Dodaj do ulubionych

Kubuntu i kodowanie

23.12.06, 12:34
Zainstalowałem sobie Kubuntu i pozmieniałem żebym miał nie utf ale iso wg tej
instrukcji: gusioo.ovh.org/?page_id=33 . I chyba to iso już nawet mam,
ale za to w konsoli nie mam polskich literek, mc się rozjeżdża. Jakąś czcionkę
trzeba jeszcze ustawić?
Obserwuj wątek
    • hydroxyzine Re: Kubuntu i kodowanie 23.12.06, 14:28
      Tak jest w debianie, w kubuntu być może podobnie:

apt-get install fonty
      dpkg-reconfigure fonty
      /etc/init.d/console-screen.sh restart
      • hydroxyzine Re: Kubuntu i kodowanie 23.12.06, 14:29
        Pod warunkiem, że chodzi ci o terminal, nie o emulator pod X. Nie napisałeś tego wyraźnie.
      • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 24.12.06, 12:26
        hydroxyzine napisał:

> Tak jest w debianie, w kubuntu być może podobnie:
        >
        > apt-get install fonty
        > dpkg-reconfigure fonty

Tu wybrałem iso2. Dobrze?

> /etc/init.d/console-screen.sh restart

Niestety. Nadal jest tak, że jak wpisać chcę polską literkę (z altem) to się
        robią krzaki. Podobnie w tekście komunikatów i mc też porozjeżdżany jakiś. :/
        • xxx222 Re: Kubuntu i kodowanie 24.12.06, 12:56
          Dobra, ale chodzi Ci o konsolę tekstową (czysto tekstową - w trybie
          tekstowym - w ogóle bez X'ów), czy o konsolę w oknie X'ów?

Jaki wynik zwraca komenda: echo $LANG
          • xxx222 Re: Kubuntu i kodowanie 24.12.06, 13:48
            W samym Midnight Commanderze sprawdź, czy w menu:

Options > Display Bits (Opcje > Wyświetlanie znaków)

masz ustawione ISO 8859-2 i wybraną opcje "Full 8 bit inputs" ("Pełne 8-bitowe
            wejście").

Jeżeli używasz KDE i tamtejszego Konsole, to jeszcze warto sprawdzić, czy w
            jego opcjach masz ustawione kodowanie na iso8859-2 (bo można je ustawić
            niezależnie od ustawień "systemowych").
            • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 20:44
              xxx222 napisał:

> W samym Midnight Commanderze sprawdź, czy w menu:
              >
              > Options > Display Bits (Opcje > Wyświetlanie znaków)
              >
              > masz ustawione ISO 8859-2 i wybraną opcje "Full 8 bit inputs" ("Pełne 8-bitowe
              > wejście").

Wygląda na to że mam (wygląda, bo nie nie mam napisane "Pełne" bo ł nie ma tylko
              kwadracik jakiś : ).

> Jeżeli używasz KDE i tamtejszego Konsole, to jeszcze warto sprawdzić, czy w
              > jego opcjach masz ustawione kodowanie na iso8859-2 (bo można je ustawić
              > niezależnie od ustawień "systemowych").

W KDEowym "konsole" wszystko jest w porządku z literkami.
          • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 19:54
            Kolega dobrze pisze. Trzeba jeszcze przestawić charmap dla locale (np. ustawić
            zmienną LANG na pl_PL.ISO-8859-2).
          • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 20:41
            xxx222 napisał:

> Dobra, ale chodzi Ci o konsolę tekstową (czysto tekstową - w trybie
            > tekstowym - w ogóle bez X'ów), czy o konsolę w oknie X'ów?

Bez X.

> Jaki wynik zwraca komenda: echo $LANG

pl_PL.ISO-8859-2
            • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 20:49
              A, to już mam podejrzanego... :] Usuń # w pliku /etc/inputrc przy wpisie "set
              convert-meta off".
              • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 20:53
                Hmm, ale piszesz, że rozjeżdża ci się także terminal. Spróbuj pobawić się
                zawartością plików w katalogach /etc/console-tools i /etc/console-setup.
                • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 27.12.06, 23:21
                  vatazhka napisał:

> Hmm, ale piszesz, że rozjeżdża ci się także terminal. Spróbuj pobawić się
                  > zawartością plików w katalogach /etc/console-tools i /etc/console-setup.

Terminal... konsole... ja się nie znam :). System się łąduje z KDE. Jak dam
                  ALT+F2 i urudhomię polecenie konsole - to jest tam wszystko ok.
                  Ale jak dam CTRL+ALT+F1 - to tam są właśnie opisane problemy ze znakami.
              • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 27.12.06, 23:18
                vatazhka napisał:

> A, to już mam podejrzanego... :] Usuń # w pliku /etc/inputrc przy wpisie "set
                > convert-meta off".

Usunąłem. Nadal jest jak było :/
            • xxx222 Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 21:44
              Nie znam Kubuntu, ale mogę zasugerować użycie np.
              setfont iso02.14 -m 8859-2 lub setfont lat2-14 -m 8859-2 (ta czcionka
              ma normalne tabelki w odróżnieniu od porzedniej). "14" w nazwach czcionek
              oznaczają rozmiar czcionki.
              Dostępne czcionki są (u mnie w Slackware) w /usr/share/kbd/consolefonts
              Ew. jeszcze można spróbować: man setfont
    • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 26.12.06, 20:56
      Zajrzałem do tego przepisu i jestem zdegustowany... Jego autor działa z finezją
      przecinaka.
      • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 27.12.06, 23:22
        vatazhka napisał:

> Zajrzałem do tego przepisu i jestem zdegustowany... Jego autor działa z finezją
        > przecinaka.

Być może. A jest jakiś subtelniejszy i co najważniejsze lepszy opis jak przejść
        z UTF na ISO? Chętnie skorzystam :).
        • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 07.01.07, 01:36
          Też przeszedłem na Ubuntu i widzę, że niestety wszystko poszło do przodu... Mój
          wychuchany Debian 3.1/Sarge nie wymuszał UTF-8, (K)Ubuntu niestety już tak.
          Przejrzałem kilka miejsc w systemie i zauważyłem, że bez UTF-8 może być co
          najmniej ciężko.

Dlatego też nie sugeruję zmieniać /etc/default/locale i uruchamiać potem
          "update-locale". Jedyne, na co bym się zdobył, to przełączenie locale dla
          pojedynczego użytkownika. Najpierw oczywiście należałoby wygenerować odpowiednie
          locale, co można zrealizować edytując /etc/belocs/locale-gen.conf i uruchamiając
          "locale-gen".

Konsola zachowuje się dosyć odmiennie od starszych dystrybucji, więc nie będę
          się wypowiadał. Wystarczy pobawić się locale'ami i od razu widać (np. "unset
          LANG"). W Debianie były skrypty do przełączania konsoli w UTF-8 i z powrotem, w
          Ubuntu nie mogę ich zlokalizować. Znaczy, zapomnijcie o ISO i używajcie Unicode.
          • andrma Re: Kubuntu i kodowanie 07.01.07, 07:17
            O Boże. Ciekawe czy będę umiał teraz cofnąć te wszystkie zmiany co już porobiłem
            skoro jest tak źle.

Ale czy będzie działało z tym UTF coś takiego jak do tej pory robiłem na innej
            dystrybucji z iso - łączyłem się z serwerem nak tórym mam www i edytowałem
            strony za pomocą zwykłego edytora. Strony kodowane w iso, na komputerze miałem
            iso, więc wszystko grało. A jak to osiągnąć mając w systemie swoim utf?
          • krzysztofsf Re: Kubuntu i kodowanie 07.01.07, 10:08
            vatazhka napisał:

> Znaczy, zapomnijcie o ISO i używajcie Unicode

Uhm....zwlaszcza wtedy, jesli w niektorych bankach nie zatwierdzi sie transakcji jesli w plikach systemowych nie zmieni sie na polskie ISO. Bez tego jest bledne haslo i nic z tego.
            • vatazhka Re: Kubuntu i kodowanie 11.01.07, 21:23
              Piszesz o appletach Java?
              • krzysztofsf Re: Kubuntu i kodowanie 11.01.07, 23:54
                vatazhka napisał:

> Piszesz o appletach Java?

tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka