Dodaj do ulubionych

Komp do BF3, co polecacie?

07.03.12, 15:24
Tak jak w temacie, chce kupic nowego kompa(zestaw klawa, myszka, monitor ogólem wszystko) cos polecacie?
Obserwuj wątek
    • budda Re: Komp do BF3, co polecacie? 07.03.12, 19:18
      nie
      gotowe zestawy to szajs
      my ci powiemy co kupić a ty poprosisz, żeby sklep ci to złożył

po co ci monitor, nie masz tv?
      24" powiem szczerze tak sobie a wyżej nie ma wielkiego wyboru i drogo się zaczyna robić
      lepiej walnąć sobie jakąś plazmę fullhd
      • nosound87 Monitor do grania 08.03.12, 11:10
        Jeśli mogę wtrącić...podłączanie kompa do TV 32' HDReady czy FHD mija się z jakimkolwiek celem...no chyba że do oglądania filmów.
        Btw...kto widziałby grac przy 32'' na matrycy TNsciana ...lepiej wypadłby monitor 22' z matrycą TN a jeszcze lepiej S-IPS
        • froget67 Re: Monitor do grania 08.03.12, 17:12
          Ja mogę powiedzieć że mam kompa do TV podłączonego i nie narzekam
          -no ale matrycy nie mam TN tylko MVA a to już różnica znaczna
        • Gość: rad Re: Monitor do grania IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:39
          Osobiście posiadam monitor HP ZR24w na S-IPS. Jest mi potrzebny do innych zastosowań jednak również na nim trochę gram. Obraz jest rewelacyjny (prawidłowo sprofilowany ekran wymaga jedynie minimalnej kalibracji) jednak reakcja matrycy mogłaby być trochę szybsza. Do samych gier rozsądniejsze wydaje mi się kupno szybkiej matrycy TN lub MVA.
          • Gość: rad Re: Monitor do grania IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:47
            Myślę również, że ekran 22" (mniej już niekoniecznie) byłby lepszy do FPP. Niestety do dzisiejszych 22" ekranów wciska się na siłę FullHD (wcześniej 1680x1050) co pociąga za sobą większe wymagania względem reszty sprzętu lub konieczność paskudnego jak dla mnie skalowania niższej rozdzielczości do FullHD. Do tego rozdzielczość (dpi) wzrasta i tekst staje się mniejszy.
            • finear Re: Monitor do grania 08.03.12, 21:53
              z gtx560ti czy 6870 spokojnie 1080p bedzie smigac w bf3 też
    • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 07.03.12, 19:49
      nigdy nie kupuj kompa w zestawie
      powiedz ile masz kasy to cos ci ładnego złoże

a podłaczanie do tv to srednia opcja bo max rozdziałki to 1080p i będziesz to oglądał na ponad 32 calach gdzie monitory przy takiej przekątnej(27 czy 30) maja prawie dwa razy większe rozdzielczości
      • narkotiicz Re: Komp do BF3, co polecacie? 07.03.12, 20:05
        Hmm do 2,500 3000 tys. Telewizo mam akurat 32 cale Full HD big_grin
        • budda Re: Komp do BF3, co polecacie? 07.03.12, 23:50
          to monitor odpada jak rozumiem?

zacznijmy od tego, że jak tyle kasy chcesz wywalić to pewne jest:
          procek: i5-2500K (800zł)
          płyta: na chipsecie p67 (usb 3.0 i sata 3 by się przydały kiedyś) (350zł)
          ram: 8 gie (150zł)
          grafa: 6870 chyba najrozsądniej (700zł)

i 2k stuknęły
          ale sprzęt przedni
          zostaje obudowa (150zł)
          zasilacz (200zł)
          dvd (70zł)
          no i nieszczęsny dysk twardy... imho używkę 500giga samsunga f3 z allegro za 220-250 najrozsądniej
          ssd stanieją znacznie w ciągu roku to będzie można pomyśleć wtedy, nie jest to kluczowa sprawa zresztą

jeśli nie zamierzasz nic podkręcać i posiedzisz na tym ze 2-3 lata bez upgrade'ów
          to można wziąć procka bez K (-50zł) i płytę na h61 (-150zł)
          • ifene Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 17:01
            @budda
            Wszystko fajnie, tylko po co mu 8GB RAMu? Nie jest grafikiem, filmów też nie będzie konwertował. 4GB spokojnie wystarczy. Zresztą... czemu nie? Kości RAMu są tanie jak barszcz.
            • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:21
              Też tak sądziłem ale po odpaleniu bety BF3 okazało się, że muszę włączyć swapasmile Normalnie mam wyłączony co znacznie przyspiesza działanie i dysk tak dużo nie pracuje.
          • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:34
            Moim zdaniem po za nielicznymi przypadkami podkręcać nie warto. Zysk minimalny, a podzespoły są niepotrzebnie obciążone. Chyba, że robisz to dla frajdysmile

Warto też zainwestować w duży i cichy wentylator na CPU. Te dostarczane z procesorami Intela podobno nie są, aż takie złe. Jeżeli jednak zależy Ci na ciszy to warto dołożyć. Ja mam 12mm wentylator z gigantycznym radiatorem od Pentagrama za 80zł. Przy maksymalnych obrotach trochę hałasuje ale po skręceniu jest super i nadal chłodno. To samo tyczy się wyboru konkretnej karty graficznej (mam tu na myśli karty z tym samym GPU). Niektórzy producenci mają własne rozwiązania chłodzenia. W każdym z tych przypadków musisz sobie popatrzeć w testy.

Dochodzi jeszcze system: + ~380zł.
            • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 22:04
              sandy bridge to aż żal nie podkręcać tongue_out
              na stockowym napięciu spokojnie można dojść do 4.2/3ghz (oczywiście zależy jaki sie trafi procek)
              ja mam i7@4.0 na tym chłodzeniu intela i daje rade póki co (mam zamiar zmienić na cos grubszego ale brak kasy ;c )
        • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 01:03
          ja bym nie podłaczał kompa do tv ale twoja kasa rób jak chcesz

mobo
          cenowarka.pl/637608proc
          cenowarka.pl/580328
          zasilacz - bardzo ważna rzecz w kompie nie oszczędzaj na nim! tylko corsair (ew. seasonic, to ich OEM)
          cenowarka.pl/456915
          ram - gskill dobry jest ew. mozesz kupic cos tanszego od np. kingstone (albo drozej od corsaira^^)
          cenowarka.pl/466057
          HDD - nie kupuj samsunga a tym bardziej używki dysk=WD i nic innego
          cenowarka.pl/365286lub
          cenowarka.pl/601637
          gpu
          cenowarka.pl/610533lub
          cenowarka.pl/699142
          obudowa względnie dowolna polecam cooler mastera
          • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 01:04
            eh
            linki się popsuły będziesz musiał ręcznie kopiować >.<
            ale widać co i jak
          • budda Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 02:26
            ee, z zasiłką to przesadziłeś
            ocz stealthxtsream 500 za 190 spokojnie styknie, ma być dobra ale nie popadajmy w skrajność
            250 zł więcej to już gtx570 by był

obudowy silentium możesz rozważyć
            • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 03:19
              jak dla mnie to lepiej kupić porządny zasilacz raz niż potem się bawić z jakimś badziewiem co się co chwila psuje albo co gorsza pali pół kompa
              już musiałem wymieniać płytę główna bo "dobry" zasilacz sie jebnął
              teraz mam AX od corsaira i z 7letnia gwarancja prędzej go wymienię niż sie zepsuje

taniej jest 560ti 448 cores wydajność prawie taka sama jak 570
              • froget67 Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 03:46
                Potwierdzam PSU z Corsair mam TX-650 V2 i nie narzekam polecam te firmę bo zasilacze wykonuje dla nich Seasonic często a więc bardzo dobrze smile
                prędzej dysk czy ramy przytnę niż słaby albo taki sobie zasilacz wezmę !
                I Tym dobrze by było jakbyś się kierował
                • budda Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 05:51
                  no tak, bo ocz robi gó...ane... zwłaszcza, że sprawdzony i dobry model podałem...
                  za pół ceny waszych
                  do 1 procka i grafy nie ma co ładować silniejszych, a za to zapłaciliście a nie za jakąś kosmicznie lepszą jakość
                  • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 12:24
                    ja zapłaciłem też za sli ready tongue_out
                  • nosound87 Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 13:15
                    miałeś jeden zasilacz z OCZ, który Ci walnął i już piszesz "gów..ne"?
                    Tak z ciekawości...bo nie lubię snobizmu.
                    • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 16:01
                      jak wyżej
                      to nie snobizm, ocz jest ok ale zasilacz za 190pln to gó... nie zależnie od tego kto go robi
                      a ten stealthxstream jest tylko 80+ HX to 80silver różnica w cenie się zwróci po jakimś czasie
                      • budda Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 16:56
                        lol, dyskusja o zasilaczach się zrobiła
                        sxs500 ma zmierzoną 88% czyli akurat silver smile
                  • marrond Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 14:29
                    Uhm, kupowanie zasilacza "na styk" jest totalną głupotą. Zasilacz musi mieć zapas, bo wraz z upływem czasu spada jego wydajność. A płacisz nie za same W tylko też za jak najmniejsze straty w przesyłaniu energii i stabilne napięcia. I tak, Corsair nie jest złą marką, ale na pewno nie w tym przedziale cenowym. Tutaj robią syf jak każdy inny.
                    • marrond Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 14:29
                      tfu, myślę OCZ, piszę Corsair... yh.
                    • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:24
                      Zgadza się. Podawana moc jest mocą maksymalną i zasilacz nie może być przez dłuższy czas pod takim dużym obciążeniem. Warto też kupić zasilacz z dużym wiatrakiem (min. 120mm) po to aby był cichy.
                      • finear Re: Komp do BF3, co polecacie? 08.03.12, 21:31
                        pozatym zasilacz najwieksza sprawność uzyskuje miedzy 50% a 75% mocy
                • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 22:00
                  Jeżeli masz jakiś zaufany sklep to tam mogą Ci doradzić jaki zasilacz kupić. Osobiście posiadam jakiegoś Mode Coma. W ciemno bym tego nie kupił jednak w moim sklepie mają spory przerób i wiedzą co się sprawdza. Potrafią mi również odradzić zakup jednego z modeli dla "oszczędnych".
                  • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 22:02
                    Taki sklep ma też tą zaletę, że nic im w magazynach nie zalega więc nie jest w ich interesie wciskanie bubla. Potem w razie czego sami muszą angażować się z realizacją gwarancji (diagnostyka, wysyłka do producenta itp.). W Bydgoszczy polecam comp-art.pl.
          • Gość: rad Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.03.12, 21:55
            Też polecam WD chociaż niekoniecznie z tej najszybszej serii Black. Do tej pory nigdy się nie spotkałem z wadliwym WD jednak mam pewne zastrzeżenia co do mojego WD1002FAEX (Black 1TB). Ostatnio miałem parę bad sektorów jednak SMART pokazuje tylko 1 wewnętrzną realokację sektora. Pomimo to dysk jest piekielnie szybki. Gdyby nie aktualne ceny mógłbyś zaryzykować konfigurację RAID z dwoma dyskami.

We wszelkich testach prędkość odczytu/zapisu burst ma drugorzędne znaczenie. Liczy się natomiast czas dostępu (random access).
            • Gość: Fil Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 11:04
              Zasilacz ModeCom?
              To tykająca bomba zegarowa którą wsadzasz do swojego kompa.
              Sama firma znajduje się na czarnej liście zasilaczy...
            • Gość: jarsqn Re: Komp do BF3, co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.12, 19:24
              MHDD i dysk powinno naprawic, u mnie juz 4 miechy chodzi i zadne bady sie nie pojawily.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka