Gość: ana IP: *.cg.shawcable.net 31.03.07, 03:59 Witam, dvd naped w laptopie nie czyta plyt dvd, nie nagrywa. Czyta cd. Ktos wie co jest przyczyna? Czy moge to naprawic? Dzieki!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: N Re: Naped nie czyta dvds IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 01:05 Podaj więcej szczegółów! Link Zgłoś
Gość: Beata Mornicka Re: Naped nie czyta dvds IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 01:10 a jaki masz DVD-Rom, ja mam LiteOn SH-16A7S i dziala jak nalezy, czyta wszystkie nosniki Link Zgłoś
Gość: ana Re: Naped nie czyta dvds IP: *.cg.shawcable.net 01.04.07, 01:30 Notebook Sony VGN-S560P, mam go ok 2 lat. Od jakiegos czasu nie moge ogladac ani nagrywac DVDs. CDs czyta. Wkladam plyte DVD, rzezi przez moment, potem przestaje i nic. W ogole nie widzi wlozonej plyty dvd. Kicha:( Czy to problem z laserem?(cokolwiek to oznacza). Tyle sie doczytalam z poprzednich watkow. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: N Re: Naped nie czyta dvds IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.07, 01:51 Zainstaluj (po rozpakowaniu uruchom "aspiinst.exe") www.download.com/Adaptec-ASPI-Drivers-Windows-98-Me-NT-2000-XP-/3000-2098_4-10219041.html?tag=lst-0-1 Link Zgłoś
Gość: ana Re: Naped nie czyta dvds IP: *.abhsia.telus.net 02.04.07, 20:21 Witam, Po pierwsze, dziekuje za odpowiedz i za link. Sciagnelam ta aplikacje. Nie moglam znalesc pliku, o ktorym piszesz "aspiinst.exe" (moze to ten sam co "aspiinst"-taki mam, ikonka- bialy kwadrat z niebieskim paskiem na gorze). Tak czy inaczej po sciagnieciu tego programu, wlozylam plytke dvd, poszumialo i przez moment otworzyla sie jej zawartosc, zeby wkrotce potem zniknac. Wkladalam nastepne plyty i nic. Mysle, ze jestes na dobrej drodze, N, ale ja cos robie nie tak, lub ten program jeszcze sie calkiem nie zainstalowal(?) Prosze o podpowiedz, jednoczesnie WIELKIE dzieki. Pozdrawiam Link Zgłoś
m.gregor Re: Naped nie czyta dvds 03.04.07, 07:53 Oj czytac readme czytac...Bo inaczej poruta i zgrzytanie zebow! Start -> Uruchom -> cmd -> kliknac OK cd\ [ENTER] cd adaptec\aspi [ENTER] install.bat XP32 [ENTER] Zrestartowac komputer i zobaczyc czy dziala.... Link Zgłoś
m.gregor Re: Naped nie czyta dvds 03.04.07, 07:54 Oj widac ze nie wiesz o czym piszesz...Ten instalator to dziala tylko w 98/Me/2000. W XP trzeba wybrac uruchomic install.bat z parametrem XP32 (dla XP w wersji 32 bitowej): install.bat XP32 Link Zgłoś
m.gregor Re: Naped nie czyta dvds 01.04.07, 08:59 Mozliwe ze naped juz dogorywa i konieczna bedzie wymiana. Mozesz sprobowac wyczyscic soczewke np. izopropylem (nie pozostawia osadu jak wyschnie) ale to nawet jesli pomoze to pomoze na krotko. Raczej stawialbym na wymiane napedu. Jesli mieszkasz w Polsce (ale po adresie widze ze raczej nie) to bedziesz miala z tym duzy problem bo Sony nie ma w Polsce serwisu notebookow. Link Zgłoś
Gość: ana Re: Naped nie czyta dvds IP: *.abhsia.telus.net 02.04.07, 20:23 Dzieki za rade, m.gregor. Wyglada na to, ze N (patrz post powyzej) moze miec racje. Pozdrawiam z Kanady Link Zgłoś
Gość: polikarp Re: Naped nie czyta dvds IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:39 A jaki masz system? I czy go nie przeinstalowywałaś ostatnio? Link Zgłoś
Gość: ana Re: Naped nie czyta dvds IP: *.abhsia.telus.net 02.04.07, 23:57 Czesc, Mam Windows XP Professional na tym kompie od samego poczatku. Sciagam windows "updates" co jakis czas, a jakis miesiac temu robilam "system recovery" (wracalam do konfiguracji sprzed tygodnia", ale problem z czytaniem dvd pojawil sie jeszcze wczesniej. Dzieki. Doceniam kazda podpowiedz Link Zgłoś