Dodaj do ulubionych

SP 72 lata 1970-1978

22.11.03, 03:34
Do dziś śni mi się po nocach Skura. A Wam?
Obserwuj wątek
    • Gość: Absolwentka Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.bu.uni.wroc.pl 24.11.03, 11:59
      Skura była koszmarem mojego dzieciństwa. W 8 klasie nawiedzała mnie w soboty w
      domu... Boże, jak ja się jej bałam... Przed każdymi zajęciami z polskiego
      miałam bieg.kę. Niechęć do tego przedmiotu zaszczepiłam mi na całe lata.
      Ponieważ mieszkam w JEJ okolicach - widuję ją od czasu do czasu - ale zupełnie
      nie mam ochoty na spotkanie oko-w-oko. Brrrr.... A jak pięknie chwaliła się
      swoimi umiejętnościami pedagogicznymi, hehehehe.... Jest żywym dowodem na to,
      ze nauczyciele po kilku latach pracy powinni być hospitalizowani w psychiatryku.
      Gubernator też była nielepsza...
      • dekol Re: SP 72 lata 1970-1978 24.11.03, 22:46
        Dzięki za odzew. Mnie Gubernatorka na szczęście nie straszyła po nocach.
        Natomiast Skura do tej pory mi się śni, chociaż nie udało jej się wszczepić mi
        nienawiści do polskiego.Ja byłam w klasie 8b, w której ta "szacowna" była
        wychowawczynią. To dopiero był koszmar!!! Dorota
        • Gość: absolvent 85 Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.ppp.get2net.dk 15.12.03, 19:44
          a pamietacie Gorawska grubasa ktora uczyla wf -u?lub Woloszyna ,a z polskiego
          to pamietam Reniecka b.fajna.Skure udalo mi sie ominac
          • Gość: Absolwentka Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.bu.uni.wroc.pl 16.12.03, 11:46
            WItaj absolvencie. Jesteśmy z tego samego rocznika. Z wf-istów jak przez mgłę
            pamiętam Wołoszyna - chyba lubił dziewczynki... To dziś nazwano by pedofilią, a
            w tamtych czasach było niewinną słabością.
            Żazdroszczę Ci polonistki: ja przez 4 lata męczyłam sie ze Skurą... Jeżu....
            Ale to było straszne...
            Z nauczycieli kojarzę też Kosiorowską (partyjna, ale oceniała sprawiedliwie)
            oraz babkę od Wiedzy o Społeczeństwie - chyba nazywała sie Szymbara.
            Matematyczka Drozd była OK, choć nienawidziłam matematyki. Chemii uczyła
            Waligóra (taka maluśka babeczka).
            Stare czasy, łza sie w oku kręci, choć nie chciałabym znowu znaleźć sie w SP72
            • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 00:44
              Przykro mi, ze takie bzdury piszesz o Panu Wołoszynie.
              Byl moim pierwszym trenerem koszykowki i dzieki niemu udalo mi sie cos
              w sporcie osiagnac.
              Byl to przesympatyczny czlowiek i chyba sie troche zagalopowałaś, pisząc swój
              post.
              • Gość: Aza Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.04, 21:21
                Pan Wołoszyn był pierwszym nauczycielem koszykówki Violetty Kuźbik
                (Lewandowskiej później - b.dobra zawodniczka ekstraklasy) i również wspominan
                Go jako przesympatycznego faceta. Z ówczesnej drużyny chłopców nikt nie dotarł
                do 1 ligi (przynajmniej jako zawodnik).

Pozdrawiam
                Arek Z.
                • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.04, 13:46
                  Dzieki za Twoj post.
                  Z Violetta, wtedy jeszcze Kuzbik, gralysmy w jednej druzynie.
                  Pan Woloszyn nauczyl nas wierzyc, ze mozna siegnac gwiazd.
                  Ona siegnela.
                  pozdr.
                  Joanna
    • docg Re: SP 72 lata 1970-1978 22.12.03, 11:58
      do SP 72 chodziłem od 1970 do 1976, a nawet wcześniej, kiedy istniała jeszcze
      jako dziura w ziemi. Pamiętam, bo się bawiliśmy z chłopakami na budowie. Skura
      mnie ominęła, Gubernator - prawie (dostaliśmy ją chyba w 8 klasie, po odejściu
      najlepszej nauczycielki która kiedykolwiek przydarzyła się tej szkole - p.
      Semler). Za to, kiedy moje dzieci chodziły do SP 72 (kilka lat temu), miały
      okazję zapoznać się z ww nauczycielkami :-)) Ogólnie szkoła nie była zła,
      przynajmniej sala gimnastyczna była w porządku :-))
      pozdrawiam
    • Gość: Plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 27.01.04, 01:31
      A kto pamieta czasy Drogonia i Juvenii Wroclaw?
      • Gość: sosanna Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 00:53
        Juvenia Wrocław i ci nasi najprzystojniejsi pływacy...
        W jednym z nich sie podkochiwalam, ale niestety bez wzajemnosci :-)))
        Byli całą duma naszej szkoły.
        Oprócz Drogonia, Dyrektora właściwego, w części sportowej rządził PAN WOŹNY,
        którego sie wszyscy bali...
        Sympatyczne wspomnienia.
        • Gość: plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 07.02.04, 01:15
          Hmmm...
          Najprzystojniejsi? Chyba bylem wyjatkiem :-(
          Ale fajnie to bylo. W 8 klasie zostalo nasz tylko czterech muszkieterow -
          Slawek, "Hokej", Krzysiek i ja oraz cztery przedstawicielki plci (naprawde)
          pieknej. Jezdzilismy na zawody po calej Polsce. W '81 wywalczylismy III
          miejsce na mistrzostwach Polski (sztafeta). Nasze kariery plywackie zakonczyly
          sie z chwila zaczecia szkoly sredniej ('82).
          A p. Wozny to zawsze nas gonil...za granie w pilke w szatniach.
          • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.04, 15:32
            Witam,
            A wiec jestes rocznik 67??
            Pamietam Slawka i Hokeja,a Krzyska i Ciebie nie :((
            Trudno. O pamieci zawodna...
            Ja zasilalam nasza druzyne koszykowki, a kariere sportowa zakonczylam majac 19
            lat.
            I tez chodilam do klasy sportowej,"b", ale rok nizej. Szkole wspominam
            sympatycznie, z łezka w oku, moze z wyjatkiem wychowawczyni, pani Skurzynskiej,
            ktora to chyba zadnego ucznia nie dazyla sympatia.
            pozdrawiam Cie serdecznie, Plywaku
            • Gość: eliza Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.ppp.get2net.dk 10.02.04, 19:38
              z 67 pamietacie Piotrka Wawrzyniaka?mial kolegow zakochalam sie w jednym z nich
              bylam o 3 lata mlodsza..
            • Gość: Plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 11.02.04, 04:50
              Zgadza sie, 1967. Jesli sie nie myle to druzyna koszykowki miala popoludniu
              trening przed nami...i chyba czasem sie gapilismy z balkonu.
              A p. Skurzynska siala poploch w calej szkole. Bylo chyba o niej wiecej legend
              niz o smoku wawelskim. Nasza klasa "B" nigdy jednak nie miala tego zaszczytu
              aby byc pod jej patronatem. Przyjemnie powspominac te czasy. Czy wiesz moze
              co sie dzieje z naszymi wspolnymi znajomymi? Pozdrowienia.
              • Gość: eliza Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.ppp.get2net.dk 11.02.04, 22:23
                nic niestety nie wiem ...pozostali milym wspomnieniem aha juz pamietam ten o
                ktorym pisalam nazywal sie Piotrek Kozak.nie mieszkam w PL, ale czesto
                spaceruje w okolicach szkoly jak przyjezdzam na wakacje.wyglada na troche
                zaniedbana ,a szkoda bo to byla super szkola jak na tamte czasy basen
                itd .Pozdrawiam Cie !
              • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.customer.vol.cz 12.02.04, 13:25
                Witam.
                wiem, niestety, bardzo niewiele, poniewaz od dawna we Wroclawiu nie mieszkam, a
                tylko tam 'bywam'.
                Plywacy r.66ty: Krzysiek M. jest we Wroclawiu, prowadzi chyba sklep z wedkami,
                Artur B./moja wielka, nieodwzajemniona sympatia :((( /jest w Kanadzie,a
                przynajmniej byl...
                r. 67 Hokej (Michal???) mial maly biznes z antenami satelitarnymi, ale to tez
                juz ladnych pare lat...
                Z mojej klasy (r.68) plywal m.innymi Krzysiek D. i z nim sie do dzisiaj
                pryzjaznie.
                Z Twojej rownoleglej klasy A mam kontakt z Iza O. Taka sliczna dziewczyna, na
                pewno ja pamietasz.. Mieszka w Warszawie.
                I to na razie tyle. Przerazilam sie, ze to juz 20lat minelo, odkad chodzilismy
                do szkoly... BoaH!!!!!!!!!!!!!!!!!
                Skad piszesz?
                Pozdrawiam Cie b. serdecznie
                i wszystkich pozostalych Absolwentow SP72
                Joanna
                • Gość: Plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 14.02.04, 04:30
                  Hej,

Dzieki za odpowiedz. Krzysiek to byl chyba B. a nie M? Artura tez pamietaam.
                  On sie "kochal", niestety dla Ciebie, w Malgosi z mojej klasy :(
                  Z Hokejem to nawet pasuje z tymi antenami bo sie chlopak wybieral do technikum
                  electronicznego. Krzyska D. nie pamietam, ale, z '68 rocznika to plywal ze mna
                  Maciek przez pare lat. Pamietasz takiego?
                  A jesli chodzi o Ize to byla jedna i w mojej klasie-Iza A. Tez b. ladna
                  nawiasem mowiac.
                  Ja, po podstawowce, poszedlem do VII LO na Pereca. Nie zagrzalem tam jednak
                  miejsca bo w '84 "przeplynolem" Atlantyk. Pisze ze stanu New Jersey (to chyba
                  mniej wiecej wyjasnia moja gramatyke i ortografie :)

Pozdrowienia i niech zyje Wladek Zarembowicz
                  Piotr
                  • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.04, 10:20
                    Witam,
                    Wiec wypije za zdrowie naszego Patrona ;))
                    Krzysiek z 66 byl M. a dalej Mu.
                    Macka D. pamietam, ale nie wiem, co sie z nim dzieje.
                    Lamiesz mi serce dowodami niewiernosci Artura B.
                    Ale jakos to przezyje, Piotrze.
                    Mnie zanioslo do XII LO, ale to watek z innych "szkolnych wspomnien".
                    Moja ortografia nie jest lepsza, bo rowniez nie posiadam polskiego alfabetu.

Dzis sa Walentynki, wiec zycze Ci wszystkiego najlepszego.
                    Pozdrawiam.
                    Joanna

• Gość: plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 21.02.04, 04:21
                      Dzieki za Walentynki, i nawzajem.

Ostatnio wygrzebalem zdjecie klasy 8B z p. Wroblewksa na czele. Stare dobre
                      czasy. Bylo biednie ale wesolo. Pozdrowienia. Skad Ty piszesz?
                      • Gość: sosana Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.04, 09:57
                        Witam,
                        Pisze z Duesseldorfu, z Niemiec. Tu mieszkam.
                        Mam blizej do Wroclawia niz Ty. ;))
                        W zeszlym roku porzadkowalam zdjecia i rowniez znalazlam nasze stare, "grupowe"
                        z mojej 8B. Na czele stala (o zgrozo) p. Skurzynska, a ja z fryzura "starszej
                        Pani" siedze w pierwszej lawce. Z pewnoscia bylam bardzo pilna. ;))
                        Piszesz, ze bylo biednie - bylo. Ale chyba zadne z nas tej biedy nie odczuwalo,
                        poniewaz wszyscy zyli podobnie. Wesolo bylo z cala pewnoscia.
                        Nieraz jestem w okolicach SP72 i wszystko wydaje mi sie mniejsze, inne.
                        Ale milo powspominac.
                        Pozdrowienia
                        Joanna
                        • Gość: plywak Re: SP 72 lata 1970-1978 IP: *.mad.east.verizon.net 27.02.04, 04:45
                          Czesc,
                          Zazdroszcze Ci ze jestes tak blisko Wroclawia. Dla mnie to wypawa jak za
                          morze, hmm, poprawka, za ocean. Ostatni raz bylem w Polsce w '96 ale niestety
                          we Wroclawiu moglem tylko byc jeden dzien ;( Masz racje, wszystko wydawalo sie
                          mniejsze ale dalej uwazam ze Wroclaw to jedno z najpiekniejszych miast na
                          swicie. Nostalgia.
                          Bylem w Twoich okolicach, Frankfurt, w zeszlym roku. Jak Ci sie mieszka w
                          BRD?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka