pipsreview 28.04.11, 14:17 www.ppe.pl/news-7243-Kiedy_PSN_zacznie_znow_dzialac.html Przestancie panikowac z kartami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babyprez Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:34 No to najwyżej, użytkownikom grożą maile od "sony" z prośbą o uaktualnienie karty i podanie do niej hasła Odpowiedz Link Zgłoś
coletrain Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:58 a są dwa czy trzy wątki na polygamii jak dziesiątki ludzi jęczą jak stare baby i narzekają... to są ci mężczyźni XXI wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:00 Dane zaszyfrowane można odszyfrować. A każdy średnio rozgarnięta osoba dbająca o swoje pieniądze zabezpieczy się poprzez zablokowanie. I z tego co pamiętam to podczas zapisywania danych karty w PSN trzeba było podać numer bezpieczeństwa CVV/ CSC... Inaczej płatność nie mogłaby być autoryzowana. Odpowiedz Link Zgłoś
pipsreview Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:09 Najwyzej ktos ma nasze dane adresowem, co w zwiazku z tym? Nic, kazdy z nas moze posiadac taka ilosc danych, w dodatku legalnie, jak? Ksiazka telefoniczna... Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:25 Posiadając dane adresowe + numer karty (której adres rozliczenia jest identyczny jak dane adresowe) może wiele. Ale tacy ignoranci lub osoby które nie posiadają karty nie zdają sobie sprawy z tego co ktoś może zrobić z takimi danymi. Raczej sami hakerzy nic nie zrobią, ale na pewno jest wiele firm i szemranych osób które mogą to niecnie wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
mrfac Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:11 > Przestancie panikowac z kartami Nie do konca rozumeim czemu mialbym od tej pory juz nie przejmowac sie o karte ... Nic w tym artykule nie wyjasnia wiecej niz od paru dni mozna przeczytac na twiterze i blogu sony. A tam jest wyraznie napisane a) numery karty wyciekly albo nie ... tego sony nie wie. O tyle dobrze ze podobno byly zaszyfrowane ... ale skoro ktos zlamal "bardzo wyrafinowany system zabezpieczen" to moze i bardzo wyrafinowany system szyfrowania tez upadl b) Posiadajac numer karty mozemy dokonac zakupow w X sklepach - nic wiecej nie jest potrzebne .... c) Wszyskie nasze dane osobowe rowniez zostaly skradzonie, wiec np. jesli ma koncie pocztowym masz takie salo haslo jak w PSN. TO loguje sie na maila - zmieniam haslo - loguje sie na strone banku - > przypomnij haslo , które idzie na mail ... Dalej to juz tylko szansa ze bank wymaga potwierdzenia operacji bo inaczej to ... hmmm... czy cos zle zrozumialem ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:49 Banki nie wymagają podania adresu e-mail do logowania się do systemów bankowości internetowej, a przynajmniej BZ WBK nie wymaga. Dostaje sie Numer Identyfikacji Klienta i podczas pierwszego logowania definiujesz swoje hasło i nic więcej. Żadnych e-mail, ale tak jak pisałem, przynajmniej w BZ WBK. Jak jest gdzie indziej - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
khad Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:22 Ty chyba za bardzo nie rozumiesz. Oni nic nie wiedzą, zbywają polityczną gadką pytania, a kazdy wyciek danych jest potencjalnie niebezpieczny. Skoro coś jest zaszyfrowane to można to odszyfrować, nie o takich akcjach się słyszało. A jak nie chcecie słuchać biadolenia ludzi o PSN to nie rozumiem po co zakladacie kolejny temat? Odpowiedz Link Zgłoś
soultimer Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:32 Tym bardziej, że tam jak byk stoi: Pomimo tego, że baza danych dotycząca kart kredytowych jest zaszyfrowana w naszym systemie i nie dysponujemy póki co informacji o wykradzeniu tych informacji, nie możemy wykluczyć takiej możliwości. Oraz: (...)istnieje szansa, że niepowołane osoby zdobyły numer oraz datę wygaśnięcia Twojej karty kredytowej.(...) Też wydaje mi się, że trzeba podać numer CVV2 - ostatnio tworzyłem konto na Live i było to konieczne o ile dobrze pamiętam. Lepiej po prostu przyblokować kartę, nowa to kwestia paru dni. Ogólnie - cała ta informacja brzmi jak ''może tak, a może nie'' co już ktoś zauwazył wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
soultimer Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:33 Pomijając fakt, że nikt tu nie ''panikuje'' tylko po prostu zabezpiecza się blokując kartę czy zmieniając hasło do e-maila. Odpowiedz Link Zgłoś
mrfac Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:56 CVV nie jest wymagane wszedzie ... Jest wiele miejsc gdzie wystarczy sam numer karty ... Ewidentnie widac ze po przejzeniu logow widzieli do czego intruz MOGŁ mieć dostęp. I albo nie logowali akcji ktora został wykorzystana w celu dotarcia do danych albo dokladnymi danymi nie chca sie z nami podzielic. Nie wierze aby po tygodniu czasu nie wiedzieli co faktycznie zostalo wyciagniete z baz Sony. No chyba ze systemy nie logowaly czynnosci ktore przeprowadzil haker ... Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:29 XBL przy podawaniu danych karty prosi o podanie kody CVV nazwany w formularzu kodem weryfikacyjnym. Czyli jeżeli XBL wymaga tego aby móc robić płatności bezgotówkowe to zapewne w przypadku PSN jest tak samo. Sprawdzić nie mogę, bo PSN jak wiadomo leży, ale jestem w 100%, że kod CVV jest wymagany podczas "podpinania" karty płatniczej. Więc sorry, jest o co się bać w przypadku jeżeli ktoś karty nie zablokował. Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:39 I mrfac - szanujący sklep korzysta nie tylko z CVV, ale tak jak w przypadku BZ WBK wykorzystuje system 3D Secure (mus logowania się do konta bankowości elektronicznej). Pamiętaj, że tutaj mówimy konkretnie o usłudze Sony, a CVV to podstawa weryfikacji karty płatniczej. Co innego, że system dał się oszukiwać w przypadku nałożenia maski dev-kita na konsole poprzez odpowiednio spreparowane CFW, a to niedopatrzenie Sony. Odpowiedz Link Zgłoś
paawe Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:49 Autor tematu jak i piec nastepnych osób pisze tak tylko po to aby podratowac zszarganą opinie Sony. zaszyfrowane numery? Fakt rozszyfrowanie ich to po prostu strasznie trudna rzecz . A skoro nawet samo Sony nie wyklucza, ze już złodzieje są w posiadaniu numerów kart to ja nie mam pytan. Jak myślicie co mieli napisać? Szybko do banku póki was nie oskubali? Wtedy to byłby fail dekady teraz to fail generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:04 Dlatego ja po tym jak dowiedziałem się, że zaistniała możliwość kradzieży numerów karty, sprawdziłem stan konta i w między czasie wykonałem blokadę karty. Bo każdy średnio rozgarnięty osobnik by tak zrobił. I teraz zastanawiam się nad tym aby nie stworzyć drugiej karty przedpłaconej tylko do transakcji online. Bo kupowanie kart zdrapek mi się nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
khad Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:10 Wiesz, Zwirz, jak to mówią: przezorny zawsze ubezpieczony. Nie ma się co rozwodzić. Dla mnie groteską jest mówienie po tylu dniach, że "jeszcze nie wiemy". A kto ma za przeproszeniem wiedzieć? Dla mnie to jest paniczne ratowanie twarzy takie polityczne wypowiedzi i z reguły za nimi stoi gorszy scenariusz, bo gdyby wiedzieli, że dane kart nie wyciekły to już by trąbili o tym, że uratowali świat. Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:16 Tutaj sie zgodzę. Przykre jest tylko, że Sony zwlekało tyle czasu z tą informacją. Niektórzy mogli zostać ogołoceni z pieniędzy. Nie pisze tutaj o sobie czy o naszych rodakach (odpukaj w niemalowane, żeby nic się nie stało żadnemu z naszych rodaków), ale trzymanie ludzi w błogiej nieświadomości (gdzie pewnie większość osób myślało że to przerwa techniczna) jest bardzo nie wporzo. Sony straciło i zapewne już nie odzyska tego statusu co kiedyś. Przykre lecz prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
adel Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:19 ja śpię spokojny. Mam ekartę. I Wam też polecam to rozwiązanie. Wydasz tyle ile masz na niej kasy i ani grosza więcej. A, że mam zero nie czuje potrzeby wymiany tej karty. @zwirz ogarnij się chłopaku. Wszędzie cię pełno i non stop gadasz o tym samym. Spoko wszyscy już wiedzą, że jest to poważna akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
pipsreview Re: Prawda o PSN 28.04.11, 21:00 Zrozumcie, wykorzystaja kase z czyjegos konta, zaraz zostana namierzeni. Oni o tym wiedza wiec nie wiem po co to pokradli. Odpowiedz Link Zgłoś
legileg Re: Prawda o PSN 28.04.11, 21:11 Ja nie zamierzam być wyrozumiały. Gwiżdże na to granie online, gdyby PSN miało nie działać jeszcze miesiąc bez trudu bym się z tym pogodził. Ale kradzież danych? Po pierwsze - kto mi zrefunduje te 30 czy 50 złotych za wyrobienie nowej karty? Niby niewiele, ale jakoś bez trudu znajduje milion lepszych sposobów wydania tych pieniędzy niż wyrzucenie ich w błoto przez niekompetencje Sony. Po drugie - sprawa haseł. Łatwo jest nazywać idiotą osobę, która wszędzie stosuje te samo hasło. Tyle, że taką metodę stosuje dobre 80% internatów. Wszyscy są idiotami? Już zaczęły się pojawiać zgłoszenia o włamaniach na konta pocztowe. Co dalej? Po trzecie - dane osobowe. Można je masowo wykorzystywać w oszustwach. Jak za kilka miesięcy przyjdzie wezwanie do spłaty kredytu czy innej należności będziecie wiedzieli komu podziękować. Jeżeli ktoś w Polsce wytoczy pozew zbiorowy przeciwko Sony to z radością do niego dołączę. Przesadzam? Możliwe. Bo przecież każdemu mogło się zdarzyć. Ale zdarzyło się Sony, a nie "każdemu". Mogli zainwestować więcej pieniędzy w bezpieczeństwo swoich chlebodawców. Nie zrobili tego? Niech więc płoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajtus Re: Prawda o PSN IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 07:50 legileg, jak ktos zaciagnie kredyt bez naszego dowodu tozsamosci? poda haslo mailowe? nie slyszalem tez o kredytach, ktore mozna zaciagnac bez podpisu (ktory przeciez nie bedzie nasz) Odpowiedz Link Zgłoś
snejk47 Re: Prawda o PSN 28.04.11, 23:05 www.informationweek.com/news/security/attacks/229402362 Sony pozwane za utratę 77mln. danych osobowych i nr. kart. Dlaczego tak nie zrobicie? W umowie pisało, że na pewno będą pilnować tego bardziej niż zysku dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
cichoociemny Re: Prawda o PSN 01.05.11, 03:01 "Prawda o PSN" Sony ma Przekichane na całej długości...To jest nie tylko prawda ale i fakt,,,, Odpowiedz Link Zgłoś