Dodaj do ulubionych

Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - test

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:02
o locie w kosmos tez mozna pisac ...ale chcac leciec niech koles napisze ile
to kosztuje....szczegolnie w polsce kraju pol kartofli i miodu ....
Obserwuj wątek
    • Gość: | Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:03
      do pelnej przegladarki nie potrzebny jest smartfon, wystarczy telefon z
      obsluga javy i zainstalowana opera mini.

mini.opera.com
      • jedynataka Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te 26.08.06, 10:30
        Nie wnikam kto to pisał, ale masa błędów interpunkcyjnych i stylistycznych w
        pierwszych czterech akapitach zniechęciłą mnie skutecznie do dalszej lektury.
        Czarę przepełniła "np. mocno wypasiona Nokia E61". A język polski literacki
        Państwo kojarzą? To jakaś kpina!
        • mistrzkungfu Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te 26.08.06, 10:39
          Uwielbienie
          Adam Asnyk

Umarły jeszcze będę wielbić ciebie I nie zapomnę pod ziemią, czy w niebie, O
          twej jasności
        • r.kaminski Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te 26.08.06, 16:09
          Cokolwiek kojarzę język polski, choć jeżeli jego wzorem ma być blog z sygnaturki to faktycznie nie ma z czym się porównywać.
          no żesz litości :-)
        • Gość: andrzej Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.08.06, 20:33
          "...do dalszej lektury..." to czytaj dalej lektury, ale nie wpieprzaj sie na
          forum, gdzie wszyscy sa ruwni!!!
      • Gość: l.o.l. LOL LOL LOL LOL IP: *.petrus.com.pl 26.08.06, 13:39
        HAHAHA Ciekawe ile GW placi za takie artykuly i kto to sprawdza (i ile sprawdzajacy bierze kasy?). Nie dosc ze piszacy popelnia bledy stylistyczne co mozna by wybaczyc osobie znajacej temat to popelnia jeszcze bledy merytoryczne. Zenada..... Ostatnio tak sie usmialem po artykule "Metra" o sliwowicy z zalewanych spirytusem sliwek;]]]]]] Proponuje akcje wyborcza w teczce za 29gr. - wtedy cena bedzie dopasowana do poziomu;]
        • r.kaminski Re: LOL 26.08.06, 16:02
          Ostanio pojawiła się swoista moda na "chlapanie".
          Jeżeli popełniłem błędy merytoryczne chętnie się z nimi zapoznam - proszę tylko o ich wskazanie.

Robert Kamiński
          • Gość: Łże Elita Re: LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:00
            Wypowiedzi a la Maciarewicz są niestety na forach na porządku dziennym.
            No, ale skoro autorytet moralny jakim jest minister wiodącej partii daje przykład, że można lżyć innych nie mając żadnych dowodów - to jazda! Alleluja i do przodu! Niech inni wiedzą, że są niegramotni, popełniają błędy i na niczym się nie znają!
          • Gość: l.o.l. Re: LOL IP: *.petrus.com.pl 27.08.06, 00:29
            Chlapaniem to jest ten artykul... Pomine bledy stylistyczne, tymi powinna zajac sie korekta, ale takie cos w Agoropochodnych broszurach nie wystepuje juz od dawna...

Nie bede sie czepial szczegolow tylko skupie sie na najwazniejszych "wpadkach":

"Telefon może być oczywiście zastąpiony modemem i specjalną kartą SIM do transmisji danych. Wówczas z UMTS można korzystać za pośrednictwem laptopa."

Z gprs/edge/umts/hsdpa mozna tez korzystac na laptopie uzywajac komorki z wbudowanym modemem (obecnie niemal kazda to posiada) i Bluetooth, ewentualnie irda, lub nawet kabel. Zalety: cena, czesto tez lepszy zasieg.

"Tu można już poszaleć, gdyż prędkość - teoretycznie - dochodzi do 11 Mb/s."

11Mb/s to teoretyczna najwieksza predkosc dla 802.11b. Zdaje sie ze pan "ochlapany" nawet dalej cos o jakims "g" wspomina....;]

"Twoje urządzenie jest zgodne ze standardem WLAN (np. laptopy z technologią Intel Centrino) to karta Wi-Fi jest jego integralną częścią. W przeciwnym wypadku trzeba będzie nabyć stosowny adapter."

"Adapter" czego ? ;]

"Po drugie należy zlokalizować hotspot (z angielskiego "gorący punkt") czyli miejsce, w którym można bezprzewodowo podłączyć się do internetu w technologii WLAN."

Gratuluje znajomosci angielskiego, rozumie ze osoba ktora tak kocha jezyk polski co zreszta widac po stylistyce chodzi na "gorace psy w szybkim jedzeniu";]]]

"Kolejnym poligonem doświadczalnym została warszawska Promenada. Usadowiliśmy się nieopodal lodowiska i natychmiast - ku naszemu zdziwieniu - wszystkie maszyny wykryły kilka dostępnych sieci. "

To moj ulubiony kawalek;]

To takie wieksze rzeczy. O jezykowej nieporadnosci szkoda gadac, gimnazjalista za taki tekst dostalby conajwyzej "trojke" ;]
            • Gość: gro Re: LOL IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 27.08.06, 10:07

>Odpowiadasz na :
              > Gość portalu: l.o.l. napisał(a):

> Chlapaniem to jest ten artykul..

jakby nie patrzeć, jestes profesjonalistą. nic, tylko powiedzenie że 50%
              wypowiedzi jest nieprawdziwa. ani słowa, dlaczego.
              mistrzu dop.. się (pociesze cię, że nie jestes jedyny w tej profesji), jeżeli
              chcesz komus cos wytknać, to powiedz dlaczego tak uważasz. Odwołaj się do źródeł
              (własna wiedza, to za przeproszeniem, mało wiarygodne), do autorytetów, wskaż
              konkrety.
              to, że ktoś stara się pisac nie dla "profesjonalistów" tylko "dla wszystkich",
              to i uzywa jezyka "obiegowego", a nie tłumaczącego np. specyfikację protokołów.
              sorry, ale jak ktos chce wiedziec co to jest tcp, to bierze podręcznik i czyta.
              dla przeciętnego kowalskiego, wystarcza wiedza że są to numerki które pomagają
              się poruszac po internecie lub równowazne stwoerdzenie mało precyzyjne.

tak że sorry, ale jak chcesz podyskutować o szczególach transmisyjnych, to wejdź
              na odpowiednie grupy czy fora dyskusyjne (np. z tematyką gsm, wifi, a nie
              polemizuj na gazecie
              poza tym ja, może nie jestem specjalistą w zakresie technologii przesyłu
              informacji, akurat tutaj conieco się dowiedziałem co się dzieje w polsce i ze
              mam możliwość w większych miastach i ich popularnych miejscach wejść do dowolnej
              kawiarni, otworzyć lapa i sprawdzić wiadomości bez koniecznosci szukania
              kawiarenek internetowych itp.

PS nie lubię marudzenia tylko dla samej idei marudzenia
            • r.kaminski Re: LOL 27.08.06, 10:15
              Zdążyłem się już przyzwyczaić do dyskusji w których autorzy brak argumentów
              zastępują atakami „ad personam”, czy po prostu zwykłym grubiaństwem.
              Proponuję przede wszystkim czytać ze zrozumieniem – w tekście wyraźnie
              wyróżnione są oddzielne akapity poświęcone telefonom, PDA i laptopom. Każde
              rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Dla osoby dużo podróżującej i korzystającej
              z komputera poza biurem (domem) specjalna karta SIM jest rozwiązaniem nie tylko
              lepszym z uwagi na parametry połączenia (dodatkowa antena), dłuższy czas pracy,
              ale także cenę. Otóż modem można nabyć w promocji za 1zł, a abonament to
              przeciętnie 50 zł miesięcznie. Korzystanie ze zwykłego abonamentu na pewno nie
              jest w tym przypadku konkurencyjne. Zasięg dla wszystkich kart jest
              identyczny, natomiast zewnętrzna antena do modemu na pewno poprawia parametry
              połączenia.

11Mb/s to teoretyczna najwieksza predkosc dla 802.11b. Zdaje sie ze
              pan "ochlapany" nawet dalej cos o jakims "g" wspomina....;]

W polskich realiach większość hotspotów – powszechnie nazywanych gorącymi
              punktami - oferuje transmisję w standardzie 802.11b.

"Adapter" czego ? ;]
              Adapterem jest karta PCMCIA wyposażona w modem, która umożliwia zainstalowanie
              karty SIM.

"Kolejnym poligonem doświadczalnym została warszawska Promenada. Usadowiliśmy s
              ię nieopodal lodowiska i natychmiast - ku naszemu zdziwieniu - wszystkie maszyn
              y wykryły kilka dostępnych sieci. "

To moj ulubiony kawalek;]
              Dziękuję, a co w nim jest nie merytorycznego?
              • Gość: Lukasz Re: LOL IP: *.bulldogdsl.com 27.08.06, 13:09
                > W polskich realiach większość hotspotów – powszechnie nazywanych gorącymi
                > punktami - oferuje transmisję w standardzie 802.11b.

Czy Redaktor wie dlaczego ? Czy Redaktor wie jaka jest roznica miedzy a/b/g/n ?
                I prosze nie pisac ze 'b' da wycisnac z siebie 11mbps.. jesli dostanie sie
                5-6mbps w idealnych warunkach to jest to wszystko.

A tak pozatym:
                Skoro dostepu maja uzywac ludzie na codzien to moze by tak z praktycznego punktu
                widzenia to opisac ?
                Z artykulu wynika ze wszystko jest super i dziala pieknie - Ci ktorzy uzywaja
                wiedza ze to nie calkiem prawda (zwlaszcza w polaczeniu
                telefon-bluetooth-komputer lub telefon-bluetooth-pda).

Wiem z wlasnego doswiadczenia, posiadam Acera n311 i Nokie N80 (wybralem
                Symbiana bo WM5 nie moglem juz zdzierzyc na PDA) + Dell'a X1 i to nie wyglada
                tak rozowo..
                Tak przy okazji n311 moze obslugiwac 802.11g ale trzeba mocno w nim zagrzebac
                (wlacznie z podmiana ROM'u) - podobnie jak w MDA Vario ale to juz inna historia...

Fajnie byloby tez wspomniec ze ostatnio rozpoczela sie moda na laptopy z
                wbudowanymi modulami transmisji danych po sieci gsm/utms. Jeszcze tylko modul
                GPS'a na poklad..

Pozdrawiam,
                • r.kaminski Re: LOL 27.08.06, 13:47
                  Uważam, że w tekście, którego celem jest jedynie zaprezentowanie rozwiązań
                  mobilnej transmisji danych nie ma potrzeby zagłebiania się w szczegóły
                  techniczne, choćby po to aby nie zanudzić czytelnika. Mnie osobiście jako
                  konsumenta i użytkownika np. lodówki nie interesuje czy ma ona 1, 2 czy więcej
                  agregatów. Ważne jest że efektywnie chłodzi, nie trzeba jej rozmrażać, ma małe
                  zużycie prądu itd.
                  Oprócz a/b/g/n/x producenci wręcz prześcigają się w oferowaniu
                  różnych "boosterów" zwiększających prędkość transmisji. Jednak dla zwykłego
                  obywatela korzystającego z hotspota nie jest to najważniejsze, a prędkość 5-6
                  Mbps, czy nawet mniejsza jest w pełni wystarczająca do pobrania poczty czy
                  przeglądania stron w inernecie. Przecież w polskich domach dominuje
                  internet "szerokopasmowy" 128 Kbps, a w porywach to 512 Kbps. Aby nie być
                  gołosłownym odsyłam do strony www.numion.com

Jak napisałem w artykule nie wszystko jest pięknie, gdyż UMTS ma jeszcze mały
                  zasięg, a hotspoty nie wszedzie są dostępne. Niemniej jednak zmiany zachodzą
                  bardzo szybko.

Zgadzam się, że rozwiązanie telefon-bluetooth-pda nie jest optymalne choćby z
                  uwagi na wady samego BT jak i szybszego rozładowywania się akumulatora w obu
                  urządzeniach. Niemniej jednak dla osób sporadycznie korzystających z internetu
                  być może wystarczające. Osobiście używam smartfona z wbudowaną obsługą WiFi i
                  jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony.

Oczywiście, że pojawiają się urządzenia z wbudowanymi modułami transmisji 3G -
                  co więcej INTEL zapowiedział jeszcze w tym roku wprowadzenie do masowej
                  produkcji modemów WiMax. Jednak dopóki rozwiązanie nie jest rozpowszechnione na
                  rynku namawianie do jego stosowania nie ma większego sensu.
                  • Gość: robert Re: LOL IP: 141.65.96.* 27.08.06, 14:24
                    tak, nie ma co dolowac 80% analbabetycznego i niedouczonego spoleczenstwa,
                    lepiej, zeby kupili, a potem niech sie martwia, ze nie chce dzialac

tak, panie kaminski, po co edukowac spoleczenstwo, lepiej je oglupic, a potem
                    sprzedawac mu poradniki jak sie zmienia kolo w samochodzie, albo ladyje baterie
                    w telefonie (niemcy juz pokazuja w programach naukowych, jak sie nalewa plyn do
                    szyb, paliwo, jak sie odkreca kolo...)

a gdzie rola gazety jako nauczyciela i pomocnika? w tym przypadku smierdzi to
                    reklama Plusa, potem gazeta opisze, ze modemy nie dzialaja (tyle, ze nie
                    wspomni, ze sama kiedys napisala tekst o tym) i Plus oszukuje
              • Gość: LOLLOLOLOLOLOLO LolLolLolLolLolLolLolLolLol IP: *.petrus.com.pl 29.08.06, 00:14
                > Zdążyłem się już przyzwyczaić do dyskusji w których autorzy brak argumentów
                > zastępują atakami „ad personam”, czy po prostu zwykłym grubiaństwem

Chlopie grubianstwem i bezczelnoscia jest twoja "dzialalnosc". Podaja Ci ludzie na forum mase bledow ktore popelniles i zamiast sie przyznac i to sprostowac "brniesz" w idotyzmach dalej.

> Proponuję przede wszystkim czytać ze zrozumieniem

Najpierw to trzeba cos ze zrozumieniem napisac ;]

>– w tekście wyraźnie
                > wyróżnione są oddzielne akapity poświęcone telefonom, PDA i laptopom. Każde
                > rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Dla osoby dużo podróżującej i korzystającej
                >
                > z komputera poza biurem (domem) specjalna karta SIM jest rozwiązaniem nie tylko
                >
                > lepszym z uwagi na parametry połączenia (dodatkowa antena), dłuższy czas pracy,

O lepszych parametrach polaczenia proponuje porozmawiac z uzytkownikami niektorych modemow SE;]

> ale także cenę. Otóż modem można nabyć w promocji za 1zł, a abonament to
                > przeciętnie 50 zł miesięcznie. Korzystanie ze zwykłego abonamentu na pewno nie

Za 1zl to tylko panu R.Kaminskiemu sprzedadza;] Ja musialbym podpisac umowe na kilka lat a 50zl miesiecznie za abonament za usluge z ktorej korzysta sie rzadko a do tego jest ograniczona u wszystkich polskich operatorow smiesznie niskimi limitami ilosci danych (od 500mb do 2GB). Trzeba czasem czytac malymi literkami co sie podpisuje;] I zeby nie bylo, mam i uzywam edge codziennie ale 50zl to ja na rok place bez umowy;]

> jest w tym przypadku konkurencyjne. Zasięg dla wszystkich kart jest
                > identyczny, natomiast zewnętrzna antena do modemu na pewno poprawia parametry
                > połączenia.

Zasieg nie jest identyczny dla wszystkch kart, nawet dla roznych kart z ta sama antena bedzie inny;]

> 11Mb/s to teoretyczna najwieksza predkosc dla 802.11b. Zdaje sie ze
                > pan "ochlapany" nawet dalej cos o jakims "g" wspomina....;]
                >
                > W polskich realiach większość hotspotów – powszechnie nazywanych gorącymi
                >
                > punktami - oferuje transmisję w standardzie 802.11b.

Hahaha ciekawe kto oprocz pana uzywa tej nazwy "goracy punkt"... ;] Co z tego ze wedlug pana w Polsce glownie sa HotSpoty 802b, czy to zmienia najwieksza predkosc wifi? ;]

> "Adapter" czego ? ;]
                > Adapterem jest karta PCMCIA wyposażona w modem, która umożliwia zainstalowanie
                > karty SIM.

LOL LOL LOL ! Czlowieku ty w ogole nie rozumiesz slow ktorych uzywasz czego wyrazem jest nie zle uzycie slowa adapter, debilne wytlumaczenie, a takze madrasci na forum o "otwartych" systemach operacyjnych. Uzywajac twojego "wypasionego" jezyka mam z Ciebie niezla "beke"

en.wikipedia.org/wiki/Adapter
                pl.wikipedia.org/wiki/Adapter

> "Kolejnym poligonem doświadczalnym została warszawska Promenada. Usadowiliśmy s
                > ię nieopodal lodowiska i natychmiast - ku naszemu zdziwieniu - wszystkie maszyn
                > y wykryły kilka dostępnych sieci. "
                >
                > To moj ulubiony kawalek;]
                > Dziękuję, a co w nim jest nie merytorycznego?

A czy ja napisalem ze jest cos w nim niemerytorycznego? Merytorycznie jest "wporzo" mowiac jezykiem pana Redaktora i to wlasnie jest w tym smieszne (zdziwienie!).

Dalsza dyskusja z Panem nie ma najmniejszego sensu natomiast rozwazam czy nie napisac do Redaktora Naczelnego Logo bo mi nerwy calkiem puscily jak przeczytalem najnowsza dawke debilizmow na forum.
                • autochton Czyżby wpływ Radia Maryja? 29.08.06, 12:30
                  Nie przypuszczałem, że RM ma aż taki wpływ na okoliczną ludność ;)

Gość portalu: LOLLOLOLOLOLOLO napisał(a):

> Za 1zl to tylko panu R.Kaminskiemu sprzedadza;] Ja musialbym podpisac umowe
                  na
                  > kilka lat a 50zl miesiecznie za abonament za usluge z ktorej korzysta sie
                  rzadk
                  > o a do tego jest ograniczona u wszystkich polskich operatorow smiesznie
                  niskimi
                  > limitami ilosci danych (od 500mb do 2GB). Trzeba czasem czytac malymi
                  literkam
                  > i co sie podpisuje;] I zeby nie bylo, mam i uzywam edge codziennie ale 50zl
                  to
                  > ja na rok place bez umowy;]
                  Ty się kolego zdecyduj - korzystasz rzadko czy codziennie? Bo jeżeli codziennie
                  to na pewno zapłacisz więcej niż 50 zł rocznie

> Zasieg nie jest identyczny dla wszystkch kart, nawet dla roznych kart z ta
                  sama
                  > antena bedzie inny;]
                  Dobre! to chyba jakieś nowe zasady fizyki? Rozumiem, że jak włożę do tego
                  samego telefonu swoją kartę powiedzmy sieci Orange, a potem kartę sąsiada (też
                  sieci Orange) to będzie inny zasięg?

> > 11Mb/s to teoretyczna najwieksza predkosc dla 802.11b. Zdaje sie ze
                  > > pan "ochlapany" nawet dalej cos o jakims "g" wspomina....;]
                  > >
                  > > W polskich realiach większość hotspotów – powszechnie nazywanych go
                  > rącymi
                  > >
                  > > punktami - oferuje transmisję w standardzie 802.11b.
                  >
                  > Hahaha ciekawe kto oprocz pana uzywa tej nazwy "goracy punkt"... ;]
                  Pewnie to zaskakujące, ale ja też wiem co to jest "gorący punkt" i okazuje się,
                  że nie tylko ja:
                  www.pldg.pl/pldg/portal/media-type/html/user/anon/page/article/node_id/2-16-35
                  www.buw.uw.edu.pl/obuw/Pismienn2004.htm
                  pl.wikipedia.org/wiki/Hotspot
                  > > "Adapter" czego ? ;]
                  > > Adapterem jest karta PCMCIA wyposażona w modem, która umożliwia zainstalo
                  > wanie
                  > > karty SIM.
                  >
                  > LOL LOL LOL ! Czlowieku ty w ogole nie rozumiesz slow ktorych uzywasz czego
                  wyr
                  > azem jest nie zle uzycie slowa adapter, debilne wytlumaczenie, a takze
                  madrasci
                  > na forum o "otwartych" systemach operacyjnych. Uzywajac
                  twojego "wypasionego"
                  > jezyka mam z Ciebie niezla "beke"
                  >
                  > en.wikipedia.org/wiki/Adapter
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Adapter

Kolego! czyżbyś był masochistą? podajesz link, którym sam się pogrążasz! Co
                  mówi podana przez Ciebie definicja?
                  "Adapter to urządzenie umożliwiające zastosowanie elementu do innych celów niż
                  został przewidziany". Otóż - jak mniemam - karty SIM przeznaczone są do użytku
                  w telefonach komórkowych, jeżeli natomiast mają być zastosowane np. w laptopie
                  to należy się stosowny adapter, gdyż komputer odpowiedniego złącza ze swej
                  natury nie posiada. Dotarło?
                  • Gość: lol Re: Czyżby wpływ Radia Maryja? IP: *.petrus.com.pl 29.08.06, 14:15
                    > Nie przypuszczałem, że RM ma aż taki wpływ na okoliczną ludność ;)

Nie rozumie o co panu redaktorowi chodzi i czemu nei "firmuje" tego postu swoim nazwiskiem.

> Gość portalu: LOLLOLOLOLOLOLO napisał(a):
                    >

> Ty się kolego zdecyduj - korzystasz rzadko czy codziennie? Bo jeżeli codziennie

Przeczytaj to jeszcze raz bo wtorny analfabetyzm nie boli mozesz nie miec swiadomosci: "za abonament za usluge z ktorej korzysta sie rzadko", "I zeby nie bylo, mam i uzywam edge codziennie ale 50zl to ja na rok place bez umowy". Widzisz roznice miedzy tym co ja napisalem a Twoim podsumowaniem? Obawiam sie ze nie. Wytlumacze moze: mam edge i uzywam niemal codziennie kiedy jestem poza miastem, glownie do ssh (obawiam sie ze nie wiesz co to ale google Ci podpowie) i do www. Inne rzeczy takie jak p2p, stremingi odpadaja calkowicie z powodu limitow i predkosci. Po co mi umts w miescie gdzie mam inne sposoby na internet, za miastem gprs jest bardzo wolny i wraz z limitami bardzo psuje "zabawe". Dlatego z umts/gprs przecietny zjadacz chleba nie ma co sie cieszyc bo to tylko ladnie na reklamie wyglada.

> to na pewno zapłacisz więcej niż 50 zł rocznie

Nie zaplace bo nie jestem jeleniem, za takiej jakosci internet wiecej dawac narazie nie ma sensu. Niestety UMTS o gprs i edge nei wspominajac jest technologia ulomna podobnie jak jego nastepca HSDPA bedzie zawsze podlegal rygorystycznym ograniczeniom ilosci przesylu danych. Placenie min. 50zl miesiecznie przez kilka lat za marnej jakosci usluge ktora nadaje sie jedynie do ograniczonych zastosowan uwazam za nieporozumienie.

> > Zasieg nie jest identyczny dla wszystkch kart, nawet dla roznych kart z t
                    > a
                    > sama
                    > > antena bedzie inny;]
                    > Dobre! to chyba jakieś nowe zasady fizyki? Rozumiem, że jak włożę do tego
                    > samego telefonu swoją kartę powiedzmy sieci Orange, a potem kartę sąsiada (też
                    > sieci Orange) to będzie inny zasięg?

Mowa byla o kartach pcmcia - modemach umts/edge/gprs ktore maja wyjscia na zewnetrzne anteny. Rozne karty z ta sama antena, z ta sama karta sim, w tych samych warunkach beda mialy inne wyniki. Rozumie ze ktos kto uzywa "adaptera" tego nie zalapal;]

> że nie tylko ja:
                    > www.pldg.pl/pldg/portal/media-type/html/user/anon/page/article/node_id/2-16-35
                    > www.buw.uw.edu.pl/obuw/Pismienn2004.htm
                    > pl.wikipedia.org/wiki/Hotspot

Okej, zgoda widze ze ktos jednak tego czasem uzywa ale chyba tylko po to zeby sie pochwalic ze potrafi przetlumaczyc te dwa slowa. Nadal nie oznacza ze jest to dobre tlumaczenie. "Publiczny punkt dostepowy do Internetu" to chyba najlepsze co oddaje idee HotSpot-a, chcialbym kogos zobaczy kto chodzi po miescie i poszukuje "goracego punktu" - wetpie zeby nawet osoba siedzaca w wifi cokolwiek zrozumiala z tego;]

> > en.wikipedia.org/wiki/Adapter
                    > > pl.wikipedia.org/wiki/Adapter
                    >
                    > Kolego! czyżbyś był masochistą? podajesz link, którym sam się pogrążasz! Co
                    > mówi podana przez Ciebie definicja?
                    > "Adapter to urządzenie umożliwiające zastosowanie elementu do innych celów niż
                    > został przewidziany". Otóż - jak mniemam - karty SIM przeznaczone są do użytku
                    > w telefonach komórkowych, jeżeli natomiast mają być zastosowane np. w laptopie
                    > to należy się stosowny adapter, gdyż komputer odpowiedniego złącza ze swej
                    > natury nie posiada. Dotarło?

Masakra:) Adapter oznacza przejsciowke ktora nie zmienia ani zastosowania ani funkcji elemntow ktore laczy. Czy w takim razie potrafisz zadzwonic lub polaczyc sie z Internetem z samej karty SIM? To urzadzenie to modem umts na karcie pcmcia. Adapterami sa przejsciowki np. miedzy karta SD a CF, miedzy PCI a PCMCIA lub miniPCI, czytniki CF do portu PCMCIA (tak CF to tez PCMCIA!) itp.

Rozumie ze jutro tez dostane spontaniczna odpowiedz od anonimowego glosu ludu mas pracujacych miast i wsi;]
                    • r.kaminski Re: Czyżby wpływ Radia Maryja? 29.08.06, 15:47
                      Szanowny Panie "LOL"
                      proszę sobie nie pochlebiać i nie przypisywać mi wypowiedzi wszystkich osób o
                      odmiennych od pańskich poglądach. Widocznie tacy są - czego dowodem choćby ten
                      topik - i musi się Pan z tym pogodzić. Nie mam żadnego powodu do podszywania
                      się pod cudzy nick i zawsze podpisuje się własnym imieniem i nazwiskiem. Nie
                      widzę również powodu, aby tracić czas na kontynuowanie jałowej dyskusji.
                      W wolnej chwili proszę zapoznać się z netykietą, oraz regulaminem forum i
                      dostosować się do obowiązujących zasad.

pozdrawiam
                      Robert Kamiński
      • Gość: spec Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:45
        Z Twojej wypowiedzi rozumiem, że nigdy nie miałeś okazji korzystać z przeglądarki zainstalowanej w smartofnie czy PDA.
        Różnica jest zasadnicza i to wymierna w cenie - opera mini jest za darmo, opera w wersji mobilnej kosztuje 29$. Efektu Dosi nie ma.
    • Gość: prók Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym nie wie IP: *.rezist.com 26.08.06, 10:35
      "Na koniec sprawdzamy dostęp do innych sieci - bez trudu znajdujemy
      niezabezpieczoną, przez którą swobodnie można wejść do Internetu."

No to ładnie "redaktorku"... powinieneś iść siedzieć.

W art. 267. KK § 1.

Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną,
      otwierając zamknięte pismo, ***podłączając się do przewodu służącego do
      przekazywania informacji*** lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo
      inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia
      wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      • mistrzkungfu Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni 26.08.06, 10:40
        Nie podchodzi, jeżeli sieć była niezabezpieczona, to nie bylo co łamać, prawda?
        • Gość: prók! Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni IP: *.rezist.com 26.08.06, 13:52
          Rozumiem że jeśli zostawisz na ulicy otwarty samochód to mogę Ci go ukraść.
          Jeśli nie zamkniesz mieszkania to mogę je okraść. Jeśli nie zabezpieczysz
          swojej sieci to mogę korzystać z twojego transferu, prawda? ;))
          • Gość: Lesew Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni IP: *.astral.lodz.pl 26.08.06, 15:21
            Kraść nie możesz, ale za kradzież dostaniesz niższy wyrok niż za kradzież z
            włamaniem! Tak samo jesli nie zamkniesz (mieszkania lub samochodu) i Cie
            okradną, to raczej nie licz na odszkodowanie z polisy ubezpieczeniowej.
          • Gość: alibaba Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.08.06, 15:33
            Idąc przez miasto chcesz zalogować się do sieci np iPlus, w której masz
            wykupiony abonament, zamiast tego logujesz się do sieci niezabezpieczonej, wtedy
            nie jest to przestępstwem (twoim zamiarem jest zalogowanie się do sieci iPlus),
            przestępstwem może być przypadek gdy korzystasz z takiej sieci, wiedząc, że nie
            masz do tego prawa. Co do samochodu, wsiadająć do samochodu wiesz czy masz do
            tego prawo czy nie, podobnie jest z mieszkaniem.
          • mistrzkungfu Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni 26.08.06, 15:33
            Rozumiem, ze jezeli przelaczasz kanaly telewizyjne i trafisz na odkodowany
            program ktory dotad byl zakodowany to mozna domniemywac ze popelniles kradziez?

Ps. Nie chcialbym byc w sieci, ktorej administrator nie umie "zamknac"
          • Gość: rcicho Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni IP: 62.148.81.* 27.08.06, 08:23
            A co niby redaktor piszący ten tekst ukradł?
      • r.kaminski Re: Redaktor popełnił przestępstwo tylko o tym ni 26.08.06, 15:58
        Niestety, nie może tu być mowy o przestępstwie.
        Powszechnie wiadomo, że każde urządzenie mobilne (PDA, smartfon, notebook) jest w stanie wykryć dostępne sieci - zarówno zabezpieczone jak i otwarte.
        W przeciwnym wypadku nie byłoby możliwości korzystania z hot-spotów.
        Robert Kamiński
    • Gość: Tom Który operator najlepszy ? IP: *.net2u.pl 26.08.06, 10:39
      Czy ktoś może mi powiedzieć który z operatorów oferuje najkorzystniejszą ofertę ? Ściągnąłem cenniki, ale trudno z nich coś konkretnego powiedzieć. W Era Connect to jest około 99zł ale dochodzi VAT i normalna taryfa - razem 160-170zł, a limit transferu wynosi 2GB. Co do pozostałych nic nie udało mi się wywnioskować ...
      • Gość: gosc Re: Który operator najlepszy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 10:58
        Jak dla mie najlepszy jest ten, u którego można wykupić usługę dostępu na
        wybrany czas, a nie podpisywać umowę na rok, czy dwa lata. Kiedyś tak było w
        plusie - przynajmniej wtedy, kiedy jako modem wykorzystywało się telefon (np.
        wyposażony w transmisję na poziomie EDGE). Jeśli dobrze pamiętam można było
        aktywować usługę np. tylko na miesiąc. Te technologie zbyt szybko się w tej
        chwili rozwijają, żeby pakować się w dwuletnią umowę. Poza tym skandalem jest,
        że nie można takiego ustrojstwa wziąć np. w miejsce, w którym najczęściej
        będzie się z tego korzystało w celu przetestowania. Ja pożyczyłem BlueConect i
        udało mi się osiągnąć transfer na poziomie 1 Kb/s. Sprawdzenie poczty zajmowało
        10 min. A pokazywało mi, że mam EDGE. Tylko zdaje się stacja nie pozwalała na
        więcej. Pan z Ery okazał współczucie i przyznał, że tak się zdarza...hm...
      • r.kaminski Re: Który operator najlepszy ? 26.08.06, 19:33
        Chętnie pomogę - proszę tylko o informację czy mówimy o oddzielnej karcie do transmisji danych, zwykłaj "gadanej" czy 2 w 1 ?
    • Gość: marek Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 12:31
      jaka jest wiarygodnośc takiego testu , kiedy autor nawet nie wie jakim
      komputerem sie posługuje Acerem czy Fujitsu?Siemens
      • Gość: sceptyk Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 15:27
        Wydaje mi się że mowa jest o dwóch urządzeniach: notebook Fujitsu i PDA Acer...
        Więc gdzie tu pomyłka?
    • rudy_rudolf eh ta technologia 26.08.06, 14:18
      jak tak dalej pójdzie to całe życie będziemy dostawać wszystko w pigułkach i
      kiesoznkowych wersjach mini.czy my idziemy w dobrą stronę?

zrelaksuj się na
      www.asiaq.pl
      • mistrzkungfu Re: eh ta technologia 26.08.06, 15:35
        Jak w "fabryce czekolady"? :)
    • Gość: Arek Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.elsat.net.pl 26.08.06, 15:50
      Niezły bełkot. Przy okazji, mam starą Motorolę z T722, która posiada wbudowany
      modem, żadnych specjalnych SIMów, podłączam ją przez kabelek szeregowy do PC i
      mam Internet przez GPRS. Opłata za ilość przesłanych danych, ale do tekstowych
      maili, GG i okazyjengo korzystanie z WWW bez obrazków jest OK.
      • Gość: Kubiak Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 19:26
        To fajny masz mobilny internet! komórka plus pecet - na wózku widłowym to wozisz ze sobą? A tak poza tym to jaki jest sens żeby łączyć się po gprs z prędkością max 40kbs jak w zwykłym dialup masz szybciej?
        • Gość: Arek Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.elsat.net.pl 27.08.06, 09:20
          Jeśli można podłączyć do PC (Personal Computer), to logiczne, że można podłączyć
          też mi.in. do laptopa (oraz do wielu palmtopów).
    • rtd5rtd A co z zalacznikami worda w emailu na kom? 26.08.06, 19:58
      Co mi z tej opery i klienta poczty jak dostaje mase zalacznikow w wordzzie i excelu. To jak mam je ogladac?
      • r.kaminski Re: A co z zalacznikami worda w emailu na kom? 26.08.06, 20:15
        Na rynku jest sporo programów umożliwiających otwieranie załączników (Word, Excel, Acrobat, ZIP itd.). Oczywiście możliwość ich instalacji dotyczy systemów otwartych czyli np. Symbian lub Microsoft.
        Na przykład aparaty Nokia serii E są standardowo wyposażone w oprogramowanie obsługujące pliki MS Office.
        Między innymi dlatego uważam, że Nokia E61 jest mocno "wypasiona" :)

Robert Kamiński
        • rtd5rtd A znasz moze jakies nazyw firm ktore robia taki so 26.08.06, 21:38
          A znasz moze jakies nazyw firm ktore robia taki soft gdzie mozna to kupic? Chdzi mi o worda itp... na smartphony.
          Sam przymierzam sie do N80 ale zastanawiam sie tez na ta E61 bo ma qwerty.
          • r.kaminski Re: A znasz moze jakies nazyw firm ktore robia ta 27.08.06, 13:08
            na przykład Mobi Systems OfficeSuite. Chyba największy wybór oprogramowania na
            Symbiana można znaleźć na stronie www.my-symbian.com

Robert Kamiński
            • Gość: j00zef Re: A znasz moze jakies nazyw firm ktore robia ta IP: *.pools.arcor-ip.net 27.08.06, 14:25
              dobrze ,ze nie testowales E61 w testach przedsprzedarzowych - zobaczyl bys ,ze
              to jest jeden wielki badziew. bebechy sa te same co np 6280 , oprogramowianie
              takze , klawiatura qwerty za mala dla uzytkownika , ni to pda ni to telefon. a
              ze slownictwem w stylu "wypasiony" prosze lepiej uwazac - no chyba ,ze jestes
              15-latkiem zatrudnionym na stazu.

• rtd5rtd A dlaczego mam uwazac na slowo "wypasiony"? 29.08.06, 17:50
                czy w polsce w towarzystwie biznesmenow to moze wypasc nie profesjonalnie?
                • Gość: mistrz Re: A dlaczego mam uwazac na slowo "wypasiony"? IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.08.06, 23:51
                  Jezeli ten Pan "lol" jest taki madry, to dlaczego nie pisze artykulow???

Ps. "maksymalnie wypasiony" - super, podoba mi sie, szkoda ze nasz jezyk tak
                  wolno sie zmienia. Tlumaczenie hot spota tez jest ok.
        • Gość: piotr_łotr Re: A co z zalacznikami worda w emailu na kom? IP: 83.238.165.* 26.08.06, 22:47
          Witam, tak z ciekawości ... od kiedy Microsoft...jest systemem otwartym???, i
          czy Microsoft to w ogóle system operacyjny :-) miłego wieczoru.
        • Gość: klichota Re: A co z zalacznikami worda w emailu na kom? IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 13:31
          > Na rynku jest sporo programów umożliwiających otwieranie załączników (Word, Exc
          > el, Acrobat, ZIP itd.). Oczywiście możliwość ich instalacji dotyczy systemów
          > otwartych czyli np. Symbian lub Microsoft.

Mógłby Pan w takim razie wyjaśnić znaczenie "system otwarty". Bo jakoś rozmija się z moim pojęciem,
          co to znaczy system otwarty.

Krzysztof Lichota
          • r.kaminski Re: A co z zalacznikami worda w emailu na kom? 28.08.06, 21:43
            Witam Panie Krzysztofie :)
            otwarty oczywiście w odniesieniu do innych systemów występujących w telefonach
            GSM, które nie umożliwiają instalacji oprogramowania użytkownika.
            Takim systemem jest również Linux, choć jak dotąd w tym segmencie rynku jeszcze
            nie odgrywa znaczącej roli.

Robert Kamiński
            • Gość: rtd5rtd Norweska qutopia juz przygotowuje publiczne sdk . IP: 85.133.121.* 31.08.06, 23:58
              Skd ma byc sprzedawane razem z urzadzeniem. I jest to nowosc bo symbian
              sprzedaje sdk z emulatorem . Pierwsze telefony motoroli juz byly na targach. Ale
              faktycznie to wszystko prototypy.
    • Gość: Paweł Nie kosztuje dużo :-) IP: *.crowley.pl 26.08.06, 23:09
      Sam sobie ostatnio PDA sprawiłem.

Na eBayu w stanach HP dobry model kupisz za ok 150 dolarow. Przesylka ok. 50
      dolarow, wychodzi cos lekko ponad 600 zl (wg kursu gdy kupowalem zima). Trzeba
      tylko miec nadzieje, ze Urzad Celny nie postanowi sprawdzic akurat Twojej
      paczki, bo Ci dolozy clo i przede wszystkim VAT.

Jesli zas chodzi o dzwonienie... to telefon na karte w Simplusie, plan Simdata i
      wychodzi 3 gr / 100 kB GPRS. I internet zawsze w kieszeni :-).

Korzystam, polecam!
    • Gość: BIORYTM Co za nowosc. ?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.06, 06:01
      Od wielu lat we Wroclawiu cwicze te technologie.
      Ogladam TV z USA na swoim PDA bez problemow i zadnych dodatkowych ustruistw.
      Jestem tylko zaskoczony iz ZADEN URZAD we WROCLAWIU nie odpowiedzial na moj
      wniosek zaprezentowania tego BEZPLATNIE. ??
      Za 20.00 złotych i 200 gram elektroniki mam ciagly dostep do SWIATA nawet w
      tramwaju. Rozmawiam poprzez sky-pa po 5 groszy za minute z calym SWIATEM.
      Ale kogo to interesuje.
      Ale zacofanie nasze jest stale. Ostatnie miejsce w UE ilosci gospodarst
      domowych bez telefonu ??????? czyli 12% to przeraza.....
      Zawsze do uslug 601 511109. 24/7/365
    • Gość: Lolo Pytanie: po co i w jakim celu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.06, 07:37
      Większość "potrzeb" telekomunikacyjnych jest sztucznie kreowana. Wystarczy
      posłuchac o czym ludzie rozmawiają przez komórki. Nie jest to trudne, bo
      przeważnie drą japy jak w starym dowcipie: - Dlaczego on tak krzyczy?! - Bo
      rozmawia z Radomiem. - A nie może zadzwonić?
      Mam firmę, w której podstawowym kanałem komunikacji z klientem jest internet.
      Choć w podróż zawsze zabieram PDA, na palcach jednej ręki mogę wyliczyć
      sytuacje, w których mobilny dostęp do sieci jest rzeczywistą potrzebą i
      koniecznością.
      Kilka dni temu widziałem troje ludzi, którzy natychmiast po "zainstalowaniu
      się" w restauracji wyciągnęli na stół gadżety i rozpoczęli klikanie. Przyszli
      razem a zamienili może z 5 zdań. Obłęd! Ciekawe, czy normalną w takich
      okolicznościach rozmowę zastąpili np. GG?
      Mam też znajomą, która średnio co kilka minut "sprawdza pocztę". Oczywiście nic
      nowego i istotnego nie przychodzi, ale sprawdza. Firma płaci :-)
      Coś jak kolesie w białych koszulach z przyklejonymi (chyba) do uszu słuchawkami
      Blutooth. Od rana do wieczora tak chodzą, bo może ktoś zadzwoni. Od większości
      nikt nic nie potrzebuje, ale zawsze zachowują rewolucyjną czujność. Kiedy
      jednak ktoś zadzwoni, drepczą wylewnie gestykulując i wrzeszczą jak opętani.
      Prawdziwym nieszczęściem jest dostać się w zasięg wrzasków 2 lub trzech takich
      świrów. Jest to specjalność facetów; dziewczyny są bardziej opanowane. Może
      dlatego, że słuchawki psują makijaż czy coś?
      • Gość: Paweł Re: Pytanie: po co i w jakim celu? IP: *.crowley.pl 27.08.06, 09:53
        1. Prowadzę firmę internetową i prawie zawsze noszę przy sobie PDA, bo często
        jestem poza biurem. Poza tym PDA pozwala mi wyskoczyć sobie np. na 2 dni w góry
        i zachować kontakt z biurem, bez potrzeby targania laptopa. Wygodna rzecz.

2. W związku z pkt. 1 sytuacje gdy używam PDA są u mnie częste. Zwykle gdy
        jestem poza biurem. Poza tym mam komfort, że nie muszę siedzieć przykuty do
        swojego biurka, czekając aż ktoś przyśle ważnego maila. Mogę sobie wyjść, bez
        wyrzutów, że w międzyczasie wydarzy się coś wymagającego mojej reakcji. Niska
        cena za spokój ducha.

3. Zgadzam się co do kwestii obłędu. W restauracji nie wypada używać ani komórek
        ani innych klikaczy. Koniec, kropka. Jedyny raz kiedy wyjąłem w restauracji PDA
        była konieczność szybkiego doładowania baterii, poprosiłem więc obsługę czy
        można gdzieś się podpiąć.

4. Też sprawdzam w biurze pocztę co kilka minut. Poza biurem wystarcza mi
        powiadomienie SMS. Sprawdzam gdy przyjdzie coś ważnego. Poleć znajomej :-).

5. Słuchawki na bluetooth są dobre, bo sobie mogę biegać po budynku (z tym, że
        mam je podpięte nie do komórki, a do centralki VOIP). Ale nie jestem tak
        ekstrawagancki, żeby wychodzić z tym na ulicę ;-).
    • Gość: Adam Re: Najlepszy sposob ulatwic zycie hakerom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 09:32
      Zajmuje sie sieciami komputerowymi zawodowo, w pewnym artykule przeczytalem
      kiedys ze niektorzy tworza Hotspoty ogolnodostepne i instaluja snifera i czekaja
      na ludzi ktorzy mysla ze znalezli niezabespieczona siec i bede mieli internet za
      darmo. Dlatego taki sposob dostepu do internetu jest dobry tylko do przegladania
      stron, natomist wszystkie strony typu allegro a juz szczegolnie konto
      internetowo to samobojstwo.
    • Gość: J.P. Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 13:39
      >Nie potrzebna jest specjalna karta SIM - wystarczy przełożyć dotychczas używaną do nowego aparatu.

Tak, wiem jest to art. sponsorowany Plusa, ale Sz.P. Redaktor mógłby napisać, zę w przypadku np. Orange do transmisji UMTS wymagana jest karta USIM.

>Oczywiście, w praktyce jest to uzależnione od odległości od nadajnika oraz liczby użytkowników czyli tłoku w lokalnej sieci.

IMHO głównym ogranicznikiem transmisji, będzie łącze do którego podłączony jest HotSpot, bo jak będzie to Neo 512 to stwierdzenie powyższe jest jakby powiedzieć lekko.... :-) No ale nie ma to jak profesjonalny tekst :)

>Składa się on z serwera łączącego z internetem

Pomijając "wypasione", od dawna wiadomo że Internet to nazwa własna sieci :-) więc obowiązuje pisownia z wielkiej litery. I nie hotspot a HotSpot.

• Gość: rzecznik plusa Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:02
        Kocham te spiskowe teorie :)
        A mnie to się zdaje że to artykuł sponsorowany Nokii, albo może Intela, bo też
        jest w tekście. A w ogóle to spisek wszystkich operatorów żeby nabić sobie
        kabzę! To MUSI być jakiś UKŁAD!

> IMHO głównym ogranicznikiem transmisji, będzie łącze do którego podłączony
        jest
        > HotSpot, bo jak będzie to Neo 512 to stwierdzenie powyższe jest jakby powiedzi
        > eć lekko.... :-) No ale nie ma to jak profesjonalny tekst :)

No, a co dopiero jak właściciel hotspota podłaczy sewer po dialupie! To dopiero
        będzie hulało! Facet, wyluzuj widziałeś kiedyś kawiarenkę internetową podpiętą
        pod Neostradę? Przecież tego umowa z TP zabrania, zaraz by mu "poprawili
        łącze".
        Reasumując - jak się chce psa uderzyć to zawsze się kij znajdzie!
        • Gość: J.P. Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:09
          Nie spiskowe teorie :)

A kto mówi o kawiarence? Ja mówię o HotSpiocie. Np moze być w knajpce Neo i HotSpot - widzisz jakiś problem? TP pozwala rozdzielać sygnał, jeśli znajduje się w jednym lokalu. Zresztą, w tym co pisałem chodziło mi o zwrócenie uwagi od czego zależy transfer.

I nie pisz o biciu psa, czytając artukuł, przydałoby się, żeby ten artykuł był rzetelny. Bo inaczej to czytanie takiego artykułu ma identyczny sens jak czytanie durnych napisów na ścianach.

Wyluzuj troszkę, sądze że w weekendy Plus powinien dawac swoim rzecznikom wolne :-)
          • Gość: rzecznik plusa Re: Najlepsze sposoby na internet w kieszeni - te IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 14:58
            te kapitalisty to cholerne pijawki! nawet w niedzielę nakazują pracować ;))
            Owszem transfer zależy od łącza, ale nie przeginajmy - kawiarenki na Neo nikt
            stawiał nie będzie. A przecież hotspot to też może być kawiarenka. A tak poza
            tym - nikt komercyjnie nie będzie rzeźbił na takim łączu. Datujmy sobie - w
            najgorszym razie weźmie DSL 15 Mbps i tak będzie się opłacało nawet jak ma małą
            knajpkę albo salon fryzjerski. BTW - przychody salonu fryzjerskiego w
            warszawskiej Arkadii to ponad 130K miesięcznie. Za taką kasę to można nawet ATM
            wyszykować...
            Moim zdaniem tekst jest OK - lekki w formie i treści :) Pewnie gdyby pojawił
            się choćby na stronach IDG można byłoby dyskutować o "protokołach mędrców ..."
            A tak? Jaka jest sprawa? Peace! oj, sorry to może się źle kojarzyć ;)
    • Gość: KR$ Panie Kaminski... IP: *.eranet.pl 27.08.06, 21:46
      Artykul mnie zrazil w polowie czytania ale moge Pana zapewnic ze nikt rozsadny
      nie nazywa punktow dostepowych WLANu 'goracymi punktami'.

Natomiast caly pomysl - przenosnego internetu ma bardzo ograniczone zastosowania
      - tak naprawde sprowadza sie to do nalozenia 'smyczy' pracownikowi i sprawienie
      by byl on zawsze dostepny. W zyciu bym nie przyjal 'blackberry', bo juz sama
      komorka potrafi wystarczajaco unieprzyjemnic zycie.

Inna strona tej sprawy jest mierna infrastruktura - taki UMTS w Polskim
      wykonaniu to kpina - w Madrycie lub Londynie (w roamingu) moja karta PCMCIA hula
      jak szalona - zanotowany transfer dochodzi 700 a nawet ponad 1000 Kb/s. W Polsce
      zasrany blueconnect zazwyczaj 'dycha' okolo 30 kb/s a rekordem wyjatkowym jest
      okolo 350 Kb/s. A wszarze z Ery nic sobie ze skarg i zazalen nie robia...
      dodatkowo placenie podwojnego abonamentu za ta sama usluge jest zwyklym
      oszustwem nadajacym sie do urzedu ochrony konsumenta - bo tym wlasnie jest
      naliczanie 99 PLN za usluge blueconnect i abonamentu za przesylanie danych
      (blueconnect to dane!!!!)

Moze o tym trzeba bylo napisac?
      • r.kaminski Re: Panie Kaminski... 28.08.06, 09:01
        Gość portalu: KR$ napisał(a):

> Artykul mnie zrazil w polowie czytania ale moge Pana zapewnic ze nikt rozsadny
        > nie nazywa punktow dostepowych WLANu 'goracymi punktami'.
        Zgadzam się - w potocznej mowie używany jest termin hotspot.
        Proszę jednak zauważyć, że jeżeli autor nie poda polskiego odpowiednika
        obcobrzmiącego terminu natychmiast znajdzie się językowy purysta, który go za
        to skarci ;/

> Natomiast caly pomysl - przenosnego internetu ma bardzo ograniczone
        zastosowania
        > - tak naprawde sprowadza sie to do nalozenia 'smyczy' pracownikowi i
        sprawienie by byl on zawsze dostepny. W zyciu bym nie przyjal 'blackberry', bo
        juz sama komorka potrafi wystarczajaco unieprzyjemnic zycie.

Jest też druga strona medalu - choćby osoby wykonujące wolny zawód (adwokat,
        archtekt, konsultant itd). Dla nich każdy telefon lub mail to potencjalny nowy
        kontrakt. Zatem nie musi być to kaganiec, lecz również źródło przychodu.

> Inna strona tej sprawy jest mierna infrastruktura - taki UMTS w Polskim
        > wykonaniu to kpina (...)
        > Moze o tym trzeba bylo napisac?

Oczywiście, że warto, choć problematyczne może być zdobycie wiarygodnych
        danych. Wykupienie abonamentu u wszystkich operatorów celem przeprowadzenia
        jednego testu jest trochę mało sensowne...
        Zaś jeżeli chodzi o działanie 3G poza Polską to wszystko zależy od zasobności
        rynku i jego potencjału wzrostu. Po prostu operatorom nie opłaca się inwestować
        w Polsce na tym poziomie co np. w Wielkiej Brytanii.
        Z drugiej strony są takie kraje "starej Unii" jak np. Grecja, gdzie dostęp do
        Internetu jest jeszcze bardziej ograniczony niż w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka