Dodaj do ulubionych

Problem z historia

20.07.05, 14:55
Witam,

Mam jedno pytanie. Pracuje w firmie, w ktorej funkcjonuje system SAP 45B. Na wielu stanowiskach w moim biurze istnieje problem z, nie wiem czy fachowo sie wyrażę, historią tzn. system nie zapamietuje wpisanych informacji np. dotyczacych "elementu PSP"; "definicji projektu" itd. Problem ten dotyczy wszystkich pól. Za każdym razem zmuszony jestem wklepywać te dane w całosci ręcznie co w przypadku korzystania z waskiej liczby projektów nie ułatwia pracy.
Jak juz wspomniałem problem ten dotyczy kilku stanowisk. Pozostali uzytkownicy nie maja takich problemow.
Bardzo prosze o sugestie jak ww problem rozwiazac.

Pozdrawiam
karvin
Obserwuj wątek
    • wicom Re: Problem z historia 20.07.05, 15:06
      ja bym sprawdzil wersje sap gui na poczatek
    • wicom Re: Problem z historia 20.07.05, 15:09
      w ustawieniach gui, zakladka dane lokalne - historia
      • karvin23 Re: Problem z historia 20.07.05, 15:21
        wicom napisał:

> w ustawieniach gui, zakladka dane lokalne - historia

W danych lokalnych wyglada to nastepujaco: Historia-Właczona, czas 10 miesięcy, max. dozwolony rozmiar pliku 15, max. liczba wpisow 20; cache w obydwu przypadkach 15, ścieżka do katalogu dla danych lokalnych odwoluje sie do katalogu "SAPworkdir", a wiec na moje oko tutaj wszystko ok.
        • mozdzins Re: Problem z historia 20.07.05, 15:40
          Uprawnienia do katalogu SAP workdir są tutaj kluczem - najlepiej zmienić na
          katalog który użytkownik sobie sam założy.
        • em_es Re: Problem z historia 21.07.05, 07:47
          Jak wszystko co tu inni napisali nie pomoże to spróbuj w katalogu dla danych
          lokalnych (default'owo jest SAPworkdir) znaleźć plik SAPHistoryLOGIN_USERA.mdb
          i go usunąć (albo choć zmienić nazwę), przelogować się w SAP'ie - powinna się
          zacząć budować historia. Ten plik to właśnie historia usera, chyba mu się
          zdarza uszkodzić i wtedy historia przestaje działać, bez żadnych komunikatów.
          U mnie to się czasem zdarza, na różnych komputerach, różnych użytkownikach,
          niezależnie od wersji GUI, usunięcie tego pliku pomaga, po następnym
          zalogowaniu plik się tworzy nowy i historia zaczyna działać.
          • karvin23 Re: Problem z historia 21.07.05, 08:08
            Niestety, plik o którym piszesz nie istnieje. SAPLocalCMUTICWININ04DATA.mbd; SAPLocalCMUTICWININ08DATA.mbd to jedyne pliki mbd istniejące w katalogu SAPworkdir.
            • karvin23 Re: Problem z historia 21.07.05, 08:09
              karvin23 napisał:

> Niestety, plik o którym piszesz nie istnieje. SAPLocalCMUTICWININ04DATA.mbd; S
              > APLocalCMUTICWININ08DATA.mbd to jedyne pliki mbd istniejące w katalogu SAPworkd
              > ir.

mowa oczywiscie o mdb a nie mbd
              • em_es Re: Problem z historia 21.07.05, 14:40
                może on sie w różnych wersjach nazywa, nie pamiętam, teraz mam taki jak
                podałam - prawdę mówiąc zawsze usuwam (nie bacząc na jego nazwę ;)) jedyny
                plik .mdb jaki w tym roboczym lokalnym katalogu jest i pomaga, może spróbuj
                zmienić im na chwilę nazwy?
                no i oczywiście może to nie ten problem, na SAP'a w kwestii takich rozrywek
                można liczyć zawsze :)
                • flaumen1 Re: Problem z historia 25.07.05, 10:15
                  Witam

spróbuj po odpaleniu SAP Logon wejść we właściwości, następnie w Dalsze i zmień
                  szybkość połączenia, z wolnego na szybkie.
                  Potem, już po zalogowaniu do SAP wejdź w opcje i w zakładce dane lokalne
                  sprawdź czy historia jest aktywa.

Pozdrawiam
                  • flaumen1 Re: Problem z historia 25.07.05, 15:35
                    odnośnie poprzedniej odpowiedzi
                    przepraszam nie wczytywałem się w odpowiedzi pozostałych
                    a teraz widzę, że historia jest aktywna i że moja podpowiedź nie ma sensu
                    • lecdzi Re: Problem z historia 09.08.05, 10:02
                      ma sens:)
                      w wielu wypadkach, za brak historii jest odpowiedzialny zaznaczony checkbox
                      wolne polaczenie w saplogonie
                      • karvin23 Re: Problem z historia 09.08.05, 10:30
                        niestety w tym przypadku tak nie jest :/
                        Sklaniam sie ku ponownej instalacji SAP'a
                        • wojtas71 Re: Problem z historia 09.08.05, 11:02
                          chyba SapGUI for Windows ?!?!
                          • klucha77 Re: Problem z historia 09.08.05, 11:25
                            wydaje mi się, że jest to problem na styku SAPGui i Windows. W niektórych
                            wersjach windows-a jst problem z enginem bazy danych. Jest na to nota i w niej
                            napisane jakiego patcha trzeba ściągnąć z microsoftu żeby działało. Historia
                            potrafi wyłączyć sie po zmianach w Officie. Plik który trzeba ściągnąc w
                            microsoftu to chyba Jet40SP8_9xNT.exe
                            Pozdr
                            PM
                            • karvin23 Re: Problem z historia 09.08.05, 12:23
                              Dzieki za sugestie.
                              Instalacja Jet40SP8_2000 nie rozwiazuje problemu.

pozdrawiam
                              • lecdzi Re: Problem z historia 09.08.05, 20:08
                                a to widze, ze masz powazniejszy problem:)
                                wydaje mi sie, ze nawet reinstalacja sapgui nie pomoze, o ile dobrze pamietam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka