jan.kran 12.01.09, 15:28 Po ponad dwóch godzinach Ols sie odezwał... Skrzynki zapchane po brzegi... Widać jaki stosunek ma kerownictwo portalu do użytkowników. Ciekawe jak szybko mój post wyląduje na Oślej. Do tego to admini są szybcy ... Kran Link Zgłoś Obserwuj wątek
joankb Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 15:33 A spam idzie nadal. Teraz już właściwie z jednego adresu stow.naszdom%%%gazeta.pl, ale idzie. Link Zgłoś
krolowanocy Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 15:49 przecież ols napisał że zablokowali, ale będzie szło to, co poszło przed blokadą, czytacie te posty w ogóle? ale podniecenie, jezu... Link Zgłoś
ols Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 15:47 Kranie, reakcja nastąpiła znacznie wcześniej niż mój wpis tutaj. Niestety, to co zostało wysłane przed nią jest jeszcze doręczane, nie mamy na to wpływu. Dodaj adres, z którego przychodzą do filtra. Link Zgłoś
brezly Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 15:50 Ols, ja musialbym dodac do filtra "gazeta.pl". Dostaje majle od innych uzytkownikow na temat ze nie chca dostawac majli od innych uzytkownikow. Link Zgłoś
tymon99 Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 19:19 ols napisał: > nie mamy na to wpływu i straszna, i smieszna.. Link Zgłoś
jan.kran Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 16:01 Może i blokada działa ... Rzeczywiście od kilku minut spam został ztrzymany. Ale może mi ktos w prostych słowach wytłumaczy jak to jest możliwe żeby coś takiego w ogóle się zdarzyło ? Kran Link Zgłoś
krolowanocy @jan.kran 12.01.09, 16:02 tu masz przecież wytłumaczone: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=89682338&a=89688818i Link Zgłoś
jan.kran Re: @jan.kran 12.01.09, 16:10 Jak wrócę z fabryki to sobie postudiuję wybryki Sysadminostwa na zapodanym linku;) A poza tym fajny masz nickname:) www.youtube.com/watch?v=LcnVICeybh8&feature=related Link Zgłoś
brezly Re: @jan.kran 12.01.09, 16:10 Kran, na ile ja rozumiem to to jest tak. Dostajesz na ogol "spam gazetowy" od "Gazeta, mailing". Normalny czlowiek nie odpowiada na cos takiego. Ale raz na jakis czas ktos sie wkurzy i robi Re:. Teraz: w normalnych warunkach ten PT Mailing strzela do wszystkich co ich ma na swojej LIscie Mailingowej. Mozesz mu odpowiadac, jemu to fruwa. Ale ktos cos nacisnal w Serwerowni. I jak pierwszy Jozus sie wkurzyl ze "nie chce kredytu" i zrobil Re: to dostali od Jozusia ten majl WSZYSCY do ktorych Mailing wyslal to co Jozusiowi. I wyszlo szydlo z worka. Nie jest tak ze wyciekly dane uzytkownikow (zgodnie z tym co Ols pisal) , ale wyciekly niejako efektywnie. To znaczy, kazdy kto teraz w tej zabawie w Re: bierze udzial uszczesliwia tym cala Liste Mailingowa. Trzeba bylo pierszwego spamera, ktory to zauwazyl i sie zaczelo. Link Zgłoś
jan.kran Re: @jan.kran 12.01.09, 16:14 Brezly , dziękuję:) Chcesz precelka ? Mozart jako bonus: pl.youtube.com/watch?v=Y_Qi5zO4J18 Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 17:32 Nie jest tak ze > wyciekly dane uzytkownikow (zgodnie z tym co Ols pisal) , ale wyciekly niejako > efektywnie. Co to znaczy nie wyciekły, ale wyciekły efektywnie? A nieefektywnie to jak by było? Bo ja mam w tej chwili całkiem pokaźny spis prywatnych adresów mejlowych różnych osób z serwera gazeta.pl. Jeśli to nie jest wyciekanie, to nie wiem, jak inaczej to nazwać. Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 18:13 Adresy które posiadasz pochodzą od osób, które postanowiły coś na felerną listę coś wysłać (ew. ktoś umieścił je np. w polu CC) i same się tym samym "ujawniły". Z tego co widzę (bo właśnie mi całość wpadła na skrzynkę ;( to w znaczącej większości "spryciarze", którzy postanowili skorzystać z tej wyjątkowej okazji do wysłania jakiejś reklamy. Z serwisu nie wyciekły żadne adresy ani dane użytkowników. Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 18:32 Nie, ols. Wykorzystując nieudolność pracowników serwisu, spamerzy umiejętnie sprowokowali ludzi do ujawnienia swoich adresów. To, że mniej zorientowani użytkownicy wysyłali odpowiedzi na przychodzące do nich informacje o naruszeniu bezpieczeństwa adresów mejlowych i w ten sposób ujawniali swój adres spamerom, to jest WASZA wina. To wyście doprowadzili do tego, że ujawnione zostały adresy dużej grupy osób. Ciekawe, jak sklasyfikujesz przypadek, kiedy skrzynka pocztowa użytkownika wysłała autoodpowiedź na taką listę. Nadal uważasz, że to wina tych, co "dobrowolnie" ujawnili swoje adresy? Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 19:27 nessie-jp napisała: Nie jestem w nastroju do przekomarzania się, bo rzeczywiście jest to nasza poważna porażka. Zwróć tylko uwagę, że jeśli > użytkownicy wysyłali odpowiedzi na przychodzące do > nich informacje o naruszeniu bezpieczeństwa adresów mejlowych i w > ten sposób ujawniali swój adres spamerom to nie można z tego wyciągnąć, że > to jest WASZA wina. > To wyście doprowadzili do > tego, że ujawnione zostały adresy dużej grupy osób. Czyjeś przeoczenie sprawiło, że stworzyliśmy sytuację, w której spamerzy mogli rozsłać wiele niezamówionej poczty. To błąd i sytuacja, która nie powinna mieć miejsca. Nie odpowiadamy jednak za to, że ktoś postanowił odpowiedzieć na spamowego maila do przysłowiowego everyone'a. > Ciekawe, jak sklasyfikujesz przypadek, kiedy skrzynka pocztowa > użytkownika wysłała autoodpowiedź na taką listę. Nie zajmuję się "klasyfikowaniem przypadków". Staram się tylko przekazać Wam jak najpełniejsze informacje o dzisiejszym wypadku. Mam nadzieję, że dziś nie było przypadków, o których piszesz. Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 19:36 Ols. Umożliwiliście spamerowi wysłanie phishingowego mejla do ludzi z waszego własnego serwera. I tyle. Walnijcie się w piersi, zamiast szukać usprawiedliwień. Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 19:42 Ależ to prawda i od początku tego nie ukrywaliśmy. Ktoś u nas popełnił błąd, dokładnie tak jak piszesz - rzeczywiście dało to możliwość wysłania np. pishingowego maila. Na szczęście zdążyliśmy to zablokować ZANIM do rozesłania takiego maila doszło. Link Zgłoś
brezly Re: @jan.kran 12.01.09, 19:47 ols napisał: > Na szczęście zdążyliśmy to zablokować ZANIM do rozesłania takiego ma > ila doszło. Wiesz to na pewno? Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 19:53 No rozmawiała gęś z prosięciem :( Przecież sam piszesz, że niektórzy użytkownicy ujawnili niezamierzenie swoje adresy, odpowiadając na adres ankiety! Na tym właśnie polega phishing: piszesz ludziom Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 20:03 Podaj swoją. Jeśli phishing to nie jest prowokowanie użytkowników do ujawniania swoich danych osobowych - w tym przypadku "metodą lukę w zabezpieczeniach" - to co to jest? Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 20:14 Oszukańcze pozyskanie poufnej informacji osobistej, jak hasła czy szczegóły karty kredytowej, przez udawanie osoby/strony godnej zaufania. E-mail (no chyba że w formie umożliwiającej prostą identyfikację, typu jan.kowalski.z.małej.miejscowości@firma.w.której.pracuje.pl) nie jest danymi osobowymi. Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 20:18 Cóż, niech ci będzie, oszukańcze pozyskanie cudzego adresu mejlowego przez spamera z winy Gazety to NIE jest phishing. To w ogóle nic nie jest, nic się nie stało, zamiećmy pod dywan. Nie ma o czym gadać. Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 20:21 Nie wkładaj mi w usta (klawiaturę) czegoś co z nich nie wyszło. (Ba, napisałem coś zupełnie przeciwnego). Traktuję rozmowę z tobą poważnie i oczekuję w zamian tego samego. Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 20:28 Nie wkładam. Piszę tak, jak odbieram twoją (nie osobniczo, tylko jako reprezentanta Gazety) postawę. Powtarzacie jak mantrę, że żadne adresy nie zostały ujawnione. To nieprawda. Zostały ujawnione. Zostały wyłudzone od nieświadomych użytkowników technikami, które ja nazywam phishingiem, a o których ty w ogóle nie chcesz się wypowiedzieć. Unikasz odpowiedzi, udajesz, że nie doszło do żadnego poważnego zdarzenia. Otóż doszło. Link Zgłoś
ols Re: @jan.kran 12.01.09, 20:48 pozwolisz, że wkleję kilka moich dzisiejszych wpisów: "Z serwisu nie wyciekły żadne adresy ani dane użytkowników." ^^^^^^^^^^^ "to nasza poważna porażka" "To błąd i sytuacja, która nie powinna mieć miejsca" Jeśli to jest "Unikasz odpowiedzi, udajesz, że nie doszło do żadnego poważnego zdarzenia", to pozostaje mi tylko życzyć ci miłego wieczoru. EOT z mojej strony. Link Zgłoś
palker olsie 12.01.09, 20:56 przeczytaj proszę ten post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=89615751&a=89706838 Link Zgłoś
nessie-jp Re: @jan.kran 12.01.09, 21:06 Mówię o UJAWNIENIU ADRESÓW MEJLOWYCH UŻYTKOWNIKÓW GAZETY. Link Zgłoś
tymon99 Re: @jan.kran 13.01.09, 01:27 nie wyciekły... tyle że tysiące użytkowników poznały dane innych użytkowników. Link Zgłoś
drugie_wcielenie chcialem o tym napisac ;) 13.01.09, 05:50 ..ale niestety zablokowali mi konto. 'ludzie listy pisza..' kiedys byla (byc moze nie do konca podobna) sytuacja w wawie, gdy pewnej zimy padla energetyka w sporej czesci miasta. pamietam, ze ludzie wtedy to (poniekad przymusowo) wykorzystali. nie spieszyli sie nigdzie, zaczeli rozmawiac z innymi, dzwnonic do innych (telefonia kom. dziala bez zarzutu) itp. w obliczu wspolnego wrzucenia 'do wora niedogodnosci', jakos tak inaczej spojrzeli na dotychczasowy pospiech. tutaj moglo byc.. podobnie ;) Link Zgłoś
brezly Re: @jan.kran 12.01.09, 19:41 Wycieklaby gdyby wyciekla lista WSZYSTKICH i daloby sie ja spameru w calosci miec przed oczami. Tu, poki co spamer widzi tylko niektorych. Roznica jest taka: w obu przypadkach spamer jest w sytuacji goscia,ktory dostal klucz do skrzynki pocztowej w bloku i moze wrzucac tam co chce. Ale nie moze jeszcze wszystkiego adresowac imiennie. Tylko tych co choc raz wrzucili jego spam do zwrotow podpisany swoim nazwiskiem. Ale za to tych gosci co maja klucz jest multum. Link Zgłoś
princessofbabylon Re: Błyskawiczna reakcja Sysadminostwa;( 12.01.09, 19:56 Heh ;) Błyskawiczne to było usuwanie niektórych postów w wątku na ten temat, który teraz przypięli. Te posty, które im nie pasowały zostały wywalone, zaraz po usunięciu usterki. I w ogóle ani głupiego "przepraszamy" ani pocałujcie nas gdzieś. Link Zgłoś