Dodaj do ulubionych

Podsumowanie

IP: *.toya.net.pl 08.05.04, 19:49
Faktycznie bardzo nie podoba mi się krótkowzroczność łódzkich posłów i brak
troski o rozwój naszego miasta, ogólnie dali plamę.

Ograniczenia jeśli już będą to dla samolotów starszej generacji, które w
szybkim tempie są wycofywane z flot wschodnich linii lotniczych. Tak więc
wpływ takich ograniczeń byłby naprawdę znikomy. Rozumiem, że szkoda będzie
czarterów na wschód. Ale po pierwsze i tak przewoźnicy wschodni będą powoli
zmieniać samoloty na nowoczesne, a po drugie chyba nie możemy się spodziewać
(nawet jeśli nie byłoby restrykcji) zalewu Lublinka czarterami z Ukrainy,
Białorusi czy Rosji. Będziemy mogli mieć połączenia z głównymi miastami
europy zachodniej, ponieważ żaden z przewoźników niemieckich, autriackich,
norweskich czy francuskich nie użytkuje już Tupolewów lub najstarszych wersji
B737 (No, może głównie Ryanair, który szybko zastępuje B737-200 Boeingami 737-
800 i 300). Nie chcę wyjść tutaj na sprzymierzeńca tej ustawy czy
nieszczęsnych posłów. Nie podoba mi się, że ULC próbuje wstrzymać rozwój
Lublinka, ale przyznajcie, że tak naprawdę ta ustawa nie przyniesie nam aż
tak wielkich niekorzyści.

Pozdrawiam,
ander
www.airport.lodz.prv.pl
Obserwuj wątek
    • krzykowal Re: Podsumowanie 08.05.04, 20:07
      Ja się zgadzam, że nie jest tak źle. To przeciw czemu protestuję to zapis -
      gdyby był taki zapis dotyczący Ławicy czy nawet Okęcia byłbym równie
      zbulwersowany.
      Ale trzymajmy kciuki za pas i siatkę połączeń 2005! :)

pzdr
      Krzysiek

PS. Co z długością pasa? Nikt nie wie? :)
    • Gość: MarcinK Re: Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 22:25
      A czym operują inne low costy? Jakimi Boeingami latają czartery?
      Nie byłbym taki spokojny wbrew temu co opowiadają osoby z kregów lotniska
      (pewnie domyślasz się kogo mam na myśli ;-))

MK
      • makur Re: Podsumowanie 09.05.04, 09:19
        Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A czym operują inne low costy? Jakimi Boeingami latają czartery?
        > Nie byłbym taki spokojny wbrew temu co opowiadają osoby z kregów lotniska
        > (pewnie domyślasz się kogo mam na myśli ;-))
        >
        > MK

W większości charterów najstarszy typ samolotu to 737-300, MD 80 itp. A jeśli
        nie będą do /z LCJ latać arabskie chartery na 727 albo 737-200 to chyba nic się
        nie stanie...;-)
        Co nie zmienia faktu, że trzeba być "czujnym" i tępić taki lobbing, jak
        zaprezentowano w przypadku tej ustawy.

pozdr. Marcin
        • Gość: MarcinK Aspekt psychologiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 11:47
          Witam

Nie napisałem tu o jeszcze 2 ważnych sprawach - dlaczego koniecznie trzeba
          walczyć z zapisem w ustawie w obecnym kształcie

1) z punktu widzenia linii, która ma tu rzpocząć loty zapisa taki jest bardzo
          poważnym ostrzeżenie, że coś jest na rzeczy. Decydenci linii lotniczych nie są
          idiotami i wiedzą, że są normy. I właśnie w ustawie mogą szukac odniesień do
          norm - a jak znajdą odnoiesienie do konkretnego lotniska to mogą być
          zaniepokojeni, że istenie silne lobby anty (bo tak jest w istocie) i moga
          obawiać się, czy za chwilę ktoś znowu nie narzuci nowych ograniczeń na
          Lublinek. Gdyby było tylko odniesienie do norm to wtedy sprawa jest czysta. A
          inwestorzy i linie lotnicze na nowych destynacjach są bardzo ostrożne i
          dmuchają na zimne. Zatem trzeba szkodliwy zapisa usunąć - szczególnie, że jest
          niekonstytucyjny. A jak łatwo ściagnąć linie lotnicze do Łodzi to widać np na
          przykładzie Globusa - czy już lata? Zatem polityka cichego siedzenia i
          liczenia, że jakoś to będzie jaką forsował poprzedni zarząd należy rozpatrywać
          jako przynajmniej nieskutczną o ile nie szkodliwą dla Lublinka i Łodzi.

2) Padają gdzieniegdzie stwierdzenia, że hałasem narobilismy więcej szkód niż
          pożytku. To ja się pytam jakich szkód? Ze nas nie lubią? A kiedy nas lubili, co
          takiego Lublinek dostał od władz centralnych, a czego obecnie nie dostanie?
          Poza ILS wszystko pochodziło z naszych, łódzkich, gminnych pieniędzy. Minister
          Pol potrafił tylko powiedzieć, że nie da na Lublinek ani złotówki. Z kim więc
          ten kompromis? Z łobuzami mordującymi Łódź? Nigdy!!!
          Jeśli i tak nas nie lubią to gdy zaczniemy hałasować i np załatwimy temat
          poprzez Trybunał Konstytucyjny to zaczną się z nami liczyć. A to juz coś.
          Poza tym może nowi łódzcy posłowie patrząc jak patrzymy im na ręce zaczną
          wreszcie choćby ze srachu przed odpadnięciem podczas reelekcji, głosować i
          lobbować na rzecz Łodzi. W Krakowie robią tak od dawna i Kraków lepiej wygląda.
          Polityka chowania w głowy w piasek nigdy się nie sprawdza!

MarcinK
          • Gość: Albert Rzecznik Praw Obywatelskich IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 13:04
            Organem, który może w imieniu obywateli zaskarżyć ustawę do Trybunału
            Konstytucyjnego, jest Rzecznik Praw Obywatelskich. Jest to w tej chwili jedyna
            droga dla nas. Niezależnie od konsekwencji feralnego zapisu dla Lublinka,
            uważam, że powinniśmy ustawę zaskarżyć. Dla zasady. Potrzebny jest nam dobry
            prawnik, może HackFinn się wreszcie odnajdzie?
            • Gość: HackFinn Re: Rzecznik Praw Obywatelskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 15:44
              Witam! Przepraszam, ze sie nie odzywalem ale bawilem w Grecji i bylem
              praktyczne odciety od netu. Dobrym prawniekiem racji braku doswiadczenie nie
              nazwalbym sie, jednak wstepna opinie prawna oraz wstepny wniosek moge sprobowac
              sporzadzic. Rozumiem, ze idziemy w kierunku zwrocenia sie z prosba do RPO by
              zwrocil sie do trybunalu konstytucyjnego z zapytaniem o konstytucyjnosc zapisu
              ustawy Prawo lotnicze dotyczacego Lublinka. Czy tak? Moim zdaniem te przepisy
              nie sa konstytucyjne, caly problem by nakklonic RPO by zajal sie sprawa. Mam
              jeszcze pytanie, czy macie jakies namiary na dyrektywe europejska na ktora
              powolywano sie w trakcie prac nad nowelizacja? Na pewno bedzie potrzebna. Poza
              tym sugerowalbym by port zatrudnil doswiadczonego pranika do zajecia sie ta,
              jakze powazna, sprawa.
              HackFinn
              ps. Jesli mielibysmy cos pisac to koniecznie musimy sie spotkac. Najlepiej
              rowniez z wladzami Lublinka.
              ps2 UML ma spory dzial prawny i mysle, ze tez powinni sie tym zajac.
              • Gość: ander Re: Rzecznik Praw Obywatelskich IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 16:28
                Poszło wczoraj zapytanie o spotkanie do Dyrektora Marca. Czekam na odpowiedź.
                • Gość: MarcinK Spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:10
                  A czy choc raz na jakiś czas nie powinniśmy się spotkać sami - bez zawracania
                  głowy dyrekcji Lublinka?

Pozdrawiam, MarcinK
                  • Gość: ander Re: Spotkanie IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 21:26
                    Gość portalu: MarcinK napisał(a):

> A czy choc raz na jakiś czas nie powinniśmy się spotkać sami - bez zawracania
                    > głowy dyrekcji Lublinka?

Ależ oczywiście, że tak. Możemy organizować spotkania we własnym gronie oraz z
                    dyrekcją lotniska. Trzeba znaleźć odpowiedni termin oraz miejsce dla
                    forumowiczów.
                    • Gość: MarcinK żeby nie było niedomówień IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 21:37
                      Dodam, że nie mam nic przeciwko dyrekcji lotniska. Jednak o ile pamiętam to
                      dyrektor Marzec nie był kiedyś chętny spotykać się znami. Widzę, że zmienił się
                      zarząd zmieniły się zwyczaje. Tylko czy tak do końca?

Co innego gdyby chciał się spotkać z nami Prezes Krawczyk - wszak to On
                      zapoczątkował spotkania z forumowiczami.

MarcinK
              • Gość: Albert Re: Rzecznik Praw Obywatelskich IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 17:29
                Ja myślę, że będziemy musieli napisać ten wniosek sami. Lotnisko i miasto
                pewnie odstąpią od dalszych działań w tej sprawie. A spotkanie jest jak
                nakbardziej wskazane w tej chwili.
                • Gość: axx Re: Rzecznik Praw Obywatelskich IP: 207.191.236.* 09.05.04, 18:31
                  Oczywiscie ze odstapia. Poslowie znaja brutalna prawde a takze przyszlosc. To zapewnie bedzie ujawnione pozniej.
                  Dlaczego zatem bedzie budowany psa startowy (przedluzenie) na kredyt. W przyszlosci musza byc klopoty z jego splata jako usprawiedliwienie
                  wejscia smoka. To on zjawi sie w tej trudnej chwili aby przejac te tereny i one zostana mu oddane za symboliczna zlotowke.1zl. Splaci albo i nie dlugi. To zalezy
                  rowniez od poslow. No i zdecydowana oferta z wieloma miejscami pracy,bez fabryk i szkolen. Park Rozrywki. Najlepsze miejsce w Polsce.
    • Gość: Albert Coś nie gra! IP: *.toya.net.pl 09.05.04, 17:50
      A tak w ogóle to coś w tej sprawie nie gra. Informacje uzyskiwane z ULC przeczą
      same sobie. Np. mówi się, że w dyrektywie UE chodzi o lotniska miejskie typu
      London City czy Berlin Tempelhoff czyli o pasie poniżej 2000 m, a z drugiej
      strony zaznacza się ograniczenie tylko dotyczy dużych i ciężkich samolotów typu
      TU-134, TU-154, Boeing 737-100/200. Więc po co takie ograniczenie w ogóle,
      skoro tak duże samoloty na lotniskach miejskich o krótkich pasach startowych i
      tak nie wylądują??? Myślę, że wyszczególnienie w dyrektywie portów miejskich, w
      tym Lublinka, służy innym rygorystycznym obostrzeniom niż ograniczeniu ruchu
      dużych samolotów.
      • default_user Coś nie gra! (Jeszcze jedno) 09.05.04, 18:16
        Przeszperałem, dość pobieżnie, nie przeczę, tekst traktatu akcesyjnego,
        umieszczonego na stronie:
        serwisy.gazeta.pl/ue/0,43366,0.html
        w dokumentach dotyczących transportu i ochrony środowiska nie doszukałem się
        frazy "Łódź-Lublinek".
        Ośmielam się Was prosić, jeśli posiadacie odrobinę wolnego czasu o przejrzenie
        całości dokumentu i wyszukanie wzmianki o łódzkim lotnisku, odmienianej przez
        różne przypadki. Wiem, że to dość poważne zadanie, ale w dobie błyskawicznych
        wyszukiwarek dostępnych w każdym praktycznie edytorze tekstowym wcale nie takie
        niemożliwe. Ja niestety podjąć się tego nie mogę, bo na tydzień wybywam z kraju
        i właśnie jestem w trakcie pakowania.
        Pozdrawiam
        M..M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka