Dodaj do ulubionych

Laptop a zycie baterii

08.01.06, 17:11
kupilam nowego laptopa i mam pytanie w zwiazku z eksploatacja baterii. czy
jesli pracuje w domu, podlaczona do pradu kablem, mam ja usuwac z kompa, czy
tez nic nie przeszkadza takie ciagle zasilanie? jak uzywac, aby przedluzyc jej
zywotnosc?
Obserwuj wątek
    • maciejpoczta Re: Laptop a zycie baterii 08.01.06, 18:18
      Wyjąć baterię.
      • m.gregor Re: Laptop a zycie baterii 08.01.06, 19:04
        Ta...pewno...I niech najlepiej lezy rozladowana pare dni...To zapewne wydluzy
        jej zywotnosc...Bzdura jakich malo...
        • Gość: ..weteran Re: Laptop a zycie baterii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:09
          m.gregor napisał:
          > Ta...pewno...I niech najlepiej lezy rozladowana pare dni...To zapewne wydluzy
          > jej zywotnosc...Bzdura jakich malo...

Całkowicie się zgadzam z Tobą!
          pozdr
      • Gość: ..weteran Re: Laptop a zycie baterii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:05
        maciejpoczta napisał:
        > Wyjąć baterię.

Czy aby napewno?
        Temat był już kilka razy wałkowany na forum!
        To kiedy bateria się ma naładować?
        A jak niechcąco szarpniemy kablem zasilającym, to utracimy wprowadzone dane!
        Bateria jest jakby buforem przy wystąpieniu zakłóceń z sieci energetycznej,
        pomimo, że w zasilaczu są zabezpieczenia, to lepiej zostawić baterię w środku!
        Może jeszcze ktoś doda swoje uwagi do tematu!
        Pozdr
        • m.gregor Re: Laptop a zycie baterii 08.01.06, 19:22
          Kiedy bateria jest naladowana uklad zasilania i tak ja odlacza jesli ma
          zasilanie z zewnatrz. Uklad zasilacz-bateria w takim wypadku dziala jak UPS. Czy
          Maciek z UPS'a tez wyjmuje baterie kiedy z nieg nie korzysta?????
          • maciejpoczta Re: Laptop a zycie baterii 08.01.06, 21:24
            Jać oczywiście się na tym nie znam, pozwól więc, że zacytuję słowo w słowo fragment instrukcji obsługi natebooka (Toshiba):

(...)Po naładowaniu zestawu komputerowego nie należy pozostawiać podłączonego zasilacza sieciowego przy włączonym komputerze na dłużej niż kilka godzin. Przedłużanie ładowania już naładowanego akumulatora może spowodować jego uszkodzenie.(...)

i w innym punkcie:

(...)Jeżeli nie będziesz używać komputera przez dłuższy okres, wyjmij zestaw akumulatorowy.(...)

(...)Przechowywanie akumulatorów w chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego znacząco wydłuża ich żywotność(...)

Jak to się ma do twojej rady, aby nie wyjmować baterii z laptopa? To chłodne miejsce to pracujący komputer? Nie wiem też, czy z tym odcięciem zasilania z baterii po podłączeniu zasilacza jest do końca tak jak mówisz.
            A co do ładowania, to ja napewno nie powiedziałem, że bateria powinna leżeć rozładowana.
    • Gość: idefix Re: Laptop a zycie baterii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:36
      ja tez uwazam ze lepiej jest zostawic baterie na swoim miejscu. jak napisal jzu
      wczesniej m.gregor uklad zasilania robi swoje i obaw o przeladowanie baterii nie
      ma. w przypadku utrady zasilania z zewnatrz uklad przelacza nas na zasilke z
      baterii.
      co do samej bateri to w instrukcji czarno na bilm napisane jest jak powinno sie
      uzytkowac baterie. w przewazajacej czesci nie omienie nas calkowite rozladowanie
      akumulatora m.w raz w tygodniu (ja robie tak 7-10 razy w tygodniu). chyba nie
      zaleca sie prazcy na samym zasilaniu sieciowym bez baterii.
    • o_ren_ishii Re: Laptop a zycie baterii 09.01.06, 12:02
      dzieki! tak wlasnie dzialam, ale to moj pierwszy laptop, wolalam potwierdzic moj
      dane :)
      • Gość: jako Re: Laptop a zycie baterii IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 19.01.06, 18:55
        hmm..czyli tak (żeby nie zakładać nowego wątku) jak mam nowego laptopa i
        pracuję na nim w domu to bez wzgl. na to czy bateria jest do połowy rozładowana
        czy w pełni naładowana mogę bez obaw uszkodzeń podłączyć zasilanie sieciewe?i
        nie muszę wyjmować baterii???i czy w ten sposób mogę pracować przez parę
        godzin????czy bateria się jakoś nie marnuje/psuje???czy lepiej moze zrobić tak:
        pracowac na w ełni naładowanej baterii i jak się będzie juz wykańczac to
        podłączyć zasilanie???kurcze...
        • Gość: kuku Re: Laptop a zycie baterii IP: 207.45.248.* 30.01.06, 11:44
          podciagam watek, poniewaz mam ten sam dylemat - pierwszy laptop, uzywany czesto
          w domu - czy wyciagac baterie podczas pracy w domu z zasilaniem sieciowym?
          • Gość: idefix Re: Laptop a zycie baterii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 12:08
            poczytajcie moze sobie tutaj

forum.karen.pl/viewtopic.php?t=3520&highlight=bateria
    • Gość: geek Re: Laptop a zycie baterii IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 30.01.06, 19:04
      O Boze, znowu... ten temat wraca co chwila, tylko watek o czarnobialym obrazie z
      svideo laptop-TV pojawia sie czesciej :).

Chyba zalezy od producenta. W moim przypadku (Apple Powerbook) producent zaleca
      WYJAC baterie, kiedy i tak korzystasz z pradu, np w biurze. Informacje o tym,ze
      cos strasznego stanie sie kiedy wylacza prad sa zwyklymi bredniami.To samo co ze
      zwyklym kompem.

Pozwalam sobie wkleic to,co juz kiedys napisalem na tym forum (a ze korzystam z
      laptopow juz pare lat, przecwiczylem to na sobie, he he):
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=20532295&v=2&s=0
      "
      - korzystanie z baterii rozni sie zaleznie od typu baterii (LiIon, NiCad czy NiMh)
      Wklejam cytat o LiIonach " If the laptop does not need the battery it should be
      run to about 40% charge and stored in a cool
      place." W forum "discussions" na firmowych stronach Apple zalecaja tez na czas
      korzystania tylko z zasilania przechowywanie
      baterii w chlodnym miejscu. Baterie NiCd sa bardziej wrazliwe na efekt pamieci.

-ktores z tych baterii maja juz nadany cykla zycia, od 300 do 500 cykli
      ladowanie-rozladowanie. Potem padaja. To jest bardzo
      duzo, bo jezeli nawet codziennie byl rozladowywal baterie to i tak daje to ci
      ok. 2 lata. A kto uzywa laptopa tak dlugo? A
      jesli nawet nie puscisz go jako poleasingowego,to i tak mozesz sobie potem
      dokupic w innej firmie baterie. Ja sam mam jedna
      niefirmowa,z BTLu, jest OK.

Podczas dostepu do zasilania z sieci zalecane jest na jakis czas wyjecie baterii:
      Oto porady ze strony "Batteries in portable world" www.buchmann.ca/
      "Simple Guidelines:
      1.Charge the Li-ion often, except before a long storage.
      2.Store at about 40% charge in a cool place
      3.Avoid repeated deep discharges.
      4.Keep the Li-ion battery cool.
      5.Prevent storage in a hot car.
      6.Never freeze a battery.
      7.If your laptop is capable of running without a battery and fixed power is used
      most of the time, remove the battery and
      store it in a cool place.
      8.Avoid purchasing spare Li-ion batteries for later use.
      9.Observe manufacturing date when purchasing.
      10.Do not buy old stock, even if sold at clearance prices.

PATRZ PUNKT 7! "
    • jbar24pl Re: Laptop a zycie baterii 31.01.06, 00:41
      Zeby sie nie rozpisywac,dokladnych informacji na temat baterii,ich
      pracy,ladowania itp. problemow zwiazanych z laptopami, moge udzielic za pomoca
      SKYPE user: JBartas ,tylko wieczorem (22.00) polskiego czasu, ze wzgledu na 10-
      o godzinna ruznice czasu(Australia).
    • pvs program do testowania baterii w laptopach 31.01.06, 10:53
      www.xbitlabs.com/articles/mobile/display/battery-eater_5.html
    • Gość: geek Re: Laptop a zycie baterii IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 31.01.06, 15:00
      "Amiga1200 BigTower,ROM 3.0,"Blizzard 1260/050","Blizzard 1230/1260 SCSI
      kit",32MB SIMM,CDROM SCSI PLEXTOR 12x,Philips CM8833-II, gra Super SkidMarks"

Lza mi sie w oku kreci... Dlatego po wywrotce Amigi nie kupuje pecetow, tylko Apple.
      P.s pamietasz amigowego laptopa? Amiga PAW oparta o Amige 600.
      • pvs Re: Laptop a zycie baterii 31.01.06, 15:26
        niestety nic mi to nie mowi, przyznam że nigdy nawet o tym nie słyszałem. ale
        zaraz coś o tym poszukam bo jestem bardzo ciekawy tego cuda. ja miałem jeszcze
        tą znakomita maszynke
        www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=106 ale to było tak
        dawno :( amiga to mój najlepszy nabytek i chyba nigdy jej nie sprzedam...
        niestety idąc z duchem czasu musiałem kupic i PC, wybór padł na "klaptoka"
        Toshiby ale zostawie go chyba mojej dziewczynie a sobie kupie PowerBook G4,tyle
        razy mi go juz polecano, że chyba sie skuszę. pozdrawiam
      • pvs Re: Laptop a zycie baterii 31.01.06, 15:38
        A ten komputerek nazywał się chyba "Amiga 1200 Laptop" bo tylko taki znalazłem :)
      • pvs Re: Laptop a zycie baterii 31.01.06, 15:39
        members.aon.at/paradox/Gr__en_nderung24.jpg
    • Gość: geek Re: Laptop a zycie baterii IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 31.01.06, 18:56
      Nie dziwie sie, tez nie sprzedalem swojej Amy.
      Ten laptop ze zdjecia (A1200) jest bardzo podobny i pewnie tak samo zbudowany,.
      Tamten jakis facet z USA robil na zamowienie, na bazie Amigi 600-bo 600 byla
      malutka. Zdjecie bylo pare lat temu w Magazynie Amiga, przy relacji z targow
      amigowskich.
      Znalazlem tylko to:

"Silent Paw Productions was there touting their PAWS (Personal Amiga

Workstation) kit that allows you to transplant the guts of a 1200, 3000, or

4000 to a portable computer case. The company showed a prototype housed in

a clear plastic case and indicated that product will be available in April

1995. They estimate that a standard 2-hour battery will yield about 1.25

hours--remember, the Amiga was meant to be plugged into the wall and was

designed to be energy efficient. "

Targowy prototyp mial A600.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka