2anian 05.10.22, 10:41 Utworzyłam etykietę pocztową. Zapisała się w rozszerzeniu ZPL. Czym to otworzyć, aby wydrukować na zwykłej drukarce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 05.10.22, 15:01 Czym utworzyłaś etykietę? - bo z kontekstu można się domyślać, że jest to w formacie .ZPL drukarek etykiet Zebra. Jeśli nie dysponujesz taką drukarką, proponuję stronę labelary.com/viewer.html w której otworzysz swój plik (Open file) po lewej stronie i jeśli się wyświetli prawidłowo, zapiszesz ją jako PDF (opcje zapisu po prawej stronie). Niestety nie mam tego jak sprawdzić z powodu braku stosownego pliku .ZLP. Odpowiedz Link Zgłoś
2anian Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 08:57 Po wielu próbach i konsultacjach, okazuje się, że problem polega jeszcze na czymś innym. Okazuje się, że etykieta powinna utworzyć się w formacie pdf (tworzona zdalnie w programie poczty polskiej e-nadawca) i tak się utworzyła, ale pościągnięciu jej do komputera nie jest w pdf ale w zpl. Jak to zmienić, aby ściągały się we właściwym formacie. Niestety strona podana wyżej nie otwiera etykiety. Odpowiedz Link Zgłoś
2anian Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 09:47 Wszystko co ściągam w pdf. Zapisuje się w formacie zpl. Jak to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 12:43 Podeślij mi taki plik .ZPL na pocztę gazetową. Oczywiście plik może zawierać fałszywe dane. Łatwiej będzie dojść do tego, w czym jest problem (zawartość pliku, rozszerzenie, inny błąd). Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 13:00 I jeszcze pytanie techniczne - jak dużo tych etykiet drukujesz, na jakiej drukarce i papierze. Drukarki etykiet (korzystające z .ZPL) używają papierów w rolkach, drukarki w arkuszach. PS. Ja korzystam z wysyłek przez paczkomaty Inpost - u nich nie ma takiego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
2anian Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 14:07 Tak jak pisałam problem tkwi tylko z zapisem plików PDF. Ściaga i zapisuje w zpl, a powinien w pdf. Normalnie korzystam z drukarki termicznej i listy generuje baselinker. Ale czasami muszę listy wygenerować na stronie przewoźnika w tym przypadku poczty-polskiej i wydrukować na zwykłej drukarce. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 06.10.22, 14:22 2anian napisała: > Tak jak pisałam problem tkwi tylko z zapisem plików PDF. Ściaga i zapisuje w zpl, a powinien w pdf. To podeślij mi mailem taki plik .PDF co się zapisał jako .ZPL, bo nie chce mi się zakładać konta eNADAWCY i przegryzać przez program do tworzenia etykiet. Jeśli dojdę do tego, co się porobiło, to prześlę ci plik .PDF i opis, jak go uzyskać samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
2anian Re: Plik zpl - pilne 07.10.22, 08:01 W jaki sposób podesłać, nie widzę twojego adresu mail Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 07.10.22, 09:28 Tak jak na pocztę gazetową: nazwa użytkownika@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Plik zpl - pilne 07.10.22, 13:30 Odpowiedź poszła pocztą. Trzeba będzie jeszcze popracować nad przygotowaniem tych etykiet, bo i w pliku Zebry nie wszystko wygląda tak, jak powinno. Odpowiedz Link Zgłoś