mrocznie;) Link Zgłoś
reptar A właściwie dlaczego nazwę jednowyrazową? 18.07.02, 11:15 Na początku zaproponowałem nazwę Łamigłówki i szaradziarstwo, właśnie w tej kolejności. Dopiero kiedy maas napisała: > Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo: > lamiglowki, zagadki?) :-) zacząłem agitować za Szaradziarstwem (a dlaczego, to już uzasadniałem). Niemniej był to wybór wymuszony. Trudno odmówić racji argumentom zwolenników nazwy 'Łamigłówki'. Rzeczywiście słowo szaradziarstwo jest mało znane. Wystarczy zajrzeć do słowników, kim jest szaradzista («ten, kto układa lub rozwiązuje szarady», he, he, he), a słowa szaradziarstwo w słownikach w ogóle nie ma. Czyli słowo dla postronnych dość tajemnicze, ale dla tych, którzy siedzą w takiej terminologii jak diakrostych, pantropa, deduktogram, kastalia, czepka czy rebus karuzelowy - jedyne dobre. Oni pod nazwą łamigłówka rozumieją kostkę Rubika i raczej nie skusi ich słowo Łamigłówka, tak nieużywane w światku szaradziarskim. To tak jakby forum dla panczenistów nazwać "Tańce na lodzie". Ale tak jak z Szaradziarstwa trudno jest zrezygnować, tak i z Łamigłówek, bo jak wspomniałem, argumenty za jednym i drugim są dobre, a przeciw jednemu i drugiemu złe. Te słowa się uzupełniają. Dlaczego więc - Redakcjo! - nazwa nie może być dwuwyrazowa? Przecież są już takie fora jak: - Szkoła z klasą - Poszukuję krewnych - Bezpieczeństwo na drodze - Lidzbark Warmiński - SF & Fantasy i in. A jeśli już naprawdę nie da się 'Łamigłówki i szaradziarstwo' (że niby za długie), to niech chociaż będą 'Rozrywki umysłowe'. Link Zgłoś
eela Re: A właściwie dlaczego nazwę jednowyrazową? 18.07.02, 11:33 Mnie nazwa jest obojętna, jestes pomysłodawcą, to proponuj. Niech tylko to forum bedzie szybko! :-) Link Zgłoś
Gość: D.J.J.A.C.K. Re: Redakcjo, zrób forum dla szaradzistów IP: 157.25.156.* 17.07.02, 07:20 Witam. Szaradzista z Trójmiasta popiera pomysł kolegi z Krakowa. Zarówno ten dotyczšcy utworzenia samego forum jak i ten dotyczšcy jego nazwy - "Szaradziarstwo". Link Zgłoś
Gość: sterner Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 08:15 Jestem jak najbardziej za. Takie forum jest bardzo potrzebne. Link Zgłoś
ellaq Re: Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo 17.07.02, 11:29 TAK, to dobry pomysł. Nazwa - Szaradziarstwo - będzie właściwa. Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 19:06 Popieram całym sercem i duszą!!!! Link Zgłoś
the_ladybird Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 18.07.02, 14:57 I mój głos też proszę dodać :) Link Zgłoś
maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 19.07.02, 15:20 Jest w Czasie Wolnym. Tytul - jednak "Lamiglowki", to chyba szersze pojecie :-) Zapraszam do pisania. Link Zgłoś
eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 19.07.02, 15:31 Dzięki, jak szybko powstało :-) Link Zgłoś