Dodaj do ulubionych

Jaką konsolę przenośną polecacie?

03.07.10, 08:33
Witam!

Są Wakacje big_grin dla niektórych dłuższe, dla innych krótsze. Dla mnie to czas
wyjazdów. Z tej prostej okazji postanowiłem się przeprosić z konsolami (na
początek tylko z tymi małymi).

I tutaj zaczynają się schody, którą konsolę na wakacje wybrać. Czy PSP, czy
może Nintendo DSi, a może polecacie jakąś inną?

Jeżeli PSP, to którą? PSP 3004 czy PSP Go?

Jeżeli Nintendo DSi to znowu które DS jest najlepsze? DS, DS slim, DSi slim,
DSI XL, czy kurka wodna wie jeszcze jakie DS jest.Wiem też z pewnych źródeł
zwanych potocznie internetem, że wychodzi nowa generacja konsoli 3DS, która
bardzo kusi, ale nie będę czekał na nią przecież do następnych wakacji.

Na którą konsolę są fajniejsze gry i która daje najwięcej radości (i
oczywiście jak z grafiką? big_grin)? Szczerze mówiąc moim faworytem jest Nintendo
DSi i DSi XL (czym to się różni?!), ale nadal nie wiem, czy PSP nie było by
lepsze.

Może macie konsolę przenośną i moglibyście wypisać ich zalety i wady. Jakie
gry na nie polecacie, a których nawet takim malutkim cienkim patyczkiem nie
tykać? A może macie ten sam problem z zakupami przenośnej konsoli na wakacje?
Tym samym zapraszam do dyskusji na temat wakacyjnych konsolach przenośnych.

PS. Wiem, że z takim pytaniem to raczej na PolyGamie, ale było już tutaj
niedawno pytanie o Xboxy360 i PlayStacjony3, więc czemu by nie porozmawiać o
czymś małym poręcznym i przenośnym? wink
Obserwuj wątek
    • afroos Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 04.07.10, 09:07
      Bierz Iphone ;] Pewnie sporo stanieje 3gs jak wejdzie 4.
      • zycie_is_simple Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 04.07.10, 11:41
        telefon już mam wink
        • j_uk_dev Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 04.07.10, 12:49
          To może iPad? Całkiem fajnie mi się grało w jakiegoś shootera na tym na silniku
          Q3 ( tytułu nie pamiętam ), bateria trzyma o wiele dłużej niż iPhone 3GS. W
          sumie iPad chyba można rozważyć jako "przenośna konsola", bo i nie jest taki
          duży, jest lekki, cała masa oprogramowania już teraz, tylko niestety cena.

Z PSP i DS, to chyba bym na chwilę obecną sam nie wybrał nic. Ostatnio nie
          wychodzi wiele interesujących pozycji na PSP, pozycje minis są takie sobie, nie
          pamiętam kiedy ostatnio bawiłem się PSP, z DS podobnie, pograłem trochę no i
          leży. Na iPhone/iPad gram trochę częściej, bo w zalewie tandety w AppStore da
          się wyłowić jakąś perełkę często. PSP potrzebuje jakiegoś "odświeżenia", może
          3DS mnie zainteresuje, ale na razie jest trochę moim skromnym zdaniem krucho.
          PSP jest fajne jeśli chodzi o odtwarzanie filmów, ale do tego zacząłem już
          używać iPad, wolę nieco większy ekran, a i wygodnie się to wbrew pozorom trzyma
          i umila mi codzienną podróż pociągiem do pracy.

Może więc rozważ iPad? wink Między DS a PSP, kiedyś bym powiedział PSP, dziś - po
          prostu nie wiem smile Straciłem zainteresowanie obiema konsolami, a iPad wygrywa
          głównie, dzięki bazie oprogramowania i chyba rosnącej jego jakości. No w i
          shootery FPP wolę jednak ( jeśli mówimy o przenośnym sprzęcie ) grać przy pomocy
          ekranu dotykowego niż jednego analoga na PSP ( wbrew pozorom wirtualny analog +
          drugi wirtualny analog lub tak jak to teraz się stosuje - emulacja myszy poprzez
          przesuwanie palca po powierzchni całego ekranu sprawdza się naprawdę nieźle ).
        • afroos Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 05.07.10, 13:39
          Telefon a smartphone to roznica. Inna sprawa jest ze szukasz przenosnej konsoli
          do gier i tylko na tym sie skupilem - na Iphone wychodza praktycznie wszystkie
          gry co na inne przenosne konsole, do tego wiele innych + sa duzo tansze.
          • zycie_is_simple Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 05.07.10, 14:34
            Plusem konsoli jest to, że jak się bateria wyczerpie po uprzednim katowaniu, to
            mogę jeszcze do kogoś zadzwonić, żeby mi ładowarkę podrzucił big_grin. A jak mój
            smartphone padnie to raczej kaplica. Np. sytuacja, gdzie masz długą podróż,
            chcesz sobie pograć, ale musisz też zadzwonić do kogoś, po dotarciu na miejsce,
            czyli pilnować baterii.

• zycie_is_simple Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 06.07.10, 17:59
              przeczytałem właśnie, że intensywne granie na i-phonie zabija baterie bardzo
              szybko, więc tym bardziej odpada.
              • don.wroc Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 06.07.10, 19:14
                to może jednak poczekasz te parę chwil na 3DS? a w tzw "międzyczasie" pobawisz
                się grami na komórkę? wink
    • martines-online Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 06.07.10, 20:12
      Za PSP przemawia:
      - świetna grafika,
      - możliwość oglądania filmów,
      - przeglądania internetu,
      - słuchania muzyki,
      - przeglądania zdjęć,
      - wgrania homebrew (e-booki, emulatory, granie z karty pamięci),
      - PS store (komiksy, gry z PSOne).

Jeśli chodzi o PSP Go to nie da się go przerobić, choć te nowe 3004 też, chyba,
      że mają odpowiednią wersję płyty głównej smile. PSP Go jest skierowana dla fanów
      dystrybucji cyfrowej, niestety biblioteka gier w wydaniu elektronicznym nie
      zachwyca, no i gry w porównaniu do wersji pudełkowych są droższe.

• zycie_is_simple Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 06.07.10, 21:46
        a na Nintendo DSi nie można czytać e-booków, grać z karty pamięci, słuchać
        muzyki, przeglądać internetu i przeglądać zdjęć?
        • szczqcz Re: Jaką konsolę przenośną polecacie? 07.07.10, 10:24
          Nie bardzo, a na pewno jest to niewygodne.

Z mojego doświadczenia powiem ci tak:
          Jeżeli zależy ci na klasycznych grach, to PSP będzie lepszym wyborem, bo to
          zminiaturyzowana wersja klasycznej konsoli. FPSy, wyścigi, hack&slashe. No i bez
          porównania lepsza grafika. Są też Lumines, Patapon, są Finale.

Ja sam posiadam DSa i w życiu nie zamieniłbym go na PSP. Jest mnóstwo gier w
          świetny sposób wykorzystujących stylusa, nietypowych ale dających masę funu,
          przygodówek etc. Cudny Professor Layton, GTA Chinatown Wars, Elite Beat Agents,
          remaki i nowe jRPG (ChronoTrigger!), Zelda, Advance Wars i masa innych rzeczy.
          Ale to też pytanie do ciebie, czy nie jesteś uprzedzony do "japońskości", bo
          większość dobrych gier na DSa stamtąd pochodzi.

Najlepiej gdybyś sprawdził sobie top 20 tytułów na każdą platformę i zdecydował
          co ci bardziej pasuje.
    • 0l3j :) DS 07.07.10, 18:56
      jeśli długa podróż to polecam DS smile zastraszająca ilość RPG i bateria dłużęj wytrzyma niż w PSP no ale graficznie słabiej i nie ma dodatkowych funkcji jak PSP sad choć DSi chyba część z nich już ma tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka