Dodaj do ulubionych

Korwinizm receptą na wszystko?

18.02.15, 13:40
ww.cda.pl/video/3216789/Doktryna-Szoku-Lektor-PL
Pozwoliłem sobie wzorem niektórych wkleić i polecić ten filmik.Na bazie dyskusji o systemach gospodarczch i społecznych wart jest zobaczenia
I jeszcze coś od siebie:

Wg Arystotelesa cyt. należy umożliwić jednostce indywidualny rozwój(z czym się zgadzam w kontekście Friedmanowskich teorii),ale w taki sposób ABY NIE STAŁ ON W OPOZYCJI DO DOBRA OGÓLNEGO!!!!!... a .... rządzący mają prawo, a wręcz obowiązek karać za egoizm i destrukcyjne działania. /koniec cytatu/

Też uważam (i pokazuje to między innymi ten film),że ludzie posiadający za dużo szkodzą państwu skupiając się przede wszystkim na osiąganiu jak największych korzyści . Nie chcę jednak generalizować bo nie dzieje się tak w przypadku ich wszystkich(jest jakiś bardzo malutki margines przyzwoitych :-)). Darwinizm społeczny to koncepcja urągająca człowiekowi wrażliwemu. Przedstawicielami darwinizmu w Polsce są Balcerowicz ,Lewandowski.Był nim też do pewnego czasu Tusk.Uważam ,że bardzo ważna jest rola państwa jako regulatora co negują polityczni utopiści w stylu Korwina.A na naszych oczach rodzi się zachłanność nie mająca precedensu w przeszłości.Jednak zagrożeniem dla społeczeństw są również ludzie pozbawiani godności przez niemożność przekroczenia bariery biedy i przez egoizm tych bogatych i BRAK PAŃSTWA w procesach ekonomicznych i gospodarczych,gdyż ludzi tych, aby wyjść z ubóstwa za wszelką cenę nie powstrzyma dorobek kulturalny ludzkości dając zaczyn do desperackich działań.Taka wg mnie obecnie jest Polska.I to boli.

Uważam, że to właśnie wolny rynek czyli brak regulacji prawnych regulujących stosunki pracobiorców i pracodawców spowodował narodzenie się frustracji społecznej i komunizmu w XX wieku .Komunizm wypływał z największych humanistycznych ideałów człowieka i walki o jego godność. Co więcej był asumptem do uwzględniania tej godności w kapitalistycznych krajach zachodnich.Idea ta gospodarczo zbankrutowała, a rozwój społeczny w tym modelu przerodził się w absurd, co nie znaczy że godność ludzi nie jest zagrożona. Po prostu nadmierna wolnorynkowość prowadzi do frustracji i buntu i wg mnie nadszedł czas na prace nowych teoretyków systemów społecznych, którzy dostrzegają zagrożenia o których nie tylko ja mówię.Być może jednak do tego potrzebna jest nowa rewolucja na bazie frustracji wynikającej z tzw WOLNEGO RYNKU.Nie tylko ja zauważam, że wolny rynek i BRAK REGULACJI sprzyja najbogatszym, a uderza w najbiedniejszych,co nie znaczy jednak że jestem zwolennikiem rozbuchanych administracji państwowych,przeregulowania gospodarki i mętnych przepisów podatkowych.

Niezależnie od powyższego polecam filmik j.w.
Obserwuj wątek
    • lechowski51 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 18.02.15, 14:42
      Zle wkleiłeś.Musisz poterminować u wisłockiego!.Co do N.Klein i jej teorii?.Na własnej skórze przeżyłem socjalizm z ludzką twarzą w wykonaniu Kuronia i Geremka.Wolę świat republikański,swiat wolnych ludzi a nie tych którym kuroniopodobni zamiast wolności gospodarczej zagwarantują "bezpłatne zupy"
      www.cda.pl/video/3216789/Doktryna-Szoku-Lektor-PL
      • edekzgredek99 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 18.02.15, 15:01
        Juz mendzisz? Spadaj w krzaki i przecieraj
      • wislocki12 Obsesja czy kompleks? 18.02.15, 20:26
        Czasem odnoszę wrażenie, że z wislocki12 masz jakiś problem... Jakaś drobna obsesja, a może raczej kompleks? ;-))
    • genia50 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 18.02.15, 19:36
      nie ma recepty ,trzeba probowac ,byloby super ,gdyby 10-20 lat temu nie zmieniono w USA prawa bankowego i gdyby kierownictwa i rady nadzorcze firm nie zarabialy kwot przypominajacych kumulacje w lotto.Zeby nie wiem co taki strumien pieniedzy powiekszajacy sie zzera wszystkie zyski i powoduje rozwarstwienie spolwczenstwa.
      • zim-io Re: Korwinizm receptą na wszystko? 20.02.15, 10:31
        Akurat Europejczycy mieli się zawsze za bardziej oświeconych i kulturalnych od Amerykanów.I pewnie nasze doświadczenie I i II wojny światowej miały na to wpływ.Lechowski pisze o republice.Myślę że bardziej ma on na myśli formy państwowe(złożone i federacyjne jak np w przypadku USA lub Niemiec) niż ustrój polityczny.Wszak w definicyjnym rozumieniu republiki taki ustrój króluje obecnie w Europie, również w Polsce.Co jednak nie zmniejszało drenażu umysłów europejskich na korzyść USA i mogło stworzyć wrażenie że to model USA jest lepszy dla społeczeństwa i gospodarki.Wydaje się że dla gospodarki jednak był lepszy, lecz dla społeczeństwa już mniej.Jednak pamięć o naszych doświadczeniach wojennych i wynikająca z nich wrażliwość społeczna zanika,pamiętający wymierają a konsumpcjonizm święci tryumfy.Być może ktoś zarzuci mi że blisko od takiego myślenia do wywodzenia spiskowych teorii dotyczących kumulowania kapitału w rękach coraz węższej grupy beneficjentów,jednak jakoś tak się dzieje że wartość człowieka ,jego godność wynikająca z samego faktu że jest człowiekiem, coraz mniej obchodzi rządzących światem a karby przepisów są coraz luźniejsze i promują cwaniactwo i ludzi z łokciami.Proponuję poczytać wszystkim zainteresowanym o negocjowanej w tajemnicy przed europejczykami umowie (TTiP)o powiększeniu europejskiej strefy wolnego handlu o Stany Zjednoczone i wynikające z niej zagrożenia dla konsumentów europejskich.Żeby tylko dla konsumentów... Dla budżetów państw!!!
        (wyborcza.pl/1,75248,15621181,Umowa_o_wolnym_handlu_miedzy_UE_i_USA__Komu_sie_oplaci_.html)
        Jest to przy pobieżnym spojrzeniu bardzo korzystne dla Europy , gdy jednak przyjrzeć się głębiej Europa i jej rynek pracy może dostać potężnego kopa w d...pę a potężne korporacyjne pieniądze wydrenują najbardziej właśnie kraje peryferyjne UE a takim jest Polska.
        To są tematy o których zadziwiająco mało się mówi a mają konsekwencje daleko bardziej idące niż np ustawa AKTA.Zachęcam do wniknięcia głębiej w tą problematykę
        • edekzgredek99 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 20.02.15, 10:58
          Nie bede zgadywal co lechowski ma na mysli. Wiem tylko ze lechowski musi odejsc
    • wislocki12 Autor wielu ciąż, dzieci i partii. 18.02.15, 22:35
      Niewątpliwie:
      1. Szachista.
      2. Bigamista.
      3. Autor wielu ciąż, dzieci i partii.
      4. Kabotyn.
      5. Megaloman.
      • genia50 Re: Autor wielu ciąż, dzieci i partii. 19.02.15, 11:03
        dodam jeszcze ,ze wrog kobiet ,mimo,ze z nimi przestaje
      • 4vardtramp Re: Autor wielu ciąż, dzieci i partii. 19.02.15, 13:34
        To tak jak ty.
        • 4vardtramp Re: Autor wielu ciąż, dzieci i partii. 19.02.15, 13:35
          To było do wisłockiego
          • wislocki12 Błyskotliwy 19.02.15, 20:09
            I tak to zrozumiałem. Jesteś, jak zawsze zresztą, wyjątkowo błyskotliwy! ;-))
        • edekzgredek99 Re: Autor wielu ciąż, dzieci i partii. 19.02.15, 13:58
          I obraziles pania Gienie. Przepros
    • genia50 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 19.02.15, 18:17
      nie wzielam tego do siebie,bo ja przestaje przewaznie z mezczyznami,chociaz chcialabym miec pare kolezanek,ale okolicznosci tak sie ulozyly,ze mam tylko jedna i to z rodziny.Ale dziekuje p.Edkowi ,ze sie za mna wstawia.
      • edekzgredek99 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 19.02.15, 19:25
        Pani Gieniu, a po co pani koleżanki? Kobiety to takie zazdrosne i zawistne są i tylko bez przerwy plotkują. Koledzy to co innego. Warto mieć dobrych kolegów
    • genia50 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 19.02.15, 19:57
      troche to racja ,bo jak czasami ktoras przyjdzie to rozmawia tylko z moim facetem chocaz go mniej zna a niby przyszla do mnie.
      • edekzgredek99 Re: Korwinizm receptą na wszystko? 19.02.15, 20:08
        To Ty Gieniu zajęta jesteś?
        • wislocki12 Moibing? 19.02.15, 20:13
          Nie sądzisz, że możesz robić przykrość geni 30?
          • wislocki12 Mobing 19.02.15, 20:14
            W temacie miało być mobing.
            • genia50 Re: Mobing 19.02.15, 20:42
              podalam tylko przyklad pewnych zachowan.
          • edekzgredek99 Re: Moibing? 19.02.15, 21:06
            A co złego powiedziałem? Pani Gienia jest bardzo miła.
            • genia50 Re: Moibing? 19.02.15, 21:19
              ale tak na powaznie ,to kiedys p.K.nie chcial aby kobIety pracowaly zle mowil o niepelnosprawnych,p.Wipler ktory byl z Korwinem,nie chcial aby jego dzieci siedzialy w klasie z dziecmi rozwodnikow a sam jak sie zachowal gdy sie upil?
              • lechowski51 Re: Moibing? 19.02.15, 22:07
                Co jedna wypowiedź,to mądrzejsza!
                Wiecie co było tematem tego wątku????????????????
                • wislocki12 Mizogin 19.02.15, 22:18
                  Wiem, korwinizm. A Korwin Mikke jest nie tylko szachistą, sprawcą wielu ciąż i partii, kabotynem i megalomanem, ale również mizoginem! :-((
                  • lechowski51 Re: Mizogin 19.02.15, 23:08
                    Ale w przeciwieństwie do ciebie nie jest upierdliwym idiotą!
                    • e-zyleta Re: Mizogin 19.02.15, 23:14
                      Ten to nawet w nocy pedałuje
                      • edekzgredek99 Re: Mizogin 20.02.15, 08:45
                        I dlatego lechowski musi odejsc
                        • lechowski51 Re: Mizogin 20.02.15, 11:50
                          A Ty jak nie przestaniesz trolowac to na długie miesiące znikniesz z tego forum!
                          • edekzgredek99 Re: Mizogin 20.02.15, 13:31
                            Ojej ale sie przestraszylem
                    • wislocki12 Aż tak prostacko 19.02.15, 23:38
                      Bardzo celnie, szkoda tylko, że aż tak prostacko! :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka