armagedon 13.04.08, 13:17 tak jak w temacie czym sie rozni CD+R a CD-R ?? czy to ma jakies znaczenie ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
maddox84 Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 13.04.08, 14:08 Takie rozróżnienie jest jedynie w przypadku płyt DVD. Płyty DVD+R różnią się głównie tzw. ścieżką prowadzącą. W plusach jest możliwość adresowania sektorów przez co powinien skracać się czas dostępu. Można to nawet zaobserwować jak się próbuje odczytać coś z płyty + a -. Generalnie + są lepsze jeśli chcesz zachować dane na dłużej lecz mają mniejszą pojemność. pzdr Link Zgłoś
konto_online Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 13.04.08, 14:48 pojemność mają taką samą DVD+ mają stabilniejszą pracę od DVD- przy duzych prędkościach - więc raczej przy zapisie to widac niż przy typowym odczycie wracając zaś na ziemię - wszystkie w mierę nowe nagrywarki nie widzą różnicy, takze w zasadzie każdy stacjonarny odtworzy film bez względu na + czy - (mój kupowany dawno temu - w epoce wojny standardów - miał napis "tylko +" i co? - minusa tez czyta :) Link Zgłoś
maddox84 Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 13.04.08, 16:23 fakt- pojemność mają tą samą. Nie wiem czemu ale wydawało mi się że na plusy wchodzi mniej danych. Ale co do tego że nie widać różnicy się nie zgodzę. Różnica wynika z samej budowy płyty gdzie w plusach w ścieżce prowadzącej jest kodowana większa ilość informacji niż w minusie. Moja nagrywarka w lapku (NEC) widzi wyraźną różnicę. Ewidentnie płyty "plus" szybciej startują po włożeniu i szybciej da się je przeglądać. Nie wiem, może to subiektywne odczucie ale już nie raz się z takim wrażeniem spotkałem u innych osób. Link Zgłoś
konto_online Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 13.04.08, 19:00 no właśnie nie wiem - kiedyś czytałem jakies specyfikacjie i tam stało, że różnice polegają na innym wytłoczeniu informacji adresowych, ale tylko dla procesu zapisu; przy odczycie ich się nie wykorzystuje no ale pewnie można i dany napęd może tak właśie robi; mnie bardziej interesuje zresztą stacjonarne, tu nie ma w ogóle kwestii szybkości przy odczycie Link Zgłoś
konto_online Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 13.04.08, 19:05 aaa, już wiem - teoria myli Ci sie z DVD-RAM - tam faktycznie część pojemnośći płyty jest przeznaczona na dodatkowe informacje adresujące i te płyty sa o wiele szybsze przy odczycie wielu małych plików - prze długich już nie; no i nie nadają się do stacjonarnych co do Twoich doświadczeń mam pytanko: porównywałeś płyty tego samego producenta i tej samej klasy? czy to tylko takie ogólne wrażenie (niczego nie podważam, wręcz przeciwnie, szukam poltwierdzeń) Link Zgłoś
nightmare16 Re: czym sie rozni CD+R a CD-R 14.04.08, 01:08 > fakt- pojemność mają tą samą. Nie wiem czemu ale wydawało mi się > że na plusy wchodzi mniej danych. na jeden typ DVD na każdą sesje zjada 20 MB, na drugi typ tylko 3 MB. ale który to [+], a który [-], to już nie pamiętam Link Zgłoś
oby.watel Czym sie różni DVD+R od DVD-R 14.04.08, 01:47 DVD-R ma o ok. 6,5 MB większą pojemność od DVD+R. Poza tym częstotliwość modulacji "rowka" minusa wynosi 140 kHz, a obecność sektora jest sygnalizowana pre-pitem (technologia LPP), natomiast dla plusa to 817 kHz i sygnalizacja zmianą fazy (ADIP). To powoduje, że napędowi łatwiej jest znaleźć sektor na płycie + niż -. Link Zgłoś