-
Mamy cudowne sery przywiezione ze Szwajcarii i Francji, częściowo już zjedzone, ale i tak mamy ich mnóstwo. Część zjadamy z pieczywem w sałatkach, z kawałka appenzelera zrobiliśmy kalafior zapiekany pod serem, proszę doradźcie jakieś ciekawe potrawy, które nie pozwolą w pełni docenić ich walory.
Schwyzer (surchoix) - Szwajcaria, prawie 0,5kg
Appenzeller - Szwajcaria, 75g (+250g owalnego sera podobnego wyglądem, ale łagodniejszego, ulotka była z mnichami, polecany z owocami, nazwy zapomn...
-
Ma ktoś może przepis na zupę serową? najlepiej na serze cheddar lub podobnym ostrym. może być również z serków topionych.
-
Poproszę o przepis na sos serowy dla 10-miesięcznego niejadka. Taki
do makaronu lub warzyw. Albo inne wysokokaloryczne potrawy
-
26 lutego 2011 roku w sobotę o godz. 18.00 odbędzie się w Klubie Kolacyjnym DAKAWO niecodzienna kolacja-degustacja.
Ser najzacniejszy zjedzie się na nią aby zaprezentować Państwu prawdziwe perełki polskiej sztuki serowarskiej.
Prelegentem i jej wodzirejem będzie Gieno "Brzucho" Mientkiewicz największy znawca polskich serów zagrodowych, ich wielki propagator, dziennikarz, kucharz i smakosz – człowiek wyjątkowy - jedyny w swoim rodzaju.
Będzie zatem wielka degustacja i wykład o sera...
-
Witam. Bardzo smakuje mi gorący kubek knorra - serowa. Jak ugotować coś podobnego? Bo jest naprawdę niezły, ale objadanie się chemią jednak nie jest zbyt zdrowe ;)
-
W wątku o tilapii kolega Humbak podał link do przepisu na penne z
sosem serowym i figami. Zrobiliśmy cosik takiego w weekend i było
przepyszne. I zgodnie z zaleceniem Humbaka daliśmy ciut mniej fig,
niż w przepisie, a mianowicie 8 zamiast 10. Uwaga, kupiliśmy paczkę
500 g makaronu trójkolorowego (jak na obrazku) i była to ilość na 4
bardzo solidne porcje. Przepis jest na 2 porcje.
Nigdy wcześniej tak pysznego penne jeszcze nie jadłem. Smacznego. :)
www.mojegotowanie.pl/przep...
-
Zapomniałam jak to się nazywa, jakoś nie po naszemu, ale może Wy podpowiecie.
Biały ser rozgniata się widelcem, dodaje się do niego podsmażane warzywa - brokuły, kalafior itp.
Wymieszaną masę posypaną utartym żółtym serem, zapiec.
Czy robicie coś podobnego?
-
Zostałam obdarowana mega porcją gnocchi z nadzieniem serowo-ziołowym, chciałabym podać na kolację tylko zastanawiam się jaki sos do tego? Ew. może macie inne propozycje na podanie?
-
Chodzi za mna fondue, mam w lodowce gruyere a znajomi przychodza
jutro. Problem jest taki, ze moj znajomy jest na diecie
niskoweglowodanowej, a jego zona jest wegetarianka. Poradzcie, co
jeszcze mozna maczac w serze oprocz bagietek? czytalam gdzies, ze
podgotowane warzywa (brokuly, kawalki marchewki, pieczarki), albo
owoce (kawalki jablka albo gruszki). Czy ktos probowal i moze cos
poradzic?
-
dzisiaj kupiłam "pomysł na" zapiekanka serowa z Winiar. I to co zobaczyłam po wyjęciu z piekarnika doprowadziło mnie do rozpaczy. Myślałam że ta "zalewa serowa" jakoś stwardnieje a to było tak samo rzadkie jak wtedy gdy włożyłam do piekarnika. czy to powinno tak wyglądać?
od razu przepraszam że piszę tu o gotowych daniach bo wiem że takimi pogardzacie( ;) ,ale pomyślałam że może ktoś z was jednak próbował:)
-
Do zupy serowej wrzuciłam: starty parmezan, starty oscypek i troszkę sera
topionego. I uprzejmie donoszę, że w.w. sery nie raczyły się rozpuścić. Dlaczego?
PS. Gotowałam parę minut ( 3-4), potem dolałam białego wina, to juz chyba nie
bedę gotować bo mi procenty uciekna.
Dzięki
-
Zawsze jak jestem w Galerii Mokotow na gorze we wloskiej jadlodajni jem
salatke z grillowanych baklazanow i do tego rogaliki, ktore uwielbiam. No,
wlasnie - nie spotkalam jeszcze podobnego przepisu, wiec pytam Was. Rogaliki
maja w ciescie suszone ziola (zapewne oregano i moze cos jeszcze) zawiniety
maja w srodku tarty parmezan (chyba). Smak maja intensywnie ziolowo-serowy.
Moze ktos z Was spotkal przepis na takie wloskie pieczywo. Bede wdzieczna za
wszelkie porady.
-
Przepisów na oponkiserowe jest mnóstwo. Oczywiście poza proporcjmi
różnią się jeszcze jednym składnikiem.
W jednych przepisacj jest margaryna (bądź masło)
W innych jest śmietana i wówczas przepis nie zawiera margaryny.
Jak to się odzwierciedla w smaku tych oponek. Może ma to wpływ na
ich konsystencję( tzn bardziej pulchne, czy też bardziej twarde).
Ktoś wie?
-
Jadłam ostatnio zupę serową:białą, rzadką, z natką pietruszki, miała posmak
serka topionego, ale i tak była bardzo smaczna, a poza tym pewnie prosta i
tania, może ktoś wie jak taka zupę zrobić...
wstyd sie przyznać, ale nie bardzo lubie eksperymentować.
b.
-
pewnie znalazło by się więcej takich. pasta serowa ponoć nieźle za skórą się
odkłada.
-
Zainspirowana naleśnikami fetinni
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81504208,81504208.html zadaje
pytanie: jak Wy robicie farsz serowy do naleśników?
I drugie pytanie: w opisie farszu serowego fetinnia nie uwzględniła
śmietany/jogurtu. Czy taki farsz jest lepszy jeśli chce się
naleśniki usmażyć na maśle?
Wybaczcie jeśli moje pytania sa infantylne, ale marna ze mnie
kucharka, dopiero się uczę.
-
ulcia2.fotosik.pl/albumy/558788.html
-
czy ktoś mógłby napisac mi przepis na sos śmietanowo-serowy? z góry
dziękuje :) pozdroo :)
-
DBardzo lubię ten sosik z Green Way-a. On zdaje się jest na jogurcie, z
koncentratem. Ale napewno jest na ciepło. Może ktoś wie jak się go robi. A
przy okazji ktoś może zna też przepis na te kuleczki serowe. Dzięki z góry.