Dodaj do ulubionych

zdechł ;/ PILNE

IP: *.home.aster.pl 18.07.11, 20:29
witajcie, mam problem, w dodatku megapilny.
mój laptop właśnie odmówił współpracy.
od rana miał kiepski dzień - zamulał, 2 razy zaliczył 'ekran śmierci' (w czasiie próby przeskanowania go antywirusem), po czym zaiwesił się, a po restarcie:
a normalnym trybie nie mogę się zalogować
a trybie awaryjnym i awaryjnym z obsługą sieci mogę wpisać hasło, ale zawiesza się na 'Zapraszamy' i nic.
tryb aw. z wierszem poleceń się włączył,a le nie umiem się z tym obchodzić.
dodam, ze komp. był kupiony z preinstalowaną vistą i nie mam płyty z windowsem.
help :) da sie jakoś w t awaryjnym z wierszem poeceń 1.zgrać pliki na dysk zew
2. uruchomić antywirusa czy coś?
3. przywrócić poprzednia wersję sysytemu czy coś w ten desen?
Obserwuj wątek
    • Gość: aqq Re: zdechł ;/ PILNE IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.11, 21:55
      po starcie z wierszem poleceń wpisz:
      chkdsk C: /f
    • Gość: lajosz Re: zdechł ;/ PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.11, 21:59
      Pola napisał(a):

"nie mam płyty z windowsem.
      > help :) da sie jakoś w t awaryjnym z wierszem poeceń 1.zgrać pliki na dysk zew
      > 2. uruchomić antywirusa czy coś?
      > 3. przywrócić poprzednia wersję sysytemu czy coś w ten desen?

Wszystko się da.
      1. Są antywirusy bootowalne odpalane z płyty.
      2. Pliki możesz zgrać w każdej chwili o ile oczywiście dysk twardy nie uległ fizycznemu uszkodzeniu.
      Najlepiej i najszybciej będzie, jak wymontujesz dysk z lapka, podłączysz do stacjonarnego i skopiujesz pliki na których Ci zależy.
      Można również odpalić lapka przy pomocy jakiegoś Live Linuksa co pozwoli na skopiowanie plików na inną partycję tego samego dysku (jeśli oczywiście takowa istnieje) , a przy okazji okaże się, czy w ogóle laptop jest sprawny sprzętowo bo jeśli nie, to Linuksa również nie odpalisz.
      3. Możesz bez problemu przywrócić oryginalny system z dysku (ukryta partycja) przy pomocy funkcji Recovery, ale w takim przypadku utracisz wszelkie pliki znajdujące się na dysku.
      Po prostu będziesz mieć taki system jaki był w momencie kupna laptopa.
      Oczywiście przed wykonaniem Recovery można (i należy) skopiować potrzebne pliki na inny dysk, pendrive-a, płytę DVD.
    • Gość: slawek_62 Re: zdechł ;/ PILNE IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 18.07.11, 22:49
      Pobierz i wypal płyty bootowalne:
      Antywirusy
      Dr. Web LiveCD (drweb-livecd-600.iso)
      ze strony
      ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/livecd/
      Kaspersky Rescue Disk 10
      support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk/all?qid=208282173
      Hiren’s BootCD 14.0
      www.hirensbootcd.org/download/
      Dwa pierwsze sprawdzą obecność wirusów. Hirens pozwoli dokonać diagnostyki RAM i dysku.
      RAM > Memtest86+
      HDD > MHDD, Vivard, HDAT2
      Po zabootowaniu wybrać Dos programs i najpierw RAM potem któryś test HDD.
      Lub wybrać Mini Win XP załaduje XP z płyty, można skopiować dowolne pliki na zewnętrzny nośnik. Można uruchomić Victoria 4.46 i podać odczyt SMART na forum.
      • Gość: jur Re: zdechł ;/ PILNE IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.11, 10:42
        Udaj sie dziewczyno do najbliższego zakladu naprawczego jezeli zalezy ci na danych i nie kombinuj sama z narzedziami na ktorych sie nie znasz. Antywirusy owszem, ale Hirensa nie uzywaj bo mozesz calkowicie utracic wszystko...........A zrobisz jak chcesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka