Dodaj do ulubionych

wpisy w rejestrze - info

IP: *.lublin.mm.pl 15.03.06, 00:15
Witam

Nie chcę już wklejać całego loga, bo po paru podejściach do hijacka i dzięki Waszej pomocy tutaj mniej więcej już znam te wpisy, które są potrzebne i mają być. Mam wątpliwości tylko co do kilku.
Chodzi o takie:

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
- czy te są do czegoś potrzebne, jeśli w ogóle nie używam IE?

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

- te powstały niedawno, przy aktualizacji Javy - co będzie jak to wywalę?

można? bo mnie palce świerzbią
Obserwuj wątek
    • Gość: alp wpisy O4 IP: *.lublin.mm.pl 15.03.06, 01:54
      Neder pisała o tych wpisach w przypiętym, niektóre też mi się nie podobają, komplet wygląda tak:

O4 - HKLM\..\Run: [SoundMAXPnP] C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\SMax4PNP.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [SoundMAX] "C:\Program Files\Analog Devices\SoundMAX\Smax4.exe" /tray
      O4 - HKLM\..\Run: [WinFast Schedule] C:\Program Files\WinFast\WFTVFM\WFWIZ.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
      O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [WheelMouse] C:\PROGRA~1\A4Tech\Mouse\Amoumain.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [MediaKeybd] C:\WINDOWS\mediakbd.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [avast!] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast4\ashDisp.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] D:\Winamp\winampa.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
      O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
      O4 - HKCU\..\Run: [Komunikator] C:\Program Files\Tlen.pl\tlen.exe
      O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
      O4 - HKCU\..\Run: [SpybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe

Z tego wszystkiego mam ochotę wyciąć:

O4 - HKLM\..\Run: [WinFast Schedule] C:\Program Files\WinFast\WFTVFM\WFWIZ.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe
      O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] D:\Winamp\winampa.exe

czy dobrze myślę?
      Taki WinAmp nie musi chyba być w tle, żeby działać wtedy, gdy go włączę?
      A co z komunikatorami - jeśli je stąd wytnę, to nie będą automatycznie uruchamiane po włączeniu kompa, tak? Ale se mogę włączyć, jak zechcę? :)

Sorry jeśli mądrzejszym pytania wydają się głupie - ale jak się tego dowiem, to będziecie tu mieli na stałe o jedną petentkę mniej :)
    • neder Re: wpisy w rejestrze - info 15.03.06, 10:29
      Nie rozumiem, po co chcesz wywalać wpisy, które po prostu są i za cos tam
      odpowiadają. Te akurat mają być. Prawde mówiąc możesz zrobić eksperyment -
      usunąc je, zobaczyć co się dzieje a potem przywrócić korzystając z opcji backup
      w HJ ;>

Nie wiem co sie stanie jak wywalisz wpisy od javy, pewnie nic. Ale po co? nie są
      to wpisy, które wpływają na złe działanie systemu, nie obciążaja go itepe.
      SEKCJA 02 -> to BHO - pluginy, poszerzające funkcjonalność przeglądarki.
      09 -> dodatkowe przyciski w pasku narzędziowym, lub dodatkowe opcje w
      Narzędziach IE.

(...)
      > Neder pisała o tych wpisach w przypiętym, niektóre też mi się nie podobają,
      komplet wygląda tak:

(...)

> Z tego wszystkiego mam ochotę wyciąć:
      >
      > O4 - HKLM\..\Run: [WinFast Schedule] C:\Program Files\WinFast\WFTVFM\WFWIZ.exe
      > O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ju
      > sched.exe
      > O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] D:\Winamp\winampa.exe
      >
      > czy dobrze myślę?

Ano według mnie całkiem dobrze ;) tyle, ze ten WinFast (za cholerę nei wiem co
      to za program, moge się tylko domyslać) to chyba był zainstalowany w jakimś
      celu, co?

> A co z komunikatorami - jeśli je stąd wytnę, to nie będą automatycznie uruchami
      > ane po włączeniu kompa, tak? Ale se mogę włączyć, jak zechcę? :)

tak, ale widzę, że tniesz jak leci ;) No chyba, ze nie korzystasz często z
      komunikatorów. jeśli chodzi o gg to samo wywalenie z autostartu nic nie da.
      Musisz jeszcze zaznaczyć w opcjach programu, żeby nie uruchamiał się z systemem
      (Ustawienia > zakladka uzytkownik). Przynajmniej u mnie tak było.

pzdr
      • Gość: alp Re: wpisy w rejestrze - info IP: *.lublin.mm.pl 15.03.06, 13:34
        Dzięki Neder za odzew :)

> Nie rozumiem, po co chcesz wywalać wpisy, które po prostu są i za cos tam
        > odpowiadają.

Mam fazę na wywalanie. Denerwują mnie w tej chwili wszystkie wodotryski i nadmiary. Ideałem jest teraz komputer jak japoński ogród zen ;)

Te akurat mają być. Prawde mówiąc możesz zrobić eksperyment -
        > usunąc je, zobaczyć co się dzieje a potem przywrócić korzystając z opcji backup
        > w HJ ;>

Zrobię i zobaczę :> Intrygują mnie te wpisy RO dotyczące IE, który swoją drogą udało mi się zablokować tak, że teraz nie mogę go użyć nawet jakbym chciała. Ale wiem że on jest mocno wkomponowany w system - i ciekawa jestem, czy jak wywalę te wpisy to windowsy nie ruszą :)

> SEKCJA 02 -> to BHO - pluginy, poszerzające funkcjonalność przeglądarki.
        > 09 -> dodatkowe przyciski w pasku narzędziowym, lub dodatkowe opcje w
        > Narzędziach IE.

IE jw. Co do javy, żadne nowe przyciski w przeglądarce (Opera) nie pojawiły mi się po tej aktualizacji. Chyba że to poprawia jej działanie w jakiś ukryty sposób, nie wiem.
        Jak widzę jakiś "extra button" albo "extra toolbar" to jakoś palce same mnie świerzbią. Chyba mam z tym złe doświadczenia ;>

> Ano według mnie całkiem dobrze ;) tyle, ze ten WinFast (za cholerę nei wiem co
        > to za program, moge się tylko domyslać) to chyba był zainstalowany w jakimś
        > celu, co?

Winfast to oprogramowanie do karty tv. Używam tego dość rzadko i nie potrzebuję, żeby cały czas było w tle. Wywaliłam już wpis 04 dotyczący MOffice i Word działa jak działał, czyli wtedy gdy sama go włączę, więc myślę, że WinFasta i WinAmpa można tak samo potraktować.

Komunikatory zostawię, tak tylko pytałam z ciekawości, żeby zrozumieć, o co tu chodzi :)

A, i mam jeszcze jedno pytanie. Sprawdziłam się wczoraj ewido i znalazł 162 items, z czego 160 to były cookies w firefoksie. Na co dzień korzystam z Opery, a FF zainstalowałam tylko dlatego, że opera trochę się kłóci ze stroną mojego banku, i wyłącznie do spraw bankowych go używam. I teraz nie wiem, o czym świadczy taki wynik z ewido. Czy on nie widzi ciasteczek w operze, czy mam po prostu źle skonfigurowanego FF?

pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka