rita100 25.12.07, 09:23 Ponie gospodarzu, bundzcież pozdroziony zdrowiym i pokarmym bundzcież łobdarzóny. Byśta tych rogoli za rok doczekoli szczajślizie ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Rogole! Rrogole ze Szczytna 25.12.07, 09:25 Kolynda ze samiutkigo Szczytna Panie gospodarzu, bundzcież pozdroziony, zdrowiym i pokarmym bundzcież łobdarzóny. Byśta tych rogoli za rok doczekoli szczajślizie ! Ponie gospodarzu, Pon Bóg wom szyrzy* w woju podwórzu, wszystke lury* pocieli, złote bylki porodziuli. A te bylki złote rózki, byndzieta ich zaprzungać łod Gód do naróżki*. Pani gospodyni, weźcież klucz łod skrzini, łukrajcież noma szpaku, łod waszy świni kolyndy. Byśta tych rogoli za rok doczkali szczynślizie ! szyrzy- szczęści lury - krowy, jałówki naróżki - socha, pług Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Gietrzwołdu 25.12.07, 09:26 I Gietrzwoł do noju zita z kolyndo. Zaśpsiywoła jo Maria Otta. Gietpe, znołeś jij familije ? Oj, wyjrzyj, wyjrzyj, ponie gospodarzu, na twojam podwórzu, dziś sia Pon Bog szczyrzy*. Wszystke szkapki pozrebzili, złote bylki porodziułi. A te złote bylki, mnieli złote różki, bandziewa jych zaprzungać od Gód aż do różków*. Drudzy bosy skokajó aż pod niebziosy, zadziyrajo nosy aż pod niebziosy. Dojta kawoł szpyra abo kiełbasisko, niech sie nie rozwolo to stare szpacisko. Dojta kował szpyry, bo mym só chudery. Rogole ! * szczyrzy - szczęści * różków - pług Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Barczewa 25.12.07, 09:27 Hej, Barczewo woma sia kłania Gospodarzu, łotwórz twe łuszy, nich cie głos nasz poruszy. Rozkaż nom dać, rogalom ! Kiedy ni mosz w komorze, to porachuj w łoborze. Racz dać noma grochu, łowsu abo żyta, tom so z rogolem ksita i pódziewa do domu ! Hej, dzienkujewa Barczewu, zaro gospodarz szpek wyciungnie, a dyć i moze gorzałecke. Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Butryn 25.12.07, 09:34 Łoj, łobaczta ludzicka, Butryny do noju jadó, a chto na czele ? Tu jo, Jan Hoch, muzik nad muzikantami. Do woju z kolyndo jade Panie gospodarzu, buńdźcie pozdrowzióny, zdrowiem i pokojem bundźcie wysławióny. Spomnijcie sam na się, jakeście chłopcem buli, po rogolach-eście rokrocznie chodziuli. Dlatego nom dajta niwyńskiego ciała, by sia wasza dusza do nieba dostoła. I użyczim nama z garstuszeczke grochu, żebyśta doczkali szczyjśliwego drugiygo roku ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Najdymowa 25.12.07, 09:35 Ha! Łobaczta, achto do noju przibtwa z kolyndo. Znocie łuż Anna Kuczke z Najdymowa. Ale energiczno kobzieto Rogole! rogole! Baszo pani stumpa kluczykami brżunko, bo nie je łakómo i nie je ci skumpo, Rogole! rogole! Łod komninka do szafi, krajcie noma kełbasy. Krajcie, ach, krajcie niedaleko ranki, nie zadajcie sobzie taki dużyj mynki. Rogole! rogole! Roztwórzta przitworek i wyjnicie worek, długo nie dumajcie, po groszu nom dojcie. Rogole! rogole! Tam zza roga skrzini zidoć łeb łod świni, długo nie rozmyślajcie, po kawale dojcie. Rogole! rogole! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Jedzbarka 25.12.07, 09:36 Zitomy Jedzbark i Aniele Kiwitt Stumpo pani, stumpo, kluczikami brunko, łod komory do komory szuko noma kiełbasy. Dajcież nam, dajcież, kiedy mocie dać, bo mi tu dłuży, nie bandziem czkać. Odpowiedz Link
rita100 Re:Uniszewo zita Warnije 25.12.07, 09:37 Uniszewo zita Warnije Hallo Anna Kryger po rogolach Stumpo pani, stumpo, kluczikami brzunko, łod komórki do komórki szuko noża do psieczónki. Stoji kosz na skrzyni, a tamoj w niam syry, dojcież nom, pani, aby po sztyry. Dobry by buł jedan, zjedlimbym go z chlybam, ale noma go nie dadzo, bo sia zaro powadzo. Odpowiedz Link
rita100 Re:Zitomy Purda 25.12.07, 09:37 Zitomy Purda i Moniczka Orłwska k'noma bieży z rogolami Basza pani stąpa, kluczykami brzdąka, od komorki do komórki szuka noża do psieczonki Oj, żnijcie, żnijcie, z dala od ręki żebyście nie zadali waszyj ręce męki. Stajemy pod łoknem, żębami dzwonimy oj, dajcież nam dajcie, świnygo ciała, żeby wasza dusza sie do nieba dostała. Jeżeli i łaska to i kiełbaski rogolom! Odpowiedz Link
rita100 Re: i Chaberkowo z rogalami łu noju 25.12.07, 09:38 Oj, i Chaberkowo z rogalami łu noju... Stumpo pani, stumpo, kluczikami brzunko, łod komórki do komórki szuka noża do psieczonki. Dajcież nam dajcież, mniseczka munki, bandzieta mnieli dzieci jek bunki. Dajcież nam dajcież, mnieseczka grochu, Bandzieta mnieli dzieci jek prochu. Dajcież nam dajcież, kedy mocie dać, bo noma długo pod łoknam stać. Odpowiedz Link
rita100 Re:z Łolstina prziszła do noju 25.12.07, 09:39 Łobaczta i z Łolstina prziszła do noju Marta Szwarce. Stumpo pani, stumpo, kluczikami brzunko, łod komórki do komórki szuka noża do psieczonki. Psieczónka sia spaliuła, pani pana przeprosiuła. Dajzez nam, dajzez nam, gorszteczke grochu, aby Julka* sie pognała od roku. Dajzez nam, dajzez nam, świnskiygo ciała, aby sia dusza do nieba dostała. No jo ziam, co Julka, Jolka to tak naziwali krowe. Odpowiedz Link
rita100 Re:A tero Kronowo sia kłania 25.12.07, 09:40 A tero Kronowo sia kłania nizuchno i Róża Dukat Pani gospodyni, dajta schab łod świni, łod proziaczka nózke lub kawał słóniny. A jeżeki łaska, dajta i kiełbaska rogolom ! Pani gospodyni, weźta klucz łod skrzini, łotwórzta przitworek, a wyjnijta worek. Siuła nie dumajta, po groszku noma dajta rogolom ! Odpowiedz Link
rita100 Re:Zidzita Beredynki k'noma 25.12.07, 09:41 Ziwot, wziwot ! Zidzita Beredynki k'noma ale ryczo gromko Łod komnina do szafi, krajcież noma kiełbas-i Kiełbasa na grżyndzie, to i nasza bandzie rógolom ! Siuła nie dumojcie, po trojoczku dojcie, rógolom! Łoj dajcież nam dajcie i śwynskiego ciała, aby sie nasza dusza do nieba dostała. Chućko podawajta, rogalow żegnojta, rogalow. Wszystke szkapki pozrebzili, wszystkie Jolki* pocielili. A te kizi* majo take złote grzywy, a nasze cieloczki, majó złote łoczki. Rogole ! Jolki - krowy kizia - żrebię Odpowiedz Link
rita100 Re:Orzechowo zito 25.12.07, 09:42 Orzechowo zito Augusta Grzela do noju ścungneła Pod łoknam stojywa, zymbami zwoniywa, udi* nam latajó, w kobziel* nic nie dajó. Ale sie zmniłujcie i nas poretujcie, rogalów ! Mniła gospodyni, dajcie róg łod świni, łod prosioczka nóżki i kawał słóniny. Ale sie zmniłujcie i nas poretujcie, rogalów ! * udi - nogi * kobiel - kosz, kobiałka Odpowiedz Link
rita100 Re:chto rogolów żałuje, niech mnie w dupa całuje 25.12.07, 09:43 Giterzołd i Barbara Otta eszcze roz, pewno mało rogolom Gajowy doł. )) Po rogalach chodza, buro swinia wodza chto rogolów żałuje, niech mnie w dupa całuje. Odpowiedz Link
rita100 Re:Gryźliny tyż só 25.12.07, 09:44 Gryźliny i Otton Baczewski (tak, tak z tych Baczewskich) Po rogolach chodza, buro suka wodza, chto rogolów załuje, niech jo w morda całuje. Stumpa pani, stumpa, kluczikami brzunka, od komory do komory szuka noża do pieczeni. Oj pani, pani dajcież nam świyńskygo ciała, zeby wasza dusza do nieba sia dostała. Odpowiedz Link
rita100 Re:Jeżeliś nie sknera, doj i kopa sera 25.12.07, 09:45 Bartąg - Maciej Duliszewski i w Butrynach tyż tak kolyndujo. Mości gospodarzu, domowy szaflarzu, każ dać butel wina, bo w brzuchu rujina. A jeźli nie łaska, każ nam dać kiełbaska, hej, kolynda ! Chleba pytlowego i masła do niego, każ łupsiec pieczónki, weźmiem do kieszonki, hej, kolynda! Jeżeliś nie sknera, doj i kopa sera, na psiwo jęczmienia, konia do ciągnienia, hej, kolynda! Mosci gospodyni, domowa mistrzyni, każ dać butel wina, bo w brzuchu ruina hej kolynada ! Odpowiedz Link
rita100 Re:z Klebarka Małego k'nama 25.12.07, 09:46 A tero fragment pastorałki śpiewanej przy obchodzie 'rogolów'. A. Zielonka nauczył się jej w Bartągu od ks. Kiszporskiego, który urządzał dla dzieci wspólne zabawy w okresie Bozego Narodzenia. Śpsiywa Augustyna Zielonka z Klebarka Małego. A Szymek kulawy, to małe chłopie, choc na jenej nózce, skokoł po szopie. wykum wykum wytrzewikum wykum wykum wytrzewikum zapomnioł bólu, zapomnioł bólu Moje braciszkowie, źle mi czynicie, syr eście mi zjedli, z szopy me pchacie. Już mi do zianc nie łoddajcie, tilo mi skocznie zagrojcie, co sie uciesze, to sie uciesze. Odpowiedz Link
rita100 Re:Frasek na kolinde 25.12.07, 09:48 Frasek na kolinde Spsiewo Maria Zielasko z Mazur Posłuchojcie, mnili ludzie, co tu nowygo byndzie! Mi po strodawnyj módzie chodziym tu po kolindzie. Tak jako przodkowie nasi, kiedy dzie cul'i kiełbas'i, tam psiosenke zaśpsiywali, to kiełbasów dostali. Bundźcie i wi, moja pani, dziś na nas dobryj woli, nicht wam tygo nie pogiani. Wywleczcie szchab z komori, a i za strzałe kiełbas'i, i ze dwa funti łokras'i Starygo sia nie bójcie! Kawał połocia ukrójcie. Bo jako i w drugiem domu, to i pani takowa, że nie chce dać nic nikomu, tylo wszistko pochowa. Kiedy pan biere z policy, to pani na niego kszyczi: - Nie rus, psie, niech tam leży - z kijym do niego bieży. Lecz po chrześcijańsku bi sie tak c'inić nalezało - na, ty Maćku i Jendrysie, choć jo sam mam mało, mnie Bóg dał i jo tyz daje, to te stare obicaje. A jo za waszo kolynde to ziyńciym waszym bynde ! Odpowiedz Link
rita100 Re:Zitoj Jezu kochani 25.12.07, 10:42 A to kolynde cziajsto spsiywali chodzunc po rogolach Zitoj Jezu kochani, zitoj Panie nad pani. Tyś jest nasza pociecha, Ty nas zbawisz od grzecha, cha cha cha cha-a, łod grzecha. Pozwoliłeś runczenki, Jezuleńku maleńki, pozwól-że i gambuli, niech szie grzesznik przituli, li li li-i, przituli. A tam, Boże, kto Tobie plunsy czini psrzi żłobie ? Tam pastyrzy gromada, co śpsiewajó ta da da, ta da da, ta da da. My stojuncy wokoło, zaśpsiewojmy wesoło. Wesołe nam nowziny, narodziuł sia jedyny, ny ny ny, jedyny. Narodziuł sia Syn Boski, ściskojmy Go za nóżki. Byśmy grzechów nie znali, w niebzie z Nim królowali. li li li, królowali. Warnija - Olsztyn Odpowiedz Link
rita100 Re:z Klebarka Małego k'nama 25.12.07, 14:00 Moje braciszkowie, źle mi czynicie, syr eście mi zjedli, z szopy me pchacie. Już mi do zianc nie łoddajcie, tilo mi skocznie zagrojcie, co sie uciesze, to sie uciesze. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=276&pos=10 Odpowiedz Link
rita100 Re:Jeżeliś nie sknera, doj i kopa sera 25.12.07, 13:58 Jeżeliś nie sknera, doj i kopa sera, na psiwo jęczmienia, konia do ciągnienia, hej, kolynda! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=3 Odpowiedz Link
rita100 Re:Jeżeliś nie sknera, doj i kopa sera 25.12.07, 13:59 Mosci gospodyni, domowa mistrzyni, każ dać butel wina, bo w brzuchu ruina hej kolynada ! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=27 A cziajstyj sia siuła wlyzie Odpowiedz Link
rita100 Re:Gryźliny tyż só 25.12.07, 13:57 A ji no Gryźlin co do gryzienia schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=17 Odpowiedz Link
rita100 Re:chto rogolów żałuje, niech mnie w dupa całuje 25.12.07, 13:57 Po rogalach chodza, buro swinia wodza chto rogolów żałuje, niech mnie w dupa całuje. Mym nie żałujem, łobaczta jeka baterija no Rogolów schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=17 Odpowiedz Link
rita100 Re:Orzechowo zito 25.12.07, 13:55 Mniła gospodyni, dajcie róg łod świni, łod prosioczka nóżki i kawał słóniny. Ale sie zmniłujcie i nas poretujcie, rogalów ! A to łod Gajowego coby woma sia szczjściuło schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=19 Odpowiedz Link
rita100 Re:Zidzita Beredynki k'noma 25.12.07, 13:55 Łoj dajcież nam dajcie i śwynskiego ciała, aby sie nasza dusza do nieba dostała. Chućko podawajta, rogalow żegnojta, rogalow. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=19 Bzierzta ile chceta nie żałujta sobzie Odpowiedz Link
rita100 Re:A tero Kronowo sia kłania 25.12.07, 13:53 Pani gospodyni, dajta schab łod świni, łod proziaczka nózke lub kawał słóniny. A jeżeki łaska, dajta i kiełbaska rogolom ! Pani gospodyni, weźta klucz łod skrzini, łotwórzta przitworek, a wyjnijta worek. Siuła nie dumajta, po groszku noma dajta rogolom ! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=19 Odpowiedz Link
rita100 Re:z Łolstina prziszła do noju 25.12.07, 13:53 Stumpo pani, stumpo, kluczikami brzunko, łod komórki do komórki szuka noża do psieczonki. Psieczónka sia spaliuła, pani pana przeprosiuła. Dajzez nam, dajzez nam, gorszteczke grochu, aby Julka* sie pognała od roku. Dajzez nam, dajzez nam, świnskiygo ciała, aby sia dusza do nieba dostała. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=18 Odpowiedz Link
rita100 Re: i Chaberkowo z rogalami łu noju 25.12.07, 13:52 Dajcież nam dajcież, mniseczka munki, bandzieta mnieli dzieci jek bunki. Dajcież nam dajcież, mnieseczka grochu, Bandzieta mnieli dzieci jek prochu. Dajcież nam dajcież, kedy mocie dać, bo noma długo pod łoknam stać. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=26 Odpowiedz Link
rita100 Re:Zitomy Purda 25.12.07, 13:51 Stajemy pod łoknem, żębami dzwonimy oj, dajcież nam dajcie, świnygo ciała, żeby wasza dusza sie do nieba dostała. Jeżeli i łaska to i kiełbaski rogolom! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=5 Odpowiedz Link
rita100 Re:Uniszewo zita Warnije 25.12.07, 13:50 Stoji kosz na skrzyni, a tamoj w niam syry, dojcież nom, pani, aby po sztyry. Dobry by buł jedan, zjedlimbym go z chlybam, ale noma go nie dadzo, bo sia zaro powadzo. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=11 Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Jedzbarka 25.12.07, 13:49 Dajcież nam, dajcież, kiedy mocie dać, bo mi tu dłuży, nie bandziem czkać. schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=9 Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Najdymowa 25.12.07, 13:49 Rogole! rogole! Baszo pani stumpa kluczykami brżunko, bo nie je łakómo i nie je ci skumpo, Rogole! rogole! Łod komninka do szafi, krajcie noma kełbasy. Krajcie, ach, krajcie niedaleko ranki, nie zadajcie sobzie taki dużyj mynki. Rogole! rogole! Roztwórzta przitworek i wyjnicie worek, długo nie dumajcie, po groszu nom dojcie. Rogole! rogole! Tam zza roga skrzini zidoć łeb łod świni, długo nie rozmyślajcie, po kawale dojcie. Rogole! rogole! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=10 Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Butryn 25.12.07, 13:47 > Dlatego nom dajta niwyńskiego ciała, > by sia wasza dusza do nieba dostoła. > I użyczim nama z garstuszeczke grochu, > żebyśta doczkali szczyjśliwego drugiygo roku ! schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=25 Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Barczewa 25.12.07, 13:45 schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=428&pos=17 > Rozkaż nom dać, rogalom ! > Kiedy ni mosz w komorze, to porachuj w łoborze. > Racz dać noma grochu, łowsu abo żyta, > tom so z rogolem ksita i pódziewa do domu ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole z Gietrzwołdu 25.12.07, 13:43 I kiełbasko ze spiżorki wycióngawa schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=329&pos=2 > Dojta kawoł szpyra abo kiełbasisko, > niech sie nie rozwolo to stare szpacisko. > Dojta kował szpyry, bo mym só chudery. > Rogole ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Rogole! Rrogole ze Szczytna 25.12.07, 13:41 A dyć mym nie sknerzy i rogole naflustrujewa schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=329&pos=0 Szczajśc woma Boże Odpowiedz Link
rita100 Re:Wesołe kolyndy na rogole 25.12.07, 14:19 I wczasie rogali to tyż spsiywano, w Worytach - Helga Hipler - Warmia W górę gwiazda Jezusowi, w uobłoku, w uobłoku, Józef z Panno asystujo przi boku, przi boku. Hejze ino dina dina, narodziuł sia Bóg Dziecina, w Betlejem, w Betlejem. Wół i uosioł w parze stojo, przi złobzie, przi złobzie, huczo, buczo delikatnie 'Osobzie, 'Osobzie. Hejze ino dina dina, narodziuł sia Bóg Dziecina, w Betlejem, w Betlejem. Aniół Pański kuranciki wycina, wycina, stund pociecha dla człozieka jedyna, jedyna. Hejze ino dina dina, narodziuł sia Bóg Dziecina, w Betlejem, w Betlejem. Odpowiedz Link
rita100 Re:Wesołe kolyndy na rogole 26.12.07, 09:08 Z Gietrzołdu kolynda rogolowa, Anna Czeczka śpsiywoła: Dnia jednego o północy, gdy zasneli w ciężkiej niemocy, ja nie wiem, ja nie wiem, czy mi się śniło, czy koło mej budy słónce swieciło. Ja sie czam prandzej porwołem i na drugich zawołałem na Staśka, na Maćka, na Kazimierza, by wstawali czam prandzej mówić pacierza. Oni się predko nie dzwignęli, bo byli twardo zasnęli, ażem jech, ażem jech wziuł za czupryne by wstawali przywitać Boga Dziecine. Niech weżnie Stasiek fujare, a Maciek gołebi pare a Szymek niech idzie ku drzwi z 'obuszkiem, bo się tam nie zmieściz tem wielkim brzuszkiem. Odpowiedz Link
rita100 Re:a koza sikneła, zalała mi oczy 26.12.07, 09:09 )) Butryny i Jan Hoch (wszystkie jego dzieci grajo na instrumentach) tako kolynde mnieli na rogole: W tyj kolyndzie chto tam bandzie, kożdy sia łucieszy, chto mo komu co podarować, niech sia prandko śpieszy. Dać dary tej mniary dla Pana naszygo, by nabuł po śmierci zbawienia wiecznego. Hej, kudłaty, chłop bogaty, mioł czyrwony złoty, chcioł go chyntnie podarować, bieg prandko do szopy. Urerzył Jurka w brzuch, aż mu kiszki wzruszuł, a Jurek go za łeb, kudła mu obsmuszuł. Szimek biegł po śliskim lodzie, wybziuł sobzie zamby, chcioł on mlyko pomykać, leciało mu z gamby. Uciekoł bez krzaki, poder sobzie chodaki, a wilcy targali z kobieliny raki. Waldek wziuł koze za rogi, prowadzi do Pana, spsiwo sobie, wykrzykuje, dana-ć moja dana. Koza sia zbrykała, prowóz mu urawała, do lasu biegała gdyby ogłupiała. On porwawszy szarawary, biegł za nią przez krzaki, koza skacze jak szalona, spłoszyły ją ptaki. Uficiuł za ogón, trzymajunc co mocy, a koza sikneła, zalała mi oczy. Oj, dana, dana Odpowiedz Link
rita100 Re:A tyn Kuba nieboraczek 26.12.07, 09:10 Jan Szwarc z Kromerowa Warmia, tak po rogolach spiywoł: A w Betlejem na górze, tam ci paśle pastyrze, tam grali, śpiywali, ej dy duni dana, cieszyli, chwalili Nebieskygo Pana. Taki jaki podarunek Panu oddawali, a Dzieciuntku malyńkiymu na multankach grali. Jan chudi wziuł dudy, a Maciek kobiołke, Mikołaj kope joj i napchoł w kosziałke. A Waleczek, nieboraczek, wziuł gomółków kilka, wichodziwszy na górecke i zobaczuł wilka. Tam sia zlunk, dali drunk, i za łóne mąki, od jedny do drugi, wipuszczoł z opołki. A tyn Kuba nieboraczek, tyn ci kozy dojuł, jek usłuchoł take cuda, to śkopek postawiuł. Pare kóz na prowóz i do Pana wlecze, kraje chleba, dzban mlyka, aż pot z niygo ciecze. Odpowiedz Link
rita100 Re:Pasłi owzieczki pod borym 26.12.07, 09:11 A Michoł Inczek z Szymanki śpsiywoł: Pasłi owzieczki pod borym, wilecioł wzilczek z łozorym, pozstrasył łozieczki, łón do łuciecki, do Pana w Bytlejem. Ustawi tamój w stanience, pokazujunc rani Paniynce, ce je zilk pokunsoł, jesce szie natrzunsoł łapamni nad namni. Doł Pan tam zilka zawołać, abi go za to sztrofować, co straciuł łowziecki, i tyż jagniuntecki kosiane, kosiane. Jidzie zilcisko do Pana, nieszie na plecach barana, prosi o pokute, a Pan mu też w dupe kaze dać, kaze dać. Położyli zilka na gnoju, dali mu w dupe do znoju, nie stras mi łoziecek ani jagnuntecek kosiany, kosiany. Odpowiedz Link
rita100 Re:A mnie je żol 25.12.08, 21:38 co takich tradycji już ni mo. Tlo górale trzymają się mocno pl.youtube.com/watch?v=Uu3v17FFM0s Odpowiedz Link
freemason Re:A mnie je żol 25.12.08, 21:42 rita100 napisała: > co takich tradycji już ni mo. > Tlo górale trzymają się mocno No tak. Tego już niestety nie łoddo, ale brok pamiętać ło tych zwyczajach i przekazać ło nich ziedze potomnym... A psiosenka z Youtube psiankna! > pl.youtube.com/watch?v=Uu3v17FFM0s Odpowiedz Link
rita100 Re:A mnie je żol 25.12.08, 22:27 Pozinni jenak choć w szulach takie cosik robzić no dzieciuków coby ziydzieli. Odpowiedz Link
rita100 Re:Weźcież klucz łod skrzini 26.12.08, 10:41 Pani gospodyni, weźcież klucz łod skrzini, łukrajcież noma szpaku, łod waszy świni Hej kolynda, kolynda Byśta tych rogoli za rok doczkali szczynślizie ! Odpowiedz Link
rita100 Re:Kolyndnicy do noju przyleźli 01.01.09, 19:08 Patrzta jeno Warnijocy jek gwołt kolyndników przybyło i to skónd ? Z samiuśkiego FGGG, łod Slójzaków. Koniecznie brok bandzie łodezwe do nich napisać. Sławno łodezwe Samulowskiego do braci Slójzaków. Odpowiedz Link
rita100 Ponie gospodarzu, bundzcież pozdroziony 24.12.09, 21:35 Ponie gospodarzu, bundzcież pozdroziony zdrowiym i pokarmym bundzcież łobdarzóny. Byśta tych rogoli za rok doczekoli szczajślizie ! Odpowiedz Link
rita100 Re: Ponie gospodarzu, bundzcież pozdroziony 25.12.09, 21:23 Mosci gospodyni, domowa mistrzyni, każ dać butel wina, bo w brzuchu ruina hej kolynada ! Odpowiedz Link
rita100 Re:Przyszli kolyndnicy 26.12.09, 21:27 do am do dómu w Krakozie. Chtóś tero zwóni. Zwonek zwóni dóma. Jo leca lokno łotworzyc i rycze - chto tam ? - Kolyndnicy - głos - Jacy kolyndnicy, kaj ? - sia pytom, bo zidze dwóch szurków i nic ziancej - Mym só kolyndnicy ! - łodpoziedujó - To dzie mowata szopke ? - pytom sia - Łówam, lof, tutoj - goda szurek i pokazuje na torbe reklamową. - W reklamówce ? - sia pytom zadziwiona - wycióngajta szopka, zara tam bande. I po trepach lece, eszcze psióntke , takó monet bziore ze sobó coby jam ze szczajścia co só kolyndnicy doć. No i łóni, szurki pokazujo mi take pudełko, a w pudełku coś tam takego maleńkiego. Ciemnaso buło, bo to tero ciemno. Cos tam eszcze zaśpsiewali i jam dała am psienónżka. Poziedziałam jam co ma sia ta kloynda nie lejduje, bo to take nijakie - coby na nastampny roczek sia ziancej postarali. Noważniejsze co byli. Kupe lot kolyndy am nie zidzioła. - Odpowiedz Link
rita100 Re:Z samiuśkich Taterek 30.12.09, 19:23 Z samiuśkich Taterek www.youtube.com/watch?v=duJfzbT_Djg Odpowiedz Link