Dodaj do ulubionych

SP 29 rocznik 1978 8b

IP: 139.137.201.* 05.03.02, 23:11
Prawie 25 lat minelo od zakonczenia edukacji w SP 29 im. Anieli Krzywon. Czy znajdzie sie ktos z klasy 8b. Darek
i Cleveland USA
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8a IP: 192.168.1.* 06.03.02, 13:28
      Nie byłem w 8b, ale w 8a.Pozdrawiam! Czt to możliwe Darku, że upłynęło tyle lat.
      Czy twoje nazwisko nie zaczyna się na literę "I"?
      • Gość: darek Re: SP 29 rocznik 1978 8a IP: 139.137.201.* 06.03.02, 16:08
        Czesc - raz jeszcze;
        Czy jestes Maciejem Cz. z Warynskiego 10 (3 wejscie od slynnej OAZY) parter :-))))) - pozdrawiam
        Dareki
    • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 192.168.1.* 06.03.02, 14:41
      Czy mieszkałeś na Waryńskiego 10?
      • Gość: darek Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 06.03.02, 15:38
        Tak zarowno moje nazwisko zaczyna sie na I oraz mieszkalem na Warynskiego. Dzieki wielkie za
        odpowiedz - az serce podskoczylo z radosci. Czy masz kontakty z kolegami z klasy? Jezeli nie
        bedziesz mial mi tego za zle czy moglbys przyblizyc mi swoja postac? Pozdrawiam darek i
        • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 192.168.1.* 06.03.02, 15:51
          Gość portalu: darek napisał(a):

> Tak zarowno moje nazwisko zaczyna sie na I oraz mieszkalem na Warynskiego. Dzie
          > ki wielkie za
          > odpowiedz - az serce podskoczylo z radosci. Czy masz kontakty z kolegami z klas
          > y? Jezeli nie
          > bedziesz mial mi tego za zle czy moglbys przyblizyc mi swoja postac? Pozdrawiam
          > darek i

Ja mieszkałem w klatce obok na parterze tak jak ty! A twój brat Maciej jest w
          Polsce czy też wyemigrował? Znam twoje nazwisko, występuje w nim literka "Ż", a
          jak ja się nazywam?Absolwent 8a, byłem nawet przewodniczącym SKS-u w 29!

• Gość: darek Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.ras10.ohclv.tii-dial.net 07.03.02, 04:48
            A wiec kosci zostaly rzucone - Maciej Czyzniewski - mieszkales kolo Jarka i chyba Kazimierza, w tej samen
            klatce mieszkaly "orly' tzn grzybowski i Baranski - czy to prawda? Pozdrawiam serdecznie darek i. Maciej
            mieszka w Bydgoszczy i ma sie calkiem dobrze.
            • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 192.168.1.* 07.03.02, 13:05
              Trochę zmieniłeś moje nazwisko, ale wiesz o kogo chodzi. Ja znam doskonale
              twoje nazwisko, ale nie będą pisał na forum. Z niektórymi osobami z mojej klasy
              utrzymuję kontakt, a z Twojej to widuję! Niestety czas płynie nieubłaganie i
              wszystko aktualnie wydaje się tak dalekie od tamtych czasów.
              • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 07.03.02, 16:33
                Dzieki za wiesci. Celowo zmienilem Twoje nazwisko aby oryginal nie ujrzal swiatla dziennego. Czy mieszkasz tam
                gdzie mieszkales? Jakich kolegow z mojej klasy widujesz - inicjaly ? Ja bede w Polsce w okolicach sierpnia -
                sprobuje sie z Toba skontaktowac. dmizy@mybluelight.com - to adres instytucji w ktorej pracuje - Cleveland Clinic
                Foundation. Moze przez poczte mailowa bedzie latwiej napisac wiecej szczegolow - pozdrawiam serdecznie D
                • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b 08.03.02, 11:38
                  Panowie, ale mi się miło zrobiło.
                  Też kończyłam tą wspaniałą podstawówkę pod dziwnym wezwaniem Anieli K.
                  Skończyłam ją rok przed wami, w klasie "C"
                  Teraz w tym budynku jest LO nr IV, a podstawówka nr 29 jest w Fordonie.
                  Pozdrawiam !
                  • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 192.168.1.* 08.03.02, 13:21
                    ewka2001 napisał(a):

> Panowie, ale mi się miło zrobiło.
                    > Też kończyłam tą wspaniałą podstawówkę pod dziwnym wezwaniem Anieli K.
                    > Skończyłam ją rok przed wami, w klasie "C"
                    > Teraz w tym budynku jest LO nr IV, a podstawówka nr 29 jest w Fordonie.
                    > Pozdrawiam !

Ewa my to wiemy, ze ta podstawówka jest w Fordonie. A kto był Twoim wychowawcą?
                    Może znałaś Szkaradka, ja grałem razem z nim w reprezentacji szkoły w koszykówkę.
                    A na jakiej ulicy mieszkałaś? Może znamy się z widzenia!?
                  • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 08.03.02, 16:21
                    CZesc Ewo;
                    Mam nadzieje, ze nasze wspomnienia na forum spowoduja lawine spontanicznych kontanktow miedzyludzkich
                    (absolwenci SP29). Moze owa wymiana refleksji spowoduje zawiazanie sie grupy incjatywnej, ktorej celem
                    bedzie organizacja Zjazdu Absolwentow.
                    Nie przupuszczalem, ze SP29 zostala przeniesiona do Fordonu, wiedzialem natomiast, ze IVLO miesci sie w
                    budynkach SP29. Czy masz kontakt z ludzmi ze swojej bylej klasy?
                    Pozdrawiam - dareki
                    • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.02, 21:25
                      Gość portalu: dareki napisał(a):

> CZesc Ewo;
                      > Mam nadzieje, ze nasze wspomnienia na forum spowoduja lawine spontanicznych kon
                      > tanktow miedzyludzkich
                      > (absolwenci SP29). Moze owa wymiana refleksji spowoduje zawiazanie sie grupy in
                      > cjatywnej, ktorej celem
                      > bedzie organizacja Zjazdu Absolwentow.
                      Darku świetna inicjatywa! Może teraz zbliża się jakaś okrągła rocznica i można
                      byłoby nawiązać kontakt z dyrektorem Andrzejem Boguckim! Wchodzę w to, tylko
                      muszę sprawdzić kiedy jest jakas okrągła rocznica. W przyszłym roku jest 25 lecie
                      ukończenia szkoły przez nasz rocznik! Uważam, że jest to bardzo dobra okazja do
                      zlotu! Na 60 lecie musielibyśmy poczekać do 2005, trochę długo!!!
                      > Nie przupuszczalem, ze SP29 zostala przeniesiona do Fordonu, wiedzialem natomia
                      > st, ze IVLO miesci sie w
                      > budynkach SP29. Czy masz kontakt z ludzmi ze swojej bylej klasy?
                      > Pozdrawiam - dareki

• Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 139.137.201.* 11.03.02, 16:11
                        Czesc Macieju;
                        Idea organizacji Zjazdu Absolwentow SP29 (ZASP29) wymaga utworzenia tzw Grupy Inicjatywne. Na
                        przygotowania mamy rok- generalne wierze ze to wystarczy. Potrzeba jednak znacznie wiecej osob do pomocy
                        tak samo "zakreconych" projektem organizacji spotkania. Czy znasz kogos takiego? A moze p. Ewa nam pomoze?
                        Pozdrawiam - darek i
                        • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a 16.03.02, 14:42
                          Hej zgłaszam sie ponownie.
                          Mieszkałam na Korczaka, w tym samym bloku co Piotr Szkaradek. Byliśmy w
                          równoległych klasach. Moją wychowawczynia była pani Bleja-Porazińska od
                          historii.
                          Spotykam różne osoby z byłej klasy i kolegów z podwórka.
                          Jakieś konkrety to proszę na priva. Mogę tez pomóc w miarę wolnego czasu i
                          możliwości w organizacji spotkania.
                          Pozdrawiam serdecznie !
                          ps. z podstawówki najbardziej pamietam koszmarny posąg Lenina na półpiętrze i
                          ostrą pania Fischer od geografii.
                          • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 139.137.201.* 18.03.02, 22:36
                            Dzieki bardzo;
                            Jestesmy w kontakcie z Maciejem, ktory probuje odrestaurowac baze danych o absolwentach. Rzeczywiscie
                            dobrym pomyslem jest omowienie detali w poczcie powszechnie niedostepnej. Z drugiej strony regularna
                            wymiana pogladow na forum byc moze zacheci jeszcze nie zdecydowanych - pozdrawiam
                            PS Ja pamietam Pania B. Porazinska, PP: Fisher oraz Karolewska - wf, Lerke - biologia, Pawelek - dyrektor,
                            Szymanska - polski, Kamionka - polski, Guzowska - rosjski. Barwna postacia byla p. ???? od plastyki oraz p.
                            Malgorzata Flakowska - matematyka. Byla rowniez rodzina nauczycieli z zajec prakt - tech - ojciec i synek ale
                            nazwiska nie pamietam. P. Raczynska - uczyla chemii? pozdrtawiam dareki
                            PS zcy Rodzina PP. Puchalow i Tomek Nalewajek mieszkali w poblizu?
                            • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a 19.03.02, 15:52
                              Wysiliłam swoją pamięć - i z odległych zwojów wydobyłam informacje.
                              P. od plastyki to p. Górnowicz. Polskiego uczyła mnie p. Wyrwas. Matematyki
                              chyba p. Rogulska. Klan rodzinny od techniki to pp. Galińscy.
                              Wf to panie Szala i Karolewska. Tą ostatnią spotkałam w ubiegłym roku w
                              Damskiej toalecie na jakimś włoskim szczycie. Niewiele się zmieniła, bo
                              poznałam od razu.
                              Pamiętam też woźnego - cała instytucja. Wogóle szkoła była niezła i raczej taka
                              dość przyjazna uczniom. Za wyjątkiem chodzenia w kółko na przerwach, ale dało
                              się to znieść. Plusem było to, wszyscy uczniowie się znali i nauczyciele też
                              mieszkali gdzieś na osiedlu.
                              Acha- dyrektor -p.Pioterek. Uczył chyba historii, ale nie miałam tego szczęścia.
                              Fizykę miałam z przemiłą p. Kosobudzką. A muzykę z taka małą miłą panią o
                              bardzo długich włosach. spotakałam ją kilka lat temu i szczerze podziękowałam
                              jej za podstawy nauki o muzyce. W zasadzie cała moja wiedza o nutach wywodzi
                              się właśnie z jej lekcji.
                              Dobra dosyć wspomnień. Jak coś jeszcze odkopię dam znać.
                              Pozdrawiam Ewa
                              • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 192.168.1.* 20.03.02, 14:10
                                Podobne mamy odczucia co do muzyki, a Pani nazywala sie Kaszewska i dzisiaj
                                pracuje na Akademii Bydgoskiej. Strasznie natomiast wspominam chemię z p.
                                Raczyńską, później uczyła muzyki, to była dopiero komedia!!!!
                                • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 139.137.201.* 20.03.02, 18:51
                                  P. Kaszewska to "Nutka" - to jej pseudonim dramatyczno-artystyczny. Wiem, ze spiewala (spiewa) w
                                  Chorze Filcharmoni Bydgoskiej i jako jedyna profesjonalnie propagowala koncerty z serii Musicae
                                  Antiquea .... oraz zespol Capella Bydgostiensis et Toruniensis. Pamietam rowniez zajecia z p. Galinskim
                                  (seniorem) ktory czesto przy powitaniu sciskal "prawice" i to dosc bolesnie. Ale raz sie nacial! Probowal scisnac
                                  mi "lewice" a ja od kilku lat wtedy gralem w tenisa ziemnego. Jestem osoba leworeka. Tylko przez chwile p.
                                  Galinski stawial opor, potem szybko zrezygnowal z dalszego udzialu w zawodach.
                                  Pozdrawiam - dareki
                                  PS MAciej czy dostales zdjecia z St Patty's Day z Cleveland - nie mam od Ciebie zadnej wiadomosci.
                                  • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a 23.03.02, 12:30
                                    Kto mnie uczył chemii ? Bo na pewno nie p. Raczyńska.
                                    GAliński senior faktycznie ściskał rączki i to nawet dziewczynom.
                                    Pamiętam jeszcze p. Poturalską. Uczyła matmy, na szczęście nie mnie. Ale
                                    zapamiętałam ją bo mi kiedyś prawie ucho urwała za to ,że w czasie przerwy (!?)
                                    chciałam wyjść z boiska do toalety.
                                    Przez chwile jeszcze uczył nas PO taki zabawny brodaty facet o przezwisku z
                                    uwagi na tą brodę Rumcajs.
                                    Fajne sa te wspomnienia ................Pozdrawiam !
                                    • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: *.56.216.248.Dial1.Cleveland1.Level3.net 24.03.02, 03:57
                                      MACIEJU - Jestes TAM ?

Ja chodzilem do klasy z synem p. Poturalskiej - Jackiem - jak mowia moje dzieci - w porzo koles.
                                      Matme mialem z Falkowska, fizyke z p.. Starostecka a muzyke z p. Kaszewska. Zdumiewajaca istota
                                      byl p. Wozny, ktorego przezywalismy 5 piw - wstydze sie tego teraz - p. Wozny nie mial 2 palcow.
                                      Pamietam ze raz na jakis czas i przez caly tydzien jakas klasa miala obowiazkowe dyzury
                                      porzadkowo-organizacyjne. Pamietam rowniez szalenczy bieg do szkolnej stolowki w celu
                                      konsumpcji upragnionego obiadu i wyzycia sie dramatycznego na forum klasy, pamietam rowniez, ze
                                      szatnie wygladaly jak cele wiezienne (siatka zamiast drzwi) no i chodzenie w kolko na przerwach.
                                      Pamietam, ze czesto na przerwie przeskakiwalismy przez plot i biegiem udawalismy sie do pobliskiej
                                      piekarni w celu zakupu goracego "towaru" czyli wysmienitego chleba. Wiele wiele wspomnien
                                      pozostalo w moich zakretach (mozgowych) i o wielu mam nadzieje jeszcze napisac - pozdrawiam
                                      dareki
                                      • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 192.168.1.* 25.03.02, 14:58

> MACIEJU - Jestes TAM ?
                                        >
                                        > Ja chodzilem do klasy z synem p. Poturalskiej - Jackiem - jak mowia moje dzieci
                                        > - w porzo koles.
                                        > Matme mialem z Falkowska, fizyke z p.. Starostecka a muzyke z p. Kaszewska. Zdu
                                        > miewajaca istota
                                        > byl p. Wozny, ktorego przezywalismy 5 piw - wstydze sie tego teraz - p. Wozny n
                                        > ie mial 2 palcow.
                                        > Pamietam ze raz na jakis czas i przez caly tydzien jakas klasa miala obowiazko
                                        > we dyzury
                                        > porzadkowo-organizacyjne. Pamietam rowniez szalenczy bieg do szkolnej stolowki
                                        > w celu
                                        > konsumpcji upragnionego obiadu i wyzycia sie dramatycznego na forum klasy, pami
                                        > etam rowniez, ze
                                        > szatnie wygladaly jak cele wiezienne (siatka zamiast drzwi) no i chodzenie w k
                                        > olko na przerwach.
                                        > Pamietam, ze czesto na przerwie przeskakiwalismy przez plot i biegiem udawalism
                                        > y sie do pobliskiej
                                        > piekarni w celu zakupu goracego "towaru" czyli wysmienitego chleba. Wiele wiele
                                        > wspomnien
                                        > pozostalo w moich zakretach (mozgowych) i o wielu mam nadzieje jeszcze napisac
                                        > - pozdrawiam
                                        > dareki

Mam w swoich archiwach fragment filmu, moj tata mial kamere 8 mm na celuloid, jak
                                        rozpoczynalem rok szkolny 1970/71 (klasa pierwsza). Jest migawka rowniez z
                                        podworka i ty na niej tez jestes! Mam to przegrane na VHS, ale proboje znalezc
                                        kogos kto mi to zapisze w formacie DVD, nie dysponuje jeszcze tak profesjonalnym
                                        sprzetem abym mogl sam to zrobic. Caly czas bawie sie w Jamesa Bonda i szukam
                                        śladów naszych koleżanek i kolegów. Jak zarchiwizuje troche to przesle na Twojego
                                        e-maila! Pozdrawiam Maciej
                                        • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 192.168.1.* 25.03.02, 15:01
                                          Gość portalu: maciej napisał(a):

> Gość portalu: dareki napisał(a):
                                          >
                                          > > MACIEJU - Jestes TAM ?
                                          > >
                                          > > Ja chodzilem do klasy z synem p. Poturalskiej - Jackiem - jak mowia moje d
                                          > zieci
                                          > > - w porzo koles.
                                          > > Matme mialem z Falkowska, fizyke z p.. Starostecka a muzyke z p. Kaszewska
                                          > . Zdu
                                          > > miewajaca istota
                                          > > byl p. Wozny, ktorego przezywalismy 5 piw - wstydze sie tego teraz - p. Wo
                                          > zny n
                                          > > ie mial 2 palcow.
                                          > > Pamietam ze raz na jakis czas i przez caly tydzien jakas klasa miala obow
                                          > iazko
                                          > > we dyzury
                                          > > porzadkowo-organizacyjne. Pamietam rowniez szalenczy bieg do szkolnej stol
                                          > owki
                                          > > w celu
                                          > > konsumpcji upragnionego obiadu i wyzycia sie dramatycznego na forum klasy,
                                          > pami
                                          > > etam rowniez, ze
                                          > > szatnie wygladaly jak cele wiezienne (siatka zamiast drzwi) no i chodzeni
                                          > e w k
                                          > > olko na przerwach.
                                          > > Pamietam, ze czesto na przerwie przeskakiwalismy przez plot i biegiem udaw
                                          > alism
                                          > > y sie do pobliskiej
                                          > > piekarni w celu zakupu goracego "towaru" czyli wysmienitego chleba. Wiele
                                          > wiele
                                          > > wspomnien
                                          > > pozostalo w moich zakretach (mozgowych) i o wielu mam nadzieje jeszcze nap
                                          > isac
                                          > > - pozdrawiam
                                          > > dareki
                                          >
                                          > Mam w swoich archiwach fragment filmu, moj tata mial kamere 8 mm na celuloid, j
                                          > ak
                                          > rozpoczynalem rok szkolny 1970/71 (klasa pierwsza). Jest migawka rowniez z
                                          > podworka i ty na niej tez jestes! Mam to przegrane na VHS, ale probuje znalezc
                                          > kogos kto mi to zapisze w formacie DVD, nie dysponuje jeszcze tak profesjonalny
                                          > m
                                          > sprzetem abym mogl sam to zrobic. Caly czas bawie sie w Jamesa Bonda i szukam
                                          > śladów naszych koleżanek i kolegów. Jak zarchiwizuje troche to przesle na Twoje
                                          > go
                                          > e-maila! Pozdrawiam Maciej

Korekta tekstu ww!
                                          • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a 26.03.02, 10:12
                                            Ciepły chlebuś... pamiętam !
                                            A p. Kaszowską - Nutkę spotkałam wczoraj na Szwederowie !!!!!!!!!!!!!!!!!
                                            Serdeczności wiosenne 1
                                            • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 192.168.1.* 26.03.02, 11:15
                                              ewka2001 napisał(a):

> Ciepły chlebuś... pamiętam !
                                              > A p. Kaszowską - Nutkę spotkałam wczoraj na Szwederowie !!!!!!!!!!!!!!!!!
                                              > Serdeczności wiosenne 1

Kaszewska!!!!
                                              • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 139.137.201.* 26.03.02, 15:02
                                                Tak rzeczywiscie - p. Kaszewska.
                                                Rewelacja jest z pewnoscia film, ktory posiadasz. Czy jest mozliwosc przeslania go w "rozszerzeniu" movie lub
                                                mpeg przez kable - innymi slowy , czy jes mozliwosc zapamietania obrazu VHS na "twardzielu" lub CD i
                                                przeslania go do droga mailowa? Jezeli chcesz moge pomoc i pozbierac wiadomosci na temat wyzej
                                                przedstawionych mozliwosci.
                                                SP 29
                                                Kiedys, tuz przed wakacjami klasa 8b miala wystep w szkolnym redakcji radiowej i przez radiowezel poplynal
                                                glos klasowy o tym jak pieknie jest na wakacjach i w ogole. Cala audycja przebiegala zgodnie z planem - w
                                                pewnym momencie jeden z moich kolegow ziewnal przeciagle i glosno doprowadzajac do furii opiekunke czyli
                                                wychowawczynie. Jego glos jak glos wolnosci poplynal przez eter; z pozniejszych reakcji/relacji dowiedzialem
                                                sie, ze byl to sygnal do spontanicznego wyrazania niedotlenienia i nudy. W wiekszosci klas odbierajacych
                                                przekaz radiowy rozpoczelo rytualne ziewanie.
                                                Zawwody o PUCHAR BIALEGO MISIA (PBM). Ja nie wiem czy konkursy o PBM sa jeszcze rozgrywane, ale raz
                                                pamietam dobrze bralismy udzial w Wielkim Finale w hali Astorii (trzecie miejsce). Przeygotowania do rozgrywek
                                                grupowych wciagaly niebywale a szlifowanie "brylantow" z SP29 pod okiem p. Karolewskiej-Gosciniak
                                                przybierlo forme kultowego namaszczenia. To byly czasy!!!
                                                Na boisku szkolnym - wczesna wiosna dominowaly gry - "skoki w gume" - zabronione pozniej z niewiadomych
                                                blizej mi powodow, "talarek" zabawa harcerska, "scigany-poszukiwany" klasyczny "berek" z pewnymi,
                                                klasowo-swoistymi modyfikacjami oraz "mini tenis" - odbiajanie pilki tenisowej wpoprzek 2 blokow betonowych.

Pozdrawiam - jeszcze zimowo z Cleveland - dareki
                                                • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a 26.03.02, 15:46
                                                  Kajam się p. Kaszewska - omsknął mi się palec.
                                                  Też sporo metrów gumy straciłam w tej szkole i sporo piłek do palanta. Ciekawe
                                                  co się później działo z tą gumą - wtedy był to wszak towar deficytowy.
                                                  Również miałam przyjemność spożywać obiady w stołówce szkolnej. Długie przerwy
                                                  to istny wyści do koryta. Z menu pamiętam jedynie jakieś okropne cynaderki ,
                                                  których od tamtej pory nie znosze.
                                                  Udało mi się też raz strzelić ziemniakiem z widelca w talerz jakiegoś
                                                  nauczyciela. Nie pamiętam niestety jakie reperkusje mnie spotkały z tego powodu.
                                                  Pozdrawiam !
                                                • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 192.168.1.* 26.03.02, 18:07
                                                  Jak to przeslac to ja wiem, nie ma problemu, tobie wystarczy Real Player i to
                                                  wszystko! Musze tylko zgrac z VHS na twardziela i obrobić! Musze przyznać, że
                                                  pamietasz wiele. Ja przypominam sobie taka sytuacje, chyba to było w piątej
                                                  klasie, jak zastepstwo miala w naszej klasie pani od zaj. prakt-tech. Kolega
                                                  Grzegorz (zawsze bardzo grzeczny)zaczął rozmawiac z koleżanką. Niestety nie
                                                  zdzierżyła tego prowadzaca zajecia, kazała jemu wytknąć język, a następnie
                                                  przylała linijką. Takie to były kiedyś metody! Zawody o białego misia odbywają
                                                  się, prym wiedzie szkoła nr 60.
                                                  Pozdrawiam maciej!
                                                  • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b i 8a IP: 139.137.201.* 27.03.02, 16:42
                                                    Dzieki za wiesci p. Ewo i MAcieju;
                                                    Wierze ze uda sie przygotowac film do wyslania w miare mozliwosci czasowych. Moje konto e-mailowe ma 5MB
                                                    pojemnosci, - nie wiem czy wystarczy. Real Player- wersja podstawowa jest bezplatna w necie podobnie jak
                                                    Windows Media Player. Z gory dziekuje za przyszla projekcje dziela!
                                                    SP29
                                                    Wiele zdarzen z historii SP29, utrwalonych w mojej pamieci dotyczylo niewlasciwego (delikatnie
                                                    mowiac) zachowania. Poniewaz nie bylem grzecznym uczniem (sic!) czesto odgrywalem glowna lub istotna role
                                                    w w/w akcjach. W pierwszej historii ( w V kalsie ) bral udzial moj szkolny przyjaciel Andrzej.
                                                    Lekcja j. polskiego. Prowadzilismy wlasnie ozywiana dyskusje na temat technik rzutow 20 groszowka (modna
                                                    wtedy gra na pieniadze - kto blizej murka i spuszczanka zamiast pokera) kiedy potworny bol malzowiny usznej
                                                    przerwal nam interesujaca konwersacje. Nauczyciel prowadzacy lekcje postawil nas na nogi w srednio
                                                    oryginalny, ale za to modny i jakze skuteczny sposob. Wpisal uwagi do dzienniczkow i poprosil o podpisy pod
                                                    uwaga: matki i ojca. Kolega Andrzej ze szczerym usmiechem zapytal niewinnie: A podpisu Babci nie trzeba? Nasz
                                                    opiekun wpadl w furie, ktora zaowocowala odblokowaniem epickich zdolnosci belfra - zapisal w ciagu 2 minut 7
                                                    karteczek dzienniczka ucznia - mysle, ze ten rekord nie zostal do dzisiaj pobity.
                                                    Inna historia dotyczy gry w pilke nozna na korytarzu szkolnym. Generalnie owa dyscyplina powinna nazywac sie
                                                    gra w plecak nozny - celem zmagan bylo kopniecie plecaka a nie pilki. Ofiarodawca szkolnego plecaka byl kolega
                                                    Jacek, feralnego dnia sfrustrowany gwaltownym spadkiem notowan jego matematycznej wiedzy (dwoja, pala,
                                                    labadz, lufa) co w efekcie doprowadzilo do koncentracji jego wscieklosni na "osobie" plecaka. Po kilku minutach
                                                    rozgrzewki ow Jacek postanowil zakonczyc zabawe pieknym strzalem. Wzial rozbieg i cala energie zlosci i zalu
                                                    zamienil w ruch plecaka. Ten w bezwladnym locie przelecial przez bariere i poczal spadac na schody pietro nizej
                                                    po ktorych akurat wchodzila p. Starostecka. Strzal byl precyzyjny a przypadkowy cel trafiony. Tylko niewielkiemu
                                                    ciezarowi plecaka nauczyciel moze zawdzieczac niewielkiego guza na glowie. Konsekwencje zostaly
                                                    wyciagniete a kara byla surowa; wierze, ze do dzis kolega Jacek czuje wstret do pilki noznej.
                                                    cdn pozdrawiam - dareki
    • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.56.57.54.Dial1.Cleveland1.Level3.net 13.04.02, 17:36
      Hej Hej;
      Czy sa jakies poswiateczne, nowe, ciekawe, swieze, interesujace, jednoczace,
      radosne oraz wiosenne wiesci - dareki
      • Gość: maciej Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 26.04.02, 10:24
        Odnajduje coraz wiecej osob, okazuje sie ze maja one kontakt z innymi osobami!
        W ten o to sposob powstaje lancuszek informacyjny. Zbieram adresy numery
        telefonow. Jak bede mial juz powazna baze danych to przesle ja Tobie Darku!!!!
        Pozdrawiam Ciebie!
        • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 26.04.02, 17:12
          Czesc Macieju;
          dzieki za wiesci, powoli zaczynalem niepokoic sie milczeniem za Oceanem :-))). Czekam z
          niecierpliwoscia na info i oferuje pomoc chociaz ona moze byc w ogranicznym zakresie. Pozdrawiam
          seredecznie - Dareki

PS Ewo gdzie jestes?
          • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b 29.04.02, 07:54
            W tej chwili -
            • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.56.222.70.Dial1.Cleveland1.Level3.net 15.05.02, 04:37
              Ewo lub Pani Ewo ;
              Czy masz kontakt ze swoimi klezankami i kolegami ze szkolnej (podstawowej) lawki?
              pozdrawiam z niezbyt cieplego Cleveland - dareki
              • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b 16.05.02, 10:37
                EWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zdecydowanie tak .
                Utrzymuje kontakty z niektórymi osobami sporadycznie. Cztery osoby nawet z
                Twojego rocznika, klasa chyba D i A.
                Pozdrawiam, tutaj też chwilowe odejście wiosny !
                • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b 13.06.02, 11:24
                  Hop, hop... Gdzie Ci wspaniali uczniowie ze szkoły podstawowej nr 29 ???????
                  • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 14.06.02, 06:09
                    Po swiecie rozsiani i zapewne niebywale zabiegani.... Pozdrawiam zza oceanu -
                    dareki. Maciej zyjesz? Wyglada na to, ze tylko trzy osoby przezyly z calej
                    populacji absolwentow naszej kochanej Szkoly!
                    • ewka2001 Re: SP 29 rocznik 1978 8b 14.06.02, 09:16
                      Hej , czuje się jak dinozaur albo cudem ocalały mamut..............
                      Pozdrowienia Ewa
                      • Gość: dareki Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: 139.137.201.* 26.08.02, 19:43
                        Hi
                        Juz po wakajach - czy ktos czyta szkolne wspomnienia z SP29/1978/8aib?- pozdrawiam z Cleveland
                        wciaz letniego
                        • Gość: Pawel Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.idea-net.pl 06.09.02, 14:45
                          Hej. Przeczytałem całą korespondencję. Ja kończyłem SP29 w roku 1984, czyli
                          zacząłem w 1976 r. W 1978 byłem więc wśród najmłodszych. Z późniejszego
                          doświadczenia ósmo-klasisty wiem, że już ktoś o 2-3 lata młodszy musiał się
                          czymś specjalnym wyróżniać, żeby go ktoś starszy zapamiętał. Nie liczę na to,
                          że ktoś z Was mnie może pamiętać ze szkoły. Być może zauważaliśmy się później
                          gdzieś na Błoniu (mieszkałem na ul. P. Findera 8). Mimo wszystko większość
                          opisywanych nauczycieli poznałem więc coś nas łączy.Pozdrawiam.Jadę teraz na 2-
                          tygodniowe wakacje i po powrocie sprawdzę, czy nie ma czegoś nowego.
                          Pozdrawiam. Paweł.
    • lukins Re: SP 29 rocznik 1978 8b 12.09.02, 21:32
      A ja rozpocząłem edukację pod Anielą w roku 1977 i niestety musiałem po 5
      latach przenieść się do innej szkoły i na inne osiedle (rodzice po 20 latach
      dostali mieszkanie !!!!!!). Tak więc będący tu w przewadze są dla mnie - bez
      obrazy - niczym dinozaury, choć na pewno mijaliśmy się na przerwach. Ale do
      rzeczy: najważniejszą rzeczą w szkole, bynajmniej dla mnie była... górka!
      Spędzałem na niej zimą praktycznie cały wolny czas, co skutkowało
      przemarznięciami i w ogóle różnymi dziwnymi sytuacjami. Razu pewnego matka
      wysłała mnie po chleb, a po kupnie - gdyż była to zima - udałem się na rzeczoną
      górkę celem "jednego malutkiego zjazdu". Zjeżdzałem na butach, "na kucki" bo
      inaczej nie umiałem. Chleb przed sobą w dłoniach (moda na foliowe worki na art.
      żywnościowe wówczas jeszcze do nas nie dotarła), lekka odwilż, placki piasku
      wystające spod śniegu i... wiadomo jak to się musiało skończyć. Poleciałem do
      przodu na pierwszym ubytku śniegu. Chleb w piasku, matka w krzyku, brak kolacji
      (chleb w przeciwieństwie do worków był w modzie, ale rzadkością). Parafrazując
      Osiecką: "dziś prwdziwej górki już nie ma" - została rozkopana, powstał parking
      czy coś takiego. Pierwszą moją wychowawczynią była p. Krystyna Pawluczuk,
      bardzo ciepło Ją wspominam. Wspominam także kolegów z klasy: Pawła. K, Jacka
      T., Zbyszka P., Roberta G., Jacka i Kasię Cz., Dorotę K., Basię S. Adama W., no
      i moją pierwszą dziewczynę z którą odkrywałem coraz to nowe przeznaczenie
      kobiecych części ciała - Beatę J., nazwijmy ją na potrzeby tego
      wynurzenia, "Poziomką".
      • Gość: sidi Re: SP 29 rocznik 1978 8b IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 22:56
        Przeczytałem i sam nie wierzę. Wspominasz moja siostrę, Basię S., teraz Basię
        K. Ja też chodziłem do 29, nauke rozpocząłem w 1978 r. Byłem od Was o rok
        młodszy. Moją wychowawczynią była p. Poturalska i tak mi się spodobało, że sam
        zostałem belfrem. Pozdrawiam
    • kedmund poszukaj na szkolnelata.pl 11.10.02, 15:03
      • Gość: marzena Re: poszukaj na szkolnelata.pl IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 01:32
        Ale miło was spotkać - i przypomnieć sobie nasze panie - osobiście sęki miałam
        tylko z rysunkami więc szkołę wspominam miło Hej -odezwijcie się -rocznik 78
        • Gość: maciej Re: poszukaj na szkolnelata.pl IP: 213.77.40.* 23.04.03, 15:17
          Oj bardzo dlugo mnie tutaj nie bylo i widze ze nasz temat spadł gdzies bardzo
          daleko. Czyzby wszyscy byli juz tak zajeci ze nie odwiedzaja nas????
          • Gość: dareki Re: poszukaj na szkolnelata.pl IP: 139.137.201.* 28.04.03, 17:20
            Witaj;
            Dzieki za wiadomosc. Niestety poza sporadycznymi odzewami szczegolne
            zainteresowanie naszym watkiem nie istnieje. Co u Ciebie? pozdrawiam z USA
            dareki
        • Gość: Ilona SP 29 IP: *.alfa.pl 02.05.03, 02:17
          ja tez chodzilam do SP 29 ale jestem troszke mlodsza ;p rocznik 85 no ale tez
          chodizlam do 8b :)
          • Gość: sidi Re: SP 29 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 02.05.03, 22:26
            Ja byłem w klasie 8b, której wychowawczynia była p. Poturalska. Naukę
            kończyliśmy w 1987 r., ale ja jakieś trzy lata wcześniej przeniosłem sie do
            Mragowa. Pozdrawiam wszystkich z SP 29
            • Gość: Jacek Re: SP 29 IP: *.dialup.mindspring.com 07.06.03, 17:24
              Czesc! Ja bylem w klasie serii "c" (1974-1c, 1975-2c, 1976-3c, itd. do lata
              1981r). Milo bylo przeczytac wspomnienia o "29". :-) Czy ktos z mojej klasy
              uczestniczy w tym forum?

Jacek R.
              Seattle, WA, USA
              7 czerwiec 2003
              (Nasza wychowawczynia byla p. Szymanska--od 5tej klasy)
              • Gość: dareki Re: SP 29 IP: *.73.183.121.Dial1.Chicago1.Level3.net 15.06.03, 05:36
                Czesc;
                Co robisz i jak sie miewasz Jacku?
                • Gość: Jacek Re: SP 29 IP: *.sea2.cablespeed.com 17.06.03, 06:49

> Czesc;
                  > Co robisz i jak sie miewasz Jacku?

Dziekuje za pytanie. Ja mam sie swietnie i pracuje dla amerykanskiego rzadu
                  federalnego w Seattle :-)
                  • Gość: dareki Re: SP 29 IP: 139.137.201.* 21.06.03, 21:06
                    Ja pracuje w Cleveland CLinic Foundation - jestem szefem labu immunologicznego
                    przy zakladzie chirurgii plastycznej. W czasach SP 29 mieszkalem przy ul
                    Warynskiego 10 - pozdrawiam - dareki
                    • Gość: sidi Re: SP 29 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 09:32
                      Czy wiecie, że nasza szkoła jest na tzw wymarciu! Nie ma już do niej naboru!
                      • Gość: dareki Re: SP 29 IP: *.73.194.6.Dial1.Chicago1.Level3.net 28.06.03, 02:03
                        Czesc Sidi;
                        Dzieki za wiesci - nie najlepsze. Az nie chce sie wierzyc ze Nasza Alma Mater
                        umiera - pozdrawiam z Cleveland -dareki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka