Dodaj do ulubionych

Instalacja drugiego systemu

IP: *.aster.pl 11.03.07, 21:37
Mam dwa dyski fizyczne. Na pierwszym (C) mam zainstalowany XP, na drugim (D)
chcę zainstalować Linuxa. Jak uruchomić dysk D by swobodnie zainstalować tam
ten drugi system. Wiem że można to zrobić zmienijąc tymczasowo ustawienia w
BIOS-ie ale nie pamietam szczegółow. A może jest prostszy sposób ? I jeszcze
pytanie - czy warto dzielić dysk pod Linuxa, ma tylko 7,8 GB ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Fantaz Re: Instalacja drugiego systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:39
      Raczej nie dziel to w sumei strasznie mało. Ja podzielone 20GB płakałem że to
      zrobiłem jak głupi:)
      • kell99 Re: Instalacja drugiego systemu 11.03.07, 21:53
        Gość portalu: Fantaz napisał(a):

> Raczej nie dziel to w sumei strasznie mało. Ja podzielone 20GB płakałem że to
        > zrobiłem jak głupi:)

A co to przeszkadza? Przeciez w kazdym momencie mozesz polaczyc to znowu w calosc.

Co do pytania, to wypada podzielic 20GB na 3-5GB (na partycje root - system
        operacyjny, dzielone dane i biblioteki i home, gdzie bedziesz trzymac wszystkie
        wlasne pliki np muzyke, filmy itd). Majac 1+ GB mozesz zrezygnowac ze swap, albo
        zdecydowac by swap bylo plikiem na dysku systemowym. Przy 1GB ram linuks nie
        bedzie praktycznie korzystal z pamieci wirtualnej.

Zreszta w linuksie mozesz miec 20 partycji i uzytkownik i tak nie zauwazy roznicy.

Gdy instalujesz nowe distro (np Ubuntu), to mozesz podzielic dysk startujac z
        plyty instalacyjnej. GParted robi na prawde swietna robote z
        dzieleniem/laczeniem partycji).
        GParted radzi sobie tez z dzieleniem/laczeniem/zmiana wielkosci partycji fat32 i
        ntfs.
        • Gość: awk Re: Instalacja drugiego systemu IP: *.aster.pl 11.03.07, 22:07
          kell99 napisał:

> Gdy instalujesz nowe distro (np Ubuntu), to mozesz podzielic dysk startujac z
          > plyty instalacyjnej. GParted robi na prawde swietna robote z
          > dzieleniem/laczeniem partycji).
          > GParted radzi sobie tez z dzieleniem/laczeniem/zmiana wielkosci partycji
          > fat32 i ntfs.

Własnie chodzi mi o Ubuntu. Ściagnęłem z sieci obraz ISO Ubuntu, nagrałem na
          płytkę ale nie bardzo chce się instalować.
          • Gość: Szpaq Re: Instalacja drugiego systemu IP: 195.116.211.* 11.03.07, 23:07
            > Własnie chodzi mi o Ubuntu. Ściagnęłem z sieci obraz ISO Ubuntu, nagrałem na
            > płytkę ale nie bardzo chce się instalować.

Jak nie napiszesz jaki masz problem to nikt nie pomoze
            • Gość: awk Re: Instalacja drugiego systemu IP: *.aster.pl 11.03.07, 23:21
              Gość portalu: Szpaq napisał(a):

> Jak nie napiszesz jaki masz problem to nikt nie pomoze

Czytałeś pierwszy post ? Jeszcze raz :
              Mam dwa dyski fizyczne. Na pierwszym (C) mam zainstalowany XP, na drugim (D)
              chcę zainstalować Linuxa. Jak uruchomić dysk D by swobodnie zainstalować tam
              ten drugi system. Wiem że można to zrobić zmienijąc tymczasowo ustawienia w
              BIOS-ie ale nie pamietam szczegółow. A może jest prostszy sposób ? I jeszcze
              pytanie - czy warto dzielić dysk pod Linuxa, ma tylko 7,8 GB ?

Czegoś nie doprecyzowałem ?
              • Gość: Szpaq Re: Instalacja drugiego systemu IP: 195.116.211.* 11.03.07, 23:29
                Tego:
                >Ściagnęłem z sieci obraz ISO Ubuntu, nagrałem na
                > płytkę ale nie bardzo chce się instalować.
                Jaki masz problem z zainstalowaniem?

W biosie zmieniasz dysk startowy, jest mozliwosc ze nie musisz wchodzic nawet do
                biosu, przy starcie szukaj czegos w stylu "boot menu" u mnie F11. Jezeli ciagle
                beda podlaczone 2 dyski to wieksze pliki w linuksie mozesz zapisywac na
                partycjach windowsa (pewne problemy z zapisem na ntfs)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka