Dodaj do ulubionych

PC czy PS4

13.02.14, 18:50
Witam! Otóż postanowiłem zainwestować w jakiś sprzęt do 3.5 tyś złoty.<br />
<br />
Biorę pod uwagę PC za 3tyś+monitor za 500zł.<br />
<br />
Jednak pojawiła się alternatywa w postaci PS4 + jakiś TV 32-37" (mam dość mały pokój, akurat w sam raz na taki TV). Jak myślicie co brać? Mam teraz lapka, a granie na nim nie jest komfortowe sad.<br />
<br />
PC taki złożyłem sobie - www.morele.net/inventory/info/FEC9gT/
Obserwuj wątek
    • yasiekk Re: PC czy PS4 13.02.14, 19:32
      Miałem podobny dylemat i ostatecznie zdecydowałem się na PC, głównie ze względu na zapotrzebowanie na dobry komputer do pracy, ale też ceny gier. Dodatkowo (co jest kwestią moralności) można sobie pobierać bardzo rozbudowane dema z zatoki piratów, co kilkukrotnie pozwoliło mi zaoszczędzić trochę pieniędzy na hucznych zapowiedziach, ostatecznie będących tragicznymi grami.

PC dodatkowo można upgrade'ować i nie trzeba płacić dodatkowo za multiplayer. No i zawsze możesz sobie podpiąć pada, a całość do telewizora - Steam Big Picture znakomicie się nadaje do takiej kombinacji.

Piszę to z perspektywy człowieka, który zawsze miał równolegle słabego PC i jedną z nowych konsol przez ostatnie trzy generacje, a teraz przerzucił się w zupełności na PC, więc zapewne niewiele w tym obiektywizmu. Może konsolowi koledzy przedstawią ci jakieś sensowne kontrargumenty i wtedy będzie ci łatwiej zdecydować.
    • angh Re: PC czy PS4 13.02.14, 19:37
      kup sobie monitor 27 cali, ps4, oraz mysz i klawiature do lapka.

Majac maly pokoj bedziesz pewnie chcial tam i cos popracowac i pograc. monitor 27 cali zastapi dosc dobrze TV, w dodatku podpinajac do nie go lapka, a do lapka mysz i klawe mozesz na nim i komfortowo grac (zalezy od grafiki), i spokojnie pracowac. Na ps4 z plusem tez nudzic sie nei bedziesz, szczegolnie, jak bawi cie chociazby taki ff14wink

Generalnie, kupujac taki zestaw zalatwiasz sobie TV, konsole i mozesz uzywac lapka do pracy przy maksymalnej oszczednosci miejsca. Mozesz wziac pod uwage monitor 30 cali rowniez, jak znajdziesz cos taniego.
      zwykla 27 to np to:
      www.amazon.co.uk/Philips-E-Line-273E3LSB-Monitor-Smart/dp/B005625SXQ/ref=sr_1_3?s=computers&ie=UTF8&qid=1392316400&sr=1-3&keywords=lcd
      • maxan Re: PC czy PS4 14.02.14, 10:20
        za taka kwote to spokojnie kupi tv 32", lepiej nieco dorzucic i kupic TV 37-42"
      • dkc Re: PC czy PS4 14.02.14, 13:04
        27" jest niewygodny do pracy (za duży), max 24", ale na takim monitorze już z daleka niezbyt widać mniejsze literki.
    • simplex Re: PC czy PS4 13.02.14, 19:46
      Jeżeli zależy ci na exclusivach z PS4 (Killzone, Infamous, Order 1886) to weź PS4. W przeciwnym wypadku PC i pad od X360. PC bez problemu podłączysz do TV.
    • Gość: Zbyszko Re: PC czy PS4 IP: 109.207.101.* 13.02.14, 19:58
      Ja osobiście przesiadłem się z Xboxa na PC i kupiłem PS3, żeby ograć exy od Sony. Moim zdaniem kupowanie next-gena w tej chwili jest nieopłacalne, prawie żadnych gier, multiplatformy okrojone w porównaniu z PC. Dlatego na Twoim miejscu wybrałbym PC, z takim budżetem, można zrobić całkiem niezłą maszynę.

Co do przedstawionego przez Ciebie zestawu... Grafika bardzo wydajna, z rewelacyjnym Windforce x3. Wybrany zasilacz nie nadaje się do tego zestawu, sam producent grafiki zaleca minimum 500W, a ja proponowałbym coś z certyfikatem 80PLUS. Co do procesora, to można zaoszczędzić i kupić równie wydajny I5-4570 oraz obowiązkowo dokupić jakieś chłodzenie, boxowe z reguły są koszmarne. Chłodzenie to dodatkowy wydatek nawet do 200zł.

Radziłbym Ci odwiedzić jakieś forum komputerowe i tam zapytać o opinię. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jedyne czym się kierowałeś przy składaniu tego zestawu to cena. Na pewno można znaleźć coś lepszego niż wybrane przez Ciebie kości, zasilacz i płyta.
      • tieu Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:35
        Tak zasilacz inny jest dobrany, 550W z certyfikatem bronze 80+ smile
    • finear Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:27
      wybierz inny lepszy zasilacz (corsair jest spoko ale nie taki tani)

to podstawa
      za niewiele (100-150) więcej możesz dostać radeona r9 280x który będzie wydajniejszy
      chyba że zależy ci na tym co oferuje nvidia (shadowplay, physx, cuda vs mantle od amd)
      do obu kart chyba dostaniesz 3 gry wiec też zobacz jakie i co ci podejdzie

a pc vs ps4 to sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie
      z grubsza wiadomo jaki jest lineup na konsolach jak chcesz grac w exy bierz ps4

• grzech76 Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:27
      Wszystko zalezy od tego w co chcesz grac. Teoretycznie konsole sie sprzedaja dla tytulow w ktore mozna zagrac. Porownaj tytuly tylko dla PS4 i pomysl czy ci pasuje.
      Co do PC to chyba spokojnie mozesz pomyslec o jakichs drobnych cieciach na korzysc lepszego monitora lub tez tv.napewno zaoszczedzisz tym na grach.
      Podpinajac PC pod tv i pada masz tak naprawde konsole z tanszymi grami a bardzo podobna wygoda.
      • tieu Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:36
        Właśnie nie wiem czy nie przeboleć tych exów.

Najbardziej to mnie wieśman interesuje ;D
        • swenor Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:57
          PC solidy, ale:
          - zmiana PSU (troszkę silniejszy by nie zaszkodził)
          - NIE BIERZ dysku SEAGATE!!!
          - kup do tego dobrego pada.

W co pograsz na PS4 na obecny moment?

Imo na ten moment PC jest lepszym wyborem. Zestaw solidny a gry są śmiesznie tanie.
          • swenor Re: PC czy PS4 13.02.14, 20:59
            Jeszcze jedno, jeśli nie będziesz kręcić procka to bierz i5-4570 (bez K).
            • konsolomaniak Re: PC czy PS4 13.02.14, 21:09
              Nie sądziłem, że jeszcze kiedykolwiek to powiem... ale aktualnie znacznie lepiej wyjdziesz kupując mocnego peceta.
          • tieu Re: PC czy PS4 13.02.14, 21:26
            Pady to ze 4 mam, w tym 2 od 360 smile
            W siostry kompie mam Seagate i od paru lat śmiga, aż miło!
            • mikul1991 Re: PC czy PS4 13.02.14, 21:43
              Może to kwestia tego, że kupiłeś je kilka lat temusmile. Sam ostatnio mocno przejechałem się na tej firmie i nic już mnie do niej nie przekona.<br />
              <br />
              Co do tematu - sam mam PS4 i niezłego PC (Intel Core i5-3570, 8 GB Ram i GTX660Ti 3GB). Na PS4 jak dotąd zagrałem w Killzona i wszystko to, co dołączone było do PS Plus, resztę tytułów ogrywam na PC.<br />
              <br />
              PS4 kupiłem z nastawieniem na tytuły ekskluzywne i ewentualnie te, które będą dołączone do Plusa. Osobiście nie mogę się doczekać Drive Club, The Order: 1886, niezapowiedzianego jeszcze Gran Turismo, kolejnych gier od Naughty Dog i Quantic Dream. Plus tytuły, o które na PC trzeba będzie się modlić (praktycznie wszystko od Rockstara itdsmile). Nie widzę u siebie powodu, żeby inwestować w gry multiplatformowe na PS4 - jak do tej pory za Assassin's Creed 4 zapłaciłem 45zł (błąd UbiSoftu - preorder Watch Dogs poszedł za 50złsmile), Need for Speed Rivals ok 50zł, Thief w preorderze kosztował mnie 30zł (wraz ze Sleeping Dogs dzięki AMD Silver Rewards), do tego Battlefield 4 za 109 i CoD Ghost za 99zł. Podsumowując na PS4 za tą cenę kupiłem Killzone i 6 miesięcy abonamentu PS Plus.
              • mikul1991 Re: PC czy PS4 13.02.14, 21:47
                Oczywiście w większość gier na PC gram z padem w łapach (albo bezprzewodowym padem od X360 - wersja z poprawionymi analogami i krzyżakiem, albo z pomocą emulatora padem od PS4) na TV. Granie przed monitorem jakoś mnie nie kręcismile
            • angh Re: PC czy PS4 13.02.14, 22:09
              Segate ma najwyzszy procent faili ze wszystkich producentow dyskow. <br />
              I wciaz uwazam, ze moje rozwiazanie da ci najwiecej swobodywink
              • finear Re: PC czy PS4 13.02.14, 22:18
                nie, nie ma

ten test był ch...owo zrobiony
        • grzech76 Re: PC czy PS4 14.02.14, 10:28
          Na chwilę obecną sam skłaniam się ku PC. Co prawda nie stać mnie na razie na zakup czegoś nowszego, więc i tak jestem zmuszony czekać przynajmniej do wakacji. Zobaczę, co się pojawi na rynku, jakie będą newsy nt konsol i gier na nie. No i najważniejsze - opinie graczy.
          Jeżeli nie spadną też ceny gier konsolowych, to PC zostaje optymalnym rozwiązaniem.

Tym bardziej, że na PC wracają dzięki kickstarterowi klasyczne RPG jak Wastelands na początek. A to dla mnie najważniejszy gatunek smile
    • Gość: tommy50 Re: PC czy PS4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.14, 10:02
      Na tą chwilę PS4 jest padaką. Nie ma dobrych gier (multiplatfromy się nie liczą, bo na PC wyglądają lepiej i kosztują prawie 2/3 taniej), nie obsługuje multimediów, drogie to w pytę, grzeje się w cholerę i ludzie piszą, że jest tandetnie wykonany pad.

Póki jej nie dopracują, nie zmniejszą ceny i nie zrobią gier szlagierów to spokojnie zapomnij o istnieniu PS4 i kup peceta.
      Zanim PS4 się rozpędzi (liczę że tak się stanie kiedyś) to minie z 2-3 lata i w tym czasie spokojnie sobie poużywasz nowego PC zamiast kurzącej się i nieudolnej multimedialnie PS4.

Odpuść sobie w 2014 wogóle myślenie o PS4. Ta konsola w 2015 najwcześniej zacznie być coś warta. Teraz to tylko zabawka dla zamożnych snobów (ceny gier- kpina!)
    • hellgate Re: PC czy PS4 14.02.14, 12:02
      też stałem przed tym dylematem i ostatecznie wybrałem PS4. W sumie to ze względu na wygodę, i pewnośc że za 5 lat nie będe musiał niczego zmieniać a nowe gry i tak będą mi śmigać. PS+ i coraz lepsze gry dla abonentów również miały znaczenie (aczkolwiek wyprzedaże na steamie bardzo mnie rozpiesciły)
    • Gość: Matti Re: PC czy PS4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.14, 12:13
      Ja wybrał bym PS4 bo już tak przyzwyczaiłem się do pada że gra na klawie jest dla mnie męczarnią (tak można do PC podłączyć pada ale nie w każdej grze działa).
      • Gość: bolec Re: PC czy PS4 IP: *.icpnet.pl 14.02.14, 14:41
        Emulator pada od Xa albo Xpadder, czy podobny soft i jazda.
    • ff_fan Re: PC czy PS4 14.02.14, 13:54
      Mialem podobny dylemat i wybralem konsole z prostego powodu: gram uzywajac tylko pada a nie klawiatury i myszy wiec jakiekolwiek multi na pc odpada bo ludzie zniszcza cie zanim zdazysz zauwazyc co sie stalo. Dlatego sprzedalem swojego GTX 580 i mam jeszcze jednego na sprzedaz ktos zainteresowany?
      • Gość: lipon Re: PC czy PS4 IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.14, 16:56
        Ja bym wybrał PS4, chociaż wszystko zależy od tego czy wolisz grać na myszy/klawiaturze czy padzie . No i jednak duży TV (37+) w 1080p to jednak duża przewaga nad monitorem do PC . I najważniejsze za rok dwa nie będziesz musiał się babrać z przebudową, tylko masz spokój na jakieś 5-6 lat ze sprzętem do grania .
    • thorall Re: PC czy PS4 17.03.14, 14:42
      na Twoim miejscu brałbym PeCeta, na przykład takiego składaka siligan.pl/7500mt-i7-3770-w78p-1tb4gbdwrw-c5x90ea-p23023.html Co do monitora to dobrym rozwiązaniem powinno być coś od Samsunga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka