Dodaj do ulubionych

Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD)

IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 31.05.01, 14:57
Czy ktos cos wie wiecej niz ja na ten temat?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek S Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: 129.212.11.* 31.05.01, 16:42
      Gość portalu: krzysiek napisał(a):

&#62 Czy ktos cos wie wiecej niz ja na ten temat?:)

"Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD)"

To tylko tyle wiesz? ;)

Pozdrawiam
      • Gość: qwer Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: 192.168.26.* / *.uci.agh.edu.pl 28.06.01, 02:03
        Gość portalu: Maciek S napisał(a):
        &#62 Gość portalu: krzysiek napisał(a):
        &#62 &#62 Czy ktos cos wie wiecej niz ja na ten temat?:)
        &#62 "Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD)"
        &#62
        &#62 To tylko tyle wiesz? ;)

zabiles mnie tym postem :)), sadzac po dlugosci innych twoich postow, nie wiesz
        wiele wiecej :P
        • Gość: LUlek Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: *.chemo.tuniv.szczecin.pl 28.06.01, 10:29
          Gość portalu: qwer napisał(a):
          &#62 &#62 To tylko tyle wiesz? ;)
          &#62 zabiles mnie tym postem :)), sadzac po dlugosci innych
          twoich postow, nie wiesz

&#62 wiele wiecej :P
          Jezu! Ludzie wszyscy sa tacy madrzy, zazdrosnie strzega
          swojej wiedzy i szukaja tylko okazji by dokopac
          niby-elokwetnie komus. Przelejcie troche swojej madrosci
          na maluczkich takich jak ja i Krzysiek.
          pozdrawiam

• Gość: Maciek S Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: *.amdahl.com 28.06.01, 16:12
          Gość portalu: qwer napisał(a):

&#62 Gość portalu: Maciek S napisał(a):
          &#62 &#62 Gość portalu: krzysiek napisał(a):
          &#62 &#62 &#62 Czy ktos cos wie wiecej niz ja na ten temat?:)
          &#62 &#62 "Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD)"
          &#62 &#62
          &#62 &#62 To tylko tyle wiesz? ;)
          &#62
          &#62 zabiles mnie tym postem :)), sadzac po dlugosci innych twoich postow, nie wiesz
          &#62
          &#62 wiele wiecej :P

Oj troche uszczypliwy jestes. Nie sadz mnie tylko po dlugosci moich postow... nie wiem czy to ma sens.

Natomiast wracajac do tematu (i nie tytko tego) chetnie poczytam co inni pisza. Dlaczego ja mam
          inicjowac dyskusje? Podrzuc cos... daj mi szanse sie rozkrecic ;)

Pozdrawiam
    • Gość: Adomas Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: *.io.poland.com 28.06.01, 12:40
      PRzeczytaj dokladnie opisy architektur IA64 i x86-64 na stronach Intela i AMD.
      Moim zdaniem Itanium jest o wiele bardziej rewolucyjnym procesorem, nie jest to
      ani RISC, trochę to jest podobne do VLIW, ale generalnie to się nazywa EPIC
      (specjalna nowatorska technologia przetwarzania równoleglego). Instrukcje kou
      maszynowego pakowane są po 3 w paczki 128 bitowe opatrzone nagłownkiem, który
      instruuje procesor, jak może równolegle wykonywac te instrukcje i w jaki sposób
      wyniki jednej zależą od drugiej. Optymalizacja kodu w celu uzyskania
      równoległości przetwarzania ma byc robiona już na poziomie kompilatora, tak,
      aby procesor nie musiał się nic domyślać, co spowoduje znaczny wzrost
      prędkości, bo zlikwiduje wiele ślepych skoków które wykonują dzisiaj procesory
      robiąc tzw. branch prediction. Nie jest to tez procesor RISC, tylko dalej CISC.
      Mnostwo ulepszeń, 128 nowych rejestrów stałoprzecinkowych (prz czym niektóre sa
      virtualne, bo nie zaimplementowane sprzętowo w pierwszych modelach procesora),
      128 bitowe rejestry zmiennoprzecinkowe, możliwość stosowania Big Endian i
      Little Endian jak kto woli, i wiele innych. poczytaj dokumentację.

Natomaist AMD nie zrobiło żadnej rewolucji, dodało 8 nowych rejestrów 64
      bitowych i prawie nic nowego. Nie spodziewam sie wiele po tym procesorze, może
      on wygrać jedynie dzięki latwości przejścia ze starej architektury i moze być
      szybszy niz Itanium jeśli chodzi o wykonywanie kodu 32 bitowego.

Jak zwykle nie wygra najlepszy tylkko najbardziej popularny i najbardziej
      zareklamowany.
      • Gość: Vaterlan Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: *.kvz.tudelft.nl 01.07.01, 10:13
        Jesli tak, to co powiesz o zakupie Alphy przez Intela. Wykupili go, bo Itanium
        to kolejny niewypal Intela (po Pentium IV). Przegrywal wszystkie benchmarki z
        Alpha, wiec Intel sprytnie pozbyl sie konkurencji. "Jak zwykle wygra nie
        najlepsze roziazanie, ale najbardziej promowane". Tak, masz racje, niestety tak
        bedzie, ale w stosunku Itanium do Alphy.

Co do Sledgehammer to zycze mu jak najlepiej. Nie znam jego architektury, ale
        widzac obecne konstrukcje AMD mysle ze bedzie to lepszy porcesor niz Itanium.
        Ja nie potrzebuje rewolucji. Procesor mam po prostu byc wydajniejszy niz obecne
        konstrukcje i nie miec zwariowanej ceny.
        • Gość: MMart Re: Itanium(Intel) kontra SledgeHamer (AMD) IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 08.07.01, 00:22
          Gość portalu: Vaterlan napisał(a):

&#62 Jesli tak, to co powiesz o zakupie Alphy przez Intela. Wykupili go, bo Itanium
          &#62 to kolejny niewypal Intela (po Pentium IV).

fajny byl artykul na stronie zagranicznej ( chyba inquirer ): ITANIC strikes
          iceberg, iceberg sinks :)))
          oczywiscie itanic to itanium, czyli intel, a iceberg to alhpa.

A sledgehammer zapowiada sie ciekawie, zobaczymy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka