bursztyn10 30.09.06, 20:44 Jak wydrukować przy pomocy Corela wzornik kolorów RGB Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
33qq Re: Wzornik kolorów 30.09.06, 21:30 rgb nie wydrukujesz, poczytaj sobie np. tu pl.wikipedia.org/wiki/RGB , wydrukować możesz CMYKa Odpowiedz Link
bursztyn10 Re: Wzornik kolorów 01.10.06, 17:23 raz kiedys wydrukowało mi sie coś . To takie kolorowe kwadraciki i kazdy opisany jako RGB z różnymi wartosciami. Słabo sie na tym rozumiem i tamta paleta ( trzy strony wydruku) gdzies sie zadziała. Teraz jestem w pilnej potrzebie . Podpowiedz mi w takim razie jak wydrukować ten CMYK Odpowiedz Link
33qq Re: Wzornik kolorów 01.10.06, 19:27 miałem gdzieś dobry wzornik cmyk, poszukam, ale musisz z 70 strom przygotować :) Odpowiedz Link
33qq Re: Wzornik kolorów 01.10.06, 19:30 do ściągnięcia z tej stronki:) www.signs.pl/download.php?op=geninfo&did=72 Odpowiedz Link
bursztyn10 Re: Wzornik kolorów 01.10.06, 22:55 A jednak po tygodniu poszukiwań, udało się. Problem polegał na ty7m, że szukałam z poziomu corela. wzornik barw RGB da sie wydrukować ale jest to funkcja mojej drukarce. Ślęczenie nad instrukcja opłaciło się. Odpowiedz Link
veldon Re: Wzornik kolorów 02.10.06, 08:26 >> wzornik barw RGB da sie wydrukować Ciekawe. Jakiś rekord świata. Masz tusze RGB w drukarce? :D Pewnie też słyszysz infradźwięki. pzdr Odpowiedz Link
33qq Re: Wzornik kolorów 02.10.06, 08:43 moja drukarka (hplj3600) też ma taką funkcję, color samples for rgb, co nie znaczy oczywiście, że drukuje co innego niż odpowiedniki w cmyk Odpowiedz Link
bursztyn10 Re: Wzornik kolorów 02.10.06, 20:41 Być moze. Ja jestem laikiem nie znam sie na tym dobrze własciwie nie znam sie prawie wcale. Ale mam taka opcję w drukarce OKI cieszę się ,ze udało mi sie to wydrukować bo było mi naprawdę potrzebne. myslałam ,ze na tym forum mozna czasami uzyskać zyczliwe wsparcie fachowców(veldon a ty od urodzenia tak na wszystkim sie znasz?)Niemniej dziękuję 33qq za gotowość. Miłego dnia. Odpowiedz Link
veldon Re: Wzornik kolorów 03.10.06, 08:23 >> veldon a ty od urodzenia tak na wszystkim sie znasz? Nie od urodzenia, tylko np. od pogooglania: tinyurl.com/nm5wt. Wystarczy poczytać o przestrzeni barw i składowych kolorów monitora i drukarki. Po odpowiedniej kalibracji monitora i odpowiedniej konwersji konwersji RGB > CMYK można wydrukować paletę przybliżonych odpowiedników RGB w CMYKu. Przybliżonych i okrojonych do przestrzeni CMYK. Ja bym się nie podjął. Nawet by mi to nie przyszło do głowy. Cóż, widocznie nie jestem OKI. pzdr Odpowiedz Link
bursztyn10 Re: Wzornik kolorów 03.10.06, 11:01 Dziękuję Ci veldon , będę odrobinę mądrzejsza ,choc musze przyznać ,ze to ciagle dla mnie jeszcze dośc trudne.pzdr Odpowiedz Link