Dodaj do ulubionych

nowa strona mandrake + mała dygresja

07.03.04, 10:23
www.mandrakelinux.pl
w pełni spolszczona - ale nie o tym chciałem
jak patrzycie na sprawę płatnego linuksa?
bo ja coś czuję, że zostanę członkiem klubu mandrake od momentu wydania
wersji 10 - albo zdecyduję się na wydanie pudełkowe (zwłaszcza jezeli spełnia
się obietnice podane na stronie i cena będzie lepiej dostosowana do polskich
realiów)
Obserwuj wątek
    • profeto Zastanów się 07.03.04, 11:41
      Nie piekl się z tym. Dlaczego? Poczytaj komentarze i opinie o tej stronie pod
      artykułem na linux.pl , w tym mój. Gówniana strona.
      Zastanów się, czy naprawdę tego chcesz, tzn. czy nie zechcesz sie przesiąść np.
      na Fedorę, PLD, czy Debiana , czy coś innego. Wtedy kasa na wersję pudełkową
      będzie zmarnowana. O pomocy technicznej słyszałem wiele złego, więc nie licz na nią.

A co do płatności. Jedne dystrybucje są płatne, a inne nie. Można ściągnąć za
      free, a można kupić. Nic w tym złego, że ktoś zarabia, dopóki nie zacznie
      zdzierać astronomicznych pieniędzy jak M$ {zwłaszcza za office}, ale w Linuksie
      to na szczęście rzadkość. Ceny są <b>na ogół</b> rozsądne.
      • vladip zastanowiłem się 07.03.04, 12:27
        hmm przesiadać się raczej nie będę.. a szukam dystrybucji z jądrem 2.6 OOTB
        przyzwoicie spolszczonej i łatwej w instalacji, mandrake od 9.0 spełnia te
        wymagania (oczywśce z wyjątkiem 2.6)no i wersja 10 ma być na DVD co tez ma dla
        mnie znaczenie
        natomiast członkowstwo w klubie to raczej forma wsparcia dla linuksa na jaką
        mogę sobie pozwolić niż cheć uzyskania realnej pomocy ( no może ewentualnie
        oszczedność czasu)
        a co do tematu płatnego linuksa.. czekam na chwilę kiedy bedę mógł się wybrać
        do empiku i obok wersji dla win kupić sobie program w wersji box pod linuksa
        (bo np na zabawę z winex nie mam ani czasu ani ochoty - a w takie diablo do tej
        pory lubię sobie pograć)

a jeszcze wracając do tematu strony: jest profejonalnie zrobiona i zawiera te
        informacje jakich oczekuje od tego typu stron (oczywiście po przepuszczeniu ich
        przez filtr antymarketingowy) czego chcieć więcej?
        strona z forum jest o ile sie nie mylę pod:
        forum.mandrake.pl/
        • bokaj Re: Mandrake - pomoc techn. 07.03.04, 15:01
          byłoby fajnie i sam rozważałem wydanie tych ponad dwóch stówek za pudełkowa
          wersje Mandrake - al przeczytałem 1-szy nr LinuxMagazine.
          Ocena "fachowej" pomocy Mandrake dla użytkowników jest tan BARDZO krytyczna (z
          pamięci: "ta pomoc de facto nie istnieje")...
          co nie zmienia faktu, że niecierpliwie czekam na MDK 10.0 - może ożywi mój
          skaner?
          • da.killa Re: Mandrake - pomoc techn. 07.03.04, 16:06
            bokaj napisał:

> może ożywi mój skaner?

A co za skaner masz?
            • bokaj Re: Mandrake - pomoc techn. 07.03.04, 22:08
              da.killa - dzięki za zainteresowanie!
              mój skaner to Plustek 1248U.
              ja już robiłem różne manewry, ściągałem sane z internetu, instalowałem itp. -
              bez sukcesu. co dziwne - gdzieś, na którymś z forów ktos podpowiedział, że
              pewien (konkretny - teraz nie pamiętam juz jaki) plik ze sterów windowsowych
              trzeba przekopiować do któregoś z katalogów linuxa, chciałem to zrobić - i
              kicha. wyświetliło mi się, że taka operacja nie jest możliwa...
              coś muszę robić źle, wiem, bo prześledziwszy fora w temacie skanerów spotkałem
              sie z informacjami, że mój typ powinien chodzić pod linuxem - ale mnie się nie
              udaje, po kilku dniach koncentracji tylko nad tym, złożyłem broń i z pokora
              czekam na wyniki prac ludzi bardziej biegłych w tej branży.

p.s. mam inne pytanie - pozwolę sobie otworzyć nowy wątek z tym pytaniem, bo
              sądzę, że może wielu zainteresować. zerknij - może miałbyś czas
              podpowiedzieć...
              pozdr.
    • da.killa Re: nowa strona mandrake + mała dygresja 07.03.04, 16:08
      vladip napisał:

> bo ja coś czuję, że zostanę członkiem klubu mandrake od momentu wydania
      > wersji 10 - albo zdecyduję się na wydanie pudełkowe

Sam myślę przynajmniej o zakupie Mandrake w pudełku, jeżeli nie członkostwie w
      klubie. Na razie stan funduszy nie pozwala mi na to, ale jak tylko się odkuję,
      to to będzie jedna z pierwszych rzeczy na jakie wydam kasę.

da.killa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka