Gość: fan Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.outsourcing.atman.pl 19.04.05, 16:29 zamknięty Jeszcze, jeszcze !!!! Link Zgłoś
kubelec Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 21.04.05, 22:43 zamknięty Genialne, czytam od miesiecy i od miesiecy wracam, zawsze czytalem pierwsze 100- 200 postow i umieram ze smiechu. Nie moge czytac dalej i wychodze stad na kilka tygodni i potem znowu wracam i czytam od poczatku. I znowu nie docieram do konca,i tak wiele razy to samo. Dzis cos mnie podkusilo i zajrzalem na koniec i okazalo sie ze to cudo ciagle zyje. dziekuje, dziekuje, dziekuje... Link Zgłoś
Gość: nova Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.klc.vectranet.pl / 195.85.229.* 01.05.05, 23:21 zamknięty wylądowałam po czterech godzinach czytania ślicznie proszę o więcej :>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-) nowe od anniki 19.05.05 19.05.05, 13:56 zamknięty Dziękuję fanom tego wątku za podbijanie go do góry! Dzięki temu nie zginał, nie zarchiwizował się gdzieś w niedostępnych miejscach forum i może być czytany przez nowoodkrywających uroki latania. Znowu znalazłam parę fajnych kawałków, wklejam i pozdrawiam! ============================================= To jest długie, ale super! Świadczy o tym, że mały też ważny! A long time ago, bopping along in my 180 Arrow at 10,000 feet, IFR in VFR conditions, from Boston to Kalamazoo. It had taken me 20 minutes to get that high Link Zgłoś
Gość: Toffi2 Re: Z życia pilotów :-) nowe od anniki 19.05.05 IP: *.ramtel.com.pl 19.05.05, 19:45 zamknięty Już się nie mogę doczekać :) Link Zgłoś
gosiua Re: Z życia pilotów :-) nowe od anniki 19.05.05 21.05.05, 01:33 zamknięty Jak to fajnie znowu Cię tu czytać, Anniko! Pozdrowienia dla Wszystkich Autorów I Fanów Tego Wątku! UP!! Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-) jeszcze jedno 23.05.05, 17:39 zamknięty Jeszcze jedno, które mnie szczególnie rozbawiło! ========================================================== Sometimes you fly touch-and-go's, sometimes you watch others fly touch-and- go's. Plane: Tower, 01Q. Tower: 01Q, Tower. Plane: 01Q has a request. Tower: Go ahead 01Q. Plane: 01Q would like to taxi back to the FBO to refuel. (pause) Tower: OK 01Q, we'll see if we can't get you out of here today. Czasami samemu robi sie strarty z konwojera* czasem obserwuje się jak robią to inni... (*start z konwojera - nazywany tez z ang touch and go - start, krąg, lądowanie i znowu start przed zakończeniem dobiegu. Ćwiczy się w ten sposób start i lądowanie, można tak do upojenia, lub zachodu słońca) Samolot: Wieża, 01Q Wieża: 01Q, Wieża Samolot: 01Q ma prośbę. Wieża: Słucham 01Q. Samolot: 01Q chciałby podkołować do hangaru po więcej paliwa (pauza). Wieża: OK, 01Q, zastanawiamy się czy się nie uda jednak jakoś ciebie dzisiaj pozbyć. ====================================== Pozdrawiam i niedługo kolejna porcja. Annika Link Zgłoś
halina0401 Re: Z życia pilotów :-) jeszcze jedno 01.06.05, 00:04 zamknięty prosimy o jeszcze!!!!!!!!! Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 01.06.05, 11:15 zamknięty Przypomniało mi się jeszcze jedno - z naszego podwórka. Rzecz się dzieje na lotnisku szybowcowym Żar w południowej Polsce. Lotnisko jest wielkości chusteczki do nosa i na dodatek położone między górami. Na lotnisko ma przylecieć wojskowy śmigłowiec "Sokół". Słuchać go w radio, ale jeszcze nie widać. "Sokół": - Żar kwatdrat, nie widzę lotniska. kierownik lotów na Żarze: - To co mam zrobić? Rakietę wam wystrzelić? Pozdrawiam! Annika Link Zgłoś
piotr_c Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 01.06.05, 16:40 zamknięty Jeszcze by swoją rakietą odpowiedzieli :) Link Zgłoś
koza16 Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 04.06.05, 10:50 zamknięty eeeee, Sokoly zazwyczaj sa nieuzbrojone, a juz na pewno nie w rakiety;) Link Zgłoś
no_login Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 08.06.05, 22:52 zamknięty mały cytat z www.wp.mil.pl/start.php?page=1010801000 Śmigłowiec W-3 Sokół jest wprowadzany do wyposażenia Wolska Polskiego od 1989 r. Produkuje się go w wersjach: pasażerskiej (5-12 pasażerów), towarowo- pasażerskiej, dźwigowej, sanitarnej, ratownictwa morskiego (W-3RM „Anakonda”) i górskiego, policyjnej oraz rozpoznawczej. Dla celów wojskowych opracowano wersję W-3W, uzbrojoną w wyrzutnie niekierowanych pocisków rakietowych S-5M/K i S-8, działko pokładowe typu GSz-232Ł kalibru 23 mm, kierowane pociski rakietowe klasy „powietrze - powietrze” 9M-32 oraz system minowania narzutowego PLATAN. Śmigłowiec W-3 „Sokół” stanowi także platformę bazową dla projektowanego śmigłowca uderzeniowego „Huzar”. Aktualnie trwają prace nad wyborem perspektywicznego systemu uzbrojenia dla tej wersji. Trwają ponadto prace nad wersją śmigłowca W-3U-7 „Aligator” przeznaczoną do wykrywania i zwalczania okrętów podwodnych, mającą zastąpić śmigłowce Mi-14PŁ. Projektuje się też nową wersję śmigłowca - powietrznego stanowiska dowodzenia, wyposażoną w nowoczesne systemy łączności i transmisji danych. Link Zgłoś
koza16 Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 08.06.05, 23:41 zamknięty Zwracam honor, ale w zyciu nie widzialem jeszcze sokola z podwieszonymi rakietami. Dzialka jak najbardziej. Huzar jak wiadomo umarl jakis czas temu, teraz podobno pojawily sie glosy o odkurzeniu tego pomyslu. Pozdrawiam Link Zgłoś
no_login Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 08.06.05, 23:45 zamknięty Poszukam w starej Skrzydlatej, były zdjęcia z próbnych odpaleń HOT`a (jeśli dobrze pamiętam)z Sokoła, była chyba też współpraca z RPA Link Zgłoś
koza16 Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 24.08.05, 21:16 zamknięty No sa tez pomysly umocowania Spike'ow na Sokole... Link Zgłoś
morgen_stern Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 07.06.05, 12:14 zamknięty Pozdrawiam aeroklub "Żar" :-))) Może lotnisko i nieduże, ale za to jakie piekne! Link Zgłoś
Gość: laverne Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe IP: 62.29.137.* 13.07.05, 18:27 zamknięty Czyżby kierownik Romek? :) Link Zgłoś
morgen_stern Re: Z życia pilotów :-) kolejne, małe 09.09.05, 09:39 zamknięty Gość portalu: laverne napisał(a): > Czyżby kierownik Romek? :) Nie, dziewczyna szybownika :-)))) Link Zgłoś
aniam12 Re: podciagam... 16.06.05, 12:43 zamknięty witam gorąco Annikę, bardzo nam Ciebie brakowało, podciągam do góry mój ulubiony wątek, pozdrawiam wszystkich, Ania Link Zgłoś
patrykzabicki Re: podciagam... 17.06.05, 01:02 zamknięty Właśnie przebiłem się przez cały topic. Pozwoliłem sobie zebrać wszystkie tłumaczenia Aniki wraz z orginałami w jednym pliku. Jeśli ktoś chce dostać zsyntetyzowaną porcję mailujcie. Pozdrawiam: Patryk Link Zgłoś
patrykzabicki Re: podciagam... 17.06.05, 01:07 zamknięty Aha tylko jeszcze uprzedzam że zebrało się tego 59 stron!! Garamondem dziesiątką. Pzdr.: Patryk Link Zgłoś
kubelec Re: z zycia pilotow 05.07.05, 11:27 zamknięty Cos z zycia, moze nie tak blyskotliwe jak inne, ale zawsze: Pracuje w firmie transportowej, pilot naszego samolotu jest Anglikiem. Kilka dni w tygodniu spedza w Polsce, kiedy robi przerwe, kilka w Anglii. Ktoregos razu wraca po nocy do miasta ulica Wirazowa (ktora, jak sama nazwa wskazuje sklada sie glownie z zakretow) i pomylily mu sie strony ulicy. Bylo pusto, wiec nie mial punktu odniesienia czyli innych samochodow. Jechal wiec po lewej stronie drogi. Nagle z naprzeciwka wyjechal duzy fiat. Obaj kierowcy zbaranieli. Nsz pilot bardzo szybko sobie przypomnial, w jakim jest kraju a kierowca duzego fiata uciekl na pobocze, przed jak sadzil pijakiem. Mial farta, bo na Wirazowej jest malo miejsc z poboczem. Obaj wysiedli z samochodow, otrli pot z czola, podali sobie rece i pojechali. A ja podciagam watek. pozdrowki Nie mam niestety nic nowego, podciagam Link Zgłoś
morgen_stern Re: podciagam... 09.09.05, 09:36 zamknięty Patryku, zajrzyj na pocztę gazetową! Mam nadzieję, że jeszcze tu zaglądasz :-)) Link Zgłoś
moj_e-mail Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 15.07.05, 10:06 zamknięty Przecudny wątek;)))) Dawno się tak nie uśmiałam:)))) A tym, którzy ciągle czują niedosyt polecam stronę (którą odwiedziłam zresztą kierując się wskazówkami genialnej Anniki): www.avweb.com/shortfinal/ I oczywiście wątek do góry!!! Nie może odejść w zapomnienie:):) Link Zgłoś
Gość: kot_z_cheshire Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.icpnet.pl 19.07.05, 01:21 zamknięty U-uję!....Dwa śmieszne dni tu spędziłam....Było wart i mam nadzieję, że jeszcze parę tu spędzę:) Link Zgłoś
margo.pf Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 25.08.05, 10:02 zamknięty Podciagam, bo watek wspanialy, smieszny, inteligentny i (rzecz rzadka w naszych czasach)ZERO wulgarnosci !!! Odsmialam sie niesamowicie nie majac wcale za zle (jestem frankofonem) jego anglojezycznosci, bo jest uzasadniona :)) Pozdrawiam i zycze pobicia rekordu przetrwania. Link Zgłoś
Gość: Z daleka Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: 4.22.141.* 04.09.05, 12:53 zamknięty Nie wiem, czy to bylo. Jesli powtarzam - przepraszam: - Wieza, mowi (identyfikacja). Nie mam paliwa - Spokojnie., Podaj swoja lokalizacje. Czy widzisz lotnisko. - Tak, widze. - Jaka masz wysokosc? Jestes w stanie zejsc lotem slizgowym? - Wieza, ja nie wystartowalem. Czekam na cysterne z paliwem. Link Zgłoś
koza16 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 04.09.05, 13:08 zamknięty Smieszna sytuacja miala miejsce podczas tegorocznego Air Show w Radomiu. Pokazy wykonywal amerykanski pilot na F-16, po nim w strefe pokazow wleciec mial polak na MiGu-29. Jeden z widzow mial radiostacje i prowdzil nasluch Kontroli Lotow i pilotow. Wygladalo na to ze Amerykanin wylaczyl radio bo nie odpowiadal na wezwania KL "terminated" powtarzane kilkakrotnie. W tym czasie poza strefa juz w powietrzu czekal Polak. W koncu KL poinformowal Polaka ze musi poczekac jeszcze chwile bo nie ma zadnego kontaktu z amerykaninem. Pilot MiGa rzucil w eter tekst: "moze zestrzelic sk....wiela?" KL nic nie odpowiedzialo;) forum.3elt.com/viewtopic.php?t=441&start=105 Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 05.09.05, 01:18 zamknięty Muszę wam opisać pewną historię, która zapewne sprawi, że się kompletnie zdekonspiruję, ale co tam! Najgorszą karą dla pilota jest tzw. zawieszenie, czyli pozbawienie prawa do latania. Rzecz mocno nieprzyjemna, zwłaszcza dla zapalonych sportowców. Niestety, kara często stosowana, nawet za głupoty. Nasz kolega z aeroklubu został za jakieś drobne przewinienie zawieszony oraz zmuszony do skoszenia trawy na lotnisku (oj, jest parę hektarów). Kolega wsiadł na kosiarkę i zrobił co kazali. Trochę czasu musiał na to biedny poświęcić. Następnego dnia w powietrze wzbił się szybowiec na ładnych praręset metrów i zobaczył wielgachny, wykoszony w trawie napis: DUPA. Link Zgłoś
rosa_canina Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 07.09.05, 17:43 zamknięty do gory:D a zeby tak bez niczego nie podbijac to najnowszy dowcip wklejam: Sopot. Mandaryna właśnie zakończyła śpiewanie.. publika szaleje: -jeszcze raz, jeszcze raz, jeszcze raz! BISSS ....... No dobra to zaśpiewała! Skończyła a publika: - jeszcze raz .. BISSS ....... No i tak trzeci , czwarty piąty ..dziewiąty raz...W końcu już zrezygnowana mowi do publiczności: -Kochani ale ja już nie mam siły śpiewać!!!!!!... A publiczność na to... -Qrwa śpiewaj aż się nauczysz!!!!!!! Link Zgłoś
aka_snake Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 08.09.05, 17:59 zamknięty Buahahahaha.... czytam ten topic od 2óch dni, jest genialny :D no to up :D P.S. ANNIKA JESTEŚ WIEEEEEEEELKA :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D :))))))))))))))))))))))))))) Link Zgłoś
Gość: kiks4 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.05, 22:08 zamknięty kilka lat temu czytałem wspomnienia emerytowanego już wówczas pilota LOT, który opisywał historię firmy od pierwszych lat powojennych. Między innymi wspominał, jak to w pewnym okresie LOT kupował szybciej maszyny niz był w stanie szkolić pilotów i załóg stale brakowało. Było więc częstą praktyką, że po wylądowaniu załoga prawie biegiem pędziła po plan lotu i wskakiwała do kolejnej maszyny. No i autorowi (pierwszy pilot ) zdarzyło sie, że w takiej właśnie sytuacji po udanym starcie pyta drugiego pilota: - to dokąd teraz lecimy? Na to drugi pilot: -Przeciez to ty miałeś wziąć plan lotu! Pierwszy: -ja byłem pewwien, że Ty go wziąleś? Dalsza rozmowa nic nie dawała, głupio było pytać wieżę przez radio, więc po chwili namysłu drugi pilot wstał i poszedł do kabiny, tam wyszukał rezolutnie wyglądającego chłopczyka i zaprosił do kabiny. Potem pokazując różne cuda w kokpicie powoli sondował, dokąd też chłopiec leci. Robił to tak mimochodem, żeby się nie zdekonspirować. Więc w pewnym momencie rozwinął się taki dialog - to gdzie lecisz chłopczyku? - do Babci! -A gdzie Babcia mieszka? - babcia mieszka z dziadkem! Długo trwało, zanim udało się wycisnąć z malca, że babcia mieszka nad morzem, więc w tym czasie wchodziło w grę tylko lotnisko w Gdańsku. Link Zgłoś
zas_ale_pyra Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 15.09.05, 05:29 zamknięty Aby watek nie zginal w czelusciach forum, krotka historyjka (jako byly OMC = o malo co - pilot): When President Bush is in residence at his ranch in Crawford, Texas, the prohibited area around it often expands, and pilots are instructed by NOTAM to contact nearby Waco approach control for assistance in avoiding the airspace. While flying recently in the area, a pilot monitoring frequency overheard the following from the very busy Waco controller: Cessna 1234, don't be alarmed by the two F-16s circling a couple of thousand feet overhead ... and DON'T climb until advised. W okresie, kiedy Prezydent Bush jest na swoim rancho, w Crawford, Texas, przestrzen powietrzna zamknieta dla jakiegokolwiek cywilnego ruchu lotniczego jest znaczaco poszerzona i piloci musza kontaktowac sie z najblizsza kontrola ruchu lotniczego w Waco, TX, any uniknac problemow. Podczas przelotu, jeden z pilotow uslyszal uwage od kontrolera w Waco: Cessna 1234, nie badz przerazony dwoma F-16 krazacymi kilka tysiecy stop nad toba... i NIE WZNOS SIE, az nie dostaniesz pozwolenia. Link Zgłoś
Gość: OMC Pilot Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.hsd1.tx.comcast.net 16.09.05, 05:03 zamknięty Waterloo Approach (providing flight following): Cherokee 123, I've got a primary target at your 2 o'clock, 3 miles, altitude unknown. Looks low and real slow. Cherokee 123: Waterloo, any info on altitude or speed? Waterloo Approach: No, primary target only. Wait a minute ... disregard. Its a semi on the interstate. Waterloo, kontrola podejscia do ladowania. - Cheroke 123, mam cel na twojej godzinie 2, 3 mile od ciebie, wyglada ze jest nisko, porusza sie bardzo wolno. Ceroke 123 - Waterloo, jakikolwiek dsne na temat wysokosci i predkosci? Waterloo: Nie, pierwotny cel tylko. Poczekaj... Odwoluje. To jest TIR na autostradzie. PS. Jesli bylo, przepraszam. Link Zgłoś
Gość: jerry goodman Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.ztpnet.pl 17.09.05, 12:41 zamknięty No dla mnie bomba. Byłem (bo teraz jestem stary) pilotem: szybowcowym, samolotowym, śmogłowcowym. Jest to piękny zawód, moje dzieci do tej pory mi zazdroszczą. Zdecydowana większość pilotów ma poczucie humoru, przeważnie też mają jakąś inteligencję.Piszę, żeby podkręcić. A Annika to chyba lata w Pruszczu, co? Latałem tam, ale dawno temu. Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 19.09.05, 22:51 zamknięty Pozdrawiam serdecznie Pana Pilota! W odpowiedzi na twoje pytanie - lotnisko (szybowcowe) zwija się z Pruszcza... ---------------- A teraz kawałek: Another day, another air show... I was "in the queue" for landing at Oshkosh a couple of years back. As everyone knows, landing aircraft are spoken to but don't verbally reply to the FAA controllers. ATC to Two ahead of me: Brown Cessna, land on the Orange Spot. Rock your wings if you copy. (The Cessna rocked his wings.) ATC to One ahead of me: Red Biplane, land on the Blue Spot. Rock your wings. (The Pitts Special executed two snap rolls to the left.) ATC: And save that for the show, will you? Kolejny pokaz lotniczy... Czekałem w kolejce do lądowania nad Oshkosh parę lat temu. Jak wszyscy wiedzą, do samolotów lądujących się mówi, ale one nie odpowiadają kontrolerom. Wieża do numeru dwa przede mną: - Cessna, ląduj na polu pomarańczowym. Jeśli mnie słyszysz pomachaj skrzydłami. Cessna pomachała. Wieża do numeru jeden przede mną: - Czerwony dwupłatowiec, ląduj na polu niebieskim. Pomachaj skrzydłami. Samolot zrobił dwie szybkie beczki w lewo. Weża: - Ale takie numery to sobie zachowaj na pokazy! --------------------------------------------------------- Pozdrawiam! Annika Link Zgłoś
rzufjg Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 19.09.05, 23:53 zamknięty Annika jesteś wielka!! I obciążę Cię kosztami za szkła, bo po tym wieczorze bedę musiał zmienić okulary na dużo mocniejsze :-) W życiu się tak nie usmiałem jak dziś. Pozdrawiam i czekam na więcej. Link Zgłoś
Gość: ktosia Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.10.05, 18:17 zamknięty Annika, ja wiem że wszyscy Ci to już mówili ale powiem i ja - jesteś cudowna. :- ) Wysokich lotów Ci życzę. Link Zgłoś
tapatik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 19.09.05, 20:21 zamknięty Dobre. Co prawda nie wiem, kiedy to przeczytam, ale proszę o więcej. Link Zgłoś
kaligar Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 22.09.05, 19:50 zamknięty """"""""""""""Trochę mnie nie było, ale wróciłam, zauważywszy, że wątek w dalszym ciągu jest na pierwszej stronie forum! Super! Czułam się wręcz zobligowana do dołożenia paru nowości..."""""""""""""""" No więc podbijam i liczę ze sie zobligujesz! ;)))))) Pozdrawiam Link Zgłoś
asiak44 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 23.09.05, 00:51 zamknięty Również czekam na więcej, pozdrawiam wszystkich Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 00:36 zamknięty przeczytałem całość ciurkiem :) Link Zgłoś
3promile Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 16.10.05, 01:10 zamknięty Niemożliwe! Nie ma tak chłonnych pampersów!!! ;-))) Link Zgłoś
Gość: ja Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: 212.160.145.* 17.10.05, 12:53 zamknięty I do góry bo warto a nawet trzeba! a jak trza to mus! Anniko gdzieś sie podziała? Ty i Twoje super tłumaczenia? Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 17.10.05, 13:28 zamknięty Przetłumaczyłam już cały internet i opowieści kolegów, prawie nic nie zostało! Ten wątek to prawdziwa skarbnica humoru lotniczego! Dodam więc coś z mojego życia (mam nadzieję, że tego jeszcze nie wpisałam) Leciałam z instruktorem na "termikę" (dla niezorientowanych - miałam się nauczyć wykorzystywać noszenia w kominach termicznych) i tak się skupiłam na centrowaniu, wariometrze itp, że od tego kręcenia stałam się klasycznym przypadkiem "zagubionej w przestrzeni". Instruktor: - Gdzie jest lotnisko? W którą stronę? ja: - eeee (głupia mina) Nie wiem! Instruktor: - No i co teraz robimy? ja: (dalej głupia mina i dezorientacja) - Eeee... Instruktor(głośniej i bardziej zdecydowanie): - No, i co teraz robimy?! ja: - Nie wiem! Instruktor (dobitnie): - Teraz wpadamy w panikę! =============== Buzi! Annika Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 17.10.05, 15:49 zamknięty Coś nowego: ===================== Returning home from the West Coast a few years ago, we landed in Flint Mich. The Midwest had weeks of rain and overcast skies that summer and I got this on departure... "Bonanza Five Four Seven Zero Victor, when vou get on top would you look out to the southeast and tell me if you see a big bright light?" Wracając z Zachodniego Wybrzeża parę lat temu, wylądowaliśmy w Flint Mich. Całe połacie Środkowego Zachodu przeżywały wtedy tygodnie deszczu i grubej powłoki chmur. Usłuszałem w radio: Kontroler: - Bonanza 5470V, kiedy wzniesiesz się, spójrz na południowy wschód i powiedz, czy widzisz tam taką dużą jasną kulę światła? Poniższe należy czytać w oryginale: When Freud Slips Into The Cockpit. Miami Center near the Keys on a summer afternoon with large storms... Center: Cessna 1234, how's the ride at 5000? I can give you 7000 if it helps. Cessna 1234: Moderate turbulence and looks bad ahead ... but its not gonna be better at seven, I think we will just pray ... (pause) ... I mean stay at 5000, Cessna 1234 (Different Voice): Center, I think we're gonna do a bit of both. O freudiańskich pomyłkach w kokpicie. Kontrola Miami, niedaleko wysp, w letnie burzliwe popołudnie ... Kontrola: Cessna 1234, jak warunki na 5000? Mogę dać pozwolenie na 7000, może tam będzie lepiej. Cessna 1234: Umiarkowane turbulencje i źle to wygląda. Na 7000 nie będzie lepiej, więc będziemy modlić... to znaczy będziemy mogli zostać na 5000. Inny głos: Modlić też się będziemy mogli. ============== AV Link Zgłoś
Gość: jerry goodman Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.ztpnet.pl 21.11.05, 21:59 zamknięty Podciagam, bo nie może zginąć. Nie wiem czy to śmieszne (mnie już nie śmieszy)... Dawne czasy, PRL, armia. Byłem. Loty ćwiczebne. Kierownik lotów, nawigator, chronometrażysta, no cała obsługa, meteorolog też. Zbiórka przed rozpoczęciem lotów, każdy z ww coś tam opowiada, m.in. meteo przepowiada pogodę. Przeważnie był to żołnierz służby zasadniczej (czyt. młody chłopak), jak już powiedział, co miał powiedzieć, zawsze zadawał pytanie: "Czy są jakieś pytania?" No i co powiecie? Nie zdarzyło się, żeby nie znalazł się ktoś mądry, co by nie zapytał: Tak, czy masz siostrę i w jakim wieku? Link Zgłoś
annika_vik Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 14.12.05, 22:25 zamknięty Tak, żeby ten wieloletni wątek nie zaginął, można coś czasem dodać, nieprawdaż? I was working on my multi-engine rating at an airport where the controllers had apparently grown very familiar with the routine for training flights. While on downwind in the Duchess with my instructor, I heard this: Controller: Bonanza 123AB you will be following a Duchess on downwind ... he's about to lose an engine. Robiłem sobie uprawnienia na wielosilniki na lotnisku gdzie kontrolerzy najwidoczniej byli obeznani z przebiegiem szkolenia pilota. Kiedy byłem z wiatrem nad lotniskiem w samolocie Dutchess z moim instruktorem, usłyszałem: Kontroler: Bonanza 123AB, leć za Dutchess, on za chwilę straci silnik. ================================= Recently heard at Manchester international: Nameless 747 jock: "Ground, can you confirm that a '400 will fit between these two lamposts?" ATC: "Yip, absolutely, no shadow of a doubt, definitely will." ... pause ... ATC: "Assuming you are on the centreline....." Usłyszane ostatnio nad Manchester International: pilot Boeinga 747: Kontrola, możecie potwierdzić, że jumbo jet się zmieści między tymi lampami? Kontrola: Jasne, absolutnie, bez krzty wątpienia, na pewno tak. chwila przerwy... Kontrola: Pod warunkiem, ze wyląduje prawidłowo na linii centralnej. ============================== Znowu ATIS - kto wie, co to jest, nie musi czytać poniższego wytłumaczenia. ATIS - to automatyczna informacja dla pilotów na dużych lotniskach, idąca przez radio w pętli. Podaje info o warunkach pogodowych, wietrze itp. Przy zmianach wersje oznacza się kolejnymi literami alfabetu transportowego: A - Alfa, B - Bravo itd. What to bring to the table when entering the pattern... ATC: N1234, confirm you have current ATIS. N1234: N1234 has Whiskey. (Unidentified pilot): In that case, welcome to the party! Co należy mieć ze sobą w kręgu nadlotniskowym... Kontrola: N1234, potwierdź, że masz aktualny ATIS. pilot N1234: N1234 mamy Whiskey. nierozpoznany pilot: W takim razie zapraszamy na imprezę! ================================= Duże buzi, do zobaczenia! Annika Link Zgłoś
Gość: lifter Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 21.12.05, 11:49 zamknięty To jest stare jak swiat ale moze ktos jeszcze nie zna :) 1. Helikoptery nie potrafia latac. Sa po prostu tak brzydkie, ze Ziemia sama je odpycha. 2. Co to jest smiglo? To tak naprawde wielki wentylator, sluzacy chlodzeniu pilota podczas lotu. Dowod? Gdy tylko smiglo nagle staje, pilot zaczyna sie gwaltownie pocic... Link Zgłoś
apriliaa Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 26.12.05, 03:12 zamknięty Na lotnisku stoi Jumbo Jet, na pokładzie 500 osób oczekuje na odlot. Kabina pilotów jest jeszcze pusta. Nagle na pokład wchodzi dwóch panów w mundurze pilota, w ciemnych okularach, z białymi laskami i kierują się do kabiny pilotów. Wśród pasażerów konsternacja, tym bardziej, że obydwaj panowie grają w marynarza, który tego dnia siądzie za sterami. Za moment zawarczały silniki, po chwili samolot kołuje po lotnisku, wjeżdża na pas startowy. Niepokój pasażerów wzmaga się. Samolot na pasie przyspiesza, ale nadal jedzie po ziemi. Pasażerowie już widzą jego koniec, niedługo skończy się skarpa, a za nią ocean. Do końca pasa jakieś 20 metrów, pasażerowie schowali głowy między kolana, skulili się. - O Jezuuuu! - rozległ się okrzyk przerażenia. W tym momencie przód samolotu uniósł się i maszyna znalazła się w powietrzu. Z kabiny daje się słyszeć: - Wiesz, John, jak oni kiedyś nie krzykną, to my się naprawdę do tej wody wpier****my... Link Zgłoś
berger.m Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 27.12.05, 01:31 zamknięty forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=390&w=33953234&v=2&s=0 Pzdr! :) Link Zgłoś
Gość: pelikano4 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:30 zamknięty Halo! Nic się nie dzieje wesołego u pilotów? Chyba nie jesteśmy skazani już tylko na oglądanie National Geografic na TV, bo tam o pilotach i samolotach to raczej smutno, by nie powiedzieć tragicznie... A może ktoś ma coś w drugą stronę? Czekamy, czekamy... Link Zgłoś
Gość: luca3105 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: 62.40.80.* 19.01.06, 12:41 zamknięty Przez 3 dni czytania (z przerwami) silnie się uzależniłam. Teraz w nałóg popada mój mąż. Chcemy jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeszczeeeeeeeeeeeeeeeee! Annika, wielkie dzięki! Link Zgłoś
the_dzidka Co to znaczy up, up! 27.01.06, 21:06 zamknięty A może sami wyszukalibyście jakieś fajne lotnicze teksty, i ożywili wątek? Link Zgłoś
the_dzidka Co by nie być gołosłownym... 27.01.06, 21:26 zamknięty Jeśli było, to przepraszam: - Lot 253, tu wieża, zgłoś się. - Lot 253, tu wieża, zgłoś się! - Lot 253, niech się zgłosi kapitan!! - Tu - hep! - lot 253. Kapitan jes pjany.. hik!! - Lot 253, w takim razie chcę rozmawiać z drugim pilotem. - Tu - hep! - lot 253. Dru-drugi pilot - hik!! teszjes pjany.. - To w takim razie z kim ja rozmawiam? - Tu - hep!! - pilot automatyczny.... Link Zgłoś
Gość: anomander.rake TO Z CD-ACTION - na ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 21:56 zamknięty czytalem to! ale ja sie nie skarze, tu przecie zamieszcza sie fajne teksty itp. Ja tylko informuje:) Link Zgłoś
Gość: smuggler/CDA Re: TO Z CD-ACTION - na ! IP: 195.94.215.* 09.02.07, 19:43 zamknięty Odwrotnie. To w CDA bylo wziete stad :) Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: aviator Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 23:31 zamknięty nastepna porcja dla stesknionych kawalow lotniczych. Boening 747 linii QANTAS wylądował na lotnisku de Gaulle'a w Paryżu po tym, jak Australia pokonała Francję w finale Pucharu Świata w rugby. Samolot minął swoje podejście do stanowiska i musiał wykonać dodatkowe okrążenie. Wieża: "Qantas 123, macie jakieś problemy?" Qantas 123: "Nie, po prostu wykonuję rundę zwycięzców!" Z (załoga): Po wyłączeniu silnika słychać jęczący odgłos. TON (techniczna obsługa naziemna): Usunięto pilota z samolotu. Z: Zegar pilota nie działa. TON: Nakręcono zegar. Z: Igła ADF nr 2 szaleje. TON: Złapano i uspokojono igłę ADF nr 2. Z: Samolot się wznosi jak zmęczony. TON: Samolot wypoczął przez noc. Testy naziemne OK. Z: 3 karaluchy w kuchni. TON: 1 karaluch zabity, 1 ranny, 1 uciekł. pozdrofki WK Link Zgłoś
o_ll_a Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 02.02.06, 09:32 zamknięty pięćsetna strona rozpoczęta:-) czytałam ten wątek kilka dni szkoda, ale nie znam żadnych dowcipów o pilotach... jednak wątek o stażu kilkuletnim nie może pójść w zapomnienie:-) Pozdrawiam :-) Link Zgłoś
Gość: Mimbla Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 12:09 zamknięty Ja gdzieś wynalazłam, że AEROFŁOT był nazywany Cold chicken line, z racji menu podawanego podeczas lotu.... A ANNIKA JUŻ NIE WRÓCI???? WRÓĆ.... Link Zgłoś
Gość: kubuś Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:51 zamknięty up nie up, ale gdzie główna dostarczycielka śmisznych rzeczy o pilotach??? No gdzie? Link Zgłoś
Gość: Pinki Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.prenet.pl 17.02.06, 18:56 zamknięty Wyszła za mąż, zaraz wróci. Link Zgłoś
dc22 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 17.02.06, 09:23 zamknięty forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=644&w=36968365&a=36970452 zrodlo mogliby podac... :) pzodrawiam i wrzucam do gory a tak BTW - gdzie sie podzialy 1000 strony???????????????????????? Link Zgłoś
Gość: Kay Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) IP: *.system.szczecin.pl 18.02.06, 13:47 zamknięty Gdy samolot wylądował i właśnie hamował na lotnisku Washington National, pojedyńczy głos zawołał przez głośniki: Prrr! kurde, prrr! Podobno nasze asy z LOTu kiedyś nieźle oszukiwaly amerykanów. samoloty (TU- 154?) nie spełniały norm hałasu, a amerykanie karali mandatami za przekroczenia. no i ruscy i inni co na tych trumnach latali dostawali a Polacy nie. Dlaczego - bo nasi podobno wyłaczali silniki rpzed strefą rejestratorów Trzech pilotów, Francuz, Anglik i Polak, rozmawiają o nawigacji przy ograniczonej widoczności. Francuz: "żaden problem, wystawiam rękę, macam, aha, wieża Eifla, jestem w Paryżu". Anglik: "żaden problem, słucham, aha, dzwony Big Ben-a, jestem w Londynie". Polak: "żaden problem, wystawiam rękę, patrzę, brak zegarka, aha, jestem w Warszawie" Podczas lotu na dużej wysokości do kabiny pilotów Boeinga 707 wpada przerażona stewardesa i krzyczy: - Panie kapitanie, na pokładzie samolotu jest kilku porywaczy! - Proszę się nie niepokoić, to się czasami zdarza. - Ale każdy z nich chce lecieć gdzie indziej! W samolocie lecącym z Chicago do Paryża, do kabiny pilotów wpada pasażer z pistoletem w ręku i grożąc załodze, żąda zmiany kursu na Jerozolimę. - Bardzo mi przykro - odpowiada kapitan - ale pięć minut temu była tu już jakaś pani z bombą i zamówiła lot do Kairu. W lecącym nad oceanem samolocie dwaj pasażerowie przeglądają gazety przyniesione przed chwilą przez stewardesę. - Czytał pan tę wiadomość na pierwszej stronie? Piszą o strasznej katastrofie lotniczej. - Tak, przeczytałem. Jesteśmy na liście ofiar Link Zgłoś
ica11 Re: Z życia pilotów :-)))))))))))))))) 18.02.06, 18:53 zamknięty Ten wątek ma 4 latka, a ja dopiero dzis go odkryłam :-) Cała sobotę spędziłam przed komputerem, i teraz juz boli mnie brzuch od smiechu i ... chcę JESZCZE :- ))))) Link Zgłoś
mihau2000 jeden 19.02.06, 22:22 zamknięty High-speed taxi ... or low-speed takeoff. I landed in the first 150 feet of a runway in a Flightstar (Vx = 40 KIAS) and was taxiing past the main taxiway where an Air Asia 737 was waiting... Tower: 9M-EAU please expedite. Me: Wilco, 9M-EAU. [...while acclerating to about 15 knots on the ground.] Air Asia Pilot: We can wait, sir. If he goes any faster he'll be flying again. Szybkie kołowanie ...lub wolny start Wylądowałem na pierwszych 50 metrach w Flightstarze (Vx = 40 KIAS = prędkość startu 40 węzłów??) i kołowałem przed głównym pasem gdzie Air Asia 737 czekał... Wieża: 9M-EAU prosze przyspiesz... Ja: Sie robi, 9M-EAU [przyśpieszając do 15 węzłów] Air Asia: Możemy poczekać. Jeśli będzie jechał szybciej to znów poleci. www.avweb.com/cgi-bin/texis/scripts/avweb-search/search.html?query=short&publication=avflash&category=shortfinal BOSKI TEMAT! Link Zgłoś
Gość: dext_er Kolejna historia, na faktach:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 13:08 zamknięty Rozmowa dwoch pilotów w barze: -Wiesz ja to bym chcial umrzec jak moj tata pilot. -Spokojnie, we snie. -A nie jak jego pasazerowie w panice. Watek zajeb.. Pozdrowienia dla anki Link Zgłoś