Dodaj do ulubionych

wirus, proszę o pomoc

IP: *.aster.pl 26.08.10, 17:37
Złapałam wirusa. Wcale mnie to nie cieszy. Od kilku dni coś się działo z moim komputerem, sprawdzałam na różne sposoby, ale dopiero dziś Avira nazwała toto po imieniu TR/FakeAV.msv. Niby miało się usunąć, ale mam obiekcje, ponieważ komputer dalej zachowuje się dziwnie. Tzn z paska znikają programy, nie mogę ich otworzyć, np. Stefan, Superantyspyware oraz Media Player Windowsa. Czasami po resecie i powtórnym uruchomieniu programy działają. Oczywiście wolniej.
Wklejam OTL i Gmer
wklej.org/id/381406/
wklej.org/id/381408/
wklej.org/id/381411/-
The file 'C:\System Volume Information\_restore{3A7FB49D-918D-4CCC-942F-7F2956BA3494}\RP379\A0051193.EXE'
contained a virus or unwanted program 'TR/FakeAV.msv' [trojan]
Action(s) taken:
The file was moved to '4ca6535f.qua'!
Będę wdzięczna za pomoc.
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: wirus, proszę o pomoc IP: *.chello.pl 26.08.10, 18:18
      Przyczyną problemów z uruchamianiem programów może być PC Tools Firewall Plus, bo program ma możliwość blokowania aplikacji.
      W logu nie widzę nic szkodliwego. Odinstaluj ASK Toolbar.
      Do okna Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
      O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {4B3803EA-5230-4DC3-A7FC-33638F3D3542} - No CLSID value found.
      O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {604BC32A-9680-40D1-9AC6-E06B23A1BA4C} - No CLSID value found.

:Files
      C:\WINDOWS\tasks\Scheduled Update for Ask Toolbar.job
      C:\Documents and Settings\Elik\Dane aplikacji\wklnhst.dat

:Commands
      [emptytemp]

Kliknij Wykonaj skrypt i zatwierdź restart.
      Później uruchom OTL i kliknij Sprzątanie.
      C:\System Volume Information\_restore - Klik

• Gość: ana Re: wirus, proszę o pomoc IP: *.aster.pl 26.08.10, 21:38
        Bardzo dziękuję za poświęcenie czasu i uwagi. Zastosowałam się do wskazówek. Najprawdopodobniej masz rację z PC Tools, który sześć dni temu zaktualizował się automatycznie, jak i system. Do tej pory PC Tools nie blokował aplikacji w komputerze, byłam z niego zadowolona.
        Na razie po sprzątaniu aplikacje działają, może potem jakoś zaskoczy:)
        Jeszcze raz wielkie dzięki. Bardzo cenna jest Twoja i Kolobosa pomoc.
        Pozdrawiam serdecznie
        a.
        • Gość: Kolorate Re: wirus, proszę o pomoc IP: *.static.espol.com.pl 28.08.10, 11:34
          Nie mniej jednak pomyslalbym o zmianie programu do bezpieczenstwa.. PC Tools nie
          jest to najwyzsza póła.. Proponuje Norton Internet Security, albo Gdate IS. Z
          tymi programami nie powinnas miec takich problemow..
          • Gość: zawiedziony Re: wirus, proszę o pomoc IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.05.11, 14:00
            ja po zainstalowaniu comodo i restarcie całą windę musiałem zainstalowac
    • Gość: maniek Re: wirus, proszę o pomoc IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.10, 23:45
      uzyywalem pctools i non stop mialem jakies problemy, proponuje przejsc na jakies
      kompleksowe rozwiazanie typu Mcafee Total Protection lub Norton 360
      • Gość: megg Po co placic, lepszy bedzie darmowy pakiet IP: 167.83.9.* 29.08.10, 14:27
        od Comodo. Nie dosc, ze za free to jeszcze ma 1 miejsce na
        matousec.com.
        • Gość: ana co za badziew! IP: *.aster.pl 30.08.10, 20:17
          Blokuje wszystkie odtwarzacze, stara wersja była w porządku, przed PCToolsem korzystałam z Outposta, który też po pewnym czasie zaczął blokować, ale dostęp do internetu, potem test jakiegoś płatnego w półrocznej wersji za darmo, ale zupełnie mi nie pasował.
          O Nortonie proszę nie wspominać, miałam z nim do czynienia na innym komputerze. Żadnych kompleksowych rozwiązań. Z komentarzy nie wynika, by wychwalany tu Comodo był taki rewelacyjny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka