Dodaj do ulubionych

Czy naucze sie SAPa... sama?

24.03.06, 21:50
Otoz zaczelam swoja przygode z SAPem bardzo bardzo niedawno, jako uzytkownik
BEX Browsera. Nic bardzo zaawansowanego.

Czy taka praca moze stac sie poczatkiem mojej przygody z SAPem jako takim?
Udalo mi sie zdobyc materialy szkoleniowe z Business Warehousa (nie pytajcie
gdzie...) i powaznie mysle nad tym, zeby sie w tej kwestii przeszkolic. Ale
musialabym to robic sama. Czy jest szansa, ze jako samouk moge sie czegos
nauczyc, tak aby to moc dalej rozwijac (raczej w mojej firmie nie ma
mozliwosci wyjscia poza to co robie teraz, czyli zwykle raporty).

Czy taka wiedza przydalaby sie kiedys przy aplikowaniu na szkolenie w SAPie?
Dodam, ze moja wiedza na ten temat jest jeszcze bardzo niewielka (dopiero
poznaje co to takiego) i nie do konca wiem, w ktorym kierunku moglabym pojsc
i czy w ogole. Jakies pomysly od czego zaczac i co robic dalej? Bede
wdzieczna za porady.
Obserwuj wątek
    • palec1 Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 13:28
      Zdecydowanie nie, zero szans,
      zapomnij, to iluzja.

Nie slyszalem o nikim,
      kto nauczyl sie plywac
      albo grac na fortepianie
      ....sam....z ksiazki. :)
      • nowicki28 Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 13:35
        Popieram wypowiedz palca1. Jedyna szansa sa szkolenia, praca z systemem i
        aktywne rozwiazywanie problemow. I tak przez jakies 2-3 lata. Pozniej dopiero
        cos zaczyna sie kojarzyc ;-).

Czyli trzeba zatrudnic sie na odpowiednim stanowisku w firmie ktora sapa wdraza
        lub wdrozyla lub wdraza innym. Dobrze byc w projekcie ewentualnie pozniej w
        utrzymaniu. A najlepiej byc w 10ciu projektach ;-) ... ale nie od razu Rzym ...

pozdrawiam
        • d.o.s.i.a Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 18:00
          > Popieram wypowiedz palca1. Jedyna szansa sa szkolenia, praca z systemem i
          > aktywne rozwiazywanie problemow. I tak przez jakies 2-3 lata. Pozniej dopiero
          > cos zaczyna sie kojarzyc ;-).

Rozumiem, ze praca z Bex Browserem nie wystarczy, zeby w ogole zalapac o co
          chodzi? Przeciez nie mam szans zatrudnic sie w firmie, ktora sapa wdraza, nie
          majac zadnego doswiadczenia...? Musze sie sama najpierw czegos nauczyc, zeby
          chociaz na jakis staz sie zalapac...
          • koliberek99 Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 12.04.06, 13:54

> Rozumiem, ze praca z Bex Browserem nie wystarczy, zeby w ogole zalapac o co
            > chodzi? Przeciez nie mam szans zatrudnic sie w firmie, ktora sapa wdraza, nie
            > majac zadnego doswiadczenia...? Musze sie sama najpierw czegos nauczyc, zeby
            > chociaz na jakis staz sie zalapac...

Wcale nie musisz wiele umieć, żeby się gdzieś załapać. wiele firm szuka
            juniorów. oczywiście woleliby takich z doświadczeniem, tylko ze nie ma wielu
            doświadczonych. nawet jak w ofercie pracy jest napisane, ze chca kogoś
            doświadczonego, śmiało możesz wysłać CV i odpowiedni list motywacyjny.
            ewentualnie zaczniesz jako praktykant. są jednak duże szanse na to, że od razu
            Cię zatrudnią i to za przyzwoita kaskę. życze wiec powodzenia.
    • lecdzi Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 14:17
      jesli masz dostep do systemu developerskiego/testowego lub szkoleniowego z
      IDES-em, zaprzyjaznionego admina oraz key usera/konsultanta (ktory od czasu do
      czasu pokieruje Toba), dostep do materialow szkoleniowych, duzo checi to moim
      zdaniem masz szanse poszerzyc swoja wiedze z tego tematu.
      • d.o.s.i.a Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 18:09
        > jesli masz dostep do systemu developerskiego/testowego lub szkoleniowego z
        > IDES-em,

Nie mam. Mam w zasadzie dostep tylko do Bex Browsera i jeszcze czegos (co nie
        pamietam jak sie nazywa...) jako, tylko i wylacznie, user. Gdzie szukac dostepu
        do takiego systemu?

zaprzyjaznionego admina oraz key usera/konsultanta (ktory od czasu do
        > czasu pokieruje Toba),

W tym problem - nikt mnie nie chce nauczyc wiecej, mimo, ze zglosilam taka
        chec. Mam wrazenie, ze nikt u mnie tak naprawde sie na tym nie zna - wszystko
        jest robione po omacku, naokolo (i tego ode mnie wymagaja - zeby macac, az
        wymacam...). Nawet nie wiem, czy mamy w firmie jakiegos konsultanta, ktory tym
        wszystkich kieruje. Dlatego chcialam dobrze poznac np. Bex Browsera, zeby
        chociaz wybic sie ponad przecietnosc w mojej firmie... Bo tu wszystko po
        wariacku.

> czasu pokieruje Toba), dostep do materialow szkoleniowych,

Mam m.in. materialy szkoleniowe do BW - REporting & Analysis, TBW20. Widze, ze
        jest tam m.in. czesc dot. Query Desinger. Mam zamiar je przejrzec, ale watpie,
        zebyc cos z tego zrozumiala.

duzo checi to moim
        > zdaniem masz szanse poszerzyc swoja wiedze z tego tematu.

dostep do materialow szkoleniowych, duzo checi to moim
        > zdaniem masz szanse poszerzyc swoja wiedze z tego tematu.

Wiem, ze nie wyjde sama poza poziom usera, ale chociaz nad tym chcialabym
        popracowac.
        • lecdzi Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 25.03.06, 18:42
          poprosze o kontakt na priv lecdzi@gazeta.pl
          • kbor Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 28.03.06, 12:00
            chcialem tylko zauwazyc ze BW to nie SAP, i nie wszyscy to uzywaja. Wiec nie
            widze glebszego sensu na siedzenie w BW.

A propos zatrudnienia, jest wiele ofert dla juniorow (czytaj osob nie
            saperskich) dajacych mozliwosc poznania systemu. Tylko trzeba poszukac.
            • lecdzi Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 12.04.06, 18:15
              przykro mi, ale sie mylisz - od wersji 2004 BW jest scisle zintegrowane z ERP i
              dostarczane jako jeden komponent (podobnie jak SD, MM, FI itd).
              • kbor Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 13.04.06, 15:27
                A jak ma sie to co piszesz do mojej odpowiedzi?

BW to nie SAP, to tylko narzedzie raportowe (fakt ze powiazane z SAP). Mozna
                miec usera w BW i nie miec w SAP i na odwrot.

Wiec poruszajac sie po BW SAPa sie nie nauczysz... chyba ze Cie ktos wpusci do
                ERP.
                • lecdzi Re: Czy naucze sie SAPa... sama? 13.04.06, 16:42
                  jesli pod pojeciem SAP rozumiesz tzw. ERPa, to masz racje (do wersji 4.7). od
                  wersji 5 (2004) BW i ERP to jeden "organizm".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka