Dodaj do ulubionych

5 powodów, z których polubisz Firefox 3

IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.08, 12:27
Jaki JON? JSON!
Obserwuj wątek
    • Gość: dj80 Opera i tak jest najlepsza. IP: *.acn.waw.pl 19.01.08, 16:54
      Póki co lepszą przeglądarką jest Opera. Firefox musiałby być naprawdę niezły, aby to zmienić. Używam Opery i dziwi mnie, że Firefox jest dużo bardziej popularny. Niby miliony użytkowników nie mogą się mylić, ale Opera jest lepsza.

Pozdr
      DJ
      • komandor_gruzel Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 17:06
        Lepsza jak dla kogo. Sam bardzo cenię Operę za szybkość i wygodę, ale dopóki nie
        powstanie dla niej odpowiednik wtyczek FireBug i AdBlock+ to jak dla mnie nie
        istnieje.

A co do artykułu, te statystyki pochodzą chyba z kambru!
        www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp mówi o 54% IE i 36%
        Firefoksa. Netscape przestali notować pod koniec listopada 2007, gdy spadł
        poniżej 0,2%.
        • Gość: greg Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 17:21
          Nie wiem jakie funkcje ma AdBlock+, ale Opera ma wbudowanego ad-blocka który jak
          dla mnie spełnia wszystkie wymagania - nie mam żadnych reklam których nie chcę.
          Fakt, FireBuga nie ma, a to co jest (ostatnimi czasy się pojawiło) nie jest aż
          tak wygodne, ale kwestia czasu - też będzie, pewnie trzeba poczekać do wersji 10.
          Mnie w FF razą 2 rzeczy: 1. ma mało wbudowanych opcji, większość przez wtyczki,
          które muszę dociągać; 2. błędy pamięci - nie zwalnia pamięci cache po wczytaniu
          długich stron i dłuższym używaniu.
          • komandor_gruzel Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 17:43
            AdBlock ma przede wszystkim bardzo precyzyjne reguły. Dodatkow Filterset updater
            pozwala pobierać reguły zdefiniowane przez innych użytkowników.
            Pierwszy z mankamentów, które wymieniłeś jest dla mnie zaletą. Dzięki wtyczką
            mogę sobie zrobić taką przeglądarkę jak chcę (np. z Opery wywaliłbym dialpad). A
            że trzeba je ściągać? No to co, raz ściągnę i mam spokój na wieki nawet przy
            totalnej rozsypce systemu (katalog /home montowany z osobnej partycji).
            Ad 2. Błędy pamięci - zgadzam się. Garbage collector działa w Firefoksie poniżej
            wszelkiej krytyki.
            • de.bill Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 21:18
              Miszczu,
              nie wiem jaka masz Opere, ale u mnie (v. 9.24) po otwarciu nowego okna POJAWIAL sie speed dial.
              Dopoki go nie wylaczylem - po prawej u dolu (ponizej 9) znajduje sie przycisk HIDE SPEED DIAL (ukryj speed dial).
              Klikasz na to i nie ma problemu.
              A jak Ci sie odmieni i znowu zapragniesz miec speed dial to otwierasz nowe okno (tab), i w prawym dolnym rogu masz SHOW SPEED DIAL (pokaz speed dial).
              Klikasz i masz speed dial.

A co do AdBlock ....
              W operze mozesz zdefiniowac reguly dla DOWOLNIE WYBRANEJ KAZDEJ strony ....
              I to precyzyjnie.
              Zobacz:

preferences/advanced/content/manage site preferences

po polsku prawdopodobnie ustawienia/zaawansowane/zawartosc/zarzadzaj zawartoscia stron,
              czy jak to jest przetlumaczone (uzywam opery po ang).

Powodzenia
              ;)
              • agatsu Re: Opera była najlepsza 19.01.08, 22:40
                Cholera, gdyby to tak super działało, nadal bym używała Opery. Ale Adblock jest
                naprawdę niezły, i to nie ze względu na funkcjonalność samą w sobie. To dzięki
                społeczności, która za stoi za Firefoxem. Na skuteczność wpływa oparcie filtrów
                na społeczności, nie muszę uczyć przeglądarki co ma wyświetlać - korzysta z
                pracy innych. Dopóki Opera nie będzie w stanie kreatywnie skorzystać ze swoich
                użytkowników, dopóty nie ma szans z Firefoksem w dostosowywaniu się do
                zmieniającego się świata.

i usz.
                • pamejudd "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownikow" 19.01.08, 23:32
                  Jak widac po powyzszym artykule... Uzytkownicy FrajerFoxa sikaja bo:
                  - sesje beda sie autoodswiezac (och!)
                  - transfer sie bedzie wznawiac (ach!)
                  - zarzadzanie pamiecia bedzie lepsze (dochodze!)

A ja od jakichs trzech lat znam te wszystkie rzeczy. Skad? No skad?

Odpowiedz na: opera.com/download
                  • komandor_gruzel Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik 19.01.08, 23:38
                    pamejudd napisał:
                    (...)
                    > - zarzadzanie pamiecia bedzie lepsze (dochodze!)
                    > A ja od jakichs trzech lat znam te wszystkie rzeczy. Skad? No skad?

Ależ powiedz mi tylko skąd wiąść FireBuga dla Opery, to już się przesiadam.
                    • pamejudd Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik 20.01.08, 00:05
                      A Opera nie pokazuje bledow w kodzie strony w okienku "error"?
                      • komandor_gruzel Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik 20.01.08, 04:18
                        FireBug robi znacznie więcej niż pokazuje "error". Z Firebugiem możesz na żywo
                        edytować elementy stron, styli, skryptów, edytować treść dokumentu, wykonywać
                        javascript, przeglądać i edytować drzewo DOM, podglądać komunikację http,
                        podglądać widok zmian w dokumencie i wreszcie wykonywać prosty profiling.
                        • Gość: .. Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik IP: *.eranet.pl 20.01.08, 10:49
                          z 3 popularnych przegladarek ie7, ff2 i opera9, ff jest zdecydowanie
                          najgorszy, gigantyczne zuzycie pamieci, brak pelnej zgodnosci z html
                          i problemy z obluga divow, kiepska stabilnosc
                          nie wiem jak mozna uzywac tego przereklamowanego gowna:)
                          • Gość: +1 Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik IP: *.acn.waw.pl 20.01.08, 12:06
                            > nie wiem jak mozna uzywac tego przereklamowanego gowna:)

Jak się umie to można, jak się nie umie to się pisze takie rzeczy jak ty ...
                    • pamejudd Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik 20.01.08, 00:08
                      W menu "View" jest jeszcze cos takiego jak opcja "debug with outline", ale niestety nie mam pojecia, czy to to samo co firebug :)
                    • Gość: X Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik IP: *.chello.pl 20.01.08, 12:04
                      JEst coś takiego jak Developer Console i DOM Inspector. Możliwości praktycznie te same co Firebug, niestety interfejs mniej intuicyjny.
                  • agatsu Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik 20.01.08, 05:41
                    halo halo - czy ja mówię, że opera źle działa? Działa fantastycznie, szybko, nie
                    zamula, niewiarygodna funkcjonalność. Ale za Zirefoksem stoją użytkownicy. Opera
                    nie ma aż tak silnego zaplecza, i dlatego zaczyna przegrywać...
                  • Gość: rorio Re: "Dopoki kreatywnie nie skorzysta z uzytkownik IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.08, 09:36
                    Ale to wszystko jest już dostępne w ff. Przez wtyczki:) Najpopularniejsze
                    wtyczki zostaną włączone do kodu i tyle:P
              • komandor_gruzel Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 23:43
                de.bill napisał:
                > Miszczu,
                > nie wiem jaka masz Opere, ale u mnie (v. 9.24) po otwarciu nowego okna POJAWIAL
                > sie speed dial.

Miszczu, fajnie ale nie na temat. Ja pisałem, że dzięki wtyczkom mogę sobie
                zrobić przeglądarkę jaką lubię i nie martwić się, że Speed Dial siedzi w pamięci
                nawet gdy go nie używam.

A przeglądarka przedstawia się Opera/9.50 (X11; Linux i686; U; en)
                • pamejudd Opera 9.50?! 20.01.08, 00:35
                  :-D Stary, gdzie masz takie dojscia? :-D Najwyzsza obecnie dostepna wersja Opery jest 9.25 :-)
                  • Gość: lugromdrol Re: Opera 9.50?! IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 00:52
                    Beta. Też używam, jest w pytę.
                    • pamejudd Re: Opera 9.50?! 20.01.08, 01:21
                      O w morde, wlasnie zobaczylem. Szczegolnie podoba mi sie ta opcja z "Text History Search". Ciekawe tez, jak bedzie sprawowac sie "Synchronize"?

Mimo wszystko, poczekam na stable. Wersje beta jakos dziwnie mnie niepokoja...
                  • Gość: xxx Re: Opera 9.50?! IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.08, 13:21
                    to jest beta wersja koleś :)
                • Gość: wojtek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 10:21
                  komandor_gruzel napisał:

> de.bill napisał:
                  > > Miszczu,
                  > > nie wiem jaka masz Opere, ale u mnie (v. 9.24) po otwarciu nowego okna PO
                  > JAWIAL
                  > > sie speed dial.
                  >
                  > Miszczu, fajnie ale nie na temat. Ja pisałem, że dzięki wtyczkom mogę sobie
                  > zrobić przeglądarkę jaką lubię i nie martwić się, że Speed Dial siedzi w pamięc
                  > i
                  > nawet gdy go nie używam.

Wyłącz go, to nie będzie siedział i zwolnią Ci się te gigabajty ;)
                  • komandor_gruzel Re: Opera i tak jest najlepsza. 20.01.08, 13:56
                    Chyba nie wiesz wiele o konstrukcji oprogramowania. To, że nie będzie
                    wyświetlany nie oznacza automatycznie, że zwolni pamięć. Nie zwolni.
                    • Gość: wojtek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 16:43
                      komandor_gruzel napisał:

> Chyba nie wiesz wiele o konstrukcji oprogramowania. To, że nie będzie
                      > wyświetlany nie oznacza automatycznie, że zwolni pamięć. Nie zwolni.

Jesteś pewien, że tak jest w każdej aplikacji? Tak czy inaczej, dlaczego nie patrzysz na ogólną zajętość pamięci zaraz po uruchomieniu? Jeśli przykładowo (nie porównywałem) Opera ze wszystkim, co ma wbudowane, zajmuje mniej niż fabrycznie uboga przeglądarka X bez żadnych wtyczek, to w czym problem (zakładając, że różnice są na tyle duże, żeby się nimi przejmować)? Chyba tylko w ślepej ideologii.
          • Gość: ... Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:46
            Masz racje, Fx2 nie grzeszy poprsawna obsluga pamieci.
            Ale wersja 3 jest niesamowita, sam sprobuj. Mniej pamieci zre i w porownaniu z 2
            dziala jak blyskawica. Zainstalowalem "na chwile", zeby zobaczyc, i mimo tego ze
            pare rzeczy jeszcze nie dziala poprawnie (np. znika mi aktualnie zaznaczony
            checkbox w formularzach, dopoki jest na nim focus), to nie przesiadam sie z
            powrotem na 2, jest o tyle lepiej.

Opera ma swojego ad-blocka, fakt, ale jest tak koszmarnie niewygodny w
            porownaniu z AdBlock+, ze tego sie nie da uzywac normalnie...
            • Gość: anty reklama Opera + Ad Muncher = total brak reklam IP: 82.146.249.* 19.01.08, 19:55
              łącznie z tymi okienkami na stronach www typu onet czy gazeta... Jak odpalam net u kogos to doznaje szoku ze mozna do tylu durnych reklam miec cierpliwosc...

Jedyne co mnie w operze rozwala to to ze niestety czesto nie jest kompatybilna ze stronami...
              • Gość: hanys Re: Opera + Ad Muncher = total brak reklam IP: *.centertel.pl 19.01.08, 23:23
                jak już to strony sie są kompatybline z operą (czytaj nie są zgodne ze standardami)
            • kasiamat00 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 20:14
              Jak Fx 3 nie gubi pamięci jak szalony, to się chyba zaraz na niego przesiądę,
              mimo że ogólnie nie mam ciągot do wersji beta czegokolwiek. Dwójka jest pod tym
              względem makabryczna, zdarzało mi się restartować przeglądarkę kilka razy
              dziennie z powodu ilości zżeranej pamięci. A jakoś nie potrafię się przekonać do
              Opery.
          • Gość: cwok Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.08, 20:08
            wszystkie nowości w FF3 od dawna są w Operze...
            a jeśli chodzi o FireBuga to będzie w następnej wersji
            • komandor_gruzel Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 23:56
              To ja jeszcze poproszę, żeby pod Linuksem w nowej wersji nie wywalał się
              operapluginwrapper dla Flasha przy zamykaniu stron. Wówczas znikają obiekty
              Flash na wszystkich pozostałych stronach.
              • pamejudd Opera a Linux 20.01.08, 01:24
                A czego uzywasz? Ja pod SuSE nie mam problemow z flashem.
          • Gość: rorio Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.08, 09:35
            Z zarządzaniem pamięcią ff faktyczne czasem ma problemy, to się zgadza. Ale w 3
            na pewno to poprawią:P Opera jest fajna, ale ja wolę ff... Sam nie wiem czemu:P
            Może dla tego, że jest wolny?;)
            • kasiamat00 Re: Opera i tak jest najlepsza. 20.01.08, 22:14
              > Może dla tego, że jest wolny?;)

Niestety, w każdym znaczeniu tego słowa.
        • Gość: k Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 17:25
          @ komandor_gruzel
          Statystyki które podałeś nie są miarodajne, gdyż są to jedynie statystyki
          w3schools a nie całego internetu. Nawet w komentarzu na tej stronie jest
          napisane, że ze względu na rodzaj publiki procent "alternatywnych" przeglądarek
          jest wyższy niż przeciętnie. Nie zmienia to faktu, że statystyki w artykule są
          faktycznie chyba sprzed kilku lat. Netscape obecnie w ogóle się nie liczy, a
          firefox ma ok. 20-25%

Do autora:
          Możliwość zapamiętywania otwartych kart jest już w wersji 2.
        • pamejudd Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 23:33
          Skades sie Panie Dziejku wylonil? Brak AdBlocka w Operze? Pan niepowazny jestes, ot co! :)
        • pamejudd Frajerfox :) 19.01.08, 23:35
          Czyli: zerznijmy pomysly konkurencji i polizmy Google po tylku. Oto nasza dewiza!
          • komandor_gruzel Re: Frajerfox :) 20.01.08, 14:08
            Uważasz, że nie wolno korzystać z pomysłów konkurencji? A to ciekawe.

A wiesz, że kiedyś samochody nie miały świateł kierunkowskazów tylko wystawiało
            się rękę przez okno? I co, uważasz, że ten, kto wprowadził kierunkowskazy ma na
            nie wyłączność a inni producenci mają nadal zalecać klientom wystawianie ręki
            przez okno?
            • pamejudd Re: Frajerfox :) 20.01.08, 18:54
              Chodzi mi o to, ze wiekszosc usprawnien w FF (poczawszy od zakladek) pojawia sie w FF dluuugo po tym, jak to samo (ale zwykle lepiej) zostalo zaimplementowane w Operze. Tymczasem ludzie podniecaja sie firefoxem, a np. Google wydaje sie kompletnie nie zauwazac Opery. Troche dziwna jest ta wszechobecna promocja FF, zwazywszy, ze nie jest wcale specjalnie dobry.
          • komandor_gruzel Re: Frajerfox :) 20.01.08, 14:14
            pamejudd napisał:
            > (...) polizmy Google po tylku. Oto nasza dewiza!

Nie denerwuj się tak, nie dodaje Ci to szacunku.

Współpraca Mozilla Foundation i Google to nie jest żadne lizanie dupy, tylko
            najzwyklejsza umowa handlowa. Google finansuje fundację, a fundacja linkuje do
            ikonki kanału RSS na serwerach Google. Google ma z tego informacje jakie feedy
            są popularne.
            • pamejudd Re: Frajerfox :) 20.01.08, 18:45
              Mowimy o TYM Google, ktore sprzedaje chinskich dziennikarzy wladzom? Tym samym, ktorego motto "Don't be evil" mozna sobie na papierze toaletowym wydrukowac?

Ach... i moze jeszcze o tym samym, ktore z uporem ignoruje Opere jako przegladarke. Promuja FF - na razie dla samych informacji; po co siegna pozniej, gdy im apetyt urosnie?
      • Gość: Gda Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.such.nat.hnet.pl 19.01.08, 17:10
        większość używa IE - więc się na pewno nie "nie myli". Ja osobiście kocham Operę. Popierajmy Europę!
        • Gość: woyt Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 17:44
          fanklub opery się zebrał

ff może co najwyzej kopiować pomysły opery i dodawać je we wtyczkach żeby ją dogonić, ale i tak nigdy jej nie dorówna. Co do popularności to faktem jest, że ff reklamuje się gdzie popadnie i wydaje ja promocję kupe kasy.
          • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 18:23
            Opera jest niewygodna jak cholera. Nie ma nawet tak elementarnej funkcji jak
            wyszukiwanie treści na stronie w trakcie wpisywania tekstu. Po prostu DNO.
            • Gość: X Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.chello.pl 19.01.08, 18:31
              Uruchom Operę, wejdź na dowolną stronę, wciśnij kropkę - będziesz miał wyszukiwanie jak się patrzy.
              • Gość: wojtek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 20:13
                Gość portalu: X napisał(a):

> Uruchom Operę, wejdź na dowolną stronę, wciśnij kropkę - będziesz miał wyszukiw
                > anie jak się patrzy.

A dla łączy — przecinek. Polecam też wypróbowanie panelu dla łączy: wyszukuje w trakcie wpisywania, i to nie tylko według nazw hiperłączy, ale także adresów (zresztą wszystko tak wyszukuje, od otwartych kart poprzez zakładki i kontakty po historię). W ogóle Opera ma dużo opcji, które nawet weterani odkrywają po latach, na przykład ja ostatnio odkryłem coś związanego z operowym, pełnym MDI.
              • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 22:03
                Ale ja nie chcę wciskać żadnej kropki ani przecinka. Równie dobrze mógłbym
                wciskać Ctrl-F, a tu nie o to chodzi. Ja chcę, żeby wyszukiwanie działało od
                razu, żeby było natychmiast gotowe do wyszukiwania w momencie gdy zacznę pisać.
                • Gość: X Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.chello.pl 19.01.08, 22:35
                  To jak Ty to wpisujesz w Firefoksie, jeśli nie przez Ctrl+F?
                  • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 23:28
                    Normalnie. Otwieram stronę i od razu normalnie piszę na klawiaturze tekst, który
                    chcę znaleźć a FF sam zaznacza na tej stronie pierwszą napotkaną sekwencję
                    znaków, którą wstukałem. Mogę tez zaznaczyć opcję, gdzie podświetli wszystkie
                    takie napotkane ciągi.
                    • Gość: X Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.chello.pl 19.01.08, 23:48
                      Nie nazywajmy takiej pierdoły "fundamentalną funkcją". Tego typu swoiste "smaczki" ma każda przeglądarka - niezbyt uczciwym jest kwitowanie epitetem DNO chociażby Firefoksa np. za to, że nie ma którejś, pojedynczej funkcji Opery.
                    • Gość: Marek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:16
                      > Normalnie. Otwieram stronę i od razu normalnie piszę na klawiaturze tekst, który chcę znaleźć a FF sam zaznacza

Jak to robisz? U mnie w FF nie działa. Ale nie ważne. Mam rozumieć, że w FF nie mogą istnieć skróty klawiszowe bez Alt czy Ctrl, bo by kolidowały z funkcją wyszukiwania?
                      Dodam, że wyszukiwanie Operze uruchamiane jakże niewygodną kropką też podświetla wszystkie napotkane ciągi. Oraz to jego bieżące wystąpienie, innym kolorem.
                      • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 20.01.08, 14:21
                        > Jak to robisz? U mnie w FF nie działa.

Opcje/Zaawansowane/zakładka Ogólne.
                        Zaznacz: Rozpocznij wyszukiwanie podczas wpisywania tekstu
            • Gość: BlackJack Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:32
              Nie wiem jakiej Opery używałeś, ale ta z której korzystam ma tą funkcję od dawien dawna...
              • Gość: Doctor Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:32
                Darujcie sobie ludzie, to czy wolisz używać Opery czy Firefoxa to kwestia twoich
                osobistych preferencji. A przechwałki jak w powyższej rozmowie przypominaja
                spory dzieciaków w piaskownicy o to czyj wujek ma więcej kasy itp :P
                Jeden fakt jest za to nie do podważenia - IE pozostaje daleko w tyle za w/w
                przeglądarkami i mocno utrudnia życie. Nie tylko zwykłym
                użytkownikom(bezpieczeństwo i "wygoda" obsługi) ale też webdeveloperom (wiadomo)
                i ich klientom (wyższe koszty stworzenia serwisu)
            • Gość: antyreklama Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: 82.146.249.* 19.01.08, 19:58
              Stary to dostosuj sobie jej wyglad... nic do niej nie sciagnalem oprocz skorki i jakos mam te twoje elementarne szukanie... moze sam poszukaj??
              • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 22:04
                Nie ma takiej możliwości. po prostu Opera wymaga zainicjowania tej operacji, a
                mi to przeszkadza i już.
                • Gość: X Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.chello.pl 19.01.08, 22:40
                  Klik prawym -> Dostosuj -> Przyciski -> Szukaj. Wybierasz "Znajdź na stronie", drag&drop w wybrane miejsce na toolbarze i gotowe. Możesz też przestawić standarowe wyszukiwanie w Googlach na wyszukianie na stronie.
                  • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 19.01.08, 23:30
                    Przykro mi, ale to nie działa tak jak w FF.
                    • Gość: Marek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:21
                      I na tym polega wada Opery. Nie działa jak FF. A funkcje, które są w Operze, a nie ma ich w FF, też działają na niekorzyść Opery, bo wtedy jest inaczej, niż w FF? Jak Opera wyświetla buźkę z testu Acid2 to dobrze, bo to świadczy o zgodności z CSS2, czy źle, bo wyświetla inaczej, niż FF?
                      • pe1 Re: Opera i tak jest najlepsza. 20.01.08, 14:23
                        > I na tym polega wada Opery. Nie działa jak FF.

Dokładnie. Dlatego nie używam Opery, pomimo, że już parę razy dałem się namówić
                        na ściągnięcie i wypróbowanie najnowszej wersji. Za każdym razem wkurzony wracam
                        do FF
                        • Gość: Marek Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 17:07
                          Dobra. Rozumiem. Ale co z pozostałymi sprawami? Czy to, że Opera różnie się od FF mniejszą objętością, mniejszym użyciem pamięci, mniejszą ilością dziur, obecnością wielu funkcji, których brak w FF, większą zgodnością z CSS2 w stosunku do FF to też jej wady?
                • Gość: lama Opera jest najwygodniejszą wyszukiwarką !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 22:55
                  Pe1 używasz chyba jakiejś bardzo starej wersji Opery !!

w Operze można dopasować sobie nawet na stałe na pasku pole "Szukaj na stronie" i gdy wpisujemy w nim kolejne litery wtedy Opera automatycznie na bieżąco podświetla i przesuwa stronę do odszukanych wyników!

chyba od początku w Operze jest również przygotowany przycisk, którym możemy zadecydować czy przeglądarka ma pobierać obrazki czy nie - dzięki temu nie trzeba ściągać grafiki na stronie, na której interesuje nas tylko jej tekstowa treść (a w razie potrzeby można za pomocą menu kontekstowego pobrać tylko wybrane grafiki)

najbardziej skutecznym rozwiązaniem na reklamy flashowe, potworne dla wygody użytkownika (a nawet ze względu na obciążenie komputera), jest inna funkcja Opery - włącz/wyłącz wtyczki - w zasadzie najwygodniej jest pracować z wyłączonym flashem (i innymi wtyczkami), a włącza je tylko gdy potrzebne jest np. odtworzenie filmu z youtube, obejrzenie intra strony we flashu itp.

moim zdaniem Opera jest najlepszą przeglądarką, polecam ją wszystkim !!!
                  • Gość: lama Opera jest najwygodniejszą przeglądarką !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 23:00
                    oczywiście palnąłem błąd w tytule poprzedniego wpisu - Opera jest najwygodniejszą przeglądarką, ale również jej integracja z wyszukiwarkami jest znakomita - nie chodzi tu tylko o bezpośrednie pole do wpisywania tekstu do wyszukiwarki - można zaznaczyć myszką dowolny fragment tekstu na stronie i z menu kontekstowego wybrać opcję "szukaj" aby natychmiast przejść do jego wyszukiwania, bez żadnych zbędnych operacji kopiuj i wklej
                    • Gość: wojtek Re: Opera jest najwygodniejszą przeglądarką !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 23:18
                      Gość portalu: lama napisał(a):

> oczywiście palnąłem błąd w tytule poprzedniego wpisu - Opera jest najwygodniejs
                      > zą przeglądarką, ale również jej integracja z wyszukiwarkami jest znakomita

Dodajmy, że o ile użytkownicy FF pobierają wtyczki do wyszukiwania, na przykład na stronie PWN.pl (przynajmniej takie wtyczki są publikowane, więc chyba po coś są), o tyle w Operze wystarczy kliknąć PPM pole wyszukiwania na stronie i utworzyć wyszukiwarkę (ze skrótem i innymi właściwościami) funkcja w menu kontekstowym.
                  • Gość: Marek Re: Opera jest najwygodniejszą wyszukiwarką !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:32
                    Na takich stronach, jak Youtube włącza się wtyczki w preferencjach dla witryny. Robisz to raz na tych kilku stronach, na których wtyczki mają działać, i rzadko kiedy masz potrzebę ręcznego ich włączania i wyłączania.
      • Gość: user Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.pools.arcor-ip.net 19.01.08, 17:59
        Dla ciebie. Dlatego swiat jest taki roznorodny.
      • Gość: arm Re: Opera i tak jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 21:26
        Oczywiscie. Opera jako jedyna ma spatial navigation (surfowanie po stronie przy uzyciu shift+strzalki - dla mnie niezastapione, nie uzywam myszki).
    • honecker32 Moze zabrzmi to jak heraezja 19.01.08, 18:33
      ale wedlug mnie lepsza przegladarka jest maxhton, jakt ktos wie co
      to chwala mu.
      • Gość: Tantra Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: 78.148.192.* 19.01.08, 18:44
        Maxthon to nie jest przegladarka tylko nakładka na tą przegladarke. Po prostu rozszerzenie do IE.
      • Gość: X Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.chello.pl 19.01.08, 18:47
        Maxhton to przebrany Internet Explorer. Każdy kto ma pojęcie o robieniu stron internetowych przeklina tę przeglądarkę rano, wieczór, we dnie, w nocy.
        • Gość: szef Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.08, 21:31
          przebrany IE a dziala na Ubuntu czyli to nie moze byc nakladka.
          W obecnej chwili to samodzielna przegladarka niewatpie ze tak bylo
          (bo tak bylo) teraz mozna ja postawic na rowni obok firefoxa
          • Gość: X Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.chello.pl 19.01.08, 22:46
            Coś chyba się Tobie pomyliło.
            Z oficjalnej strony Maxthona

Minimum Requirements
            [..]
            Microsoft Windows 98
            Microsoft Internet Explorer 6.0

Recommended System Configuration
            [..]
            Microsoft 2000/XP/2003 or Above Version
            Microsoft Internet Explorer 7.0 or Above Version

Jeśli faktycznie (w co wątpie) gdzieś istnieje jakieś linuxowe wcielenie Maxthona to zapewne jako nakładka na Konquerora.
            • Gość: Val Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:46
              Owszem, Maxthon wymaga obecności w systemie IE, gdyż wykorzystuje
              engine (silnik) renderujący IE (o nazwie Trident).

Ale:
              Firefox wykorzystuje engine renderujący Gecko.
              Opera wykorzystuje engine renderujący Presto.

Więc równie dobrze można powiedzieć, że każda z tych przeglądarek
              jest "nakładką". Różnica taka, że w pierwszym przypadku engine jest
              już w systemie, w dwóch kolejnych instalowany jest z przeglądarką. I
              tyle.
              • Gość: X Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.chello.pl 20.01.08, 12:07
                Nie, różnica polega na tym, że Gecko, WebKit i Presto/Kestrel to w bardzo dobre silniki, natomiast Trident nie.
                • ssee Re: Moze zabrzmi to jak heraezja 20.01.08, 13:48
                  Gość portalu: X napisał(a):

> Nie, różnica polega na tym, że (...) to w bardzo dobre
                  > silniki,

Wyluzuj - nie chodziło o jakość silników, tylko "nakładkowość"
                  programów.
          • Gość: lugromdrol Re: Moze zabrzmi to jak heraezja IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 01:05
            A ja mam na linuksie (co prawda nie Ubuntu, a Debian, ale jeśli o to chodzi, to to niewielka różnica) działającego IE6 (dla porównywania działania w różnych przeglądarkach - mam Operę (9.5b), FF2, FF3b2, Konqueror [wydanie KDE3 i KDE4], Dillo i rzeczony IE6), więc doinstalowanie doń Maxthona nie byłoby specjalnym problemem. Niemniej, Maxthon pozostaje nakładką na IE.
    • Gość: Jaca 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:34
      Super poprawki, szkoda tylko, że Opera ma takowe zaimplementowane już od conajmniej roku...
    • Gość: foxfire Firefox bije na głowę IE. I to wszystko. IP: *.vide-sat.pl 19.01.08, 18:41
      Firefox bije na głowę IE. I to wszystko.
    • Gość: X 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.chello.pl 19.01.08, 18:41
      Jest duża poprawa w stosunku do katastrofalnie ociężałego Firefoxa 2, ale jeszcze sporo bugów do naprawienia (chociażby Firebug 1.1 działa bardzo niestabilnie). Z nowych funkcji podoba mi się nie blokowanie ładowania strony pytaniem o zapamiętanie hasła i wyszukiwanie w historii. Szkoda, że obie opcje zgapione z Opery 9.5, ale do tego typu zabiegów chyba już się wszyscy przyzwyczaili. Tylko tych biednych Norwegów żal.
    • Gość: miś ff jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:48
      Dla mnie ff jest ekstra, zapamiętywanie zakładek oraz walka z wyciekami pamięci
      to to, co faktycznie widziałem, że jest bardzo potrzebne, wynika z tego, że
      twórcy idą za faktycznymi potrzebami, a nie wodotryskami. Do tego jest szybka i
      lekka, a to lubię i dlatego rzuciłem dla niej IE (przede wszystkim dla zakładek
      :). Jeżeli podobne właściwości ma opera, a także podobno IE, to bardzo dobrze,
      oznacza, że przeglądarki znów się rozwijają. Dla większości użytkowników
      przyzwyczajenie jest drugą naturą, dlatego nawet nie ściągam opery ani nowego
      IE, bo ff dla mnie jest ok. A dyskusja, że któraś lepsza, a któraś gorsza to
      dyskusja nad wyższością świąt... :)
      • Gość: BlackJack Re: ff jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:51
        czysto informacyjnie - to właśnie twórcy Opery jako pierwsi wymyślili strony w zakładkach tak szeroko wprowadzane w pozostałych przeglądarkach...
        • Gość: wojtek Re: ff jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 20:16
          Gość portalu: BlackJack napisał(a):

> czysto informacyjnie - to właśnie twórcy Opery jako pierwsi wymyślili strony w
          > zakładkach tak szeroko wprowadzane w pozostałych przeglądarkach...

No właśnie nie bardzo, bo wcześniej była jakaś nakładka na coś tam, ale już pełne MDI (każda karta to zarazem karta i samodzielne okno, co zresztą od pewnego czasu jest domyślnie wyłączone) - chyba tak.
        • Gość: ehhh Re: ff jest ok IP: 84.27.95.* 19.01.08, 22:22
          no i co z tego?? a kto wymyslil przegladarke internetowa? taki idiotyczne
          gadanie kto od kogo odgapil
          • Gość: BlackJack Re: ff jest ok IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.08, 13:17
            Kolego, naucz się czytać ze zrozumieniem! Przecież jest napisane jak byk, że jest to post czysto informacyjny. Poza tym nigdzie nie napisałem, że np. "FF zgapił zakładki z Opery...", zatem rozluźnij pośladki i nie wywołuj sztucznego konfliktu;)
      • Gość: Max Re: ff jest ok IP: *.chello.pl 19.01.08, 18:57
        Firefox szybki i lekki? Porównaj z Operą, albo z Safari.
        • pe1 Re: ff jest ok 19.01.08, 23:31
          Safari to tragedia. Destabilizuje system, powoduje zwiechy i 100% obciążenie
          procesora.
          • komandor_gruzel Re: ff jest ok 19.01.08, 23:54
            Każdy ma taki system na jaki zasługuje ;-p
      • Gość: xxx Re: ff jest ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:59
        Gość portalu: miś napisał(a):

> Dla większości użytkowników
        > przyzwyczajenie jest drugą naturą, dlatego nawet nie ściągam opery ani nowego
        > IE, bo ff dla mnie jest ok. A dyskusja, że któraś lepsza, a któraś gorsza to
        > dyskusja nad wyższością świąt... :)

też kiedyś myślałem w ten sposób, ale obecnie mam całkowicie odmienne podejście. Warto zapoznawać się z nowościami, chociażby po to aby zobaczyć całkowicie inne podejście do kwestii rozwoju oprogramowania.
    • Gość: Baarbarella 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.cable.casema.nl 19.01.08, 18:54
      Swietnie, nie znosze IE, bo sie sypie. W ogole przesiadam sie na slicznego Linuxa;-)
    • damianbsc 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 19.01.08, 21:04
      tyklo firefoxik
    • matamoscas 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 ... 19.01.08, 21:33
      Jasne i sporo znanych, niezałatanych błędów.
    • Gość: FF a bedzie wkoncu przyjmowac IP: 84.27.95.* 19.01.08, 22:16
      dynamicznie tworzone strony z ISAPI czy nie??
    • Gość: myszek a co za różnica która lepsza? IP: *.ds.pg.gda.pl 19.01.08, 22:29
      ja używam opere, a jak coś nie działa pod operą to ff ;) Opera jest po prsotu szybsza na moim kompie i tyle. Ale dobrze że jest niszową przeglądarką i nie wszyscy tego używają, bo dzięki temu nie ma wirusów specjalnie na nią - tak jak na IE albo FF :)
      • kasiamat00 Re: a co za różnica która lepsza? 19.01.08, 23:24
        Co by nie mówić, Opera jest szybsza na każdym komputerze, przynajmniej w
        stosunku do Firefoksa. I nie zżera całej pamięci.
    • agatsu IE bardziej popularne od Firefoxa?! 19.01.08, 22:42
      Ale, ale - jak to?!
      Już od paru lat nieprawda, przecież?! Coś się zmieniło?
      • Gość: Val Re: IE bardziej popularne od Firefoxa?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 00:49
        > Ale, ale - jak to?!
        > Już od paru lat nieprawda, przecież?! Coś się zmieniło?

Najwyraźniej parę lat temu ktoś Cię okłamał. Zdarza się.
        • agatsu Mmm, patrząc na statystyki oglądalności stron 20.01.08, 05:44
          wychodzi na to, że jednak Firefox. Przynajmniej w Polsce.
          • ssee Re: Mmm, patrząc na statystyki oglądalności stron 20.01.08, 13:50
            agatsu napisała:

> wychodzi na to, że jednak Firefox. Przynajmniej w Polsce.

A Internet jest polski?
            No właśnie.
    • Gość: Śpiewak operowy FF = wtyczka potrzebna, by użyć skrótu, np... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 23:22
      ... chowającego przeglądarkę do zasobnika na pasku zadań. Ostatnio to się zmienia, ale mimo wszystko przesadzają. A i tak goły FF jest większy niż taka Opera, która fabrycznie ma funkcje obsługiwane przez co najmniej kilkadziesiąt wtyczek.
      • komandor_gruzel Re: FF = wtyczka potrzebna, by użyć skrótu, np... 20.01.08, 04:30
        Jest większy, bo oprócz bycia przeglądarką WWW jest również środowiskiem
        uruchomieniowym dla aplikacji XUL. Zobacz sobie projekty takie jak
        www.faser.net/mab/ a dowiesz się więcej o tej platformie.
        • pamejudd Re: FF = wtyczka potrzebna, by użyć skrótu, np... 20.01.08, 18:51
          Rozmawiamy o przegladarce czy oprogramowaniu do zastosowan o ktorych wiekszosc uzytkownikow i tak nie ma pojecia?
    • pietras1988 FF i SeaMonkey RULEZ 19.01.08, 23:35
      Inne przeglądarki (mam tu na myśli Operę i IE) są szmirą i nie mają ładnego layoutu
      • Gość: wojtek Re: FF i SeaMonkey RULEZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 11:49
        pietras1988 napisał:

> Inne przeglądarki (mam tu na myśli Operę i IE) są szmirą i nie mają ładnego lay
        > outu

To sobie zrób Operę jaką chcesz: od skórek (które widzisz w użyciu w momencie pobrania, bez zatwierdzania ich zmiany! Masz tylko okienko dialogowe z pytaniem, czy zostawić skórkę, czy nie.) po układ pasków. Możliwości są tu większe niż w FF.
    • Gość: ./MaTriX'u juz jest lepsza IP: *.aster.pl 20.01.08, 00:36
      po zainstalowaniu IE7 czesc programow po prostu sie nie odpalala
      IE7 jest tak bardzo zintegrowany z systeme, ze podmienia niektore
      biblioteki.
      Po odinstalowaniu IE7 - wszystko wrocilo do normy
      Firefox - po prostu dziala "obok" systemu
    • Gość: Marion eee...opera jest najlepsza. IP: *.is.net.pl 20.01.08, 00:40
      Choć brakuje jej jednej rzeczy którą ma lisek . Sprawdzanie poprawności pisowni. Kiedy używałam jeszcze liska nie musiałam używać mózgu , on za mnie sprawdzał wpisy , komentarze nie mają błędów. Unikałam literówek .
      • Gość: lugromdrol Re: eee...opera jest najlepsza. IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.08, 01:09
        Opera ma sprawdzanie pisowni. I to poprzez Aspell.
      • Gość: wojtek Re: eee...opera jest najlepsza. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 10:18
        Gość portalu: Marion napisał(a):

> Choć brakuje jej jednej rzeczy którą ma lisek . Sprawdzanie poprawności pisown
        > i. Kiedy używałam jeszcze liska nie musiałam używać mózgu , on za mnie sprawdza
        > ł wpisy , komentarze nie mają błędów. Unikałam literówek .

Ma, ma. Ale nie liczyłbym na takie sprawdzanie, bo pomijając błędy w takich słownikach (a ile w Wordzie jest!), nie podkreśli Ci "dziwnych" słów, których jest bez liku, końcówek itp.
    • Gość: pipi 1 powód, dla którego polubię Operę IP: *.acn.waw.pl 20.01.08, 09:47
      a jest dla Opery coś takiego jak Web Developer Toolbar dla FF?
      • Gość: wojtek Re: 1 powód, dla którego polubię Operę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 11:01
        Nie znam się i nie wiem, czy to coś porównywalnego, ale nazywa się tak samo:

operawiki.info/WebDevToolbar
        • Gość: pipi Re: 1 powód, dla którego polubię Operę IP: *.acn.waw.pl 20.01.08, 12:25
          fajne :) dzięki, sprawdzę
    • Gość: ZiomisławPaliblant 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.e-wro.net.pl 20.01.08, 12:55
      Ja osobiście zauważyłem, że wiele tzw. przeciętnych użytkowników używa FF - ale kompletnie nie wiedzą dlaczego! Bo kto im tak nawkręcał, ktoś im to sprzedał i już. Nie wykorzystują nawet 10% możliwości przeglądarki.
      No ale mimo wszystko, lepiej niech FF niż IE.

Sam używam Opery.
      Najbardziej podoba mi się funkcja błyskawicznego cofania do poprzednio odwiedzonych stron. Na innych przeglądarkach jak mam czekać 2 sekundy to już jestem zdenerwowany :)
      • Gość: wojtek Re: 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 13:21
        Gość portalu: ZiomisławPaliblant napisał(a):

> Sam używam Opery.
        > Najbardziej podoba mi się funkcja błyskawicznego cofania do poprzednio odwiedzo
        > nych stron. Na innych przeglądarkach jak mam czekać 2 sekundy to już jestem zde
        > nerwowany :)

Jedna uwaga: w nowszych wersjach wyłączyli wymuszanie tego trybu i wszystko zależy od witryny, ale można włączyć go na stałe w opcjach:

opera:config i wyszukujemy "History Navigation Mode", a następnie ustawiamy go na "3".
        • pe1 Re: 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 20.01.08, 15:11
          sure.

byłoby całkiem użyteczne, gdyby tylko to nie działało wolniej niż przeładowanie
          strony w FF
          • Gość: wojtek Re: 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 16:45
            pe1 napisał:

> sure.
            >
            > byłoby całkiem użyteczne, gdyby tylko to nie działało wolniej niż przeładowanie
            > strony w FF

Nie wiem, co robisz, ale prawdopodobnie, tak jak pisałem wyżej, nie włączyłeś wymuszania tego trybu (wyłączonego w jednej z nowszych wersji). Na stronach, które ten tryb dopuszczają (na wszystkich po jego wymuszeniu), cofanie działa w mgnieniu oka
    • abhaod używam w zasadzie tylko Firefoxa 20.01.08, 13:11
      niestety czasami firmy domagają się używania IE, wygląda na to, że się to zmieni :-)
    • Gość: uglybob Opera RulZz. IP: *.ssnet.pl 20.01.08, 13:14
      Zbombardowany tym medialnym szumem sprobowalem sie przerzucic na FF, wpisuje w pasku "g slowo_do_wyszukania" i nie dziala.. hm.. wrocilem do poczciwej Opery z wielka radoscia :)

Pozdrawiam wszsytkich, ktorzy wiedza co dobre.
      • Gość: kossa rozszezenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 14:40
        ja nie wiem, jak to jest ze każdemu brak rozszezeni do opery, kurde to chwila googlowania. a jeśli komuś sie niechce to odrazu podam liniki do najpopularniejszych rozszeżeń z firefoxa dostepnych w Operze.
        my.opera.com/Rijk/blog/2006/07/04/top-150-popular-firefox-extensions-and-opera
        jakby komus sie nie chciałao czytać nedługiego textu i nie potrafiłby kliknąć na extensions.html podaje drugiego linka.
        my.opera.com/Rijk/blog/2006/07/04/top-150-popular-firefox-extensions-and-opera
        • Gość: kossa Re: rozszezenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.08, 14:44
          moja pomyłka, wkleiłem dwa takie same linki :P
          oto drugi poprawny:
          files.myopera.com/Rijk/blog/extensions.html
    • Gość: . SAFARI IP: *.demon.nl 20.01.08, 20:04
    • Gość: Marek Nic przeciwko FF, ale IP: *.dip.t-dialin.net 20.01.08, 20:59
      -Jak przekonfigurowac układ przegladarki (lubie miec np. linie statusu u góry, a tabsy na dole - nie podoba mi sie ze kiedy w FF otwieram drugi tab, wszystko schodzi o pół cm nizej zeby zrobic miejsce na taby; poza tym chciałbym zeskalowac symbole na 60% wielkosci, zeby nie zajmowały tyle miejsca)?
      -Jak wyłaczyc plug-in'y (nie chodzi mi tylko o blokowanie reklam, czasem sama strona ma flashowe elementy których jedyna funkcja jest denerwowanie uzytkownika)?
      -Skad mozna sciagnac jakas fajniejsza skórke (własciwie wystarczyłaby nawet tapeta)?
    • q-dlaty Re: 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 21.01.08, 00:44
      Sam używam Opery, i uważam że jest dużo lepsza od Firefoxa. Rozumiem, firefox ma dużo pluginów, ale to co podoba mi się w Operze to takie małe rzeczy:
      - quick search - z każdego pola wyszukiwania mogę zrobić quick searcha, dzięki czemu żeby wyszukać czegoś na Wikipedii wpisuję "w Roman Giertych" i od razu wchodzi mi artykul o Giertychu
      - prawy przycisk na zaznaczonym tekście, i wybieram żeby wyszukało przez którykolwiek z dodanych przeze mnie quick searchów. Mało tego, jeśli przytrzymam przy tym shift, to otworzy mi to na nowym tabsie, a jesli Ctrl+Shift, to na nowej karcie w tle.
      - mouse gestures
      - "Wstecz" i "Dalej" działające bez odświeżania strony, do tego śmietnik z ostatnio otwartymi tabsami - gdyby nie to, raz straciłbym bilet autobusowy.
      - nowe tabsy otwierają się błyskawicznie, a nie tak jak na firefoxie
      - ogólnie większe możliwości konfiguracji, przede wszystkim wizualnej - ja np. wolę mieć tabsy na dole przeglądarki
      - lepszy klient RSS, lepszy download manager
      - przeglądanie bez myszki używając WASD
      - bardzo fajny system zapamiętywania haseł
      - i wiele, wiele innych

Jedyne rzeczy, które mogę uznać za lepsze w Firefoxie to:
      - fajna funkcja, że jeśli wpiszę samo słowo, to wyszukuje go przez google i używa "I'm feeling lucky"
      - opera nie otwiera niektórych stron (chociaż można emulować IE i FF)
      - przy kopiowaniu tekstu nie jest zachowane formatowanie - np. nie da się zaznaczyć tabeli i wkleić jej do Worda.

Dla mnie Firefox jest trochę jak Apple - bierze pomysły od innych, dodaje jeden swój i reklamuje jako supernowość - a ludzie w to wierzą.
    • Gość: jedrek 5 powodów, z których polubisz Firefox 3 IP: 212.183.136.* 22.01.08, 04:13
      dla mnie super sprawa w operze (m.in.) sa 'gesty myszki', jest to suuuper ulatwienie przy przegladaniu stron. dlaczego tylko tak malo oso z tego korzysta? polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka