gucio_mj 14.02.06, 18:58 Zastanawiał się może ktoś z Was, ilu może być programistów ABAP w Polsce ? A może ktoś ma sprawdzone dane :) Mam na myśli samych programistów bez konsultantów, którzy programują (lepiej albo gorzej ;) Pozdrawiam, Gucio Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fyrlok Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 14.02.06, 19:13 Przypuszczam, ze 3/4 takich tzw.rzemieslników "'robi' za granica, a wydaje w Polsce"....... Bo sie oplaca (obu stronom oczywiscie). A tanie linie tez zarabiaja. :) Zgadza sie ? Albo mam racje? ------------------------------------------------------ Konsultanci funkcjonalni maja znacznie bardziej ciezko (ciezej?), bo m.in. wymogi: "perfekcyjny" angielski,niemiecki itd., (business)mentalnosc, naturalna tzw.komunikatywnosc, znajomosc realiów, zrozumienie niuansów, do tego specyficzne tematy ekonomiczne etc. Ale ang.jez.Abapowcom chyba latwiej sie "zaciagnac" na Zachodzie (?) Odpowiedz Link
fyrlok Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 14.02.06, 19:21 Maja zalety wobec Indusów: - mniejszy dystans "kulturowy" (nie zawsze tak jest + nie zawsze gra role) - "korzystniej" wygladaja (kto temat zna, ten rozumie, co sie za tym kryje) - mniejsza odleglosc do domu (no i podobne jedzenie - biedni Indusi!) - podobno lepsze wyksztalcenie (>podobno< + nie zawsze gra role) - .......... Maja minusy wobec Indusów: - nie czymaja sie "kupy" (tzw.indywidualisci --> Ind.swietnie zorganizowani) - czasami trudni, czasami "niepokorni" itp. - czasami bardzo marny angielski (ale za to jakotako zrozumialy, hehe) - czasami bylejacy (jak tez niektórzy Indusi, no nie) - .......... --------------------------------------- Wiem, lista troche dziwna. Ale to nie joke. - Uzupelnijcie. Odpowiedz Link
fyrlok Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 14.02.06, 19:24 Ostatnio tez fuchy w krajach wschodnioeuropejskich (przewaznie fascynujace, ale czasami troche bolesne) Odpowiedz Link
gucio_mj Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 14.02.06, 21:15 Interesujące są Twoje odpowiedzi, ale w żaden sposób nie mają się do mojego pytania.... Odpowiedz Link
fyrlok Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 15.02.06, 00:37 > ilu może być programistów ABAP w Polsce ? No, przeciez wyraznie odpowiedzialem : na weekend sporo, w tygodniu znacznie mniej :)) ------------------------------------------------------ A tzw.eksporterzy? Tacy tez juz sa, tzn. ci, co maja home office w Polsce, a wysylaja programy lub ich zmiany per remote na zachód - to jak ich sklasyfikowac ? - w Polsce albo w "wirtualnym miedzyswiecie" ? (znam kilku takich na G.Slasku) Odpowiedz Link
resource Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 15.02.06, 14:49 Gucio_mj, alez masz problemy :) w Polsce wybitnie dobrych znam 48, pracujacych poza Polska mniej wiecej tyle samo. Wybitnie zlych pracujacych w Polsce 2. [oceny na podstawie referencji od klientow i innych dobrych konsultantow] Fyrlok, tez dowaliles z tym angielskim u Hindusow... wole nieposkladany angielski u Polaka, niz ten mamroczaco-bulgoczacy u co niektorych Hindusow. Odpowiedz Link
gucio_mj Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 15.02.06, 18:35 Hmm, to nie kwestia problemów tylko zainteresowania... Pytał mnie o to osoba, która jest zainteresowana zatrudnieniem ABAPerów z Polski i tyle... Odpowiedz Link
fyrlok Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 15.02.06, 22:45 > (ale za to jakotako zrozumialy, hehe) Wszystko ma dwie strony albo tzw. pros & cons. Generalnie sie zgadzam, bo sam czesto WATPIE, ze oni „mamrocza/bulgocza“ naprawde po angielsku :) ------------------------------------------------------- Ostrzegam "Ostmenschów" z EMEA: - przez pracodawców sa przeceniani (m.in. manipulacje swiadectw) - przez wspólpracowników-"najemników" ze Wschodu niedoceniani (uwaga: pomoc,informacje,grupowa solidarnosc,...,wredne zagrania/faule wg."reg.Kalego". Polacy raczej nie sa z tego znani, hmm; no, moze z ostatniego, hehe). Osobiscie nie mam az tak negatywnych doswiadczen, ale kumpel ma "skrajnie niedobre/niesympatyczne". Slyszy sie to czesto. Lepiej nie niedoceniac. Odpowiedz Link
lolek241 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 16.02.06, 18:09 A ja siedze i poprawiam błędy po tych 48 jakże dobrych i znanych ABAPerach ;-) Odpowiedz Link
geert_brussels Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 06.03.06, 13:31 no i wlasnie to jest problem headhunterow - wszyscy dobrzy, rewelacyjni, genialni - a niestety czlowiek przychodzi na projekt i az mu rece opadaja na widok co zrobil w systemie rewelacyjny poprzednik;-) nie mozna jakos bardziej stopniowac konsultantow - nie tylko genielny i zly ale np sredni, dobry, bardzo dobry, genialny itp... Odpowiedz Link
joy77 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 15.02.06, 21:09 Osobiście najbardziej lubię współpracę z konsultantami, którzy dodatkowo znają ABAPa. Sama technika programowania nie jest wystarczająca. Marek Odpowiedz Link
gucio_mj Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 16.02.06, 16:14 Czy znajdzie sie ktos kto odpowie na moje pytanie, czy to forum jest dla takich, co to sie tylko wymadrzaja z nudow ?? Gucio. Odpowiedz Link
lecdzi Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 16.02.06, 19:38 jesli mozesz, to odbierz maila na prywatnej skrzynce gazeta.pl Odpowiedz Link
mr.superlatywny Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 16.02.06, 22:41 A KTO to ma wiedziec ? Dobry pomysl - zalóz jakas Liste albo Zwiazek alb Zrzeszenie...... --------------------------------------------- Pamietasz ten film o sztucznej inteligencji: pytanie do Wielkiego Komputera: czy Bóg istnieje ? odpowiedz Wielkiego Komputera: 378.972.115.762,33333333333333333 :) --------------------------------------------- To moze najpierw Ty nam powiesz, ilu jest: 1) w Polsce / 2) polskich konsultantów "funkcjonalnych" a) z ABAPem b) bez ABAPu ? 100? 200? 500? 1.000? 2.000? 5.000? 10.000? 378.972.115.762,33333333333333333-? ---------------------------------------------- Abstrahujac od definicji programisty/konsultanta..... - bo takich, co cos tam wiedza, bo cos tam widzieli/lizneli, jest niemalo, ale trzeba by wziasc linijke i zmierzyc glebokosc:) ---------------------------------------------- Tylko sie nie zlosc: zapewniam Cie - nie kazdy >usmiech< na tym forum, to zaraz jakies jadowite drwiny czy ironia z innych dyskutantów ! Wlasnie to tez cecha SAPera, ze musi byc b.bardzo "napiety", ale nie moze "zesztywniec" jak jakis klassyczny buchhalter. To ciezki sport!.... >>> cool down, Sir Odpowiedz Link
mr.superlatywny Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 16.02.06, 22:45 > z nudow SAP i nuda ?? dobre!.... Odpowiedz Link
gucio_mj Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 17.02.06, 10:08 Jak siedzisz na projekcie 1,5 roku i tylko ABAPujesz jakies raporty itp. to sie mozesz zanudzic na smierc. Nie mowiac juz o motywacji i innych takich sprawach... Odpowiedz Link
resource Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 17.02.06, 11:25 Gucio, trzeba miec jakies zycie poza praca... A jak masz nudna prace to ja zmien, jak Ci sie nie podoba. Odpowiedz Link
nowicki28 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 17.02.06, 18:29 Swiete slowa - pewnie nawet mozesz mu pomoc ? ;-) A tak przy okazji nasuwa mi sie pytanie. Znacie kogos kto byl dobry a wyszedl z rynku SAPowskiego do jakis innych branz IT ? Wiadomo ze ludzie przesuwaja sie do funkcji kierowniczych, a niektorzy majac dosc IT probuja sie odnalezc w innych biznesach, bo juz maja dosc patrzenia na klepsydre. Ale branza SAP wydaje sie dosc dobrze poplatna i jesli z niej wychodzic to dokad ? Oczywisie tak zeby grala kaska i praca byla ciekawa. Licze takze na opinie head hunterow ktorzy ostatnio sie uaktywnili (z czego sie ciesze, bo inny punkt widzenia zawsze jest pozadany) i pewnie maja przeglad rynku. pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link
resource Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 17:22 nowicki28 napisał: > Swiete slowa - pewnie nawet mozesz mu pomoc ? ;-) nie daj Boze :)))) [nie w tym przypadku przynajmniej ;)]. Kolega Gucio nie spelnia podstawowego wymagania stawianego przez klientow. >Ale branza SAP wydaje sie dosc dobrze poplatna i jesli z niej > wychodzic to dokad ? Oczywisie tak zeby grala kaska i praca byla ciekawa. Moja opinia wyglada tak - inwestowac, inwestowac i raz jeszcze inwestowac. Nie chodzi o to, zeby pracowac dla pieniedzy, tylko zeby pieniadze pracowaly dla nas. KR / MfG Aga Odpowiedz Link
gucio_mj Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 11:20 A kto Ci powiedział, że tego nie zrobiłem? Swoje życiowe rady zostaw dla siebie. Ja sobie poradzę. Odpowiedz Link
wilhelm4 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 15:28 Ales niewychowany! [i chyba niedokochany(?)] Ami`s saying: "cheeky monkey" (= nieznosny dzieciak). Po co tak ostro ? Sluchaj - my tu mamy tak (taki "gentlemen`s agreement"): troche fachowo, troche informatyczno-informacyjnie, troche ironicznie, troche filozoficznie i wizjonersko - ale zawsze fairplay. Prosimy & Dziekujemy. Odpowiedz Link
resource Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 17:27 Wilhelm4, powinienies sie wstydzic. Nie dosc, ze nie wiedziales ilu jest programistow ABAP w Polsce, to jeszcze teraz kolege strofujesz... Doprawdy, nie wypada. Odpowiedz Link
niesmialy Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 19:00 cześć, włączam się do dyskusji, jeśli chodzi a abaperów "permanentnych" to jest ich dużo, najwięcej chyba w IMG, potem SAP, a potem wg moich informacji po paru w innych firmach partnerskich razem oceniam ich liczbę na około 100 osób (proszę mnie poprawić, jeśli się mylę), abaperzy freelencerzy - działam już 4 lata jako wolny strzelec (kraj i zagranica) i muszę się przyznać, że zadziwiająco mało ich spotkałem. Osobiście znam 6, wiem jeszcze o 4 - również proszę o korektę. Ciekaw jestem rzeczywistej ich liczby - Pani Ago, może Pani wie ilu nas jest w Polsce? Czy liczba 48 to freelancerzy? (mam nieśmiałą (!) nadzieję, że jestem wśród nich :) ) Pozdrawiam Daniel Odpowiedz Link
nowicki28 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 21.02.06, 22:36 Hej Daniel, Stowka to w samym IMG prawie by sie znalazla chyba ;-). No moze 80 - nie wiem jak jest dokladnie. Cap tez sporo nazatrudnial. Jakby nie patrzec - Wroclaw gora !!! ;-). pozdrowka Wojtek niesmialy napisał: > cześć, > > włączam się do dyskusji, > > jeśli chodzi a abaperów "permanentnych" to jest ich dużo, najwięcej chyba w > IMG, potem SAP, a potem wg moich informacji po paru w innych firmach > partnerskich razem oceniam ich liczbę na około 100 osób (proszę mnie poprawić, > jeśli się mylę), > abaperzy freelencerzy - działam już 4 lata jako wolny strzelec (kraj i > zagranica) i muszę się przyznać, że zadziwiająco mało ich spotkałem. Osobiście > znam 6, wiem jeszcze o 4 - również proszę o korektę. > Ciekaw jestem rzeczywistej ich liczby - Pani Ago, może Pani wie ilu nas jest w > Polsce? > Czy liczba 48 to freelancerzy? (mam nieśmiałą (!) nadzieję, że jestem wśród > nich :) ) > Pozdrawiam > > Daniel Odpowiedz Link
amoremio Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 22.02.06, 06:53 W calej Polsce ? Naprawde tak malo ? W innych krajach mozna spokojnie dopisac kilka zer do tej liczby. Odpowiedz Link
nowicki28 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 22.02.06, 08:14 Hej, kilka zer to mozna pewnie doliczyc w Stanach, GB, ITA, FRA no i DE oczywiscie. Ale to sa przeciez zupelnie inne gospodarki. Tam jest znacznie wiecej firm i sa one wieksze. U nas firma ktora zatrudnia 2000 osob mowi o sobie Koncern, a tam jest to MSP. Tam ilosc instalacji SAP'a liczy sie w dziesiatkach tysiecy systemow - wiec i konserwatorow/reanimatorow potrzeba jest wiecej ;-). No i poza tym jeszcze Chiny i Indie. W Polsce jest pewnie kilkuset - nie mozna zapominac o ABAPerach zatrrudnionych bezposrednio u klienta. To tylko moje niczym nie sprawdzone rozwazania. pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link
resource Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 22.02.06, 11:42 Panie Danielu, tak, znam 48 b. dobrych polskich freelancerow pracujacych w Polsce. Drugie tyle, rowniez freelance, to Konsultanci, ktorzy wyjechali i w Polsce raczej sie nie pokazuja. O perm nie wspominam, bo sie tym nie zajmuje. Odpowiedz Link
nowicki28 Re: Rynek programistów ABAP w Polsce 22.02.06, 13:43 Mowi Pani o wszystkich konsultantach czy tylko o ABAPerach ? Odpowiedz Link