Dodaj do ulubionych

Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziarstwo_

16.07.02, 16:16
Może byście tak zrobili osobne forum poświęcone łamigłówkom, krzyżówkom itp.
Obserwuj wątek
    • maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:20
      Jesli bedzie wiecej chetnych, to moze zrobimy.
    • eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:34
      Reptar, popieram pomysł!
    • maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:36
      Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo:
      lamiglowki, zagadki?) :-)
      • eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:43
        chwilowo po walce z forum nie jestem twórcza, ale pomyslę :-)
        • eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:50
          Moga byc Łamigłówki :-), krótkie i wiadomo o co chodzi
      • reptar Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo_ 16.07.02, 16:46
        maas napisała:

> Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo:
        > lamiglowki, zagadki?) :-)

Jak widzę, prace są już dość zaawansowane ;)

Najlepszym słowem będzie 'szaradziarstwo', bo jest to pojęcie najszersze,
        obejmujące nie tylko szarady, ale i wszelkiego rodzaju krzyżówki, zadania
        diagramowe, zadania logiczne i matematyczne, łamigłówki, zagadki, gry słów, od
        biedy nawet scrabble'a. Wystarczy zajrzeć do czasopism szaradziarskich - to
        wszystko w nich jest.

Inne słowa siłą rzeczy zawęziłyby temat.
        • eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 16.07.02, 16:53
          Moga byc Łamigłówki :-), krótkie i wiadomo o co chodzi
          • eela Re: Redakcjo, zrób forum Szaradziarstwo 16.07.02, 16:54
            Poprzedni post wysłał mi sie pomyłkowo, bo mnie wylogowało znów :-(
            Nazwa Szaradziarstwo jest bardzo dobra. Ciekawe, kiedy by to forum było.:-)
        • Gość: gdz Re: Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo_ IP: *.icm.edu.pl / *.slp.pl 18.07.02, 10:31
          Również jestem za utworzeniem osobnego forum.
          Co do nazwy to wolałbym "łamigłówki", bo:
          1. prostsze do wymówienia
          2. zrozumiałe nawet dla dzieci
          3. chyba tematu zbyt nie zawęża, bo działy pokrewne i tak wpadłyby do jednego
          wora (czyt. forum łamigłówki)
          4. szaradziarstwo kojarzy mi sie z szarlataństwem, czyli mrocznie;)
          • reptar A właściwie dlaczego nazwę jednowyrazową? 18.07.02, 11:15

Na początku zaproponowałem nazwę Łamigłówki i szaradziarstwo, właśnie w tej
            kolejności. Dopiero kiedy

maas napisała:

> Jednostki tworcze moga poza poparciem glosowac na tytul (jedno slowo:
            > lamiglowki, zagadki?) :-)

zacząłem agitować za Szaradziarstwem (a dlaczego, to już uzasadniałem).
            Niemniej był to wybór wymuszony. Trudno odmówić racji argumentom zwolenników
            nazwy 'Łamigłówki'. Rzeczywiście słowo szaradziarstwo jest mało znane.
            Wystarczy zajrzeć do słowników, kim jest szaradzista («ten, kto układa lub
            rozwiązuje szarady», he, he, he), a słowa szaradziarstwo w słownikach w ogóle
            nie ma. Czyli słowo dla postronnych dość tajemnicze, ale dla tych, którzy
            siedzą w takiej terminologii jak diakrostych, pantropa, deduktogram, kastalia,
            czepka czy rebus karuzelowy - jedyne dobre. Oni pod nazwą łamigłówka rozumieją
            kostkę Rubika i raczej nie skusi ich słowo Łamigłówka, tak nieużywane w światku
            szaradziarskim. To tak jakby forum dla panczenistów nazwać "Tańce na lodzie".

Ale tak jak z Szaradziarstwa trudno jest zrezygnować, tak i z Łamigłówek, bo
            jak wspomniałem, argumenty za jednym i drugim są dobre, a przeciw jednemu i
            drugiemu złe. Te słowa się uzupełniają. Dlaczego więc - Redakcjo! - nazwa nie
            może być dwuwyrazowa? Przecież są już takie fora jak:

- Szkoła z klasą
            - Poszukuję krewnych
            - Bezpieczeństwo na drodze
            - Lidzbark Warmiński
            - SF & Fantasy

i in.

A jeśli już naprawdę nie da się 'Łamigłówki i szaradziarstwo' (że niby za
            długie), to niech chociaż będą 'Rozrywki umysłowe'.
            • eela Re: A właściwie dlaczego nazwę jednowyrazową? 18.07.02, 11:33
              Mnie nazwa jest obojętna, jestes pomysłodawcą, to proponuj. Niech tylko to
              forum bedzie szybko! :-)
    • Gość: D.J.J.A.C.K. Re: Redakcjo, zrób forum dla szaradzistów IP: 157.25.156.* 17.07.02, 07:20
      Witam.
      Szaradzista z Trójmiasta popiera pomysł kolegi z Krakowa. Zarówno ten dotyczšcy
      utworzenia samego forum jak i ten dotyczšcy jego nazwy - "Szaradziarstwo".
    • Gość: sterner Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 08:15

Jestem jak najbardziej za. Takie forum jest bardzo potrzebne.
      • ellaq Re: Redakcjo, zrób forum _Szaradziarstwo 17.07.02, 11:29
        TAK, to dobry pomysł. Nazwa - Szaradziarstwo - będzie właściwa.
    • m_w_ Jestem za: Szaradziarstwo 17.07.02, 11:21
    • Gość: Kasia Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.02, 19:06
      Popieram całym sercem i duszą!!!!
    • the_ladybird Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 18.07.02, 14:57
      I mój głos też proszę dodać :)
    • maas Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 19.07.02, 15:20
      Jest w Czasie Wolnym. Tytul - jednak "Lamiglowki", to chyba szersze pojecie :-)
      Zapraszam do pisania.
      • eela Re: Redakcjo, zrób forum _Łamigłówki i szaradziar 19.07.02, 15:31
        Dzięki, jak szybko powstało :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka